Thema 5 Basisstof 1

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 1e klas vmbo/havo | 247 woorden
  • 29 maart 2015
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
24 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Thema 5 bassistof 1 biologie  

De mens heeft een inwendig of geraamte. Dit skelet bestaat uit dan 200 beenderen ( botten ). De beenderen in het hoofd vormen samen de schedel. De schedel wordt gedragen door de wervelkolom die in de romp naar beneden loopt. De borstwervels, de ribben en het borstbeen vormen samen de borstkas. De schouderbladen en de sleutelbeenderen vormen de schoudergordel. De heupbeenderen vormen de bekkengordel. Armen en benen worden ook wel ledematen genoemd. Van de beenderen in de arm zijn spaakbeen en ellepijp moeilijk uit elkaar te houden. Het spaakbeen zit vast aan de kant van de duim.  

de schedel 

de meeste schedelbeenderen zitten aan elkaar vast. Tussen deze beenderen is geen beweging mogelijk. De schedelbeenderen van een pasgeboren kind zitten nog niet aan elkaar vast. De dunne, vliezige plaats tussen de schedelbeenderen heten fontanellen. Als het kind ongeveer anderhalf jaar oud is, zijn de fontanellen dichtgegroeid. 

De functies van het skelet 

Je skelet geeft stevigheid aan je lichaam. Zonder skelet zou je in elkaar zakken. Ook zorgt je skelet voor bescherming van de tere organen in je lichaam. De schedelbeenderen bijvoorbeeld beschermen je hersenen. Maar deze schedelbeenderen zijn niet stevig genoeg om de hersenen te beschermen tegen een heel harde klap. Je skelet maakt beweging mogelijk. De meeste beenderen van je skelet zijn bewegelijk met elkaar verbonden. Spieren die aan de beenderen vastzitten, zorgen ervoor dat je beenderen bewegen. Ten slotte geeft je skelet vorm aan je lichaam

REACTIES

T.

T.

Fijne samenvatting

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.