Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Paragraaf 8 en 9

Beoordeling 0
Foto van een scholier
 • Samenvatting door een scholier
 • 2e klas vwo | 615 woorden
 • 27 november 2015
 • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Paragraaf 8

Nederland:

 • Grote economie
 • Hoog op wereldranglijst van bnp/hoofd
 • Grootste zeehavens ter wereld
 • Zevende exportland    
 • Na vs grootste exporteur van landbouwproducten
 • We importeren veel grondstoffen en halffabricaten
 • Exporteren hoogwaardige eindproducten.

De uitvoer gaat vooral naar andere landen in de EU, buurland Duitsland voorop. Nederland is ook de thuishaven voor MNO’s (multinationale ondernemingen) zoals: Philips, Akzo, shell DSM, Unilever en ASML. Zij exporteren vooral hoogwaardige producten zoals medische apparatuur, machines voor computerchips en voedingsproducten. Ook verlenen we veel diensten op het gebied van:

 • Vervoer
 • Waterbouwkunde
 • Financiën

Overal in de wereld kom je Nederlandse baggeraars en banken tegen. Nederland heeft zich tot een echte diensten maatschappij ontwikkelt.  Een betalingsbalans geeft een overzicht van alle inkomsten en uitgaven met het buitenland. Op deze balans staat behalve de waarde van de import en export van goederen (handelsbalans) ook de waarde van verleende diensten. Bijv. inkomsten/uitgaven van toerisme, vervoer van goederen of overboekingen van in het buitenland verdiende loon. De Nederlandse betalingsbalans is positief.

Binnen Nederland zijn er verschillen in welvaart als je kijkt naar buurtniveau zie je grotere verschillen dan als je naar heel Nederland kijkt, de mensen in de randstad verdienen bijv. wat meer dan op het platteland in Noord- Holland. De sociale ongelijkheid is ook niet heel groot. Omdat je als rijkere meer belasting betaald waarmee armere mensen ondersteund worden is het verschil kleiner dan in veel andere landen. Nederland is het 3e gelukkigste land ter wereld. Logisch als de koopkracht, levensverwachting en alfabetiseringsgraad zo goed zijn.

Veel arbeidsintensieve bedrijven zijn vertrokken naar lageloonlanden. Een arbeidsintensief bedrijf heeft veel mensen in dienst om een product te maken.  

 

Paragraaf 9

Nederland heeft veel aardgas en een beetje aardolie. Maar de Nederlandse welvaart is vooral te danken aan de gunstige ligging. Omdat we aan de Noordzee liggen en aan de monding van een aantal belangrijke rivieren. Deze rivieren vormen een natuurlijke verbinding met het welvarende en dichtbevolkte achterland.  Achterland is het gebied dat voor de aan- en afvoer van goederen afhankelijk van éen haven. Niet alleen over water maar ook over land en lucht is Nederland uitstekend verbonden met alle landen. Een toegangspoort die een grote rol speelt in het internationale vervoer noem je een mainport. Nederland heeft er twee:

 • Rotterdam         Europoort
 • Amsterdam       Schiphol

Je kunt Nederland dan ook met recht dé toegangspoort van Europa noemen. Daarom zijn handel en transport belangrijke pijlers van onze welvaart. De redenen voor een bedrijf om zich op een bepaalde plaats te vestigen noem je vestiginsplaatsfactoren. Japanse en Amerikaanse bedrijven die naar Europa komen, kiezen vaak Nederland. De zes redenen daarvoor zijn:

 1. Nederland ligt gunstig en is goed bereikbaar
 2. Nederland is een betrouwbaar, stabiel land
 3. Nederland is sterk gericht op het buitenland
 4. De Nederlandse bevolking is goed opgeleid en beheerst meerdere talen
 5. Nederland is lid van de EU. Als je bedrijf in een EU-land ligt, heb je toegang tot een afzetmarkt van meer dan 500 miljoen klanten
 6. Nederland kent lage belastingen voor buitenlandse bedrijven.

Nederland is een distributieland. Dat is een land die een belangrijke rol speelt in de verdeling van goederen over het achterland. Om die rol te kunnen spelen, moet je over prima verbindingen – een goede infrastructuur – beschikken. Om te voorkomen dat onze wegen dichtslibben, moeten we steeds meer asfalt aanleggen. Schiphol moet steeds groter worden op een goede luchthaven te blijven. En veel ruimte hebben we niet. ‘Nederland moet geen distributieland worden maar een kennisland’. Het produceren van goederen en diensten is schoner en brengt ook meer op dan onze traditionele rol van ‘sjouwer van Europa’

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.