Weggesperrt

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 6e klas vwo | 572 woorden
  • 27 maart 2016
  • 27 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
27 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

DDR, 1988. Anja Sander, 14 jaar oud.
Anya's moeder, Karin Sander, heeft moeilijkheden om te buigen voor het socialistische systeem. Zij uit haarmening en is vaak opvallend door ingangen en klachten. Toen ze in het openbaar na de arrestatie van haar beste vriendin protesteerde en een uitreisvisum eiste is Anya's leven abrupt verandert: Kort daarna worden dat verteld door de Stasi, die komt langs voor de verduidelijking van de feiten. Karin wordt aangehouden, de mogelijkheid om Anja weer te zien wordt haar belooft. Moeder en dochter zijn gedwongen om te scheiden. Het is onduidelijk op dit moment of ze elkaar ooit nog eens zien. De ambtenaren brengen Anja in eerste instantie in naar een tussenjeugdopvangcentrum en later sturen ze haar naar een heropvoedingskamp. Tot haar verbazing bestaat er al een bestand over haar: Ze wordt beschreven als onhandelbaar en opvallend op school. Zelfs haar spijbelgedrag en weigering om op de FDJ (Vrije Duitse Jeugd) te komen, zijn daarin opgenomen. Het volgende is een tijd van angst en onveiligheid. Niemand praat met haar, ze weet niet wat er is met haar moeder. Anja is geschokt door de genade van de her opvoeders, over het geweld en de dril. 

Ze vlucht en duikt onder bij haar moeders broer, waar ze kerst doorbrengt. De politie pakt haar daarna weer op en transporteert de jonge vrouw terug naar het opvanghuis. Zij zal worden gestraft met eenzame opsluiting. Als de opvoeders een brief van haar moeder niet aan haar geven wordt ze woest. Dit heeft een ander en nog donkerder station met nieuwe martelmethodes als gevolg: Ze is in de gesloten Jugendwerkhof Torgau bij Leipzig geplaatst. 

Bij haar aankomst ziet ze stalen hekken, roosters en prikkeldraad. Anja vraagt ​​zich af of het echt mogelijk is dat zij ten onrechte, zonder enig proces in een gevangenis kan komen. Met intimidatie en marteling van opvoeders (die lijken meer op gevangenis bewakers), zal de absolute orde bereikt worden in het collectief. Als socialistische heropvoeding wordt behaalt door vernedering en geweld, dan is elke menselijke waardigheid genomen. Ze moet in het openbaar een aanvraag voor maandverband indienen. Toegevoegd aan de straf van de hele groep is te wijten aan het falen van individuen. Evenmin is de andere vriend, de gevangenen te slaan en te treiteren 's nachts met elkaar. Er is 24 uur per dag verbod op het spreken en militaire orde, dwangarbeid en sport om de fysieke indeling zijn afgedwongen. 

Anja probeert mogelijk ondoordringbaar te verschijnen voor hun lotgenoten en slechts verduren. Ze blijkt zelf Rilke Panther te zijn uit het gedicht wat ze voor haar neefje geschreven had. Anja moet beschermd worden, het gevoel daarvan hebben. Ze is nog niet gek geworden, want ze voelt het nog in haar hart. 

Dan maakt ze in deze sombere plek wel nog bondgenoten. Ze wordt verliefd op Tom, omdat hij de vaste wil heeft om niet op te geven. De relatie met haar vorige kamergenoot Gonzo, die op het eerste gezicht zo vreemd leek, geeft haar de kracht om een ​​sprankje hoop te behouden. "Buiten" begint de val '89

Na een val van de trap moet Anja naar een ziekenhuis in Leipzig worden gebracht. Zij volgt opnieuw de mogelijkheid voor ontsnapping. Ze duikt onder en ziet bij de maandagdemonstraties haar moeder weer.
 

REACTIES

T.

T.

wat een slecht boekverslag zeg

6 jaar geleden

P.

P.

Het is een samenvatting, geen boekverslag.

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.