- Paragraaf 1: klimaat en relief in de V.S.
- wat is de opeenvolging van landschappen langs de 40e breedtegraad in de VS en wat zijn de verschillen?
- je begint in de verstedelijkte Kustvlakte aan de Atlantische Oceaan en eindigt bij het Kustgebergte (Coast Ranges) aan de Grote Oceaan (Pacific).
- De route doorkruist twee langgerekte berggebieden: de Appalachen in het oosten en de Rocky Mountains in het westen.
Ze verschillen op veel punten van elkaar. De Appalachen zijn een middelgebergte van zo’n 500 tot 1.500 m hoog. Het is een oud gebergte met afgeronde bergtoppen. De Rocky Mountains in het westen zijn een hooggebergte dat zich uitstrekt van Alaska tot aan Mexico. Het is een jong gebergte met spitse bergtoppen die vaak hoger zijn dan 4.000 m en bedekt met eeuwige sneeuw . Ze liggen allebei in een noord-zuidrichting.
- Wat is de invloed van de ligging van de gebergtes op de temperatuur en neerslag in de VS?
- In het noorden is het ’s winters ijzig koud, Eén oorzaak van die verschillen is de breedteligging . Daarnaast speelt het reliëf een grote rol.
- De grote gebergteketens liggen in een noord-zuidrichting. Daardoor houden ze de oceaanwinden tegen. Langs de westkust waait een aanlandige wind . Aanlandig wil zeggen: een wind van zee naar het land. Aan de loefzijde van die gebergten valt veel neerslag (stuwingsregen ). Het gebied aan de lijzijde ligt in de regenschaduw.
- Paragraaf 2: klimaat en natuurgeweld in de VS
- Welke luchtsoorten komen voor in de VS en waarom?
- In het ZO is er een aanlandige wind, in het Westen van de VS is er ook een zeeklimaat, California heeft een Middellandse zeeklimaat
- waar komt extreem weer voor in de VS en waarom daar?
- Een tornado komt voor in het midden van de V.S., het gebied tussen de Rocky Mountains en de Appalachen. Koude, droge lucht uit het noorden botst op warme, vochtige lucht vanuit de Golf van Mexico. De warme lucht stijgt razendsnel op, waardoor die snel afkoelt en het hard gaat regenen. Elk jaar zijn er zo’n duizend tornado’s in de V.S.
- Extra aantekening over tornado’s en orkanen
- Tornado: boven land, plotseling, het is een botsing van koude poollucht en warme tropen lucht, het duurt kort. Waar? Ten Oosten van de Rockey Mountains. Welk seizoen? Eind lente, begin zomer
- Orkaan: boven oceaan met warm water (26 graden), groot (tot 1500 km), ontstaan een paar keer per jaar (elke orkaan krijgt een naam), zie je een aantal dagen van te voren al (niet de route), verliezen kracht als het boven komt. Waar? Zuiden van Amerika. Welk seizoen? Eind zomer (augustus, september)
- Paragraaf 3: India, land van de moesson
- Hoe kun je India in vier gebieden verdelen op basis van relief?
- Langs de noordgrens ligt de Himalaya. In dit hooggebergte
- De Gangesvlakte is een dichtbevolkt gebied waar één op de drie Indiërs woont (laagvlakte).
- Langs de oost- en westkust van India liggen smalle kustvlakten met bergen erachter (met tropische regenwouden).
- In het midden van India ligt het Hoogland van Dekan (hoogvlakte) (het gebied ligt in regenschaduw).
- Waardoor is er een natte en droge tijd in India?
- Het zuidelijke deel van India ligt in de tropen . Het is er het hele jaar door warm.
Er is in India dus geen echte zomer en winter. Wel zijn er grote verschillen in neerslag. Die zorgen voor twee seizoenen: een droge en een natte tijd. Dat heeft te maken met de halfjaarlijks van richting wisselende wind, de Moesson (betekent in het Arabisch seizoen)
- Waar liggen natte en droge gebieden en waarom?
- Normaal barsten de moessonregens begin juni los. Maar het tijdstip is onbetrouwbaar. Ook de hoeveelheid neerslag is onbetrouwbaar. Het gaat zeker regenen, maar soms valt er wel twee keer zo veel als normaal, of juist veel minder.
- In het zuiden (en oosten) begint de regentijd het vroegst en houden de regens het langst aan. In het noordwesten duurt de regentijd het kortst. Daar valt dan ook de minste neerslag. Ook in gebieden die in de regenschaduw van bergen liggen, valt weinig neerslag
- Paragraaf 4: weer en natuurgeweld in India
- Waarom zijn overstromingen zowel je vriend al vijand?
- In India brengt de regentijd verkoeling na het droge en hete voorjaar. De meeste Indiërs zijn dan ook heel blij als de eerste zomerse stortbuien vallen. Maar de hoeveelheden neerslag zijn soms extreem.
- In de rijstgebieden van India zijn kleine overstromingen welkom. Elk jaar zetten de rivieren de akkers ongeveer 15 tot 25 cm diep onder water. Op het land bezinkt dan een laagje slib, dat de grond vruchtbaar houdt. En het water maakt de groei van de rijstplantjes mogelijk.
- Maar soms gaat het helemaal mis. Er zijn dan grote overstromingen, waarbij mensen verdrinken, gewassen wegspoelen en wegen vernield worden.
- Waarom word de kans op ontbossing groter door overstromingen?
- Omdat mensen veel bomen kappen voor de aanleg van wegen, huizen en akkers. Door de ontbossing is het risico op overstromingen veel groter geworden. Zonder de begroeiing van planten en bomen zakt het water niet weg in de bodem, maar spoelt meteen naar beneden.
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden