Jongens gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Die Wolke

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas havo | 386 woorden
  • 10 juli 2014
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
7 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij jou past? Kom in maart proefstuderen aan de VU.

Meer informatie

De hoofdpersoon is het meisje Janna-Berta, ze is op school, een hele gewone dag. Maar ze wordt naar huis gestuurd, omdat de kernenergiecentrale Grafenrheinfeld ontploft is en er radioactive straling in de wolken zit, vandaar de titel Die Wolke. Als ze dan thuis is zijn haar ouders en 1 van haar broertjes  er niet, want die zijn ergens op bezoek. Janna neemt het advies van haar buurvrouw om in de kelder onder te duiken aan, maar dan ziet ze alle andere mensen uit wanhoop vluchtten, ze besluit met haar andere broertje te vluchtten op hun fietsen.

Spijtig genoeg wordt het broertje van Janna aangereden, hij is op slag dood en wordt in een koolveld gelegt. Een familie neemt Janna mee naar het treinstation waar ze eerder ook naar toe wouden gaan. Op het treinstation is het immens druk en wordt Janna gevraagt om op het gezins kinderen te letten, maar mede door de drukte en het verdriet van haar broertje verliest ze  de kinderen. De ouders zijn woedend.

Ze  besluit haar familie te zoeken, ze  ging dus niet mee met de trein. Ze wordt opgepakt door een paar mensen in een busje, hier gaat ze uit de bus en verder zoeken, maar uitendelijk valt ze  neer op de grond, van de uitputting.

Ze wordt wakker in een ziekenhuis, ze is heel erg stil, maar ze raakt bevriend met Asye, een ander meisje. Helga, de tante van Janna staat ineens op de stoep, ze verteld dat haar moeder en de andere broer ook overleden zijn, een paar dagen later overlijd ook Asye.

Een paar dagen late mag Janna ook weg uit het ziekenhuis, ze  trekt in bij Helga. Ze gaat daar naar school, ze is kaal geworden, op die school komt ze ene Elmar tegen die ze  nog kenden van vroeger. Maar hij pleegt zelfmoord. Na een tijdje trekt ze in bij haar andere tante, uitendelijk gaat ze terug naar haar Huis, haar opa en oma zijn er ook, die hebben een beetje ruzie omdat Janna altijd een muts op heeft. Ze besluit het hele verhaal te vertellen.

Ik vind het boek wel leuk, Realistisch en heel soms ook een beetje spannend. Maar heel droevig en dat vind ik persoonlijk niet zo leuk. Ik geef het boek een 7 (raad het aan)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.