2.2 Bedreiging van de eenheid
2.2.1 Groeit in de Indonesische staat één natie?
De vorming van één Indonesische staat kent problemen. De Indonesische staat is de organisatie die het hoogste gezag heeft over het grondgebied. De staat zorgt voor regels en wetten en neemt beslissingen die voor alle inwoners gelden. De staat heeft ook de machtsmiddelen om naleving af te dwingen. Het leger had naast militaire taken hadden ze ook invloed op politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in het land. Je kunt je afvragen of de democratie/vrijheid die de bevolking kreeg na de val van Soeharto gunstig was voor de vorming van één natie. Sinds de vorming van de staat ziijn er tussen de bevolkingsgroepen nogal wat conflicten.
2.2.2 De strijd om een vrij Papoea
De geschiedenis van Papoea kent nogal wat situaties die de aanleiding zijn voor conflicten tussen de staat Indonesië en zijn bewoners, de Papoea’s.
De opname van Papoea in de Indonesische staat
In 1963 droeg Nederland het bestuur van de Papoea voorlopig over aan Indonesië. Indonesië koos voor een referendum onder de stamhoofden over de kwestie waar Papoea bij gaat horen. De stamhoofden stemden na steekpenningen ermee in dat ze bij Indonesië gingen horen. De Organisatie voor een vrij Papoea ontstond.
Conflicten door de winning van goud, koper, olie en hout
Ten behoeven van mijnen zijn grote stukken regenwoud gekapt en zijn complete nieuwe steden voor werknemers gebouwd. Meer dan de helft van het regenwoud gebeid van Papoea wordt gebruikt voor de winning van ertsen en olie. Dit brengt ook de nodige vervuiling met zich mee.
Conflicten door transmigratie
De komst van honderdduizenden transmigranten uit Java, Madura, Sulawesi en Bali leidde ertoe dat de Papoea´s zich als minderheid in eigen land gingen voelen.
Verlangen naar zelfstandigheid
De roofbouwachtige wijze waarop de bodemschatten van Papoea worden geëxploiteerd en de massale instroom van transmigranten hebben het verlangen naar onafhankelijkheid gevoed. Sinds 2002 is er een wet die provincies een grotere autonomie geeft. Er is echter nog een lange weg te gaan voor de speciale autonomie in Papoea een feit zal zijn.
2.2.3 Aceh: een lange geschiedenis van gewelddadig verzet
De Acehers vormen een eigen etnische bevolkingsgroep en waren actief in de strijd tegen de Nederlanders. Toen bij de onafhankelijkheid wording hun vijand het voor het zeggen kreeg steeg het verlangen naar afscheiding. Ook waren er sluimerende conflicten tussen islamitisch geestelijk leiders en de burgerlijke overheid. Na een aanslag met een bom waar vele doden vielen werd het Indonesische leger ingevlogen en werd hardhandig de “vrede” bewaard. Toen de tsunami had plaatsgevonden werd er een staakt het vuren afgegeven en bood dat nieuwe hoop op een permanente vrede.
2.2.4 Religieuze spanningen op de Molukken
De noordelijke Molukken zijn islamitisch en de zuidelijke Molukken protestant. Het conflict dat hier tussen 1999 en 2002 speelde begon ook bij de Indonesische onafhankelijkheid. De Zuid-Molukse bevolking riep de Republiek der Zuid-Molukken op, welke snel werd onderdrukt door het Indonesische leger. Beide groepen gaven elkaar de schuld van de beurscrisis in 1997 en in 1999 barstte de (spreekwoordelijke) bom. Dit escalleerde in een burgeroorlog waar ongeveer 5000 mensen gedood werden. In 2002 tekenden beide groepen een vredesovereenkomst.
2.2.5 De opkomst van extremistisch Islamitisch fundamentalisme
Jemaáh Islamiya is een regionaal opererend terreurnetwerk van Indonesische moslims. Een deel van de bevolking wil dat de islam boven elke godsdienst wordt geheven. Net als wereldwijd vind er in Indonesië ook een Islamisering plaats. De moslims denken niet meer vanuit de underdog positie want ze hebben ook door dat zij inmiddels de grootste religie zijn. In Yokyakarta worden jongeren extremistische denkwijzen onderwezen. Dit alles brengt de eenwording van de Natie Indonesië in gevaar.
REACTIES
1 seconde geleden