Literatuur

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • Klas onbekend | 5171 woorden
  • 21 juni 2016
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
5 keer beoordeeld

I. The victorian age (1830 – 1900)

Een van de beste periodes in Engeland. Koningin Victoria was van 1836 tot 1901 koningin. Het tijdperk is vernoemd naar haar. Deze periode is een tijd van grote voorspoed in GB. Tijdens de periode ontstond er een welopgevoede middenklasse. Het victoriaanse tijdperk was ook de tijd van de industriële revolutie. Het had van Engeland het eerste industriële land gemaakt. Er kwamen nieuwe uitvindingen en nieuwe kansen maar er kwam wel een gat tussen arme en rijke mensen… Het victoriaans tijdperk wordt gezien als een lange periode van vrede en voorspoed. Ondanks dat GB in veel oorlogen verwikkeld raakte, was de periode toch een vol met economische en industriële vooruitgangen. Elementen van de victoriaanse levenshouding zijn: conservatisme, zelfvoldaanheid, strenge fatsoensnormen, nuchterheid en humorloosheid. Gedurende de 19e eeuw kwamen er stromingen bij die minder een minder optimistisch en gezapig wereldbeeld propageerden… De publicatie van Charles Darwin’s Origin of Species in 1859 bijvoorbeeld. Het stelde dat de mens niet verschilde van dieren en ook onderworpen waren aan de strijd om het bestaan zoals de rest van de natuur.

 

Literary Background

Deze periode vormt een overgang tussen de schrijvers van de romantische periode en de zeer verschillende literatuur in de 20e eeuw. In de 19e eeuw werd de roman de belangrijkste vorm van literatuur in het Engels. Denk aan Jane Austen. Ook werden delen van verhalen gepubliceerd in tijdschriften, voordat er uiteindelijk een boek kwam. Charles Dickens deed dit vaak. De Victoriaanse poëzie is nog sterk beïnvloed door de romantiek. Het kan worden gezien als een brug tussen de romantische periode en de modernistische periode. Er komt veel gevoel bij kijken maar weinig interesse voor de echte wereld. De gedichten zijn vaak bedoeld om een sfeer te creëren van verlangen en spijt en helden ongelukkigheid ofzo. Niets is duidelijk en scherp neergezet.

 

Oliver Twist - Charles Dickens

Verhaal

Oliver werd geboren in een armenhuis zijn moeder sterft direct erna. De verpleegster en de dokter waren niet bepaald lief. Oliver werd overgeplaatst naar een weeshuis. De moeder had geen trouwring om en dus wisten de artsen dat Oliver wees was geworden. Wanneer Oliver 9 jaar geworden is moet hij naar het werkhuis à te oud voor weeshuis. Mr Brumble komt hem halen. Zijn leven werd verschrikkelijk! In het werkhuis (workhouse) wonen arme mensen en ze werken er. Op dag heeft Oliver meer zin in soep en vraagt er om = SCHANDE… Wordt naar Sowerberry gestuurd (maakt doodskisten??). Hier leidt Oliver ook ongelukkig leven.

Einde van het boek (niet in de hand-out):

Hij verlaat het werkhuis, sterker nog hij ontsnapt. Hij wordt opgepakt door ene Fagin, dit is een crimineel. Hij gaat Oliver criminele daden leren. Oei. Oliver moet de portemonnee stelen van mr Brownlow.. Dan gaat Oliver daar ff wonen en Fagin kidnapt Oliver nog een keertje. Een andere crimineel is Bill Sikes. Oliver raakt gewond en komt bij een familie terecht. Hier raakt hij bevriend mee. Er is een meisje ofzo Nancy en die is met Bill??? Ze wordt vermoord door Bill. Bill hangt zich zelf op!! Edward (wie is dat nou weer) is ineens de vader van Oliver en dan gaat mr Brownlow Oliver adopteren.  

SV op http://www.scholieren.com/boekverslag/40417

Charles Dickens

07-02-1812 – 09-06-1870

Het perfecte voorbeeld van een Victoriaanse schrijver. Schreef heldenverhalen, heldere karakters en een uitputtende weergave van het hedendaagse leven. Hij ging werken in Warren’s blacking factory (iets met schoenen) toen zijn hele familie in de gevangenis moest zitten. Hij was aan het begin een journalist. Hij maakte series van tekeningen onder het pseudoniem Boz. Hij heeft een grote lijst van romans, denk aan The Christmas Carol en The Pickwick Papers. Hij overleed aan een beroerte.

 

My last duchess – Robert Browning

Gedicht

Iets met een hertogin. Er zit een jambische pentameter in. Het is een dramatisch monoloog en een beetje een eenzijdig verhaal… De termen die verwerkt zijn in het gedicht zijn: arrogantie, jaloezie, haat, passie, hebzucht en vleien.

Robert Browning

07-05-1812 – 12-12-1889

Zijn vader was geïnteresseerd in kunsten en bezat een bibliotheek, zijn moeder had muzikaal talent. Zijn zus was hoogbegaafd. Zijn relatie met zijn moeder was wat minder. Zijn vader was indulgent dus twee tegenstellingen van de ouders. Wanneer zijn moeder zich ziek voelde dan voelde Robert zich ook ziek? Hij had een rare relatie met Elizabeth Barrett. Zij was ook dichteres en dat trok Robert ‘s aandacht.

 

Jane Eyre – Charlotte Brontë

Verhaal

Jane wordt niet geaccepteerd door haar familie. John Reed is de zoon van ms Reed. Hij pestte Jane. Zij nam een boek van de familie. Literary terms: perspectief en karakter. Imagery (vivid discription)

Jane wordt naar haar … (aunt) gebracht, uncle is dood. Namen geen goede zorg voor Jane. Rest verhaal:: Jane wordt gestuurd naar Rowood = teacher. Na 2 jaar wil ze wat anders, ze gaat trouwen met ene Rochester … Mr Reed is ziek. Vicar st John zorgt goed voor Jane. Dit is een cousin.

Charlotte Brontë

21-04-1816 – 13-03-1855

Schreef onder het pseudoniem Currer Bell. Dit omdat het mannelijker werd, zo kwamen de boeken beter tot zijn recht ofzo.. De oudste van de Brontë zusjes. Veel van haar ervaringen verwerkte ze in haar romans. John was inspiratie, 2nd manuscript. 1849 gepubliceerd. Ander boek is violet. Jane Eyre is gepubliceerd in 1847. Jane overleed aan tuberculose.

 

The charge of the light brigade – Alfred Lord Tennyson

Gedicht

Het is een vertellend gedicht: iddylle. Dit is een kort gedicht en bevat vaak beschrijvingen van landschappen/landelijke taferelen etc.

Ook anaphora dit houdt in dat woorden en zinnen vaak worden herhaald. Het gedicht heeft geen rijm schema en een Dactylic dimeter= Stressed : 2 Unstressed

Het gedicht gaat over de krimoorlog en de strijd van Balaclava (1854). 

Alfred Lord Tennyson

06-08-1809 – 06-10-1892

Zijn ouders waren rectors. Zijn eerste publicatie was toen hij 17 jaar was. Hij heeft drie  solo publicaties gehad. Zijn tweede was een faal. Kwam veel kritiek op.

 

North and South – Elizabeth Gaskell

Verhaal

Het boek gaat over Margaret Hale. Haar vader besluit om te verhuizen naar een industrieel gebied. Omdat hij het niet aankan met God ofzo. Haar vader wordt privé leraar. Ze haat een iemand en dat is John. Hij is de eigenaar van de hoofd fabriek. Ze krijgt een steen tegen zich aan ofzo? Haar moeder wordt heel ziek en gaat dood. Later haar vader gaat ook dood. Ze gaat naar Londen. John wordt veel aardiger voor zijn werknemers en later hij verliest de fabriek. Helemaal aan het einde houden Margaret en John van elkaar haha. Gaat over de verschillen van noord en zuid Engeland.

Elizabeth Gaskell

29-09-1810 – 1885

Dochter van een ex schotse minister. Haar moeder gaat dood na 13 maanden.Elizabeth wordt gestuurd naar haar tante, Hanna Lumb. Haar vader trouwt opnieuw en heeft 2 kids. Haar vader wilde dat ze ging studeren. Op 16 jarige leeftijd verlaat ze haar school. Ze trouwt met William en ze krijgen een kind maar die gaat dood. Later nog 4 kids. Schreef eerst vanuit het pseudoniem Cotton Mather Mills om haar eerste boeken te publiceren. Ze schreef veel korte verhalen. Ze ging dood vanwege een hartaanval. 

 

The strange case of dr Jekyl and mr Hyde – Robert Louis Stevenson

Verhaal

Het boek is beschreven als een duister psychologisch fantasie verhaal. Het motief van het boek is dat de schrijver een nachtmerrie had. Na de nachtmerrie schreef Robert het verhaal in 3 dagen. Er zitten 4 literaire termen in. Setting (periode, plek, politiek): in Londen, Victoriaans tijdperk. Victoriaanse periode: Literaire periode gedurende het koninginnenschap van Queen Victoria. Narrator: de persoon die het verhaal vertelt. Het is onduidelijk wie dat nou precies doet in dit verhaal. En point of view.

Nachtmerrie waar over geschreven wordt. In drie dagen

Rest verhaal: 1836-1901 victorian age. Goede met het slechte scheiden. Hij was in staat om te domineren de duistere kant. Mr Hyde is ook mr Jackyll maar dan de duistere kant ervan. Mr Hyde wil graag mensen vermoorden??? Ok .. MORAAL: alle mensen hebben iets goeds en iets slechts J L

Robert Louis Stevenson

13-11-1850 - 1894

Hij ging na zijn studie rechten studeren. Maar heeft het nooit toegepast want begon met schrijven. Hij trouwde met Fanny Osbourne in 1880. Hij had veel last van ademhalingsklachten. Hij ging naar warmere klimaten en zo kreeg hij veel inspiratie. Hij ging in 1894 dood aan een hersenbloeding. Hij had veel mentale problemen. Zijn boeken hadden allemaal 1 ding gemeen: psychologische diepte.

 

II. 1900-1945

Historical background

Aan het einde van de 19e eeuw was Engeland nog steeds ‘on top of the world’. WWI maakte er een einde aan. Het Duitse leger bestormde België en Frankrijk. Engeland moest natuurlijk helpen alleen ze troffen in Frankrijk een vreemde vertoning. Het was al volop oorlog. Super veel loopgraven vanuit het Engelse kanaal naar de Alpen. Heel veel mensen zijn dood gegaan. Het is niet gek dat de mensen die het overleefd hebben geen normaal leven meer konden leiden. Sommigen hadden last van een mentale schade en ze konden nooit vergeten wat ze gezien hadden. Veel consequenties kwamen er dus bij kijken. De periode tussen de twee WW’s werd gekenmerkt door de toenemende problemen in binnen- en buitenland.

 

Literary background

Totdat WWI uitbrak was Londen het centrum van Engelse taal in de literatuur. De eerste helft van de 20e eeuw was een groot experiment in de Engelse literatuur, nu heet het ‘het Modernisme’. In poëzie en proza was het een introductie tot nieuwe technieken. Karakters werden niet langer getoond vanuit de buitenzijde maar nu ook vanuit de binnenzijde. Er kwam een stroom van bewustzijn, stream of consciousness. ‘The writer, and the reader with him, directly enters the minds of the characters.

In de Great War sommige soldaten begonnen poëzie te schrijven om een plekje te vinden voor de emoties. Na de Great War veel schrijvers waren ‘disillusioned’ (ze hadden er meer van verwacht) over Engeland. Veel schrijvers die in Engeland bleven werden realistischer.

 

The Monkey’s Paw – William Wymark Jacobs (1902)

Verhaal

Het verhaal begint met the White family. Bestaande uit Mr/Mrs White en Herbert (zoon). Wonen in villa genaamd Laburnum. Wachten op een vriend van mr White. ‘The switch between the exposition and the rising action happens when mr Morris starts telling about the Monkey’s paw’. Mr Morris gaat er over vertellen. Het is gezegd met de power om 3 verschillende wensen te geven maar tot nu toe het heeft alleen ellende gegeven. Tegen het advies in van Mr Morris gaat de White familie toch wensen (200 pounds). Een man komt de volgende dag in de villa en vertelt dat de zoon is overleden dankzij een machine… het bedrijf heeft daarom 200 pounds gegeven. Mrs White verliest haar gedachten na de begrafenis en dus doet ze een wens of haar zoon terug mag komen. Nu komt de climax want iemand klopt ’s avonds op de deur.

“The wife who was overjoyed  by the thought of seeing her son again raised down the stairs trying to reach the front door, while the husband afraid of seeing a zombie searched for the monkey’s paw and here starts the falling action. As soon as he found it he made a wish, you don’t get to know his wish, but the knocking noises stopped immediately. When the wife managed to open the door, no one was there. This is the resolution of the story.”

 “Fate”:

The monkey’s paw grants wishes in a natural way, and hereby changes the fate of the person who made the wish. To change a person’s fate, one has to change the fate of other persons. For example; Mr. White made the wish of getting 200 pounds, and Herbert is the one to pay for it. So the wish not only changed the life of Mr. White, but also the life of his son, and his wife who after this accident loses her mind. 

De setting: een geïsoleerd huis, alle dingen gebeuren ‘s avonds.  Het einde is open, jammer.

William Wymark Jacobs

(1863-1943)

De oudste zoon van William Gage Jacobs, leefde in een grote arme familie. Hij ging naar een private school in Londen. Hij begon in 1855 anonieme tekeningen te maken. Zijn eerste collectie korte verhalen was : Many Cargoes. Zijn novelette At Sundwich Port en Dialstone Lane zijn het beste, wordt gezegd. Hij is toch het meeste bekend om The Monkey’s Paw: is ook verfilmd.

 

War poets

WWI was een inspiratie voor veel poëzie. Deze periode reflecteert de veranderingen vanwege de oorlog.

 

ZELF GEDAAN

The soldier – Rupert Chawner Brooke (1914)

Gedicht

Het is een sonnet met 14 regels. De laatste 6 regels zijn de oplossing, incl volta. Het rijmschema is raar. Het gedicht is geschreven vanwege de Great War. Het gaat over Engelse soldaten die sterven. Ze zullen wel herinnerd worden. Er zit een deel in wat patriotic genoemd wordt. Het stof (dust) was een Engelse soldaat (geboren en gegoten engels).

Rupert Chawner Brooke

(1887-1915)

Studeerde aan de Cambridge University en werd bevriend met velen in de Bloomsbury group. Hij ging in Duitsland studeren en naar Italië. Zijn poëzie reflecteren naar het idealism en het patriotism.

 

ZELF GEDAAN

Dulce et Decorum est – Wilfred Edward Salter Owen

Gedicht

Vertaling: It is sweet and right, to die for your contry. Dit gedicht is geschreven tijdens de ervaringen van WOI. Dit gedicht laat eigenlijk een soort tegenstelling zien. De Britten dachten dat de jonge mannen nobel stierven. Dit was dus niet het geval. En Wilfred wil laten zien dat het anders is.

Literary terms die er in verwerkt zitten: Elegy (er wordt gepraat over de dood van een mens)

Dramatic monologue (gedicht waarin iemand een situatie beschrijft op een kritisch moment), enjambement, hyperbole (extreem overdreven) en imagery.

Wilfred Edward Salter Owen

1893 – 1918

Hij was een Engelse dichter en een militair. Hij wordt vaak als de beste beschreven van de War Poets. Veel van zijn werken werden pas ná zijn dood gepubliceerd.

Wilfred was de oudste van 4 kids en hij woonde in een mindere buurt van Birkenhead. Na zijn middelbare school wilde hij studeren aan de uni van Londen. Hij slaagde voor het toelatingsexamen maar kwam niet in aanmerking voor een beurs en dus probeerde hij centjes te verdienen. In 1915 wilde hij bij de militaire dienst.

 

 

Mr Know-all - William Somerset Maugham (1924)

Verhaal

Het moraal van dit verhaal is dat je niet een boek moet beoordelen door naar de cover te kijken. Ofwel we moeten niet een persoon beoordelen vanwege zijn/haar looks enzo. De verteller van het verhaal beoordeeld mr Kaledo om zijn uiterlijk. De verteller vindt mrs Ramsey juist super tof. Maar dat is dus juist het tegenovergestelde.

Literary terms: connotation, prejudice, racism, stereotype.

William Somerset Maugham

25 jan 1874 – 1940

Zijn vader was een rechter. William groeide op in Frankrijk, toen hij 8 was ging zijn moeder weg. 2 jaar later overleed zijn vader. Zijn oom stuurde hem naar de King’s school in Canterbury. Hij was natuurlijk Frans dus Engels was kei lastig. Toen hij 16 was weigerde hij nog langer naar die school te gaan en in Duitsland literatuur en filosofie studeren. Toen WWI kwam begon William te werken voor de Red Cross (FR). Dit was samen met 23 andere schrijvers. “Literary Ambulance Drivers”. Hij ging later (nadat hij getrouwd was) werken voor MI6 (British Secret Intelligence Service).

 

 

ZELF GEDAAN

The rocking-horse winner – David Herbert Lawrence (1926)

Verhaal

Een jongen wil de liefde van zijn moeder voor zich winnen, een luxer leven is haar wel gegund. De moeder zegt altijd geluk is beter dan geld. ˜Basset de tuinman begint ineens met geld winnen dankzij paardenraces. Paul (de jongen) gaat het ook proberen en krijgt zo al snel 5000 pounds om aan zijn moeder te geven. De moeder is crazy geworden ze wil meeeeerr. Paul doet zijn best maar hij flikkert van het paard en hij heeft hersenschade opgelopen. Paul gaat dan dood. De boodschap is eigenlijk dat familie boven geld gaat. Boodschap: We must not let ourselves be caught by greed and the need for materialistic items over our responsibilities in life.

David Herbert Lawrence

1885 – 1930

David was een Engelse romanschrijver. Hij was het vierde kind en het gezin had grote invloed. Zijn vader was een mijnwerker en kon nauwelijks leven. David werd heen en weer geslingerd door bewondering voor zijn moeder en dan weer voor zijn vader. Hij was de eerste leerling die een gemeentelijke beurs won voor Nottingham High School. Hij werd leraar in Croydon en in 1910 kreeg zijn moeder kanker en overleed. Zijn beste roman was Sons and Lovers in 1913.

 

Zelf gedaan

Refugee blues – Wystan Hugh Auden (1939)

Gedicht

De titel heeft te maken met een vluchteling die aan het vluchten is, waarschijnlijk vanwege oorlog of politiek. Een blues is een langzaam verdrietig lied. Het werd als eerst gezongen door Afrikaans Amerikaanse mensen. Het gedicht gaat over misbruik van de rechten van de mens.

Wystan Hugh Auden

1907 – 1973

Hij groeide op in Birmingham en studeerde aan de Gresham’s School en de universiteit van oxford. Hij ging na zijn jaren in Oxford een tijd in Berlijn wonen en daar vond hij ruimte voor het tonen van zijn homoseksualiteit. Na zijn terugkeer naar Engeland begon hij les te geven aan 2 jongensscholen. Hij ging trouwen met Erika Mann omdat ze een paspoort nodig had. Ze gingen niet samenwonen, maar bleven wel bevriend en gingen nooit scheiden.

 

 

Beware of the Dog – Roald Dahl (1944)

Verhaal

Het verhaal begint met de “exposition”.  Het verhaal gaat over Peter. Hij was aan het vliegen maar hij heeft een van zn benen verloren want er was op hem geschoten. Na dit spannende gedoe komt de “rising action”. Want Peter voelt zich niet goed. Daarna komt een “turning point”. Peter wordt wakker in het ziekenhuis. Hij probeert zijn been te voelen maar …. Dan komt “suspense”. Of “rising action”. Peter hoorde een geluid van een vliegtuig. Peter wordt gewassen met water. De volgende dag denkt hij aan van alles en dan wordt ie rusteloos. Hij probeert uit het raam te kijken en dan ziet hij een bordje met GARDE AU CHIEN. Dan snapt hij het want hij is plotseling dus in Frankrijk. Dit kan de oplossing van het verhaal zijn. Het verhaal speelt zich af in WWII. Het centrale idee van het verhaal is het vertrouwen tussen mensen. Vertrouw nooit zomaar iemand.

 

Roald Dahl

1916 – 1990

Heeft ontzettend veel bekende werken geschreven: Matilda, charlie en de chocoladefabriek, BFG etc. Zijn vader en zus gingen dood en hij ging naar de Boardingsschool. Hij kreeg in 1940 een ongeluk en toen werd hij blind. Hij overleed aan leukemie.

 

III. The postwar period (1945 -1980s)

Historical background

Oorlogen zorgen voor een punt in de geschiedenis. In Engeland heeft WWI een einde gemaakt aan het Victoriaanse tijdperk. “The post-war years also inspired, for some time at least, a sense of solidarity. Niet alles ging direct anders want een samenleving kan niet zomaar plots anders. Er waren wel veel verschillen in het klassen systeem etc en dat ging niet helemaal goed. Ook waren er economische problemen.

 

Literary background

Na de oorlog kwam de literatuur weer volop in de spotlights. Er was een post-war groep genaamd Angry Young Men. Ze hadden allemaal gemeen dat ze naar de wereld keken vanuit een working-class perspectief. De groep was ook zeker tegen dingen waar ze zich niet goed bij voelden. Het postmodernism kwam om de hoek kijken met fantasie, verbeelding en creativiteit. De Engelse literatuur heeft haar vorderingen verloren aan het centrum van “English-language literature”.

 

ZELF GEDAAN

Nineteen eighty four – George Orwell (1949)

Verhaal

In dit verhaal komt een distopia aanbod. Er wordt beschreven hoe de wereld eruit ziet met drie delen van de wereld. Oceania, Eustasia en Eurasia. Het gaat over Winston, en hij is onderdeel van de outer party (middelklasse). Hij werkt in het ministerie van de waarheid. OP zijn werk moet hij dagelijks krantenartikelen uit het verleden aanpassen zodat zij bij het nieuwe beleid passen van de “party”. Als de staat bijv. Besluit om iemand te liquideren moet hij alle artikelen aanpassen zodat het lijkt alsof die persoon nooit heeft bestaan. Op een dag koopt hij een notitieboek (dagboek). Winston heeft een hekel aan de partij “big brother”. Zijn dagboek wordt gevangen en zo wordt hij dus gestraft voor de dood. Hij gaat helemaal tegen het systeem in… Hij hoopt wel dat er nog mensen zijn die ook op deze manier denken. 

1984 staat voor het jaartal waarin het boek zich afspeelt. Orwell schreef het boek in 1948 maar heeft de 2 laatste cijfers omgedraaid, omdat hij zo vreesde van het socialisme en het communisme.

George orwell

1903-1950

Hij was een schrijver, journalist en criticus. George Orwell was een pseudoniem voor Eric Arthur Blair. Hij is een van de meest bewonderde Engelstalige auteurs van de 20e eeuw. Zijn bekendste werken waren Animal Farm en 1984. Hij had scherpe aanklachten tegen het stalinisme en het totalitarisme.

 

Lord of the flies – William Golding (1954)

Verhaal

Een vliegtuig is gecrasht op een onbekend eiland. Er zaten jonge jongens in het vliegtuig, allemaal rond de 12. Twee hoofdpersonen zijn Jack en Ralph. Ralph stelt drie doelen op: plezier maken, overleven en een rooksignaal geven zodat ze misschien gered kunnen worden. Er komen op het eiland al gauw drie leiders, Ralph Jack en Simon. Ze denken op een gegeven moment ook dat er een beest is op het eiland à jagen. Komt op een gegeven moment een vliegtuig en zo worden ze volgens mij gered.

Titel: “De name lord of the flies comes from a pig’s head which has been cut off by Jack and put on a stick. Simon once found the pig’s head, which is the one who speaks to Simon and tells him the truth about the beast. Simon gave it the name lord of the flies. This probably because the pig was, after some time, covered by a lot of flies.

On the other hand, lord of the flies is a popular translation of Beelzebub, which is a different name for the devil. This  leads us to the question is evil external to us, like a talking, decaying pig head? Or does Simon call the head lord of the flies because he sees it as an indication of the boys’ nature and possibly his own?

So the title Lord of the Flies represents both an intelligent, supernatural  malevolence with the power to evoke the beast, as well as the power of evil in the heart of mankind”

William Golding

1911 – 1993

Toen hij zeven was begon hij met schrijven. Zijn vader wilde dat William, na het slagen van zijn college in Oxford, natural science ging studeren. Hij deed dat 2 jaar maar ging English literature studeren. Hij ging toen schrijven. Na zijn college begon hij engels en filosofie les te geven. Zijn boek reflecteert een beetje de WWII de duistere en de goede kant van een mens. Hij kreeg in 1983 de nobelprijs.

 

Look back in anger – John Osborne (1956)

Verhaal

ACT 1

Alison and Cliff play a tender scene, during which she reveals that she's accidentally pregnant and can't quite bring herself to tell Jimmy. Cliff urges her to tell him. When Jimmy returns, Alison announces that her actress friend Helena Charles is coming to stay and it is entirely obvious that Jimmy despises Helena even more than Alison. He flies into a total rage, and conflict is inevitable.

 

ACT 2

Act 2 opens on another Sunday afternoon, with Helena and Alison making lunch. Alison gives a clue as to why she decided to take Jimmy on—her own minor rebellion against her upbringing plus her admiration of Jimmy's campaigns against the abandonment of life in post-war England. She describes Jimmy to Helena as a "knight in shining armour". Helena says, firmly, "You've got to fight him".

 

When Jimmy enters, the tirade continues. When the women put on hats and declare that they are going to church, Jimmy's sense of betrayal peaks. When he leaves to take an urgent phone call, Helena announces that she has forced the issue. She has sent a telegram to Alison's parents asking them to come and "rescue" her. Alison is stunned but agrees that she will go.

 

After a scene break, we see Alison's father, Colonel Redfern, who has come to collect her to take her back to her family home. "You're hurt because everything's changed", Alison tells him, "and Jimmy's hurt because everything's stayed the same".

 

Helena arrives to say goodbye, intending to leave very soon herself. Alison is surprised that Helena is staying on for another day, but she leaves, giving Cliff a note for Jimmy. Cliff in turn hands it to Helena and leaves, saying "I hope he rams it up your nostrils". Almost immediately, Jimmy bursts in. His contempt at finding a "goodbye" note makes him turn on Helena again, warning her to keep out of his way until she leaves. Helena tells him that Alison is expecting a baby, and Jimmy admits cautiously that he's taken aback. However, his tirade continues. They first come to physical blows, and then as the curtain falls, Jimmy and Helena are kissing passionately and falling on the bed.

 

ACT 3

Act 3 opens as a deliberate replay of Act 1. Months have passed. Jimmy is notably more pleasant to Helena than he was to Alison in Act 1. She actually laughs at his jokes, and the three of them (Jimmy, Cliff, and Helena) get into a music hall comedy routine that obviously is not improvised. Cliff announces that he's decided to strike out on his own. As Jimmy leaves the room to get ready for a final night out for the three of them, he opens the door to find Alison, looking like death. Instead of caring for her he snaps over his shoulder "Friend of yours to see you" and abruptly leaves.

 

After a scene break, Alison explains to Helena that she lost the baby—one of Jimmy's cruellest speeches in Act 1 expressed the wish that Alison would conceive a child and lose it—the two women reconcile but Helena realises that what she's done is immoral and she in turn decides to leave. She summons Jimmy to hear her decision and he lets her go with a sarcastic farewell.

 

The play ends with a sentimental reconciliation between Jimmy and Alison. They revive an old game they used to play, pretending to be bears and squirrels, and seem to be in a state of truce.

 

Titel: gaat over woede en wat er dan kan gebeuren zoiets.

John Osborne

(1929 – 1994)

Hij hield van zijn vader en haatte zijn moeder. Zijn vader ging dood in 1941 helaas. Na zijn school ging hij naar zijn moeder in Londen en werd een journalist. Hij ging plays schrijven en in 1956 schreef hij look back in anger. Hij schreef het in 17 dagen. Hij had heel veel liefdes en affaires en trouwde 5!!! keer.. Hij ging dood vanwege diabetes ofzo.

 

Death of a naturalist – Seamus Heaney (1966)

Gedicht

Gedicht gaat over een kind dat kikkerdril verzamelt en dan komen er kikkervisjes uit. Dit vindt het kind fantastisch en zo leert ie weer van alles over biologische shit. Er zit een wending in van het kleine jochie naar het grotere jochie. Beetje een metafoor dus, met dat kikkerdril en het groot worden. In het gedicht zit een enjambic pentameter maar geen rijm. Het is geschreven in Blank Verse.

Seamus Heaney

Noord Ierland geboren en was de eerste van 9 kids (damn), katholiek gezin. Zijn vader was een boer. Hij was heel slim en was klaar met zijn school (columb’s college) op 12 jarige leeftijd en toen ging hij studeren op Queens university en slaagde in 1961. Zijn studie was Engelse literatuur. Hij heeft in 1995 de Nobel prijs gewonnen!

 

 

Visiting Hour – Norman MacCaig (1968)

Gedicht

Er zit een oxymoron in het gedicht: fruitless fruit. Fruit kan niet fruitless zijnJ Ook heb je enjambements in het gedicht. Het gedicht gaat over iemand in een ziekenhuis. Heel verdrietig. Er wordt in dit gedicht gebruik gemaakt van woordherhaling (and and and) en een syntax. Dat laatste is een ongebruikelijke manier van woordvolgordes.

Norman MacCaig

1910 – 1996

Zijn vader was een scheikundige en hij had drie zussen. Hij zat op de Royal Highschool en studeerde later aan de universiteit van Edinburgh (1928 – 1932). Begon les te geven aan een basisschool. Hij heeft “The New Apocalypse” gepubliceerd en zijn eerste collectie gedichten heette Far Cry. Hij staat voornamelijk bekend om de zielige gedichten.. L

 

 

The life and loves of a she-devil – Fay Weldon (1983)

Verhaal

Ruth is de hoofdpersoon en is getrouwd met Bobbo. Ruth is een lelijke dikke huisvrouw en blij met haar positie. Bobbo is heel knap en ze hebben 2 kids. Andy is dun en licht en Nicola is breed en zwaar (just like her mom)… Ruth komt er een keer achter dat Bobbo wat heeft met Mary Fisher, een van de cliënten. Mary is schrijfster en verdiend veel geld. Ze woont in de hightower. Ruth en Bobbo krijgen ruzie en Bobbo gaat weg. Ruth wil wraak nemen en ze brand het huis van Mary af.

Bij vraag vier hangt het af van de positie waar in je verkeerd.

SV verder op http://www.scholieren.com/boekverslag/48716

Fay Weldon

1933 –

Geboren in Worcester en groeinde op in Nieuw Zeeland. Ze doorliep haar middelbare school en universiteit wel weer in Engeland. Ze zag haar vader  nooit meer nadat haar ouders gescheiden waren. Doordat ze in Nieuw Zeeland opgegroeid was, was haar vrije manier van denken ontstaan. Ze schreef erg vrij als het om manvrouw relaties ging. Sommige mensen zagen haar als feministe, maar dat was ze niet echt. Ze werd een succesvolle schrijfster van romans.

 

Twee karakters in detail omschreven:

Mary Fisher

Lives in a Hight Tower, rich, owns four houses, writer of romantic fiction, always lovers around, small, pretty delicately formed, fair hair, loved by Ruth’s husband Bobbo

 

Ruth Patchett

Feels trapped in her body, was not loved by her pretty mother, mother actually ashamed of her, six foot two inches tall, dark hair, ugly (moles with hair on her chin), lives in average house in suburb, no job, two children (Nicola and Andy), husband has an affair with Mary, therefore hates Mary

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.