- 1 De stad in 2050
Veel vraag, weinig ruimte
► Door het bestaande woningtekort, door bevolkingsgroei en door huishoudverdunning zijn er voor 2050 veel nieuwe woningen nodig. De meeste in de steden, vooral in de Randstad waar de minste ruimte is.
● De trend dat mensen weer in de stad willen wonen, heet re-urbanisatie. Daar zijn de meeste banen, opleidingen, dagelijkse voorzieningen als een bakker en gespecialiseerde voorzieningen als een ziekenhuis.
Vernieuwde steden
► Door stedelijke verdichting kan ongeveer een derde van de benodigde woningen in de bestaande steden gebouwd worden. Dat gebeurt met herinrichting: in gebieden die niet meer worden gebruikt, komen woningen, voorzieningen, opleidingen en werkplekken. Functies worden daarbij gemengd (wonen, werken en recreëren) en de beschikbare ruimte beter benut. Het in en dicht tegen de stad aan bouwen noem je het compactestadbeleid.
● Voordelen van verdichting zijn: er is minder verkeer nodig en er blijft meer ruimte over voor natuur, recreatie en landbouw buiten de stad. Een nadeel is dat je – om al die mensen in de stad te kunnen laten wonen – kleine, dure appartementen moet bouwen en de hoogte in moet. Maar de meeste mensen willen een eengezinshuis met tuin. Daardoor zie je ook wijken met grotere woningen aan de rand van de stad.
● Om het dagelijkse leven niet te laten vastlopen in de steden van 2050, zijn aanpassingen nodig. In een smart city helpen moderne technologieën daarbij.
Duurzame steden
► Meer inwoners in een stad betekent meestal meer afval, verkeer en energieverbruik. Toch moeten alle Nederlandse steden voor 2050 duurzame steden worden. Vanwege het milieu, maar ook om de gebouwen en het leven in de stad echt toekomstbestendig te maken.
● Bij duurzame gebouwen gebruik je zoveel mogelijk circulaire (= hergebruikte) materialen, de beste isolatie en zet je hernieuwbare energiebronnen in. Zo kun je gebouwen klimaatneutraal of zelfs energieleverend maken.
● Met flexibel bouwen voorkom je dat gebouwen alweer snel leeg staan. Zo bespaar je bouwmaterialen en schaarse ruimte. De woningen zijn dan aanpasbaar in grootte en in functie.
● Door vergroening van de stad verbetert de leefbaarheid en wordt de kans op hittestress en wateroverlast kleiner. Het groen vangt tijdelijk water op bij extreme buien en brengt verkoeling bij hitte.
Betaalbare steden
► De grote vraag naar en het beperkte aanbod van woningen maakt wonen in of aan de rand van de stad duur.
● Jonge, hoogopgeleide mensen met een hoog inkomen uit binnen- en buitenland trekken naar de stad. Zij wonen vaak alleen of samen, waardoor een klein appartement geen probleem is. Bovendien kunnen zij de woningen in de stad betalen.
● Mensen met lage en gemiddelde inkomens kunnen zich het wonen in de stad niet veroorloven. Met sociale huurwoningen bescherm je de meest kwetsbare groepen, maar daarvan zijn er veel te weinig. Ook verdienen mensen te veel voor zo’n woning, maar te weinig voor een andere woning. Vooral gezinnen en starters worden de stad uit gedreven.
● De banen, opleidingen en (zorg)voorzieningen in de stad moeten voor iedereen bereikbaar blijven, ook voor mensen buiten de stad. Dat kan bijvoorbeeld door betaalbare woningen te bouwen in de buurt van snel, betrouwbaar en goedkoop openbaar vervoer.
REACTIES
1 seconde geleden