Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoofdstuk 5

Beoordeling 6.7
Foto van Bart
  • Samenvatting door Bart
  • 3e klas vwo | 203 woorden
  • 6 juni 2013
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
14 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Hoofdstuk 5 samenvatting Economie

Als je voor kortere of langere tijd voor iemand werkt ontvang je loon, je werkt dan in loondienst. De werkgever is degene waar je voor werkt, de werknemer krijgt betaald. Arbeidsvoorwaarden die betrekking hebben op de hoogte van het loon en de arbeidstijd noemen we primaire arbeidsvoorwaarden. Arbeidsvoorwaarden die betrekking hebben tot pauzes, vakantieregeling, enz. zijn secundaire arbeidsvoorwaarden. Zzp’er is een Zelfstandige Zonder Personeel.

Zelfstandige ondernemers zijn eigen baas en hebben wel personeel.

In een ondernemingsplan vermeldt de aanstaande ondernemer het doel van zijnhaar onderneming, onderzoekt hij aan welke regels en voorschriften moet worden voldaan en welke vergunningen.

Omzet is het bedrag dat verkoper ontvangt van kopers. Aantal spullen dat je verkoopt noemen we afzet. Het geld waarvoor je 1 ding verkoopt noem je de verkoopprijs of prijs.

OMZET = AFZET x VERKOOPPRIJS

In opwaarde van de omzet geeft aan wat een handelaar of winkelier zelf heeft betaald voor de producten die hij verkoopt. Het geld wat daarna overblijft, heet de brutowinst.

Het geld dat over is als je van de brutowinst de bedrijfskosten aftrekt, heet de nettowinst.

NETTOWINST = BRUTOWINST – BEDRIJFSKOSTEN

 in het kort:

OMZET = AFZET x VERKOOPPRIJS

min INKOOPWAARDE VD OMZET

is BRUTOWINST

min BEDRIJFSKOSTEN

is NETTOWINST

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Bart