Beeldende vorming H1
1. Stripfiguren
Stripfiguren kunnen er als volgt uitzien:
# Met plastische vormgeving
# Met licht en schaduweffecten
2. Graffiti
Bekende graffiti tekenaar: Keith Haring
Hij maakt geen ontwerp schetsen en zijn tekeningen zijn vaak zwart-wit
3. Sciencefictionmens of robot
Ontstaan door verhalen uit laboratoria over klonen en menselijke robots.
Toen er meer technische mogelijkheden waren werden er films gemaakt die steeds echter en spannender werden.
De Brit McQueen maakte kledingstukken afgeleid van printplaatjes uit de wereld van micro-elektronica.
4. Mens verbeeld
Oude tekeningen zijn heel schematisch. Ze zijn vereenvoudigd tot hoofd, romp, armen en benen. Er zij ook gestileerde dieren en graffitiachtige versieringen op die tekeningen.
In de 90ge jaren kwam er een breakdancegroep: Actual Force .
De kunstenaar Roger Raveel past verschillende technieken en stijlen toe in zijn kunstwerken.
5. Lichaamstaal
Aan je lichaamshouding kan je afleiden hoe iemand zich voelt. Dit ´mensfiguur` is voor kunstenaars erg belangrijk.
Bij de kunstenaar Matisse stond het mensfiguur in zijn kunstwerken centraal
Het beeld van Kanters-schreuders beeld wanhoop en verdriet uit omdat zij dit beeld maakte wanneer ze aan kanker leed en wist dat ze snel kwam te overlijden.
Het beeld van Degad geeft informatie in plaats van gevoel, je kunt zien dat de model heel ge concentreert staat te wachten.
6. Moderne Chinese kunst
In 1966 was er in china een culturele revolutie. veel kunstenaars maakte spottende beelden hier over, zoals Liu Wei en Wang Guanqyi.
7. Oosterse mystiek
In het hindoeïsme kan iedereen zijn geloof op eigen wijze bleven, dat kun ja zien aan de goden, iedere god heeft voor iedereen een eigen verschijning.
De Indonesische tempels worden graag voor reclame gebruikt om dat de vormen symmetrisch zijn maar door de beelden ontbreekt die symmetrie zich soms.
Jai Zharotia maakte schilderijen waarin twee overheersende aspecten aanwezig zijn, bijvoorbeeld man en vrouw.
8. Grieken: de mens in het middelpunt
Er zijn veel oude Griekse beelden van goden en helden. Die beeldhouwer had de taak om hen als beste weer te geven. Elk lichaamsdeel werd op z´n meest karakteristieke wijze weer gegeven. Ook werden meestal alle spieren in volle actie weer gegeven.
9. Romeinen: macht en roem
Romeinen namen vaak Griekse beeldhouwers in dienst om beelden te laten maken. Omdat de Grieken oog hadden voor schoonheid en de Romeinen voor macht. De Romeinen schilderden muurschilderingen op hun huizen.
10. Middeleeuwers: lekentaal
De middeleeuwers richten zich meer op god want de kerk bepaalde een groot deel van het leven van de burgers. Omdat de ´taal` van de kerk Latijn was moesten monniken dat vertalen. De kerk werd versierd met muurschilderingen en gebrandschilderde ramen. Deze ´kunstwerken` waren niet erg gedetailleerd en de verhoudingen klopte meestal niet. Dat kwam omdat niet de vorm maar de inhoud belangrijk was. Aan het einde van oorlogen werd de handel in steden en steden zelf veel welvarender. Daarom werden de kerken groter en mooier. Ook was de vorm belangrijken, en de versieringen werden steeds mooier.
REACTIES
1 seconde geleden