Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Hemofilie

(= bloederziekte)

Erfelijke bloedstollingsziekte waarbij de bloedingsneiging is verhoogd (= hemorragische diathese).

Bij hemofilie A is sprake van een tekort aan of afwezigheid van stollingsfactor VIII (= anti-hemofilie-factor). Een variant hierop is de ziekte van von Willebrand waarbij een tekort aan stollingsfactor VIII gepaard gaat met een stoornis in de samenklontering van de bloedplaatjes (= trombocyten). Hemofilie B (= christmas-ziekte) wordt veroorzaakt door een tekort aan stollingsfactor IX (= tromboplasminogeen = christmas-factor).

Verschijnselen zijn een (sterk) verlengde bloedingstijd, waardoor (veel) bloed verloren kan gaan bij bloedende uitwendige of inwendige verwondingen of zweren (bijv. maagdarm-zweren). Dit kan o.a. leiden tot (ernstige) bloedarmoede (= anemie). Na de puberteit neemt de ernst van de verschijnselen vaak af vanwege een toegenomen activiteit van de anti-hemofilie-factor (= factor VIII).De oorzaak van hemofilie is een genetisch defect van het X-chromosoom. Hemofilie A en B zijn erfelijk en worden via de moeder op (vooral) de mannelijke nakomelingen overgedragen. Als alleen de vader hemofilie heeft, hebben de zonen geen hemofilie, maar dragen de dochters de ziekte over op hun zonen. Bij de ziekte van von Willebrand kunnen beide seksen drager zijn en kan de ziekte op beide seksen worden overgedragen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.