Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 3 Zuidoost-Azië
§2 Natuurrampen
In Zuidoost-Azië bevinden zich een aantal plaatgrenzen, die ervoor zorgen dat er regelmatig: vulkaanuitbarstingen, aardverschuivingen, aardbevingen en tsunami’s. Een gevolg van een vulkaanuitbarsting kan in deze regio ook nog een lahars tot gevolg hebben. Een lahars is een modderstroom, die door een vulkaanuitbarsting ontstaat. Door de enorme regenval in combinatie met de eruptie ontstaat er een brei van modder, water en vulkanische as. Een lahar kan ook ontstaan wanneer een ijskap op de top van de vulkaan plotseling smelt.
Echter dreigt er ook gevaar vanuit de zee voor de kustgebieden in Zuidoost-Azië. Komende jaren neemt de relatieve zeespiegelstijging drastisch toe. De relatieve zeespiegelstijging is het stijgen van de zeespiegel als gevolg van de daling van de bodem in combinatie met het stijgen van de zeespiegel. Hierdoor worden kustgebieden bedreigt door het water, maar zeker ook de delta’s van de grote rivieren zoals: de Mekong in Vietnam. Het water van de Mekong voed miljoenen mensen, die afhankelijk zijn. Door de stijging dringt het zoute/zilte water, de delta binnen. Het gevolg is, dat de kustgrond verzilt en gewassen afsterven en niet meer kunnen groeien.
Niet alleen de zee is voor het land een boosdoener ook de tropische cyclonen en taifoens vormen een gevaar voor de landen in Zuidoost-Azië. Deze stormen als gevolg van de moessons kunnen er toe leiden, dat het water in de delta’s wordt teruggeduwd, waardoor rivieren het water niet kunnen afvoeren. Wanneer er daarnaast ook nog veel ijs smelt in de bergen en veel neerslag valt ontstaan er enorme overstromingen, waardoor duizenden mensen dakloos kunnen raken.
§ 3 Natuurrampen en beleid
In Zuidoost-Azië liggen veel grote steden aan delta’s en aan de randen van de platen, waardoor ze makkelijk vatbaar zijn voor overstromingen. Wanneer er naast overstromingen, hevige moessons plaatsvinden of aardbevingen weten mensen vaak wat er moet gebeuren. Echter kiezen weinig mensen ervoor permanent deze gebieden te verlaten omdat ze vaak geen alternatief hebben.
De natuurlijke risico’s vinden op verschillende schalen plaats waardoor de riscoperceptie van iedere soort risico anders zijn en het gedrag van de bevolking bepalen. Risicoperceptie betekent de inschatting van het gevaar. Een voorbeeld is de uitbarsting van de vulkaan de Krakatau in 1861, dit vond iets meer dan 150 jaar geleden plaats waardoor een boer niet gauw zijn akker verlaat omdat het voor zijn idee heel lang geleden plaats vond, dus minder dreigend is dan een gebeurtenis in de afgelopen jaren.
Wanneer een land dan risico loopt worden er voorzorgsmaatregelen getroffen. Hazardmanagement is de planmatige vorm van gevarenbescherming. Zoals het bouwen van aardbeving bestendigen gebouwen in aardbevingsrisico gebieden. Goed hazardmanagement vraagt om een goede risicoanalyse ook wel het in kaart brengen van de risico’s, maar vraagt ook om een goed rampenplan op te stellen voor als het daadwerkelijk misgaat.
De beschreven maatregelen vragen om veel geld en goed georganiseerde overheid, wat er vaak niet aanwezig is de landen van Zuidoost- Azië. Daarom kun je in het algemeen stellen dat: Hoe zwakker het bestuur is, hoe slechter het hazardmanagement is en hoe ernstiger de gevolgen voor de ‘gewone man’ zijn.
Een soft state, een land met een zwak bestuur slaagt er daarom moeilijk in om adequaat op natuurrampen te reageren.
§ 4 Milieuproblemen: Ontbossing
Iedere minuut verdwijnen er in Zuidoost-Azië bossen als gevolg van de grootschalige ontbossing. Bijna geheel Vietnam en de Filipijnen zijn ontbost in de afgelopen tientallen jaren. De oorzaken voor de ontbossing liggen in handen van zowel de boeren in de landen zelf als de grote mno’s. Het doel van de kap is om de vruchtbare grond te gebruiken voor landbouw, maar de kap heeft een nare keerzijde. De keerzijde is, dat de tropische regenwouden onherstelbaar worden beschadigt, maar ook de grond. Er zijn vier grote groepen betrokken bij de kap, met elk een eigen reden:
1. Sedentaire boeren, die als gevolg van de enorme bevolkingsgroei grotere permanente akkers willen en het hout gebruiken als brandstof.
2. Commerciële houtkap, die door concessies te doen aan de zogeheten soft states wordt toegestaan om grote gebieden te mogen kappen zoals in Myanmar, Laos of Indonesië.
3. Projectontwikkelaars, die het tropische wil laten wijken voor enorme plantages waar o.a. palmen voor hun palmolie. Echter worden er ook toeristenresorts en garnalenkwekenrijen op de plekken neergezet.
4. De inheemse bevolking, die door de bevolkingsgroei richting de bossen trekt om op de vrijkomen grond aan ladangbouw doet, ook wel zwerflandbouw genoemd. De inheemse bevolking kan ook echter aan de roofbouw doen, wanneer zij in dienst van een grotere partij bossen kappen.
Juist de bossen in o.a. Zuidoost-Azië bevatten de hoogste biodiversiteit ter wereld, waardoor er vele diersoorten verdwijnen met de enorme kap. Alleen al in Borneo werden in de laatste jaren weer honderden nieuwe plant- en diersoorten ontdekt. Voor de ecosystemen zijn de bossen belangrijk, maar ook voor waterbalans in de regio. Door het kappen ontstaat er landdegradatie en bodemerosie, die leidde tot enorme aardverschuivingen en overstromingen tijdens de moessons. De reden is, dat de bossen het water vast houden en spreidden, maar wanneer deze er niet meer zijn spoelen de grond weg. In droge periode leid dit tot verdroging, waardoor de grond binnen enkele jaren uitgeput is en er niets anders over blijft dan een kale, dorren grond.
Wanneer er tijdens moessons aardverschuivingen en overstromingen plaats vinden stroomt er veel slib van het land de rivieren in, waardoor haar mondingen verder de zee in komen te liggen, wat leidt tot vertroebeling van het water en aftserven van koraalriffen. Door de kap beschadigt niet alleen de ecosystemen in het oerwoud maar ook in rivieren en koraalriffen. Op korte termijn levert het voor de boeren vruchtbare grond op, maar op langere termijn blijft er een dorren grond over. Er wordt door het verlies van de bossen minder CO2 opgenomen wat weer leidt tot de opwarming van de aarde.
§5 Milieuproblemen: luchtverontreiniging
De afgelopen jaren is het straatbeeld in honderden Zuidoost-Aziatische landen verander, door de steeds groter wordende industrie. Mensen met mondkapjes voor zijn een normaal beeld, wanneer je over straat loopt. Jaarlijks overlijden er honderden mensen als gevolg van luchtverontreiniging in de grote steden. Niet alleen de industrieën zijn de boosdoener ook de toegenomen bosbranden in de regio als gevolg van de in de vorig beschreven paragraaf kappen van de bossen voor de landbouw. Kleine brandjes op akker vormen samen met tientallen andere samen een grote brand, die enorme roetwolken tot gevolg hebben. De wolken verspreidden zich naar andere landen in de regio, die daardoor weken last hebben van een dikke smog over het land.
De samenvatting gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden