ADVERTENTIE
Eerste hulp bij leerachterstanden!

Het zijn gekke tijden. Loop jij, om wat voor een reden dan ook, achter met de lesstof? Met deze tips van Examenbundel gaat het jou sowieso lukken om je leerachterstand weg te werken. Het allerbelangrijkste is dat je in jezelf blijft geloven. Jij kan dit! #geenexamenstress

De tips van Examenbundel

Samenvatting BIO H5
5.2: Verschillen tussen meisjes en jongens.
De geslachtskenmerken die al voor de geboorte aanwezig zijn noemen we primaire geslachtskenmerken, zoals de vagina en de penis.
In de puberteit veranderen soms dingen, je krijgt dan de secundaire geslachtskenmerken .
Bij jongens: stoppels op hun kin, zwaarder skelet en sterkere spieren, doordat het strottenhoofd uitgroeit wordt hun stem zwaarder, dan hebben ze de baard in de keel.
Bij meisjes: borsten en bredere heupen


Bij beide: schaamhaar en okselhaar.
Als jongens zaadlozingen krijgen zijn ze biologisch volwassen en bij meisjes is dat als ze ongesteld worden. Als een jongen een meisje zwanger kan maken en een meisje kinderen kan krijgen zijn ze dus biologisch volwassen.
Een ander verschil is gedrag, bijv. jongens zijn meer stoer en meisjes meer zorgzaam.
5.3 Menstrueren en ovuleren
Typen en maten
Met maandverband (uitwendig verband) en een tampon (inwendig verband) kun je menstruatievocht opvangen. Een tampon moet je vaak vervangen, een vuile tampon kan infecties veroorzaken.
Wat gebeurt er tijdens de menstruatie?
Elke maand maakt de baarmoeder een slijmlaagje. Dat slijmvlies is de plek waar de embryo zich innestelt als er bevruchting is plaatsgevonden. Als er geen bevruchting is plaatsgevonden is het slijmvlies voor niets dikker geworden en laat het los en wordt het afgevoerd. Dit proces duurt 3 tot 5 dagen. In het slijmvlies zitten bloedvaten, die scheuren tijdens het afvoeren, dat doet vaak zeer en er gaat ongeveer een half bekertje bloed bij verloren. We spreken van een cyclus omdat het elke maand weer terug komt. De hele menstruatiecyclus duurt ongeveer 4 weken. Dus kort samengevat: Tijdens de menstruatie scheurt het slijmvlies af en wordt het afgevoerd.
Ovuleren gaat tussendoor
In de eierstokken rijpen de eicellen. Ovulatie is de eisprong, de rijpe eicel springt uit de eierstok en komt in de eileider terecht. Een ovulatie vindt ongeveer twee weken na het begin van de menstruatie plaats, Elke keer weer, Je hebt dus ook een ovulatiecyclus.


5.4 De weg van de zaadcel
Zaadcellen zijn de kleinste cellen (0,06 mm) in het lichaam van een man. De afstand die ze moeten zwemmen naar de eicel is ong. 20 cm. De meeste zaadcellen zwemmen de verkeerde kant op.
In een zaadbal is het koel
De voorraad zaadcellen zitten in de bijballen. De bijballen liggen vlak bij de testes (zaadballen). De testes en de bijballen liggen in de balzak. Als het koud is trekken de spieren van de balzak samen en worden de zaadballen tegen het lichaam gedrukt, is het warm dan hangen ze van het lichaam af, zo blijft de temperatuur constant.
Bij een zaadlozing gaan de zaadcellen vanuit de buibal via de zaadleider en de urine buis naar buiten. Onderweg worden en door 2 klieren (prostaat en zaadblaasjes) vloeistof toegevoegd. Zaadcellen een zaadvocht noemen we sperma. Bij een zaadlozing verlaat het sperma het lichaam via de urinebuis en de zaadleider.
Het nut van zaadvocht
- Het zaadvocht vernietigt bacteriën in de urinebuis.
- Er zitten voedingstoffen voor de zaadcellen in.
- Door het zaadvocht gaan de spermacellen zwemmen
Per zaadlozing zitten er 200 tot 400 miljoen zaadcellen in het sperma.
Een stijve piemel kan ontstaan in dromen en vlak voor het opstaan of als een jongen opgewonden is. In een penis zitten zwellichamen, als een penis stijf wordt, stromen die vol bloed. Dat heet een erectie. Na een zaadlozing wordt de penis weer slap.

Vrijen

Jezelf bevredigen heet masturberen. Met z’n 2e is vaak opwindender. Alles wat voorafgaat aan de geslachtsgemeenschap is het voorspel. Als je opgewonden wordt, worden de eikel en de binnenzijde van de vagina glad door slijm. Als de penis en de vagina in elkaar worden geschoven noemen we dit geslachtsgemeenschap. Na geslachtsgemeenschap knuffelen veel mensen nog wat na, dat is het naspel.
Een lange weg
In een vagina gaan veel zaadcellen dood doordat in de vagina lichaamsvreemde cellen gedood worden. Zaadcellen die overleven zwemmen door de baarmoedermond (nauwe opening) van de baarmoeder naar binnen. In de opening zit een slijm prop waardoor bacteriën worden tegengehouden, ook veel zaadcellen, de zaadcellen die daar wel doorheen komen, komen in de baarmoeder. Daar gaan er ook weer veel dood omdat ze niet weten waar ze heen moeten. De zaadcellen die kunnen de linker eileider ingaan of de rechter, ééntje is maar goed voor bevruchting. De eileider is 10 cm lang, Dan pas zijn ze aangekomen in de eileider waar de eicel uit de eierstok komt. Er zijn er nog maar enkele honderden over, slechts een van deze zaadcellen zal met de eicel versmelten (dat versmelten noemen we bevruchting). Zaadcellen kunnen hooguit 3 dagen overleven. Een eicel kan maar 24 uur overleven

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.