Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Engels Samenvatting Literatuur (Chauser, Spenser, Shakespeare, Bunyan, Swift, Blake)

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 6e klas vwo | 1126 woorden
  • 30 oktober 2012
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
6 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting Engels literatuur

Canterbury Tales – Geoffrey Chaucer

Samenvatting gedicht:  Een jonge edelman wordt beschreven, zijn uiterlijk en innerlijk lijken perfect. Hij heeft allerlei talenten: kan paardrijden, gedichten schrijven, tekenen, dansen etc. Ook heeft hij respect voor zijn vader.

Samenvatting aantekeningen: Het is een geschreven portret dat de persoonlijkheid en het uiterlijk van de edelman beschrijft. De edelman wordt in connectie gezet met de maand mei door de woorden ‘meadow’, ‘flowers’ etc. Dit gedicht is een deel van de ‘Canterbury Tales’, een reeks gedichten over personages die de klassen voorstellen van de Middeleeuwse samenleving: adel, burgers en geestelijkheid. Chaucer schrijft in Londens dialect, dat na 1066 (de Normandische verovering van Engeland) al snel de standaard taal werd. Veel van de ‘Canterbury Tales’ zijn geschreven in ‘heroic couplets’: zinnen van tien lettergrepen die rijmen per twee. Anderen zijn weer geschreven in ‘Chaucerian stanza’ (ook wel ‘rime royal’): zinnen van zeven lettergrepen die rijmen in ababbcc. Chaucer wordt ‘Father of English Poetry’ genoemd.

 

Sonnet 75, Amoretti – Edmund Spenser

Samenvatting gedicht: Een man schrijft de naam van zijn geliefde in het zand, maar ziet het door het water wegspoelen. Maar dit zal niet gebeuren met hun liefde: die zal eeuwig bestaan.

Samenvatting aantekeningen: Spenser schrijft hier in ‘lyric’, poëzie die de gevoelens van de dichter beschrijft. In de Renaissance, de tijd waarin Spenser leeft, is dit erg op komst. Het individualisme, dat tot uiting komt in ‘Elizabethan Poetry’, komt veel terug in zijn gedichten. Een ander kenmerk voor ‘Elizabethan Poetry’ is patriotisme. In dit gedicht, sonnet 75, komen liefde, poëzie en geloof bij elkaar. Spenser gebruikt alliteratie, waarin hij beïnvloed is door de Franse en Italiaanse poëzie. Spenser schreef twee soorten sonnetten:

  1. Het Italiaanse sonnet, dat bestaat uit twee kwatrijnen en twee terzines
  2. Het Engelse of ‘Shakespearean’ sonnet, dat bestaat uit drie kwatrijnen en een couplet

  ‘Spenserian stanzas’: door Spenser ‘uitgevonden’ uitwerking van het Chaucerian Stanza: negen regels, rijmend ababbcbcc. Spenser wordt ‘The Poet’s Poet’ genoemd.

 

Sonnet 18 – William Shakespeare

Samenvatting gedicht: Ook in dit gedicht wordt de eeuwige liefde beschreven: de dichter maakt zijn geliefde onsterfelijk. Hij vertelt dat alles eindigt (zelfs de ‘zomer van het leven’), maar niet de liefde.

Samenvatting aantekeningen: Shakespeare schrijft hier een monoloog. Hij zegt dat poëzie onsterfelijk is en hierdoor schoonheid onsterfelijk maakt. Hij gebruikt hiervoor argumenten in zijn gedicht, doet dit op eerder op een rationele manier dan op een emotionele. Shakespeare schreef vaak over het ‘probleem van de tijd’.

 

The Pilgrim’s Progress – John Bunyan

Samenvatting verhaal: Een deel van het verhaal over de reis die Christian maakt. Christian is net ontsnapt en zijn vriend Faithful is ter dood veroordeeld. Nu gaat hij verder en komt Hopeful en By-Ends (bijbedoelingen) tegen. By-Ends komt uit het dorp van Fair-Speech (mooipraterij) en vertelt Christian hoe het daar is: er zijn veel rijken, ze hebben een slechte kwaliteit: ze doen niet wat ze zeggen. By-Ends zegt dat hij zelf niet zo is, hij is een ‘Gentleman of good Quality’.

Samenvatting aantekeningen: Het verhaal is een gelijkenis (allegory).Bunyan gebruikt vaak ironie in zijn verhalen. Hij gebruikt simpele en krachtige proza met af en toe humor. Ook gebruikt hij veel Bijbelse taal.

 

Gulliver’s Travels – Jonathan Swift

Samenvatting verhaal: Gulliver is gestrand op een eiland waar alleen kleine mensen wonen. Hij praat met Reldresal, secretaris van binnenlandse zaken, die op Gullivers hand moet staan om door hem verstaan te worden. Reldresal vertelt Gulliver hoe de Lilliputters zich onderscheiden van elkaar: door de hoogte van de hakken onder hun schoenen. Hij vertelt dat de Lilliputters in conflict zijn met de mensen van het eiland Blefuscu. Het conflict begon toen de koning, de grootvader van de koning nu, zijn vingers sneed toen hij een ei opende aan de ‘bolle’ kant. Het was in die tijd gewoon om een ei te openen aan die kant, maar nu werd er een wet uitgevaardigd dat een ei alleen nog maar aan de spitse kant geopend mocht worden. Veel burgers waren het hier niet mee (de Big-Endians) eens en zo ontstond er scheiding.

Samenvatting aantekeningen: Dit is een satirisch verhaal. Gulliver’s Travels bestaat uit vier losse verhalen en is in de eerste plaats een scherpe satire op de Engelse (en Europese) samenleving, het hof, de wetenschap en de menselijke moraal. Daarnaast is het ook een parodie op het verschijnsel 'reisverhalen'. Het eerste deel, waar het gaat over het verschil in ‘hakgrootte’ levert kritiek op de strijd tussen de politieke partijen die er toendertijd in Engeland waren: de Tories en de Whigs. Het tweede deel, over de strijd tussen Lilliput en Blefuscu, gaat over de verhoudingen tussen Engeland en Frankrijk. De ‘ei’-kwestie levert kritiek op de strijd over welke godsdienst moest overheersen. De Big-Endians en Little-Endians staan voor de Rooms-katholieken en de protestanten. De kracht van de satire van Swift is dat hij alles ontzettend serieus uitwerkt. Hij maakt de situatie niet belachelijk, maar levert kritiek. Swift schreef in de neo-classisistische periode. Dit is terug te zien in zijn schrijfstijl door zijn voorzichtige, gecontroleerde en precieze woordkeuze. Ook was satire in die tijd erg populair.

 

The Chimney Sweeper - William Blake

Samenvatting gedicht: In het eerste gedicht (‘Songs of Innocence’) vertelt een ‘schoorsteenvegertje’ over zijn vriend Tom Dacre, die het moeilijk heeft met zijn baantje en leven. De ik-persoon probeert zijn vriend op te beuren. Dan krijgt Tom een droom over een engel die hem vertelt dat als hij zonder mopperen zijn werk doet, hij God als vader zal hebben en het altijd goed zal hebben. Vanaf dat moment doet Tom met plezier zijn werk. In het tweede gedicht (‘Songs of Experience’) levert de ik-persoon kritiek op zijn ouders, die hem als schoorsteenvegertje laten werken terwijl zij in de kerk zitten.

De samenvatting gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Samenvatting gedicht: In het eerste gedicht (‘Songs of Innocence’) vertelt een ‘schoorsteenvegertje’ over zijn vriend Tom Dacre, die het moeilijk heeft met zijn baantje en leven. De ik-persoon probeert zijn vriend op te beuren. Dan krijgt Tom een droom over een engel die hem vertelt dat als hij zonder mopperen zijn werk doet, hij God als vader zal hebben en het altijd goed zal hebben. Vanaf dat moment doet Tom met plezier zijn werk. In het tweede gedicht (‘Songs of Experience’) levert de ik-persoon kritiek op zijn ouders, die hem als schoorsteenvegertje laten werken terwijl zij in de kerk zitten.

Samenvatting aantekeningen:William Blake heeft vier gedichten geschreven over kinderen die als schoorsteenvegers aan het werk werden gezet. Het eerste gedicht gaat over twee kinderen die alles op een naïve en onschuldige manier bekijken: ze hebben niet door wat hun wordt aangedaan. Ze zijn gericht op elkaar en op God. Het tweede gedicht is daarentegen sarcastisch en bitter. De hoofd-persoon ziet alleen zijn eigen ellende. Blake hield niet van redelijkheid, hij zag dit als de oorzaak van het ongeluk van de mens. Ook hield hij niet van autoriteiten en vastgestelde regels. Hij gebruikt veel ‘persoonlijke’ symbolen en heeft een individuele schrijfstijl.

 

REACTIES

C.

C.

Bij het sonnet van Spenser kun je je afvragen waarom de dichter die naam twee keer (dommer dan een ezel dus) in het zand schrijft, als leest wat hij aan het eind schrijft. Dat is dus paradoxaal. Wat zit hierachter? Is het bewuste uitlokking van het antwoord van zijn lief? Is het iets wat een goede leraar ook zou kunnen doen?

8 jaar geleden

C.

C.

Spenser wordt niet "The poet's poet" genoemd, zoals daar staat, maar "The poets' poet". Vertel je leraar dat maar!

8 jaar geleden

C.

C.

In sonnet 18 van Shakespeare zegt hij helemaal niet dat de liefde eeuwig is maar dat zijn lief het eeuwige leven heeft, en niet danzij zijn liefde maar dankzij zijn gedicht! Hij richt met dit gedicht een monument op dat beter houdbaar is dan koper! Voor de gymnasiasten: "monumëntum aere perennius".

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.