Jugendstil

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas mbo | 293 woorden
  • 29 juli 2008
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
8 keer beoordeeld

JUGENDSTIL

Wat is Jugendstil?

Jugendstil wordt ook wel Art Nouveau genoemd. Deze naam wordt gegeven aan de stijlvernieuwing tussen 1890 en 1910. Het heeft als echte eigen stijl maar 20 jaar bestaan. Deze term gold eigenlijk alleen maar voor de decoratieve kunsten maar liet zich na een poosje in heel veel kunstuitingen zien. Jugendstil heeft verschillende benamingen: In Schotland noemen ze het de Glasgowstijl, in Italie Stile Liberty of Stile Floreale, in Nederland wordt het de nieuwe stijl genoemd, maar de meest bekende benamingen zijn echter: Jugendstil of Art Nouveau. In de namen komden de woorden ‘nieuw’ en ‘jeugd’ voor en daarmee hoor je er al de bedoeling van. Dat deze stijl verschilt met de oude stijlen.
Jugendstil was bijzonder in trek bij degenen die in deze economische voorspoedige periode geld te besteden hadden. Jugendstilgebouwen zijn meestal hotels, warenhuizen en andere winkelpaden, kantoren en villa’s. De stijl heeft, overal waar de stijl kwam heeft het regionale elementen opgenomen.


De algemene kenmerken van Jugendstil
De belangrijkste inspiratiebron van Jugendstil is de natuur. De motieven zijn vaak langstelige en gracieuze planten en bloemen, vogels, libellen en dat vaak gecombineerd met slanke vrouwengestalten. De bewogen lijnen waren een middel om emoties uit te drukken. Het zielenleven werd heel belangrijk in die tijd. Je ziet deze vormen terug in trapleuningen, balkons en gevels. Vooral ijzer was namelijk heel geschikt om verwerkt te worden verbogen tot sierlijke vormen. De Jugendstilkenmerken zag je het meest in de grafische kunst want in dit vakgebied is de lijn heel belangrijk. Jugendstilproducten hebben ook vaak Japanse kenmerken zoals lege ruimten en de waaiervorm. Dat kunstenaars met de Japanse kunst in aanmerking kwamen kwam onder andere door de kunsthandelaar Siegfried Bing. Bing specialiseerde zich in deze kunst en heeft veel Japanse kunst in zijn atelier laten bezichtigen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.