Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Hoofdstuk 3 Steden Buitenland

Beoordeling 7.1
Foto van Julius
  • Samenvatting door Julius
  • 2e klas havo/vwo | 1190 woorden
  • 27 maart 2019
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
12 keer beoordeeld

Buitenland Hoofdstuk 3

De wereld van de grote stad ( Par 2 )

Stad: -Hoge bebouwingsdichtheid – Beroepsbevolking ( Secundair/tertiaire) – Veel Functies - Een bepaalde (per land verschillende) omvang

Hoofdstad: Belangrijkste stad in een land

Megastad: Als er meer dan 10 miljoen mensen wonen

Wereldstad:  Veel inwoners – Voor veel mensen een belangrijk centrum

( Een stad kan vallen onder alle 3 de gevallen ) Bijvoorbeeld Tokyo of Newyork.                                Stedelijk netwerk: Steden die op een of andere manier verbonden aan elkaar zijn ( Trein sporen) Primate city: als de andere steden in het land kleiner zijn dan : 2 Stad nummer een dus 1 miljoen : 200 000 Dan is Stad 1 een primate city ( Vaak een kustligging )                                                                Site:  Kenmerken van een gebied waarin een stad ligt.  ( Kruispunten van handelswegen, Langs een rivier                                                                                                                                                                     Situation:  Kenmerken van een plaats ten opzichte van een andere plaats. ( Midden in het land, Prima verbindingen naar andere landen                                                                                                                 Koloniale dubbelstad: Een stad waarin je veel westerse dingen ziet. Kronkelige straatjes.

Steden in verandering ( Par 3 )

Verstedelingsgraad : Daaraan kun je zien hoeveel mensen naar een stad trekken.                                                                   Suburbanisatie: Veel grote bedrijven trekken rondom een  stad.( Centrum landen)               Verstedeliijking : Mensen trekken naar de stad ( Ontwikkelings landen )  Er zijn betere ziekenhuizen en meer banen                                                                                                                               Vestegingsoverschot: het postitieve verschil tussen de mensen die weggaan en blijven in een stad Suburbs: De buitenste wijken van een stad( Vaak wat rijkere mensen) Hoe dichter naar de stad hoe meer Armen                                                                                                                                                       Cbd: middelste van een stad waar allemaal mensen zijn gevestigd( Vaak westerste plaatsen, En Amsterdam                                                 

Megasteden, Mega problemen ( Par 4)

Hoe het meestal gaat in grote steden: Naar de stad toetrekkenà Spullen zoeken een een Huisje bouwen à Het proberen te verkopen à In een flatje gaan wonen

Wonen: De meeste migranten maken zelf een huis van verzamelde bouwmaterialen. Vaak horen ze eerst dat de regering de illegale wijk wil plat gooien, maar pas wanneer ze wel mogen blijven gaan ze alles opknappen.

Werken: Werk is erg moeilijk te vinden, vooral in de formele sector, want de meeste hebben geen opleiding gehad. Daarom zoeken ze werk in de informele sector (illegaal). Meestal werkt ook het hele gezin.

Vervuiling: Het verkeer staat vaak uren vast en boven de stad hangt een dikke vervuilde laag in de lucht. In arme landen komt het milieu op de 2e plaats. De rivier is vaak zo vervuld dat er geen leven meer in zit, maarveel mensen drinken het en wassen zich er mee.

Sloppenwijk: Mensen gaan om de stad heen huizen bouwen van afval en zo'n wijk heet een sloppenwijk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.