Paragraaf 9

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 306 woorden
  • 9 maart 2010
  • 44 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
44 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Samenvatting aardrijkskunde
§ 9 De Geo

§ 9 Leven in en droog gebied.
Het Midden Oosten behoort tot aride en semi-aride gebieden op aarde. Aride wil zeggen droog en semi-aride wil zeggen half droog. Er valt dus maar weinig neerslag in het midden Oosten. Het ene jaar valt er veel minder regen dan het andere jaar het is dus heel onbetrouwbaar. In de woestijn en steppe leven bedoeïen dat zijn nomaden. Dat zijn mensen zonder vaste woonplaats. Zij leven van vee maar omdat het vee in het Midden Oosten maar weinig te grazen heeft trekken zij rond. Het vee bestaat uit kamelen, schapen en geiten.
De echte bedoeïen leven in tenten. Zij verplaatsen zich met kamelen.

Ook leven er akkerbouwers zij hebben zich ook aangepast aan hun leefomgeving. De akker s liggen dit of in een oase. Een oase is een plek in de woestijn waar water te vinden is.
Er zijn twee soorten oase: bron-oase en rivier oase. Bron-oase zijn plaatsen waar water aan de oppervlakte komt. De boeren doen daar aan irrigratie. Dat is het bevloeien of opbrengen van water. Ze gebruiken (grond) water uit bronnen of water putten. Dat leiden ze met kanaaltjes en dammetjes naar hun akkers.

Een water van een rivier-oasen is meestal afkomstig van de rivieren. In het midden Oosten zijn er 3 grote rivieren waar het hele jaar door water stroom. Die rivieren zijn de Nijl, Eufraat en de Tigris. Als de woestijnrivieren zijn uitgedroogd dan graven mensen waterputten of rivierbedoeïen. Een wadi is een woestijnrivier die bijna het hele jaar door droog staat. Maar dat irrigratie systeem levert onderling wel wat conflicten op. Zo begint de Eufraat in Turkije en die zeggen dat al het water voor hun is zij hebben daar stuwdammen gebouwd en die houden het water tegen. Zo hebben Syrië en Irak minder water voor hun irrigratie.

REACTIES

A.

A.

Luister dit is geen samenvatting dit is gwn overgeschreven

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.