de planeten

Beoordeling 10
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • vwo | 813 woorden
  • 24 februari 2016
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 10
3 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Maak kans op 50 euro Bol.com tegoed 💜

Scholieren.com wil weten hoe school écht is voor jou. Vul de vragenlijst in (7 - 10 min) en laat weten wat er beter kan. Wij luisteren — en je maakt kans op 50 euro 💶

Doe mee

    Inhoud:

  • De zon
  • Mercurius
  • Venus
  • Aarde
  • Mars

De zon:

De zon is de ster die het dichtst bij ons (de aarde) staat, maar toch is de afstand van de aarde en de zon 150 miljoen kilometer. Het zonlicht doet er acht minuten over om de aarde te bereiken. We zien de zon dus schijnen zoals ze er acht minuten geleden uitzag. Vanaf de aarde lijken de zon en de maan even groot, maar dat is niet echt zo. De middellijn van de zon is 200 keer zo groot als die van de maan. De zon heeft een middellijn van 1,4 miljoen kilometer. De aarde zou 1,3 miljoen keer in de zon passen.

http://www.astronomie.nl/#!/kids/weetjes/_detail/gli/de-zon/

Mercurius:

De planeet Mercurius staat het dichtst bij de zon van alle andere planeten. Het oppervlak van Mercurius is een onvruchtbare rotswoestijn, met veel kraters. Overdag kan het op Mercurius wel 430 graden Celsius zijn, maar ’s nachts is het rond de -170 graden Celsius. De gemiddelde garden is ongeveer 170 graden Celsius. Dat komt omdat Mercurius geen atmosfeer heeft zodat de warmte blijft hangen terwijl de Zon onder is. Het is hierdoor ook dat de hemel overdag en ’s nachts zwart is. Mercurius draait in 88 dagen een rondje om de zon, het duurt 59 dagen voordat hij om zijn eigen as heeft gedraaid. De aarde doet dit in 24 uur. Dus een jaar op Mercurius is heel snel voorbij, maar een etmaal niet.

http://www.astronomie.nl/#!/kids/weetjes/_detail/gli/mercurius/

http://wibnet.nl/heelal/zonnestelsel/mercurius-de-planeet-zonder-seizoenen

Venus:

Venus is genoemd naar de godin van de liefde en schoonheid. De afstand van de zon tot Venus is 108 miljoen kilometer. Venus is de meest nabije buur van onze aarde en ze hebben ook bijna even groot. Maar ze zitten heel anders in elkaar. De planeet is omgeven door dikke giftige wolken en zwavelzuur. De wolken houden zonnewarmte vast en daarom is het heel erg warm op Venus, wel 475 graden Celsius. De lucht bestaat uit koolstofdioxide (CO2) en de atmosfeer is zo dicht dat de luchtdruk er 100 keer zo groot is als op de Aarde. Het duurt Venus 243 dagen voordat ze om haar eigen as heeft gedraaid. Over een rondje om de Zon doet ze 225 dagen. Dus een jaar is sneller om dan een dag. Alle planeten draaien rechts om hun as (richting het oosten), maar Venus draait juist andersom (dus richting het westen). Venus ook van alle planeten het makkelijkst te zien. Dit komt omdat de wolken om Venus veel zonlicht terugkaatst.

http://www.astronomie.nl/#!/kids/weetjes/_detail/gli/venus/

Aarde:

De gemiddelde afstand van de aarde tot de zon is 150 miljoen kilometer. De aarde draait in een jaar om de zon (365 dagen). De afstand die de aarde dan aflegt is 942 miljoen kilometer. De aarde is de enige planeet waar veel vloeibaar water is. 2/3 van de aard oppervlak bestaat uit water. Daarom wordt de aarde ook wel de blauwe planeet genoemd. Het duurt de aarde 24 uur om zijn eigen as te draaien. 12 uur lang schijnt de zon op ons en is de dag en 12 uur lang schijnt de zon niet op ons en is het nacht. De aardas staat niet precies loodrecht. In onze zomer is de Noordpool iets gekanteld naar de zon. De Zuidpool wijst dan juist een beetje weg van de zon (daar is het dan winter). Omdat de aardas altijd in de zelfde richting wijst is het een half jaar precies andersom. In de zomer vallen de zonnestralen bijna loodrecht. Ze gaan dan een kortere weg door de dampkring. Dan is het warmer. In de winter vallen de zonnestralen schuiner en dan moeten ze meer warmte over een groot oppervlak besteden. Eens in de vier jaar heeft het jaar 366 dagen(schrikkeljaar). Dit is omdat de exacte tijd dat de aarde om de zon draait iets langer is dan 365 dagen (365 1/4 dag).

http://www.astronomie.nl/#!/kids/weetjes/_detail/gli/aarde

Mars:

 Van alle planeten lijkt Mars het meest op de aarde. Mars wordt ook wel de rode planeet genoemd. Dit is omdat wij Mars zien als een klein rood bolletje aan de hemel. Mars is rood het ijzer die in de bodem ziet. De planeet is verder weg van de zon dan de aarde. De gemiddelde temperatuur is ook -63 graden Celsius. Dat is het zelfde als bij onze Zuidpool. Mars heeft ook een Zuidpool en een Noordpool. En daar zit ook gewoon ijs op. Die polen bevatten ook gewoon ijs van water, maar ook van koolstofdioxide (CO2). Deskundige denken dat er vroeger zeeën en oceanen op Mars waren. Er zijn hier zelfs sporen van gevonden. Ook denken deskundige dat Mars vroeger veel warmer was. Het landschap lijkt het meest op rotsachtige rode woestijn met dode vulkanen, kraters en droge rivieren.

http://www.apeldoorn-onderwijs.nl/ruimte/mars.htm

http://www.schooltv.nl/video/mars-de-rode-planeet/#q=mars

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.