Hoofdstuk 4

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1470 woorden
  • 19 november 2009
  • 56 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
56 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
Economie
Intro hoofdstuk 4

Arbeidsmotieven ( waarom ga je werken?)

1. Salaris verdienen
2. Regelmaat in je leven
3. Sociale contacten
4. Jezelf ontwikkelen
5. Gevoel van eigenwaarde
6. Nuttig voor samenleving

Werken

In voltijd (fulltime >35uur)
In deeltijd (parttime <35 uur )
Reden voor parttime:
1. kinderen (of ouders) verzorgen
2. Geen zin aan hele week werken
3. opnieuw deelnemen aan arbeidsproces (vooral 40+ )

Bedrijfskolom
Veehouderij
Slachterij
Vleesconservenfabriek
Groothandel
Detailhandel
Schakel uitschakelen = integratie
Schakel inschakelen = differentatie

Mensen hebben verschillende redenen om te werken. Behalve om geld te verdienen, werken mensen ook omdat het nuttig is, vanwege de contacten, de regelmaat en de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen. Betaalde arbeid kan worden verricht in een voltijdbaan of een deeltijdbaan. Je kunt ook onbetaalde arbeid doen, zoals vrijwilligerswerk. Het verdelen van de taken in huis en op het werk wordt taakverdeling genoemd.

Iemand die mensen in dienst heeft, is een werkgever. Als je werkt voor een bedrijf, ben je werknemer. Veel werknemers hebben een uitvoerende functie, maar je kunt als werknemer ook een leidinggevende functie hebben. Net zoals mensen in organisaties allerlei taken hebben zo hebben bedrijven hun eigen taken bij het produceren van goederen. De productieweg toont alle bewerkingen die nodig zijn om van grondstoffen een eindproduct te maken. In een bedrijfskolom zie je alle bedrijven die bij de productie van een product betrokken zijn. Elk bedrijf voegt waarde toe aan het product.

In een arbeidsovereenkomst staan de afspraken tussen werkgever en werknemer over beloning, werktijden- en taken. Als je afspreekt met je werkgever dat je komt werken na oproep, is dat een vorm van flexibel werken. Je werkplek moet voldoen aan de wetten over arbeidsomstandigheden. Deze gaan over de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van de werknemers. Arbeidsvoorwaarden worden besproken tussen vakbonden en werkgeversorganisaties en worden vastgelegd in een collectieve arbeidsovereenkomst, de cao. Alle bedrijven in de bedrijfstak moeten zich houden aan de cao van die sector. Sommige bedrijfstakken hebben geen cao.

Het wettelijk minimumloon is het minimumsalaris dat een werkgever moet betalen. In Nederland moet iedereen van 28 jaar en ouder in zijn eigen levensonderhoud voorzien. Mensen die buiten hun schuld niet kunnen werken, krijgen door het stelsel van sociale zekerheid een bedrag van de overheid. Werkgevers en werknemers dragen beiden bij aan de kosten van ons sociale zekerheidsstelsel. Dat stelsel bestaat uit verplichte werknemersverzekering en volksverzekering. Van het brutoloon dat iemand verdient, gaan inhoudingen van loonbelasting en premies voor de verplichte verzekering af. Wat overblijft na de inhoudingen voor belasting en premies, is het nettoloon. Een bedrijf dat iemand wil ontslaan, moet hiervoor een ontslagvergunning aanvragen bij het CWI.

Deeltijdbaan = Een betaalde baan van minder dan het volledig aantal uren per week.
Voltijdbaan = Een betaalde baan van het volledig aantal uren per week, bijvoorbeeld 36 of 38 uur.
Werkgever = De werkgever is iemand die (of een bedrijf dat) een of meer personen in dienst heeft. De werkgever geeft het werk aan die mensen.
Werknemer = De werknemer ie iemand die in dienst van een baas werk doet.
Productieweg = De productieweg bestaat uit alle bewerkingen die het product ondergaat van grondstof tot het eindproduct.
Bedrijfskolom = De bedrijfskolom toont alle bedrijven die voorkomen op de productieweg van een bepaald product.
Arbeidsovereenkomst = De arbeidsovereenkomst is het contract tussen werkgever en werknemer. De werknemer verricht arbeid en de werkgever betaalt loon. In de arbeidsovereenkomst staan de arbeidsvoorwaarden beschreven.
Flexibel werken = Flexibel werken betekent dat een werkgever werknemers kan laten werken als hij ze nodig heeft, bijvoorbeeld met een tijdelijk dienstverband of een oproepcontract.
Arbeidsomstandigheden = Arbeidsomstandigheden is alles wat op de werkplek te maken heeft met de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van de werknemer.
Collectieve arbeidsovereenkomst = De cao is een overeenkomst tussen werkgevers en werknemers over de arbeidsvoorwaarden. Als er een cao geldt in een bedrijfstak, dan moeten alle bedrijven in die sector zich houden aan de geldende cao.
Wettelijk minimumloon = Het bedrag, in de wet vastgesteld, dat werkgevers minimaal moeten betalen aan werknemers.
Stelsel van sociale zekerheid = De regels die ervoor zorgen dat iemand, die buiten zijn schuld niet kan werken, een bedrag voor het levensonderhoud van de overheid kan krijgen.
Werknemersverzekering = Een verplichte verzekering waarvoor de premis worden betaald van het loon. Voorbeelden hiervan zijn de werkloosheidswet en de ziektewet.
Volksverzekering = Een algemene verzekering voor iedereen in Nederland. Voorbeelden zijn de AOW en de Wet werk en bijstand.
Brutoloon = Het loon zonder inhoudingen voor loonbelasting en premies.
Nettoloon = Het loon na inhoudingen van de loonbelasting en de premies.

1. Arbo-wet = De Arbo-wet geeft de rechten en plichten aan van zowel werkgever als werknemer op het gebied van arbeidsomstandigheden. De Arbo-wet geldt overal waar arbeid wordt verricht. Niet alleen bij bedrijven, maar ook bij verenigingen of stichtingen. Staan de afspraken tussen werkgever en werknemer over beloning, werktijden en taken.
Welzijn = Hoe het met de mensen gesteld is.
Veiligheid = of mensen zich wel vertrouwd voelen op hun werkplek

2. Taakverdeling = dat heb je in een huishouden bijv.
3. CAO = collectieve arbeidsovereenkomst, is een overeenkomst tussen werkgevers en werknemers over de arbeidsvoorwaarden.
Waar: Bedrijfstakken, niet alle bedrijfstakken
Wanneer: Als de overheid de cao goedkeurt
Hoe: een cao is opgesteld uit regels waar de bedrijfstakken zich aan moeten houden als de cao is goedgekeurd door de overheid

4. Cirkeldiagram maken = procent keer 3.6 bijv. 40% is 40 x 3.6 = 144º
5. Wettelijk minimumloon = een vast bedrag dat werkgevers verplicht zijn om minimaal uit te betalen aan werknemers. Veel jongeren met bijbaantjes en mensen die ongeschoold werk doen, ontvangen niet meer dan het minimumloon.
6. Arbeidsovereenkomst = een afspraak tussen werkgever en werknemer. De werknemer verricht arbeid en de werkgever betaalt loon. In een arbeidsovereenkomst staat ook een taak- of functieomschrijving. Elke arbeidsovereenkomst moet voldoen aan de wetten en regels van het Burgerlijk Wetboek.
7. Vrijwilligerswerk = Onbetaalde arbeid daar worden mensen niet voor betaalt ook niet voor huishoudelijk werk.
Redenen: Door te werken is er regelmaat in je dag of week
Door te werken kom je in contact met andere mensen.
Werk geeft je de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen en het geeft je een
gevoel van eigenwaarde.
Werken is nuttig voor de samenleving.
8. Als je 13 bent mag je klusjes doen in de buurt tegen betaling en je mag bijvoorbeeld je
ouders helpen in hun winkel. En je mag licht vakantiewerk doen maar niet langer dan 3 weken.
Als je 14 bent mag je ook stage lopen.
Als je 15 bent mag je meer zelfstandig werk doen, op schooldagen mag je niet meer dan 2 uur werken en als je op zondag werkt, ben je op zaterdag vrij (of andersom). Vakantiewerk mag 6 weken duren, waarvan 4 achter elkaar
9. Sociale wetten = De wetten tot regeling en met name tot verbetering van de arbeidsverhoudingen en arbeidsvoorwaarden, en de algemene positie der werknemers.
- WW is de werkloosheidswet voor mensen die onvrijwillig werkloos zijn.
- WIA is de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen deze wet is voor mensen die langdurig door ziekte of arbeidsongeschiktheid niet of minder kunnen werken.
- ZW is de ziektewet voor mensen die geen doorbetaling krijgen bij ziekte, bijvoorbeeld omdat ze uitzend- of oproepkracht zijn of omdat hun tijdelijk baan stopt terwijl ze ziek zijn.
10. Belastingstelsel = loonbelasting = een belasting die automatisch wordt ingehouden op
het loon. De loonbelasting in Nederland is progressief. Dit betekent dat iemand die weinig verdient weinig belasting hoeft te betalen, terwijl iemand die veel verdient een grote percentage van zijn loon aan belasting moet afdragen.
11. zie vraag 6
12. Je mag alleen iemand ontslaan als je je als bedrijf hebt aangemeld bij het CWI of als het bedrijf in financiële problemen zit.
13. De werkgevers en de werknemers betalen premie voor de zorgverzekering. Ook mensen zonder werkgever betalen premie voor de zorgverzekering.
14. Arbeidstijdenwet = Na 5,5 uur werken heb je recht op een kwartier pauze. Ook zijn er regels voor nacht- en ploegendiensten. Er staat ook dat kinderarbeid verboden.
15. Tijdige baan = minder dan 35 uur in de week. Je werkt niet elke dag en niet de hele dag of week
Vaste baan = meer dan 35 uur in de week Je werkt de hele dag de hele week
Proeftijd = een afgesproken periode waarin je een arbeidsovereenkomst kunt opzeggen. In de proeftijd geldt geen opzegtermijn. Zowel de werkgever als de werknemer kunnen de overeenkomst opzeggen. De proeftijd mag niet langer dan 2 maanden zijn. In een proeftijd bewijs je dat je iets echt kunt.
16. Groothandel = een soort ‘winkel’ waar bedrijven hun producten kopen.
17. Leidinggevend draagt degene met het uitvoerende werk iets op om te doen. De leidinggevende zegt iets en degene die het werk uitvoert voert het uit. De leraar zegt tegen mij dat ik som 3 ga maken de leraar is hierin de leidinggevende en ik voer het werk uit.
18. –
19. Logistiek = het organiseren van de goederenstroom. Bedrijven in de logistiek zorgen ervoor dat de juiste dingen op de juiste tijd op de juiste plaats terechtkomen. Logistiek houdt zich bezig met de opslag en met het transport van goederen.
20. Werknemersverzekering = een verplichte verzekering waarvoor de premies worden betaald van het loon.
Volksverzekering = een algemene verzekering voor iedereen in Nederland. Ook mensen zonder betaalde baan kunnen recht hebben op een uitkering van de volksverzekeringen.
Op een volksverzekering heeft iedereen recht en een werknemersverzekering alleen de werknemer

REACTIES

G.

G.

kan volgende x samenvatting korter ? xd

13 jaar geleden

N.

N.

Thanxx mooie & handige samenvatting !

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.