Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hoofdstuk 4.1, Stedelijk of landelijk

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 613 woorden
  • 31 juli 2008
  • 140 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
140 keer beoordeeld

4.2 Stedelijk of landelijk?

A Wat zijn de kenmerken van een stedelijk gebied?


Kenmerken van een stedelijk gebied zijn:
1 Dichtbevolkt, Er wonen veel mensen. En die mensen wonen dicht bij elkaar. Bevolkingsdichtheid is het gemiddelde aantal mensen per km2 in een gebied. Daarmee geef je aan of een gebied dun of dichtbevolkt is.
2 Dicht op elkaar staande gebouwen.
3 Veel werkgelegenheid in de industrie en vooral in diensten.
4 Veel voorzieningen, Voorzieningen zijn alle diensten in een plaats die voorzien in de behoeften van mensen. Een paar voorbeelden: huisarts, bioscoop, disco, postkantoor, warenhuis, school, restaurant.

5 Grote invloed op de omgeving, Dat zie je aan de drukke verkeersverbindingen richting stad. Maar bijvoorbeeld ook aan recreatiegebieden rond de stad.

Veel steden in een stedelijk gebied zijn uitgegroeid tot agglomeraties. Een agglomeratie bestaat uit meerdere plaatsen die aan elkaar vast zijn gegroeid en die samen minder dan 50 000 inwoners hebben. Een stad of agglomeratie heeft invloed op een groot gebied. Mensen uit plaatsen in de buurt van de stad reizen naar die stad. Ze gaan er bijvoorbeeld werken, winkelen, naar school of naar het ziekenhuis.
Er ontstaat dan een stadsgewest. Een stadsgewest is een grote stad of agglomeratie en omringende plaatsen die veel contact hebben, maar die niet aan elkaar zijn vast gegroeid. Tussen stad/agglomeratie en plaatsen in de omgeving ligt dus nog een gebied met landbouw of natuur.
In Nederland is ook een aantal stedelijke zones ontstaan. Een stedelijke zone bestaat uit twee of meer stadsgewesten die dicht bij elkaar liggen en onderling veel contact hebben. Voorbeelden van stedelijke zones zijn de Randstad en de Brabantse steden.

B Wat zijn kenmerken van een landelijk gebied?


1 Dunbevolkt, De meeste mensen wonen in dorpen en kleine steden. Een klein deel van de bevolking een klein deel van de bevolking woont verspreid over een deel van het landelijk gebied, vaak in boerderijen.
2 Meer ruimte tussen gebouwen, Veel woningen zijn bijvoorbeeld vrijstaand met een grote tuin.
3 Minder werkgelegenheid, Een deel van de beroepsbevolking werkt in de landbouw.
4 Minder voorzieningen
5 Voor werk en voorzieningen gaan veel bewoners naar steden in de buurt.
6 Er lopen verkeerswegen die grote steden met elkaar verbinden.
7 Het meest voorkomende grondgebruik is landbouw en natuur.

Er zijn grote verschillen tussen landelijke gebied . Het maakt veel uit of je woont in een plaats in de buurt of ver weg van een stad. Daarom verdelen we landelijke gebieden in:

1 Verstedelijk landelijk gebied, Dit landelijk gebied ligt in de buurt van grote steden. Vaak hoort het bij een stadgewest. Er is een snelle groei van het aantal mensen en bedrijven, afkomstig uit de nabijgelegen stad. Er zijn veel contacten met de stad. Mensen werken bijvoorbeeld in de stad, doen daar inkopen of gaan daar uit.

2 Niet-verstedelijkt landelijk gebied, Dit landelijk gebied ligt verder af van grote steden. Daardoor is de invloed van steden klein. Hier overheersen landbouw, natuur en recreatie. Omdat er weinig is, trekken vooral jonge mensen weg. Winkels houden minder klanten over. Scholen krijgen minder leerlingen. Veel voorzieningen verdwijnen.

C Een stedelijke of een landelijk gemeente?


Van elke gemeenten is uitgerekend hoe stedelijk of landelijk deze is. Alle woningen, bedrijven, scholen, winkels, bioscopen, restaurants, enzovoort hebben een adres. Als de adressen dicht bij elkaar zijn, dan zeggen we dat het gebied sterk verstedelijkt is.
De stedelijkheid is het gemiddelde aantal adressen op minder dan een km van ieder adres. Door de stedelijkheid van alle gemeentes in kaart te brengen, krijg je een mooi overzicht van de stedelijkheid in Nederland. We kunnen hiervan drie soorten gebieden onderscheiden:
1 Stedelijk gebied, Daar zijn gemiddeld meer dan 1500 adressen op minder dan 1 km van ieder adres.
2 Verstedelijkt landelijk gebied, Met een stedelijkheid van 500-1500 adressen
3 Niet-verstedelijkt landelijk gebied, Met een stedelijkheid van minder dan 500 adressen.

REACTIES

H.

H.

een beetje goed moet ik wel even zegen

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.