Luister jij ooit naar podcasts? Wij doen onderzoek naar podcasts en willen graag jouw feedback op een idee van ons. Jij kunt helpen door de vragenlijst (circa 3 min) in te vullen. Ook als je nooit podcasts luistert!

 


Naar de vragenlijst


ADVERTENTIE
Red de planten! Wil jij honger de wereld uit helpen op een duurzame manier? Dat kan door bijvoorbeeld planten te laten groeien op een zilte bodem of door de banaan van uitsterven te redden. Dit en nog veel meer leer je met de bachelor Plantenwetenschappen aan de Wageningen University! Lijkt het jou wel wat om met planten de wereld te verbeteren? Kom dan naar de meeloopdag op 28 november!

Meld je aan!

Klimaten

Paragraaf 2.2

 

Weer en klimaat

Klimaat is een beschrijving van het weer zoals het zich meestal ergens voordoet, maar ben je bijvoorbeeld in Spanje kan het ook best regenen.

 

Klimaten op lage breedte

Het tropisch regenwoudklimaat is best wel saai dat komt omdat er geen seizoenen voorkomen en het er dus altijd even warm is, wel is het er ideaal voor alles wat groeit en bloeit. Nergens ander op de wereld komen er zoveel verschillende planten en dieren voor.

Bij het savanneklimaat is er altijd een regentijd van april tot oktober. Het is daar niet stoffig de rest van het jaar is het er altijd groen

Bij het steppeklimaat is het warm en droog en er groeien geen bomen. In het gebied waar het steppeklimaat heerst wonen maar weinig mensen, sommige van hen leven als nomaden.

Als de nomaden verder naar het noorden trekken komen ze bij het woestijnklimaat uit. Daar regent het niet en het is er erg droog een woestijn bestaat meestal uit zand maar soms ook uit rotsen.

 

Klimaten op hoge breedte

Het landklimaat is een heel wisselend klimaat, het kan er namelijk in de zomer bloedheet worden terwijl het in de winter zo koud kan zijn dat er een Elfstedentocht gereden wordt.

Het toendraklimaat is een klimaat waar geen bomen groeien en het in de zomer niet boven de 10 graden uitkomt.

In het poolklimaat ligt er het hele jaar sneeuw.  Het komt dus niet boven de 0 graden uit.

In het zeeklimaat hebben ze wel seizoenen maar de verschillen tussen winter en zomer zijn veel minder groot. Dat komt door de invloed van de zee.

Het groeiseizoen is een gedeelte van het jaar waarin de tempratuur hoog genoeg is om planten te laten groeien.

 

Paragraaf 2.3

Een deken over de aarde

Plaatsen die geschikt zijn om te leven zijn te danken aan de zon. En aan de luchtlaag rondom de zon die de atmosfeer wordt genoemd. Zonder atmosfeer zou het in de nacht teveel afkoelen. De zon verwarmt het aard oppervlak direct. Daarna weerkaatst het naar boven en verwarmd het de atmosfeer, dat is dus een indirecte verwarming.

 

Hoe hoger, hoe kouder

De begroeiing in de bergen, als je hoog genoeg komt is er zelfs geen begroeiing maar eeuwige sneeuw. Dat komt omdat de tempratuur afneemt wanneer je hoger bent, 6. Graden per kilometer.

De stand van de zon

De zon is het krachtigst in de middag dan staat hij op het hoogste punt. In de avond en ochtend is de zon niet echt krachtig dat komt door:

 • Lage zonnestand
 • Kleine invalshoek
 • Grote schaduw
 • Groot oppervlak wordt verwarmd
 • Lange afstand door de atmosfeer

 

 

In de middag wel krachtig door:

 • Hoge zonnestand
 • Grote invalshoek
 • Kleine schaduw
 • Klein oppervlak wordt verwarmd
 • Korte afstand  door de atmosfeer

In het weerbericht proberen ze de maximumtempratuur en de minimumtempratuur  dit meten ze al heel lang zo heeft men de gemiddelde tempratuur uitgerekend met de gemiddelde tempratuur wordt het klimaat beschreven.

 

Van evenaar tot de pool

Rond de evenaar is het warmst, hoe verder er vanaf hoe kouder. Op lage breedte is de invalshoek groot, bij hoge breedte in de invalshoek dus klein

Paragraaf 2.4

De tempratuur in de loop van een jaar

Op hoge breedte heb je verschillen tussen winter en zomer, op lage breedte niet of bijna niet.

De draaiing van de aarde

De aarde draait om zijn as in 24 uur dat zorgt voor dag en nacht. Maar de zon draait ook om de aarde heen dat doet de zon in een jaar (365 dagen)
de as van de aarde staat niet rechtop, dat heeft grote gevolgen. Tussen maart en september staat de zon naar het noordelijk halfrond. Terwijl tussen september en maart het zuidelijk halfrond naar de zon staat. Wanneer de zon op het zuidelijk halfrond staat zijn er op het noordelijk halfrond kortere dagen. Maar de zon staat altijd op de evenaar daarom is het daar altijd warm en komen er bijna tot geen seizoenen voor

Pooldag en poolnacht

Doordat de aarde draait is in juni de noordpool helemaal beschenen en wordt het er niet donker dit heet een pooldag, maar op Antarctica is er dan juist een poolnacht omdat het er niet licht wordt.

 

 

Paragraaf 2.5

De kringloop van het water

Het water wat wij drinken komt uit de rivieren meren en uit de grond. Dit wordt bijgevuld door regen. Het water wordt eigenlijk continue rond gepompt, dit heet de kringloop van het water

Water, waterdamp en ijs

Tijdens de kringloop van het water neemt de water steeds een andere vorm aan, het verandert van vloeibaar water naar waterdamp dat worden het wolken en vervolgens ijs sneeuw of water. Het water dat naar beneden valt wordt voor een deel opgeslagen in gletsjers. Het meeste water komt wel gewoon naar beneden en valt op het land, het water zakt meestal naar de grond, het water wordt opgenomen door planten of het gaat langzaam weer naar de zee. De energiebron van dit proces is de zon.

Een ongelijke verdeling

In Nederland valt er gemiddeld 800 liter per vierkante meter terwijl in de tropen valt er zo’n 2000 liter per vierkante meter. Maar vooral op lage breedte heb je weinig regen zoals in de woestijn maar ook weer veel bij de tropen

In Nederland valt er gemiddeld 800 liter per vierkante meter terwijl in de tropen valt er zo’n 2000 liter per vierkante meter. Maar vooral op lage breedte heb je weinig regen zoals in de woestijn maar ook weer veel bij de tropen

Hoe ontstaat neerslag

Regen ontstaan wanneer de druppels te zwaar worden, of ijsdeeltjes.

 • Warme lucht is licht en stijgt op dan condenseren de druppels  dit heet stijgingsregen
 • Wanneer de lucht tegen de bergen waait , wordt de lucht gedwongen te stijgen dit heet stuwingsregen aan de andere kant is het droog dan zit je in een regenschaduw
 • Wanneer warme en koude lucht tegen elkaar botsen moeten de wolken stijgen dan ontstaat er regen.

 

Paragraaf 2.8

Op 52 graden N.B

In Nederland is het in de zomer gemiddeld 17 graden en in de winter 2 graden. Steden die op dezelfde breedte liggen als Amsterdam hebben niet hetzelfde klimaat, wat je wel zou denken.

De opwarming van land en zee

De zee warmt heel langzaam op en heel langzaam af daarom is het in de zomer nooit zo heet omdat de zee dan nog koud is maar nadat de zee langzaam is opgewarmd is het warm en doordat het langzaam afkoelt heb je een warmere winter door dat de zee nog warmer is.

Invloed van de zee

In Nederland hebben we meestal een wind van de zee naar het land dit heet een aanlandige wind,  komt de wind vanuit het land het  een aflandige wind.

Windrichting

Je hebt verschillende windrichtingen, in Nederland komt wel het meeste de westenwind voor. Windrichtingen hebben een grote invloed op het weer. Omdat we niet enorme verschillen hebben tussen de tempratuur 2 graden in de winter en 17 graden in de zomer (verschil 15 graden) hebben wij in Nederland het gematigd zeeklimaat. Maar de tempraturen kunnen weleens verschillen het is namelijk een gemiddelde

 

Oostenwind:

 • Zomers: droog & heet
 • ’s winters: droog & zeer koud

zuidenwind:

 • zomers: warm & vochtig
 • ’s winters: zacht & vochtig

westenwind:

 • zomers: koel & nat
 • ’s winters: zacht & nat

noordenwind:

 • zomers: kil & nat
 • ’s winters: koud & sneeuw

paragraaf 2.9

gemiddelde en extreme tempraturen

klimaatverandering betekent een verandering van het klimaat. Een verandering gaat niet zomaar, je moet eerst heel lang meten voordat je echt het kan constateren. In Nederland meet het KNMI de tempratuur, al vanaf 1901. Zo is nu geconstateerd dat de tempratuur met een paar graden omhoog gaat maar dat het wel meer gaat regenen.

Klimaatverschillen binnen Nederland

In Nederland komen verschillen voor in het klimaat en weer. Bij de een kan het met bakken uit de hemel komen en bij de ander kan op datzelfde moment de zon schijnen. Het kan ook zijn dat je in Friesland al kan schaatsen terwijl het in Zuid-Holland nog nauwelijks gevroren heeft. Zo kan in maart de zon al schijnen en zitten mensen in het zuiden op het terras en lopen ze in de rest van heet land nog in winterjassen. Ook is gebleken dat het in het noorden de tempratuur lager is dan in het zuiden maar dat er in Limburg weer meer regen valt.

Smaken verschillen

Veel mensen vinden het klimaat van Nederland saai, Regenachtig en koud. Daarom gaan veel menen op vakantie naar de sneeuw of naar de zon.  In Nederland is het klimaat eigenlijk prima, moet je voorstellen de hele dag zon. Dat zorgt voor het blijven hangen van smog, wat erg ongezond kan zijn. Wel hoor je boeren klagen over droge zomers en late vorst, maar dat zijn de wisselvalligheden die ook bij ons klimaat horen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Tobiassssssss

Tobiassssssss

tempEratuur niet tempratuur maar alsnog bedankt

7 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast

Ravi Edoo

Ravi Edoo

Echt een helegoede samenvatting het heeft me heel erg geholpen THNX!

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Diya

Diya

De aarde draait rondom de zon en niet andersom

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Iemand

Iemand

Lijkt me wel een hele goede samenvatting ik hoop op een 7

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Trollollollol

Trollollollol

Opzich een goeie samenvatting, maar de aarde draait om zon. Niet de zon om de aarde.

1 jaar geleden

Antwoorden

Iemand

Iemandhellemaal wel

1 jaar geleden

gast

gast

Rosalie

Rosalie

hele fijne samenvatting !

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Anoniem

Anoniem

Hoi ik ben ik

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Hakam Eesa

Hakam Eesa

Ik heb morgen PW en dit is heel handig om te gebruiken
thnx

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Finn

Finn

Ty, heb n 10 voor deze toets
you're the best
Eerst een onvoldoende voor AK, en nu kom ik weer omhoog
Nogmaals ty

1 jaar geleden

Antwoorden

Ravi Edoo

Ravi Edoo

Lekkerman

1 jaar geleden

gast

gast

bessie

bessie

echt een fijne samenvatting ty

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Loes

Loes

Toppie vior iedereen in de reacties die dut zit te lezen LEER DUT!!!!!! SNEELLLL

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Bog💩

Bog💩

Fantastisch heb deze week toetsweek dus komt helemaal goed toppie

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

britt

britt

ik vind deze samenvatting echt veel beter dan in het boek zo heb ik makkelijker kunnen leren!!!!!!

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

de mol

de mol

duimpieeee

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

BLUB

BLUB

JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

lol

lol

goed!

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

ewft

ewft

uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuhmhmhmhmh goeeeeeeeeeeeeeeeeeeed

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

boktor

boktor

helemaal mooi

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

beau

beau

kun je plz de vragen van die toets op schrijven ??????????//

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

T.

T.

geweldig ik heb een toest gehad en ik heb hier door een 10!!!!

2 jaar geleden

Antwoorden

beau

beau

wat waren die vragen ???

2 jaar geleden

gast

gast

Matthijs

Matthijs

Goede samenvatting, ik heb deze week een proefweek en kan nu goed aan de slag!!

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

goed hoor

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

T.

T.

zeer goed

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast