Jongens gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Aardrijkskunde humboldt 3.1 3.2 en 3.3 samenvatting

Beoordeling 0
Foto van Pleun
  • Samenvatting door Pleun
  • 2e klas vwo | 464 woorden
  • 27 juni 2022
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij jou past? Kom in maart proefstuderen aan de VU.

Meer informatie

AARDRIJKSKUNDE SAMENVATTING HUMBOLD 3.1 3.2 EN 3.3

Commerciële landbouw:

Vorm van landbouw die gericht is op het verhandelen van verbouwde producten.

Nomadische veeteelt: 

Vorm van landbouw waarbij kuddes vee gehouden worden die naar graas gronden worden gevoerd. Als graas gronden zijn uitgeput, trekt het hele dorp mee naar nieuwe gronden.

Zelfvoorzienende landbouw:

Vorm van landbouw die gericht is op het voeden van het gezin. Er wordt niet geproduceerd voor de handel. 

Samenvatting:

3.1

Besneeuwde bergtoppen? Oost-Afrika bestaat voor een groot deel uit een hoogvlakte (en hoe hoger hoe kouder)

Neerslag? In Oost-Afrika is veel stijgingsneerslag 

Platentektoniek Oost-Afrika: Afrika ligt nu nog op 1 plaat, maar de Afrikaanse plaat botst op de Euraziatische plaat. Er gaat ook een stroming de oostelijke kant op, waardoor scheuren ontstaan in de Afrikaanse plaat, er wordt verwacht door wetenschappers dat de afrikaanse plaat dan ook doormidden zal breken. (Nubische en de Somalische plaat, door Riftvallei) Als de platen uit elkaar bewegen, ontstaat er dan ook een nieuwe zee, met een vulkanische rug in het midden. 


3.2 

In Oost-Afrika werkt het grootste gedeelte van de mensen in de landbouw. De boeren zijn klein en produceren voor eigen gebruik, of het zijn Nomadische veetelers. Naast de kleine boeren zijn er ook bedrijven met commerciële landbouw. 

In Oost-Afrika wonen veel mensen hoog (hooggelegen gebieden) omdat daar meer regen is en het koeler is dan in een laaggelegen gebied. 

Geboortecijfer is hoog -> meer mensen -> meer eten nodig (is er vaak niet) 

Meeste boeren hebben ook zelfvoorzienende landbouw. Door het klimaat is er ook meer kans dat een oogst mislukt of dat het vee overlijdt aan de hitte. 

Vluchtelingen: veel bewoners van Oost-Afrika vluchten, voor gewapend geweld of voor het gebrek aan eten, ze vluchten dan naar bijvoorbeeld Kenia en wachten totdat ze terug kunnen naar waar ze vandaan komen. 

3.3 

Wat is aids? Aids is een ongeneeslijke ziekte die veroorzaakt wordt voor het hiv-virus, dat wordt overgedragen door onbeschermd seksueel contact, besmette injectienaalden en bloedtransfusies met besmet bloed. Kinderen kunnen ook tijdens de zwangerschap het virus al oplopen.

Waardoor? In een gebied zoals Oost-Afrika komt het vaak voor doordat ze geen geld hebben voor medicijnen of beschermingsmiddelen zoals condooms bijvoorbeeld. 

Economische gevolgen? De levensverwachting daalt door de epidemie, maar ook wat jongere mensen krijgen het virus waardoor ze ziek worden en niet meer kunnen werken. En dat heeft natuurlijk weer economischika.

Aids is niet te genezen maar er zijn wel medicijnen die ervoor zorgen dat een vrouw het niet overdraagt naar haar kind, maar die zijn enorm duur, deze zogenaamde "aidsremmers" kosten in Nederland voor 1 persoon per jaar al duizenden euro's. Er zijn wel landen (zoals Brazilië) die deze medicijnen goedkoper na maakt. Maar daar zijn de landen in Oost-Afrika te arm voor, dus zij zijn afhankelijk van de dure medicijnen uit de centrumlanden. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Pleun