The Scorched Face - Dashiell Hammett

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
 • Samenvatting door een scholier
 • 5e klas havo | 831 woorden
 • 30 juni 2015
 • 3 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
3 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Het verhaal behoort tot het genre hardboiled fiction. Het is hardwekkend, de detective deinst nergens voor terug. De politie is lui en corrupt, de zaak wordt opgelost door een detective.

Belangrijke personen:

 • Alfred Banbrock: Vader
 • -Mrs. Banbrock: Stiefmoeder (22 jaar oud, dun, donker type)
 • -Mrs. Walden:
 • -Myra: Oudste dochter (20 jaar, atletisch, bruin haar en bruine ogen. Droeg een blauw met groene wolle jurk, blauw klein hoedje, zwart leren jasje, zwarte slippers)
 • -Ruth: Jongste dochter (18 jaar, bruine ogen en bruin haar. Droeg tabackleurig-bruin jasje met bruin bont, grijze zijde jurk en een grote bruine hoed)
 • -Raymond Elwood (makelaar, glad persoon, mooie kleren, stylisch, schuilnaam T. F. Maxwell, handlanger Hador)
 • Mrs. Stewart Correl (Irma Correl. 22 jaar, blond, blauwe grote ogen)
 • -Norwall: Advocaat van Banbrocks
 • -Pat Reddy: Politieagent (jongste lid, grote blonde Ierse man, beetje lui)
 • -Althea Wallach: Vrouw van Pat Reddy (hart verovert tijdens een misdaad)
 • -Tom Orth: Politieagent
 • -Abner Paget: Plaatsvervangend politieagent
 • -Gio Cereghino: Italiaanse druiventeler
 • -Sylvia Varney (20 jaar, zelfmoord, 0 opgenomen voor haar dood)
 • -Ada Youngman (vriendin Sylvia, verdwenen)
 • -Mrs. Dorothy Sawdon (jonge weduwe, zelfmoord gepleegd)
 • -Hador: Leider van de sekte, organisator van de orgies (Banbrocks kennen hem via Raymond)

Verhaallijn/samenvatting:
De meisjes Ruth en Myra zijn vermist, ze zeiden dat ze naar Mrs. Walden gingen. Donderdagavond, de avond voor hun verdwijning, vroegen ze hun vader (Alfred Banbrock) om geld. Dit kregen ze niet, ze verlieten het huis op de vrijdagmiddag in een zwarte Locomobile met een speciaal cabriolet uiterlijk. Ze gaven hun stiefmoeder wel een kus, dus het was geen vertrek met kwade bedoelingen. Stiefmoeder gaf detective namen van vriendinnen en vrienden. Constance Delee, Wayne Ferris, Mrs. Scott, Raymond Elwood en Mrs. Steward Correll. Mrs. Steward Correll geeft een aantal namen aan detective, detective vind haar verdacht.

De volgende morgen staat in de krant dat Mrs. Correll zelfmoord heeft gepleegd. Er waren geen verdere aanleidingen waarom ze zelfmoord had gepleegd. Er lag as in de haard op haar kamer. Een Italiaanse druiventeler vind een foto van Ruth in Knob Valley. Cereghino, Paget en de detective gaan naar de plek. Ruth wordt dood gevonden in de bosjes, doodgeschoten. Moordwapen was niet te vinden. Auto werd gevonden in Sacramento, in een garage. Myra, Ruth en Mrs. Correll zijn gespot in een pantjeshuis, om spullen te verkopen. De vraag naar geld, Mrs. Corrells zelfmoord en de verbrande dingen en de moord van Ruth hangen samen.

Toen de detective niet verder kwam, wilde hij een lijst met álle verdwijningen, zelfmoord hebben gepleegd of zijn vermoord van alle vrouwen en meisjes in San Fransisco. 6 zelfmoord, drie vermoord en 21 vermist. 3 vrouwen komen in connectie met de Banbrocks. Mrs. Sawdon kende Raymond Elwood. Hij huurde al acht maanden onder de naam T. F. Maxwell een huis op Telegraph Hill, waar hij vaak met vrouwen werd gespot. De detective en Pat gingen samen het huis bespieden. De derde dag kwam Myra naar het huis, bedekt onder een sluiertje. Ze ging via het kelderraam naar binnen. Ze belden aan, en werden niet binnengelaten. Ze vallen de deuropener aan en vallen binnen. Ze zagen ontzettend veel mannen en vrouwen, het was een chaos. Raymond en Myra waren onvindbaar, er werd rondgeschoten en het was een grote vechtpartij. Tijdens het gevecht met Raymond schoot de detective Elwood door de borst en liet hem op de grond vallen. Uiteindelijk wordt afgesproken dat Pat hem zou hebben vermoord, want Pat deinst nergens voor uit. Ze liepen snel door naar de andere lege kamers in het huis, Myra zoekend. Ze komen uit bij een lege kamer die leidt naar een deur, een zware deur blokkeert de toegang tot een andere kamer. Langzaam probeerden ze de deur met man en macht open te krijgen. En achter de deur stond Myra. Op de grond lag een dode man, in zwart fluweel en zijde. Myra heeft de man (Hador) gedood. Myra verteld na het bijkomen van de dode man dat ze samen met Ruth gepraat heeft over zelfmoord. Ze kreeg het niet uit Ruths hoofd, ze heeft Ruth niet vermoord, Ruth heeft zelfmoord gepleegd. Ruth had een brief geschreven aan Raymond, Myra probeerde de brief te krijgen, maar Raymond zei dat Hador hem had. Ze kwam de brief halen, maar was zo bang voor Hador dat ze hem doodschoot. Elke keer dat ze hier kwamen was er een orgie, in het begin was het leuk, maar hij chanteerde de meisjes. De foto’s die van hun werden gemaakt zullen openbaar gemaakt worden, tenzij ze betalen.

Myra werd opgehaald door de politie en naar huis gebracht, ze mocht niets vertellen tegen haar vader. Wanneer er een zaak van werd gemaakt, en het openbaar in de media zou komen, zouden álle foto’s van alle vrouwen en meisjes openbaar worden gemaakt. Hierdoor zullen meer meisjes zelfmoord plegen. Ze wilden de foto’s verbranden, alleen Pat was hier tegen. Uiteindelijk hebben ze de foto’s toch verbrand. Dit was maar goed ook, want Pats vrouw was ook betrokken bij de orgie. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.