Anw Hoofdstuk 6 Duurzame ontwikkeling samenvatting §6.1 Inleiding
Duurzame ontwikkeling is de benutting van bepaalde hulpbronnen en technologische ontwikkelingen passen bij de behoeften van de huidige en technologische generatie. In duurzame ontwikkeling spelen de bevolkingsgroei, voedselproductie, de uitputting van natuurlijke hulpbronnen en andere factoren een rol. §6.2 Bevolkingsgroei en voedselproductie
Voor de voedsel tekorten kunnen vele oorzaken aangewezen worden. Deze moeten worden gezocht in de sterke bevolkingsgroei en in de tegenvallers van de voedselproductie. Maar er zijn tegenwoordig nieuwe manieren ontdekt waardoor er meer voedsel geproduceerd kan worden. Een mogelijke oplossing in het voedseltekort is het de beperking van de bevolking. Maar in bepaalde landen als Kenia gaat dit juist tegen de traditie in.
Dankzij de groene revolutie is de hele landbouw met de vernieuwingen verbeterd. Gewasverbetering, irrigatie, kunstmest en het gebruik van bestrijdingsmiddelen hielpen hierbij.
Maar in bepaalde delen van Afrika daalt de landbouw opbrengst terwijl de bevolking groeit. Er is een stijging van het aantal ondervoedden. Soms zijn hier maatschappelijke factoren als stammenoorlogen en religieuze tegenstellingen oorzaak van.
Voor de achteruitgang in de voedselproductie op verschillende plaatsen in de wereld bespreken we een aantal redenen.
1. Verzilting
Door de lage waterafvoer en hoge verdamping blijft er veel zout in de bodem zitten in landen als India, Pakistan en de Filippijnen. Gewassen als rijst en tarwe kunnen daar niet goed tegen.
2. Erosie
In de Verenigde Staten passen stadsbewoners intensieve landbouwmethoden toe, om zo meer winst te maken. Maar na enkele jaren ontstonden er gigantische stofwolken waarin zo’n 350 ton miljoen vruchtbare grond weggevoerd wordt.
Winderosie
Ook door kap van bossen droogt de aarde uit. De wind krijgt vrij spel en blaast als het ware een dunne vruchtbare laag grond als stof van de aarde af; winderosie. Een groot deel van dit vruchtbare stof daalt op andere plaatsen neer. Een ander deel verdwijnt in de zee.
Watererosie
Als er op de hellingen van heuvels geen planten of wortels zitten, kan water de vruchtbare bovenlaag losweken; Watererosie. Hierdoor komt er veel aarde in de zee terecht.
Door erosie, overbeweiding en slechte landbouw methoden wordt jaarlijkse een gebied van 200 000km2 ongeschikt voor de landbouw. Het is een oppervlakte die zes keer zo groot is als Nederland. Zo’n gebied moet dan gebruikt worden voor vee. Maar dan moet er wel rekening gehouden worden met overbegrazing.
3. Klimaatverandering
Een klimaatverandering kan vruchtbare gebieden doen verdwijnen. Regen verplaatst zich de laatste jaren meer naar de polen toe. Woestijngebieden breiden zich door die verplaatste regenval steeds meer uit.
4. Verwaarlozing landbouwproductie
In de afgelopen 50 jaar is de landbouw in West Europa flink gestegen. Niet alleen door de heffingen op de invoer, maar ook door het systeem van exportsubsidies. Daarmee waren de verbouwers van graan, wijn etc. in staat om hun producten overal in de wereld aan te bieden tegen lage prijzen. Andere boeren uit Afrika, konden hier niet tegenop; de kunstmest was niet meer te betalen uit de verkoop van hun producten. In die landen daalde de voedselproductie enorm.
Gelukkig kunnen er ook productie verhogende middelen zijn, als: 1. Het gebruik van kunstmest, op het juiste moment, op de juiste plaats, met de juiste hoeveelheid. 2. De geïntegreerde bestrijding; het spuiten van bestrijdingsmiddelen wanneer de insecten het meest kwetsbaar zijn.
Maar ook door genetische modificatie lukt het gewassen bestand te maken tegen schimmels. Zoals soja. Hierbij wordt een gen ingebouwd waardoor de plant bestand is tegen bepaalde onkruidverdelgers. Ook in andere gewassen als maïs, en cassave zijn genetische veranderingen succesvol gebleken. Omdat er in de wereld een tekort aan zoet water bestaat, is er een onderzoek aan de gang die planten opzoekt die tegen zout water kunnen. Bijvoorbeeld van de strandbiet is bekend dat hij juist goed groeit met zout water. §6.3 Uitputting Omdat er in de Westerse wereld een hoog niveau van goederenproductie bestaat, zijn hulpbronnen als energie, water, grondstoffen, landbouwgrond, planten en dieren gebruikt. Sommige bronnen zijn vernieuwbaar; je kan ze steeds weer aanvullen. Maar als ze niet meer aangevuld kunnen worden, (niet-vernieuwbaar) spreken we van uitputting. Bijna alles is vernieuwbaar, behalve fossiele stoffen, want die doen er jaren over om te ontstaan. Uit fossiele stoffen worden allerlei dingen gemaakt, zoals plastic en vuilniszakken. En 90% van de chemische industrie is nog afhankelijk van de fossiele stoffen.
Er zijn maar een paar oplossingen om in de behoefte aan brandstoffen, warmte en elektrische energie te voorzien. Koolzaad en rietsuiker kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt als motorbrandstoffen. Dit zijn voorbeelden van biomassa. Voor bijvoorbeeld de verwarming van huizen, kassen en bedrijfsruimtes behoren de volgende alternatieve mogelijkheden. 1.Zonnecollectoren die water direct voorverwarmen. 2.Warm water, dat met behulp van een pomp vanaf een grote diepte omhoog gaat, een gebouw verwarmt en weer teruggaat. 3.Warmtekoppeling bij de productie van elektrische energie ontstaat warmte. Eerst werd daar niets mee gedaan. Maar nu zijn er leidingen aangelegd waardoor het water van huis naar huis stroomt. Dit was een groot succes; de jaarlijkse groei in de vraag naar elektrische energie kan hiermee worden opgevangen.
Elektrische energie kan op een aantal manieren worden opgewekt. Met zonnecellen bijvoorbeeld. Hiermee kan elektriciteit tegen een redelijke kostprijs gemaakt worden. Ook met water kan gemakkelijk energie opgewekt worden; in de Maas bijvoorbeeld. Windmolens zijn een voordeel in het platte Nederland. Centrales kunnen ook biomassa gebruiken. Organisch afval en (snoei)hout zijn vervangers voor fossiele brandstoffen. Met behulp van windmolens, water, biomassa etc etc. kan de uitputting van de fossiele brandstoffen worden voorkomen.
Grondstoffen en vervangers
Toen er voor het eerst vliegtuigen gebouwd werden, werd er aluminium gebruikt. Dit was een licht metaal. Tegenwoordig worden er ook nog andere materialen en composietmaterialen gebruikt. Deze stoffen zijn met een koolstofvezel aangesterkt en besparen nog meer op het gewicht. Bovendien wordt het zo makkelijker gemaakt en is het nog veiliger ook.
Metalen, gemengd met andere stoffen, vormen verbindingen of alliages die erg sterk zijn en goed bestand tegen weersinvloeden. Metalen zijn erg belangrijk in een geïndustrialiseerde samenleving.
Niet alle metalen zijn onbeperkt gebruikbaar. Daarom zal bij het verminderende aanbod de prijs steeds meer omhoog gaan. Zo wordt er gestreefd naar vervangers; substitutiematerialen.
De samenvatting gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden