Samenvatting §6 Europa; bevolking en cultuur
er zijn veel verschillen in bevolking en cultuur
· taal
· godsdienst
· gewoonte

De bevolking van Europa

In Europa wonen bijna 930 miljoen mensen als je Rusland mee telt zonder Rusland zijn het er 780 miljoen.
Europa is de 3e bevolkingsconcentratie van de wereld. maar blijft een eind achter bij de koplopers China (bij 1.3 miljard)
Europa kent een hoge bevolkingsdichtheid. nergens in de wereld leven de mensen zo dicht op elkaar als in Europa, maar in sommige delen van Europa is het niet dichtbevolkt.

Langzame groei

het aantal inwoners verandert door :
· sociale bevolkingsgroei
· natuurlijke bevolkingsgroei
Een aantal landen in Europa hebben een sterfte overschot.
In Europa heeft internationale migratie altijd een belangrijke rol gespeeld.
Mensen verhuizen naar een ander land door oorlog en andere conflicten. Dat is was nog niet zo lang geleden op de Balkan aan de hand.
Ook arbeidsmigratie is een reden van verhuizing naar een ander land. In Europa wonen veel Marokkanen en Turken. Er proberen duizenden mensen uit Afrika en Azië Europa binnen te komen. Ze komen over de weg, verstoppen zich in vrachtwagens of komen met kleine bootjes de Middellandse Zee over (tussen Marokko en Spanje). veel mensen overleven De reis niet vanwege ongelukken op zee. De mensen komen illegaal want ze zijn niet welkom in Europa. de regeringen willen internationale migratie indammen. daardoor wordt er ook wel gesproken over Fort Europa.

Cultuur en Conflict

Europa kent veel verschillen in cultuur. mensen met dezelfde cultuur voelen zich verbonden als een volk. In europa heeft niet elk volk heb eigen staat. dat leidt tot grote conflicten. Bijvoorbeeld als een volk zijn eigen taal niet mag spreken of hun eigen godsdienst niet uit mogen oefenen. daardoor zijn er al vaak oorlogen ontstaan.

Eenheid en variatie

op 2 manieren wordt geprobeerd de eenheid te bewaren:
· Europese integratie
· regionale autonomie

Europese integratie:

er zijn 25 staten die samenwerken de Europese Unie (EU).
hun willen
· veiligheid
· democratie
· welvaart
Want wie welvaart heeft maakt minder snel oorlog. Er worden ook meer dingen nationaal geregeld; het streven om in Europa tot een eenheid te komen is dus Europese integratie.
Regionale autonomie: in veel Europese staten kunnen de volkeren zelf dingen kiezen zoals onderwijs in de eigen taal of belasting heffen. Ze zijn zelfstandiger, autonomer geworden. De grote zelfstandigheid in een staat is dus regionale autonomie.
Een goed voorbeeld daarvan is Spanje. de 17 regio's bepalen veel zelf.  Zo kunnen Basken en Catalanen hun eigen taal en cultuur gebruiken en hebben hun eigen Parlement.
Leer ook BB 100, 101, 107, het uittreksel van wb 24 de lidstaten van de EU

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.