Hoofdstuk 1

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • Klas onbekend | 1358 woorden
  • 10 augustus 2005
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
13 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
1.1 Recherchewerk

Hoe vind je de dader?
Sporenonderzoek: Zoeken naar voet en vinger afdrukken, stoffen bloed. Die sporen vormen de stille getuigen.

Getuigen:
Familie of buurtbewoners worden ondervraagd. Zo’n getuigenverklaring is aniet altijd te vertrouwen. Tijdsverloop alcohol gebruik en spanning kunnen het geheugen van de getuige beïnvloeden.
Het Bewijs:
Bloedgroepen worden met elkaar vergeleken( van de verdachte en het bloed dat BV. gevonden is) je hebt bloed groep A AB B en O.
O voorkomend percentage: 45%
A voorkomend percentage: 43%
AB voorkomend percentage: 3%
B voorkomen percentage: 9%
Hoe betrouwbaar zijn vingerafdrukken?
Vingerafdrukken als bewijs:
- het lijnpatroon van je vingerhuid blijft levenslang het zelfde.
- Het aantal lijntekeningen dat kan voor komen is zeer groot.
- Je kunt vingerafdrukken indelen in groepen.
- Details van de huidlijnen: typica.
- Rechter eist minimaal 12 punten van overeenkomst.
Hoe maak je vingerafdrukken zichtbaar?
Met zilverkleurig poeder. Een verse vingerafdruk bestaat voor 99% procent uit water 1% uit oud vet en eiwit. Vingerafdrukken zijn ook zichtbaar te maken met kleurstoffen en laserlicht.
De dader in het archief.
Alle afdrukken van criminelen zijn in archieven opgeslagen bij de Centrale Recherche Informatiedienst. Het archief staat in de computer en met een snel zoek programma worden de vingerafdrukken met elkaar vergeleken
Perfecte Identificatie met DNA?
De DNA-fingerprint bestaat uit een verzameling streepjes op fotografisch papier en daar heeft de recherche veel belangstelling voor, de DNA- fingerprints van de verdachte en het gevonden DNA stukje worden met elkaar vergeleken
De DNA-fingerprint moet beter:
De kans dat een rechter een onschuldige veroordeeld door het bewijs van DNA-fingerpint is 1 op de 100. Nu is dat 1 op de 1000000 dat geld niet voor verdachten die familieleden zijn.
Het DNA-profiel heeft gevolgen:
DNA-profielen zijn van alles lichaamscellen te maken. Onderzoekers proberen een uniek profiel te ontwerpen. Opslag van DNA- materiaal kan leiden tot verlies van privacy.
1.2 De pil

Het condoom was het eerste voorbehoedsmiddel, oorspronkelijk dienden het tegen geslachtsziektes. Als eerst werden ze gemaakt van de blinde darm van schapen en geiten. Toen gingen ze van rubber maken, nu worden ze van synthetische rubbersoort latex gemaakt, ze zijn nu sterker en dunner.
Een ander voorbehoedmiddel is: pessarium (baarmoedermondkapje). De eerste condoom en pessarium waren niet echt betrouwbaar.
Aletta Jacobs: 1ste vrouwelijke arts, verspreide voor het eerst voorbehoedsmiddelen vrouw.
Margaret Sanger: Kwam op voor vrouwen die ongewenst zwanger waren.
Gregory Pincus (bioloog): zocht naar een betrouwbaar voorbehoedsmiddel vrouw. Het duurde 10 jaar totdat hij de pil had ontwikkeld. In 1962 kwam de eerste pil op de markt.

Vrouwelijk hormonen regelen de eirijping, de eisprong, en innesteling bevruchte eicel in baarmoeder, geen innesteling dan brengen ze de menstruatie op gang.
Ze gebruikte dieren als proef. Ze pakte slachtafval en maakte daar oplossingen van om die in een ander dier te spuiten. Ze kwamen erachter dat het in de urine zat, en gingen opzoek naar de stoffen. Ze vonden later kunstmatige hormonen (die nog beter werkte ook), deze worden ook wel:
Oestrogenen: Als vrouwen na operatie geen eierstok meer hadden.
Progestagenen: voor vrouwen die te vroeg zouden bevallen.
Margaret Sanger gaf de impuls om dit als voorbehoedsmiddel te gebruiken. Het werd in Puerto Rico op 800 vrouwen getest, en geen een werd zwanger. Ze schreven het later ook voor aan vrouwen met menstruatieklachten, zo onderzochten ze ook de bijwerkingen. Het wordt nu alleen toegepast bij gezonde vrouwen. In korte tijd werd de pil in de VS en europa voorbehoedsmiddel nummer 1.
Werking pil:
1. hormoon oestrogeen misleidt hypofyse (hersenklier). Eirijping in de eierstok afgeremd.
2. als er toch een ovulatie; het hormoontekort vertraagt het transport van de eicel door de eileider. Eicel sterft vroegtijdig af.
3. door hormoontekort ontwikkeld het slijmvlies in de baarmoeder zich niet voldoende. Bevruchte eicel kan zicht dus niet innestelen.
4. tweede hormoon (pro)gestageen. Maakt slijmprop tussen vagina en baarmoeder taai. Bijna alle zaadcellen worden hierdoor tegengehouden.
Door concurrentie daalde de prijs daalde de prijs van dat hormoon van 80 tot ongeveer 2 dollar per gram.
De bijwerkingen bij de pil waren: zwaarder worden, hogere bloeddruk en stemmingswisselingen. Na enkele jaren werd de hoeveelheid oestrogeen verlaagd naar 50mg, en de betrouwbaarheid was nog steeds hetzelfde.
Vanaf 1972 werden vijftigers voorgeschreven.
Vanaf 1975 zijn subvijftigers op de markt.
In 42 pillen van nu zit evenveel hormoon als een pil uit de begintijd.
Één fase pil: alle 21 tabletten dezelfde progestageendosis. Drie fase pil: totale veelheid hormoon neemt in drie stappen toe. Na 21 dagen pil 7 stopdagen.
In die 7 dagen periode wordt het zwak ontwikkelde baarmoederslijmvlies afgestoten. Ontstaat een lichte bloeding die op een menstruatie lijkt.
1.3 Navigatie

Als je midden op zee zit, dan heb je niet veel aan een kompas, want een kompas wijst alleen aan dat je het Noorden, Zuiden, Oosten, Westen zit. Niet waar op aarde je bent.
Navigatie heb je soms ook nodig op het land;
vb - het vaststellen van grenzen van een land
- reizen door gelijkmatig terrein (woestijn, toendra, poolgebied)
- tijdens militaire operaties
Vroeger was de lengtegraad moeilijk te bepalen.

Om erachter te komen welke positie je staat kan je verschillende manieren gebruiken:
De poolster:
De poolster staat recht boven de noordpool (met een hoek van 90°), als je op de noordpool staat zie je die ook precies boven je. Als je op de evenaar staat, dan zie je de poolster precies op de horizon. (met een hoek van 0°). Op de zuidelijke halfrond is de poolster niet te zien.
Conclusie: hoe hoger de poolster staat, hoe noordelijker je op aarde bent.
Je kan de zon niet gebruiken als:
Vb - bij bewolkt of mistig weer
- als het licht is
- op het zuidelijke halfrond
De zon:
De zon gaat van Oost naar Zuid (hoogste punt) naar West.
Op de evenaar is maximale zonshoogte groot (21 maart/september staat de zon recht boven je)
Op de noordpool is deze klein (21 september tot 21 maart, is de zon niet te zien)
Op de noord en zuidpool zie je de zon op een hoek van 0°.
Berekenen maximale zonshoogte: 90°-NB.
Geografische breedte bereken je door het verschil tussen maximale zonshoogte en 90°.
De zon gebruik je:
Vb - op de zuidelijke halfrond
- als het licht is
- de zon is makkelijker te vinden in tegenstelling tot de poolster
Met een astrolabium kan je berekenen waar je bent, maar dat is niet zo nauwkeurig, want hij berekent op 0,5°, en dat komt overeen met 50 tot 60 km.
Het kan makkelijker, door bijvoorbeeld een radiobaken te gebruiken. Die staan op veel plaatsen op aarde. Elke baken zendt een ander signaal uit. De boot heeft een antenne die de signalen opvangt de computer kan dan precies berekenen waar je bent.
Je hebt ook satellietnavigatie, die kunnen doormiddel van een computer precies weergeven waar je bent, het heeft een nauwkeurigheid van ongeveer 10 meter. Je kan ook een computer hebben die het meteen op de kaart weergeeft, of die je route uitstippelt, of zelf automatisch stuurt.
Global Positioning System = GPS
1.4 Ruimtevaart

De ontwikkeling van de ruimtevaart is op gang gekomen met de Duitse V2-rakettechnologie uit de WO II. Deze V2 raketten waren bommen die met behulp van brandstof over grote afstanden konden vliegen. De voormalige Sovjet-Unie en de VS zijn na WO II een wapenwedloop begonnen. De rakettechnologie kon voor wapens worden gebruikt, maar ook voor ruimtevaart. Beide landen nieuwsgierigheid naar nieuwe mogelijkheden had men du ook een politiek belang bij de ontwikkeling naar ruimtevaart.
Tegenwoordig zijn landingen op de maan en planeten mogelijk. Eerste man op de maan, in 1969, Neil Armstong.
Ook in 1970 onbemande landingen op Mars en Venus.
Daarnaast kunnen raketten satelliet lanceren. Satellieten hebben een grote invloed op de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan communicatie- en weersatellieten.
Als mensen de ruimte ingaan, stelt dat hoge eisen aan ruimtevaartuigen. Eten, slapen of bewegen gaan in de ruimte anders dan op aarde. Lange ruimtereizen zijn ongezond, door de gewichtloosheid verslappen je spieren., op lange duur kunnen je botten gaan ontkalken, waardoor snel botbreuken ontstaan. Daarom staan er fitnessapparatuur in ruimteschepen.

Het begin van de ruimtevaart:
Tijdens de 2e wereldoorlog is de techniek zover gekomen dat de raketten bommen waren die met behulp van brandstof over grote afstanden konden vliegen.

Satellietbanen:
De satelliet valt door de voorwaartse kracht en de zwaartekracht niet naar benden en maakt een baan om de aarde.
Geostationaire baan= een baan waardoor de satelliet boven dezelfde plek op aarde blijft hangen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.