Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoofdstuk 2

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas havo | 552 woorden
  • 29 november 2004
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
8 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
ANW Hoofdstuk 2 Techniek - dit hoofdstuk gaat over de invloed van techniek op de mens en de manier waarop mensen techniek gebruiken en aan hun eigen wensen aanpassen. - techniek = een middel om de kwaliteit van het leven te beteren. paragraaf 1 - cassettebandje: is kwetsbaarder, kwaliteit neemt af bij opnemen, er ontstaat snel tuis, kan steeds opnieuw opnemen. - cd: kwaliteit van het geluid is goed omdat het nauwelijks last heeft van ruis of slijtage. geen ruis door het scherpe onderscheid tussen wel of geen putjes. slijtage omdat het er geen direct contact is tussen schijfje en ontvanger. Cd kan ook smelten. Kan alleen kopiëren met speciale apparatuur. - zo werkt de cassettespeler: de recorder zet het magnetisch patroon op de cassetteband om in geluid - opnemen: ordening aanbrengen in het magnetisch materiaal. microfoon zet geluid om in een elektrisch signaal. een spoel in de opnamekop zet dat diganal op de band. dat gebeurt in een magnetisch patroon. - afspelen: de spoel in de weergavekop zet het magnetisch patroon om in een elektrisch signaal. de luidspreker maakt daar geluid van. - traag wisselingspatroon: ene lage ton - snelle wisselingspatroon: een hoge toon - minder ordening dan bij traag wisselingspatroon: een zachter geluid - door digitalisering en lasertechniek konden fabrikanten een neiwue generatie geluidsdragers ontwikkelen. - op cd kun je zetten: muziek, foto's tekeningen, tekst en films. - op een cd kan veel muziek. een probleem lijken de hoge investeringskosten in relatie tot de kosten van kopiëren. paragraaf 2 - de invoering van toilet en riolering leverde een belangrijke bijdrage aan de volksgezondheid. - zuivering van afvalwater: 1. alle grote bestanddelen worden verwijderd door een rooster en naar afvalsort gebracht. kleine vaste bestanddelen zinken al het water door bakken gaat. nu is het water 30 % gezuiverd. 3. beluchtingstanks met bacteriën zorgen voor afbraak van resterende organische afvalstoffen. 4. naar nabezinkbak, bacteriën zakken naar de bodem en worden teruggebracht naar de beluchtingstanks. het is nu voor 99 % schoon. - na het doortrekken van de wc verdwijnen de uitwerpselen via het riool nar de afvalwaterzuivering. - de stortbak van de wc is een voorbeeld van een regelsysteem. na het doortrekken gaat de kraan open en stijgt het water weer tot het oude niveau.
paragraaf 3 - gebruiksvriendlijk ontwerpen stelt de toekomstige gebruiker centraal. - p = percentiel. p95 betekent dat 95 % kleiner is. p5 betekend dat 5 % kleiner is - een gebruiksvriendelijk ontwerp probeert door gebruik van percentiel-tabellen en het kiezen van goede strategieën geschikt te zijn voor zoveel omgelijk mensen. - 5 ontwerpstrategieën: 1. laag perventiel-strategie (brievenbus) 2. hoog-percentiel-strategie (deur) 3. gemiddelde maatstaaf (wc-pot) 4. verstelbare-strategie (fietszadel) 5. varianten-strategie (met verschillende maten en dingen) - hoe ergonomisch een product is hangt af van de economische afwegingen. paragraaf 4 - ontwerpers zetten wetenschappelijke en technische kennis om in kant-en-klaar producten. - chips zin ontwerpen zorgden ervoor dat techinsche producten steeds 'slimmer' werden. - verschillende eisen: 1. functionele eisen: welke taken moet het apparaat uitvoeren? 2. Ergonomische en milieu-eisen: hoe gebruiksvriendelijk moet het ontwerp zijn en met welke verschillen tussen toekomstige gebruikers moet het rekening houden? hoe zwaar mag het ontwerp het milieu belasten. 3. vormgevingseisen (design): welke vorm en kleur moet het ontwerp krijgen? 4. financiële eisen: hoeveel mag het ontwerp kosten? - elk ontwerp kent z'n eigen mengeling met deze eisen. - veel producten hebben ook sociale en ethische gevolgen. ontwerpers mogen hun ogen daar niet voor sluiten.

REACTIES

A.

A.

thanx

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.