6.3
hoe beschermt nederland zich tegen de zeespiegelstijging
het land moet tegen de zee worden beschermd, dat doen we door duinen aan te leggen en er zijn ook waterkeringen aangelegd. Ook zijn er stormvloedkeringen die gaan dicht bij extreem hoogwater. achter de dijken liggen polders. Als je in de ene polder water weggepompt dan moet je voorkomen dat een andre polder heen wateroverlast krijgt.De waterschappen zorgen voor waterveiligheid, waterzuivering en voor genoeg zoet water.
waardoor stijgt de relatieve zeespiegelstijging
1 door de extra stijging van de zeespiegel
- door de bodemdaling komt het land lager te liggen ten opzichte van de zeespiegel
in laag- nederland daalt de bodem door ontwatering vooral in veengebieden. Veen is een kletsnatte grondsoort. Als je het water er uit haalt dan zakt de bodem in net als een spons. De bodem daalt ook door de winning van delfstoffen. Dat gebeurt in groningen door de winning van aardgas.
hoe wordt de kust versterkt:
De dijken langs de kust zijn hoger en sterker gemaakt. Door zand verliezen de golven hun kracht. Daarom is er langs de kust heel veel zand opgespoten> door die zandsuppletie is de zee direct land de kust ondieper geworden en de stranden breder.
6.2
welke veranderingen zijn er in het klimaat van nederland
er is veel meer neerslag dan eerder. Dat komt door: de lucht wordt warmer. De warmere lucht kan boven zee meer waterdamp opnemen. Door de wind gaat dat dan naar nederland. In de zomer zijn er zwaardere buien dan eerst en in de winter gaat het vaak harder en langduriger regenen. er komen ook meer droge periodes. Er zal veel water worden verdampt.Dat gaat meestal via planten en bomen. Het verschil tussen neerslag en verdamping noem je waterbalans.
mogelijke veranderingen in de toekomst:
de temperatuur gaat stijgen, de winters worden zachter en de zomers warmer.
6.1:
waardoor warmt de aarde op ?
de aarde warmt op doordat er te veel fossiele brandstoffen in de lucht komen.ook worden steenkool en aardgas gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. Door de uitstoot van co2 komen er nu meer broeikasgassen in de lucht en stijgt de temperatuur. Dit heet het versterkt broeikaseffect.
Welke manieren zijn er om de uitstoot van co2 te verminderen ?
de meeste landen willen dat de aarde maximaal maar 2 graden mag opwarmen. Het gebruik van energie moet omlaag. Een energiebron is iets wat energie oplevert. Voor fossiele brandstoffen geldt op=op. Maar dat is heel anders dan bij duurzame energiebronnen, die raken nooit op. Het omschakelen van fossiele brandstof naar duurzame energie noem je energietransitie.
soorten duurzame energie.
windenergie: Het wordt gebruikt voor het opwekken van energie. Windmolens worden steeds groter en goedkoper. Maar niemand wil windmolens achter in zijn tuin. Daarom worden er nu heel veel grote windmolenparken gebouwd op de waddenzee en alle anderen zeeën. Het nadeel aan windenergie is dat het niet altijd werkt, het waait niet altijd.
zonne-energie: Steeds meer mensen nemen zonnepanelen op hun dak. Alleen er is niet altijd energie want soms schijnt de zon niet heel erg. Er wordt wel steeds meer gebruik gemaakt van bodem- en lucht warmte.
biomassa: Organisch afval, houtresten en nog veel meer. Energiecentrales die gebruiken biomassa om elektriciteit op te wekken. Ook worden boimassabrandsftofen gemaakt.Die worden gebruikt voor autobrandstof
biomassa is een duurzame energie.: het raakt nooit op en het is co2 neutraal. Je gaat er wel van uit dat er steeds nieuwe bomen en planten groeien als je fotosynthese doet. Maar dat gebeurd niet altijd.
6.4
waarom moet het rivierengebied zich aanpassen ?
door de klimaatveranderingen vallen er vaker meer zware stortbuien. Rivieren moeten dan opeens heel veel water kunnen opvangen. Ook valt er in de bergen veel meer regen dan sneeuw. sneeuw blijft langer liggen maar regen wordt direct afgevoerd.
waarom je de in de delta tijdelijk water moet kunnen opslaan.
als de zeespiegel even te hoog wordt omdat er dan een zware storm is geweest. Dan moet er ruimte zijn om dat water even op te slaan zodat de zeespiegel weer even kan zakken. Zo’n opslag noem je een waterberging.
wat zijn de gevolgen van droogte ?
1.er kan een watertekort ontstaan
- als de waterpeil van de rivieren erg laag staat dan kan er verzilting ontstaan
verzilting: het zout worden van zoet water
klimaatbestendig inrichten:
In een stad kan je verstening hebben. Dan kan het water niet goed wegstromen en dan komen er overstromingen. De oplossing daarvoor is vergroening. De bomen en struiken zorgen ervoor dat er meer water verdampt en het zo koeler wordt. Ook kan door het groene het water beter weg zakken de grond in. Al deze maatregelen noem je een klimaatbestendige inrichting.
REACTIES
1 seconde geleden