hoofdstuk 7
7.1 waarneming je eten bederft
micro organisme zijn alle organisme die je niet kunt zien met het blote oog. Zoals bijvoorbeeld bacteriën en schimmels, die in het voedsel giftige stoffen af kunnen geven.(voedselvergiftiging. Als je darmen ook ontstoken raken krijg je een voedselinfectie.
Biologen hebben delen van organismes ingedeeld in vier rijken:
- plantenrijk plantencellen kunnen plastiden bevatten. Bijvoorbeeld bladgroen korrels die doormiddel van fotosynthese glucose maken.
- dierenrijk een cel met daarin een kern en een celmembraam. Het onderscheid zichzelf van andere rijken doordat het geen celwand heeft.
- schimmelrijk een cel met een celwand, kern en een celmembraan. Een schimmelcel onderscheid zichzelf van een plantencel doordat het geen plastiden heeft.
- Bacterierijk een eencelligen cel en de kleinste levende organisme. Ze hebben geen celkern en missen organellen die omgeven zijn door een membraam. Bacteriën hebben wel een celmembraam, ribosomen, DNA, flagel en zweephaar waarmee ze zich kunnen verplaatsen.
doordat bacteriën geen kern heeft behoord het tot de: prokaryoten.
doordat schimmels, planten en dieren wel een celkern hebben behoren ze tot: eukaryoten.
Virussen bestaan niet uit cellen maar uit stukjes erfelijk materiaal(DNA of RNA) dat omgeven word door eiwitmantel. virussen springen een cel binnen en laten die cel nieuwe virussen maken, waarna die nieuwe virussen de andere cellen gaat besmetten. Doordat virussen zich niet zelfstandig voortplanten vertonen ze niet alle levenskenmerken. Dat is de rede waarom ze niet tot de levende organismes worden meegerekend.
7.2 onderzoeksvraag: hoe rem je voedselbederf
Manieren om schadelijke voedsel micro-organisme in voedsel af te remmen zijn:
- invloed van gassen op voedsel Doormiddel van een goede verpakking om het bijbehorende voedsel, kunnen de bacteriën zich niet vermeerderen of het voedsel aantasten.
- osmose toepassen doormiddel van de osmotische waarde te verhogen(bijvoorbeeld met zout en suiker) word het water uit het voedsel gezogen en zonder water is er geen leven mogelijk.
- conserveringsmiddelen producten waaraan conserveringsmiddelen zijn toegevoegd om het langer houdbaar te maken.
- tempratuur behandeling je hebt drie vormen:
- pasteuriseren een product laten verhitten tot 70 graden waardoor de smaak van het product niet kapot gaat. helaas gaan de bacteriën daardoor ook niet dood waardoor het product niet lang houdbaar is.
- steriliseren het product wordt gesteriliseerd bij een tempratuur van 120 graden. hierdoor blijft het product lang houdbaar. door de korte duur van deze behandeling is er weinig schade aan de smaak.
- uht-technologie blaast een super hete stoom van 140 graden door het product heen.
- doorstralen er is een speciale techniek ontwikkeld om een schimmel te doden: doorstralen met gammastraling. Een nieuwe besmetting is dan uitgesloten.
natuurwetenschappelijk onderzoek begint met een onderzoeksvraag. je formuleert een hypothese en toetst deze in een experiment. uit de resultaten trek je een conclusie. Is de hypothese niet bevestigd, dan leidt een nieuwe hypothese tot vervolg onderzoek.
REACTIES
1 seconde geleden