Bloedsomloop

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas vwo | 285 woorden
  • 5 januari 2002
  • 209 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
209 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Thema 3 De bloedsomloop

Een volwassen mens heeft 5 à 6 liter bloed. Bloed bestaat uit bloedplasma, cellen en bloedplaatjes
Bloedplasma 55 % en 45 % de rest. Bloedplasma bestaat voor 90 % uit water en daar zitten allerlei stoffen in opgelost; Zuurstof, voedingsstoffen koolstofdioxide en afvalstoffen het speelt ook een rol bij bloedstolling.

Rode bloedcellen zien eruit als donuts zonder gat erin. Ze hebben geen celkern en vervoeren zuurstof. Ze hebben een rode kleurstof; hemoglobine, daardoor kan de cel makkelijk zuurstof opnemen en afgeven. Ze nemen de zuurstof in de longen op en zetten het ergens anders in het lichaam af. Als je bloed niet genoeg hemoglobine bevat heb je bloedarmoede je hebt dan vaak hoofdpijn en je bent voortdurend moe en duizelig. Deze mensen krijgen via voedsel meestal niet genoeg ijzerzouten binnen. Per kubeke mm 5000000 rode bloedcellen.

Witte bloedcellen hebben geen vatse vorm. Ze vechten tegen ziekteverwekkers, er zijn verschillende soorten sommige bestrijden bacterien. De cellen sluiten de bacterie in en de hij gaat dood, meestal gaat de cel dan ook dood. De etter of pus uit een wond bestaat dus uit beide. Per kubeke mm bloed 5000 witte bloedcellen.

Bloedplaatjes zijn geen cellen maar delen daarvan
Ze zorgen ervoor dat bloed stolt
Soms stolt bloed midden in een bloedvat een bloedprop, dat heet dan trombose. Per kubeke mm bloed 300000 bloedplaatjes.

Bloedstolling Bloedplaatjes+bloedplasma = stolling , in bloedplasma is naast de andere stoffen ook fibrinogeen opgelost voor het stollen als bij verwonding een bloedvat stuk gaat komen deze stoffen uit de bloedplaatjes vrij, onder invloed van deze stoffen wordt fibinogeen omgezet in fibrine. Dat vormt een netwerk van dradenop de wond, daartussen blijven bloedcellen hangen en zo ontstaat er een stolsel en de wond word afgesloten. Het korstje komt los als de wond genezem is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.