Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hoofdstuk 1, Zuid-Azie

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas vwo | 559 woorden
  • 15 februari 2009
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
21 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Paragraaf 1.

Hoe gebruik je aardrijkskundige werkwijzen?

Er zijn 5 aardrijkskundige werkwijzen :

1. Veranderen van schaal
2. Veranderen van Analyseniveau
3. verband zoeken tussen verschijnselen
4. verschijnselen in gebieden vergelijken
5. verschijnselen vanuit verschillende invalshoeken bekijken

Waarom gebruik je de werkwijzen?

Door te veranderen van schaal en verschijnselen vanuit verschillende invalshoeken te bekijken, krijg je een vollediger beeld van een gebied.

Indelen/Toedelen : Een gebied onder verdelen in kleinere gebieden.

Een gebied tot een groter gebied behoren.

Horizontaal verband : vergelijken tussen gebieden
Verticaal verband : vergelijken van meerdere gebieden

Paragraaf 2.
Welke gemeenschappelijke kenmerken heeft Zuid-Azie?

Cultuurgebieden hebben gemeenschappelijke gebieds- en bevolkingskenmerken. De gemeenschappelijke bevolkingskenmerken van Zuid-Azie zijn :
Snelgroeiende bevolking, slecht ontwikkelde leefomstandigheden, plattelandssamenlevingen, meerderheid van de bevolking werkt in de primaire sector, lage productiviteit in de landbouw, duale economie en een gemeenschappelijk koloniaal verleden. Alle landen zijn na het proces van dekolonisatie zelfstandig geworden.

Welke religieuze kenmerken heeft Zuid-Azie?

Boedhisme, hindoeisme en islam zijn de belangrijkste godsdiensten.
Kenmerken van het hindoeisme zijn: men gelooft in vele goden, is toekomstgericht, onder verdeling in sociale klassen, verschillen in macht zijn gewoon. Het individu is ondergeschikt aan de groep en er is een duidelijke taakverdeling tussen mannen en vrouwen. Kenmerken van de Islam zijn : men gelooft in 1 god, meer traditiegetrouw, verschillen in macht zijn gewoon, het individu is ondergeschikt aan de groep en er is ook een duidelijke taakverdeling tussen mannen en vrouwen.

Hoe beinvloedt het hindoeisme het leven in India?


Het kastenstelsel is officieel verboden, maar heeft een grote invloed, vooral op het platteland, waar sprake is van feodaal grondbezit. Andere invloeden op het leven in India zijn het feit dat veel hindoes vegetarier zijn en het belang van het gezin en de familie.

Paragraaf 3.
Waarom waaien Moessons?

Rond de evenaar waaien Passaten en Moessons.
Moessons zijn halfjaarlijks waaiende winden rond de evenaar. Moessons waaien niet het hele jaar door uit dezelfde richting omdat de verdeling van hogedruk en lagedruk rond de evenaar niet altijd dezelfde liging heeft. In juli is er boven Azie een lagedrukgebied. Daardoor waaien er aanlandige winden die vocht aanvoeren. In december ligt er boven Azie een hogedrukgebied. Het gevolg is afhandige, dus droge winden.

Wat is de invloed van de moessons op de landbouw?

De moessons bepaalt voor een deel de opbrengsten van de landbouw. Slechte moessons zorgen voor een lage opbrengst. Slechte moessons zijn te zwakk, waardoor er te weinig neerslag valt of komen te laat, waardoor de gewassen verdrogen. Goede moessons zorgen voor een goede opbrengst.

Paragraaf 4.
Waar komen conflicten voor?

Conflicten over gebieden komen voor in streken waar cultuurgebieden aan elkaar grenzen, en waar verschillende bevolkingsgroepen in een land wonen. Conflicten gaan niet alleen over culturele verschillen.

Welke conflicten zijn er in Kashmir?

Het grootste deel van Kashmir hoort bij India. De meerderheid van de inwoners van Kashmir is moslim en die meerderheid wil deel uitmaken van het islamitische Pakistan en niet van het Hindoestische India. Dat noem je irredentisme. Ook is er een groep inwoners van Kashmir die zelfstandig willen zijn. Dat noem je seperatisme. Anderen willen meer zeggenschap maar wel deel uitblijven maken van India. Dat noem je regionalisme.

Welke problemen zijn er op Sri Lanka?


Er zijn problemen tussen de boedhistische Singalezen en de Islamitische Sri Lanka Tamils. De problemen dateren van de koloniale geschiedenis toen de Tamils door de Engelsen werden voorgetrokken . Na de onafhankelijkheid kregen de Singalezen meer politieke, economische, en culturele macht. Een groep Tamils verzet zich hiertegen.

REACTIES

M.

M.

geniaal :D bedankt
je kan hem ook voor havo gebruiken

grtz

14 jaar geleden

A.

A.

mooi, gedaan ik leer er veel van.

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.