Biologie thema 3
Basistof 2
Het bloedvatenstelsel van de mens bestaat uit het hart en de bloedvaten. Het hart pompt het bloed door de bloedvaten. De weg die het bloed door het lichaam aflegt is de bloedsomloop.
Het hart bestaat uit 2 helften: de rechterharthelft en de linkerharthelft.
Deze zijn van elkaar gescheiden door een tussenwand.
De rechterharthelft staat link op het papier en de linkerharthelft rechts.
Het hart is een dubbele pomp. De rechterhelft van het hart pompt het bloed naar de rechter en linker long. Vanuit beide longen stroomt het bloed terug naar het hart -> dit heet de kleine bloedsomloop.
Kleine bloedsomloop:
- Zuurstof wordt opgenomen in het bloed
- Er wordt koolstofdioxide afgegeven aan de lucht.
Gebeurt in de longen.
Vanuit de kleine bloedsomloop komt het bloed in de linkerhelft van het hart. Deze helft pompt bloed door het lichaam. Een deel stroomt naar bijv. de armen en benen. Het bloed stroomt door de organismen in deze lichaamsdelen. Vanuit de organen stroomt het bloed weer terug naar de rechterhelft van het hart. Dit deel heet de grote bloedsomloop.
Grote bloedsomloop:
- Zuurstof + voedingsstoffen afgeven aan de cellen
- Koolstofdioxide + andere afvalstoffen opnemen in het bloed.
Per omloop stroomt het bloed 2x door het hart, daarom heet het een dubbele bloedsomloop.
Biologie thema 3
Basistof 3
Het hart is een spier die van binnen hol is. Het verbruikt zuurstof en voedingsstoffen bij verbranding. Daarbij komen koolstofdioxide en andere afvalstoffen vrij.
Over het hart lopen blooedvaten: kransslagaders en krandaders.
Kransslagaders:
- Stroomt bloed dat rijk is aan zuurstof en voedingsstoffen naar de hartspier.
- Aftakkingen van de aorta.
Kransaders:
- Stroomt bloed dat rijk is aan koolstofdioxide en andere afvalstoffen weg van de hartspier.
- Monden rechtstreeks uit in de rechterboezem.
Iedere harthelft bestaat uit 2 delen: een boezem en een kamer.
De harttussenwand vormt de scheiding tussen de linker en rechter helft van het hart.
Het bloed dat van de organen in het lichaam wegstroomt is zuurstofarm.
Bloed dat van de organen in het hoofd en de armen afkomt, stroomt het hart binnen via de bovenste holle ader. Bloed dat van de organen in de romp en benen afkomt stroomt het hart binnen via de onderste holle ader. Beide holle aders monden uit in de rechterboezem. Van de rechterboezem gaat het bloed naar de rechterkamer, deze pomt het bloed in de longslagader. De longslagader splitst zich in 2 bloedvaten: één naar elke long.
In de longen wordt het bloed zuurstofrijk. Dit bloed stroomt via de longaders terug naar het hart. De longaders monden uit in de linkerboezem. Van de linkerboezem stroomt het bloed naar de linkerkamer, de linkerkamer pompt het bloed in de aorta. Via aftakkingen van de aorta stroomt het bloed naar organen van het lichaam. Daar wordt het bloed zuurstofarm. Door de onderste en bovenste holle ader stroomt het bloed weer terug naar het hart.
Boezems en kamer zijn van elkaar gescheiden door hartkleppen. Deze verhindere dat het bloed terugstroomt van de kamers naar de boezems. Aan het begin van de longslagader en de aorta zitten halvemaanvormige kleppen. Zij verhinderen dat het bloed terugstroomt naar de kamers.
De hartslag begint als de boezems zijn volgestroomd met bloed uit de holle aders en de longaders. Het samentrekken van de boezems vind in beide harthelften tegelijk plaats. Het bloed stroomt hierdoor de kamer in. De kamers zijn ontspannen.
Samentrekken van de kamers vindt plaats als de kamers zijn volgestroomd met bloed. De hartkleppen slaan dicht. De druk in de kamers stijgt. Als de druk in de kamers hoger is dan de druk in de aorta en in de longslagaders, worden de halvemaankleppen opengeduwd. Het bloed wordt tegelijk in de aorta en de longslagader gepompt. Tijdens het samentrekken van de kamers zijn de boezems ontspannen.
Hierna vindt de hartpauze plaats. De boezem en de kamers zijn ontspannen. Het bloed stroomt uit de holle aders en de longaders in de boezem en gedeeltelijk al door in de kamers. De halvemaanvormige kleppen zijn gesloten om te voorkomen dat het bloed uit de longslagader en de aorta niet naar de kamers terugstroomt. Hierna volgt weer het samentrekken van de boezems.
Biologie thema 3
Basisstof 4
3 typen bloedvaten: slagaders, haarvaten en aders.
Het hart pompt bloed in de slagaders. Door de slagaders stroomt het bloed weg van het hart, naar de organen toe. De hartkamers pompen het bloed met kracht weg -> hierdoor is er een hoog bloeddruk in de slagaders. Als het hart bloed in de slagaders perst, zetten de slagaders uit (bijv. polsslag)
Slagaders:
- De wanden zijn dik, stevig en elastisch
- De meeste liggen dieper in het lichaam (die van de pols niet)
In de organen vertakken de slagaders zich in steeds fijnere bloedvaten, de wand wordt steeds dunner. Als de wand van de bloedvaten nog maar 1 cellaag dik is, spreken van haarvaten. De haarvaten in een orgaan vormen samen een haarvatennet. In de haarvaten neemt de bloeddruk sterk af. Zuurstof en voedingsstoffen kunnen de haarvaten verlaten door de dunne wand naar de cellen toe. De cellen verbruiken zuurstof en voedingsstoffen bij de verbranding -> komen koolstofdioxide en andere afvalstoffen vrij. Vocht met koolstofdioxide en andere afvalstoffen kan door de dunne wand in de haarvaten komen.
De haarvaten komen samen in grotere bloedvaten: de aders.
Aders:
- Hier stroomt het bloed van de organen weg, terug naar het hart.
- De bloedruk is laag.
- De wanden zijn dunner en minder elastisch dan die van de slagaders.
- Geen hartslag merkbaar
- Liggen meestal minder diep in het lichaam
Het hart zuigt het bloed uit de aders terug. Veel aders hebben kleppen, deze kleppen (aderkleppen) laten het bloed maar 1 richting door. Hierdoor helpen de kleppen met het bloed terug te voeren naar het hart. Ze voorkomen dat het bloed terugstroomt naar de organen. In de slagaders komen geen kleppen voor, behalve de halvemaanvormige kleppen aan het begin van de longslagader en de aorta.
De samenvatting gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
K.
K.
Heel goed ik kryg myn info heer
5 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
super lang niet echt een samenvatting meer eigenlijk
4 jaar geleden
Antwoorden