3.1 Bevolking en welvaart in Nigeria
In Nigeria leven 155 miljoen mensen. Nigeria is daarmee ook één van de dichtstbevolkte landen van Afrika.
Niet heel Nigeria is even dichtbevolkt. In het zuiden is de bevolkingsdichtheid het hoogst.
De bevolking bestaat uit verschillende volken met hun eigen cultuur. In Nigeria worden 15 cultuurgebieden onderscheiden, waarbinnen mensen weer verschillende talen spreken (er zijn zo'n 500 talen).
Naast taalverschillen zijn er ook godsdienstverschillen. In het noorden van het land wonen vooral moslims. In het zuiden christenen. Samenleven gaat niet altijd goed, door de verschillen ontstaat er geweld.
In het zuiden van Nigeria word veel olie gewonnen, het is de inkomstenbron van het land. 80% van alle inkomsten van de overheid komt van olie.
De helft van de bevolking leeft in armoede. Het bruto nationaal product per hoofd van de bevolking is erg laag.
Door de corruptie, zakenmensen en overheid die zich om laten kopen, en een slecht bestuur komt veel oliegeld terecht bij een kleine maar rijke elite. De helft van de bevolking werk in de landbouw. De boeren verdienen niet veel. In de olie-industrie word wel veel verdiend maar werken er weinig mensen. Dat geldt ook voor de dienstensector. Er is veel ongelijkheid, de rijkste 10% van de bevolking verdiend bijna de helft van al het geld in Nigeria.
De overheid verdeelt het geld dat aan olie is verdiend slecht. In Nigeria is 1 op de 5 mensen werkloos, vooral bij de jongeren is de werkloosheid ernstig. Ze kunnen zowel als op het platteland als in de stad moeilijk aan werk komen. Veel mensen werken daarom in de vluchtsector (← ongeschoold, slecht betaald en tijdelijk werk in de dienstensector).
3.2 Voedselvoorziening in Nigeria
Landbouw is afhankelijk van het klimaat. In Nigeria komen verschillende klimaten voor. Sommige gebieden zijn daardoor beter geschikt voor landbouw dan andere.
Het zuiden van Nigeria ligt dicht bij de evenaar. In dit gebied heerst een tropisch regenwoudklimaat. De temperaturen zijn het hele jaar hoog en het regent in alle seizoenen.
In het noorden is het klimaat droger. Het grootste gedeelte van het land heeft een savanneklimaat. Een aantal maanden is er een droge tijd.
In het uiterste noorden heerst een steppeklimaat. Dit gebied word de Sahel genoemd. Sahel betekend in het Arabisch 'kust'. In dit gebied regent het erg weinig.
Zuiden: Tropisch regenwoud, mangrovebossen, akkers, cacao.
Noorden: Gewassen; yams en cassaves, granen, veeteelt.
Uiterste noorden: Sahara-woestijn, veeteelt.
In grote delen van Nigeria kun je goed voedselgewassen verbouwen (← gewassen die bedoeld zijn om de eigen bevolking te voeden). Maar de voedselproductie is laag. Er word minder geproduceerd dan er nodig is. Een aantal redenen:
De meeste boerenbedrijven zijn klein. Kleine stukken land en verdienen te weinig om machines aan te schaffen.
Elk jaar gaat ongeveer 3% van al het geld dat de overheid uitgeeft naar de landbouw. Dit is niet veel omdat de helft van de Nigerianen in de landbouw werkt.
Er gebeuren rampen, zoals extreme droogte of geweld tussen moslims en christenen. Ze veroorzaken problemen bij de voedselproductie.
Het tekort aan voedsel word aangevuld door voedsel te importeren. Toch is de voedselvoorziening nog steeds onvoldoende. Er is niet altijd voedselzekerheid in het land. Ongeveer 60% heeft wel eens honger. Er zijn twee soorten honger:
Kwantitatieve honger: (kwantiteit=hoeveelheid) Mensen hebben te weinig voedsel en krijgen te weinig energie binnen.
Kwalitatieve honger: Mensen hebben te weinig voedsel van voldoende kwaliteit en krijgen te weinig bouw en beschermstoffen binnen.
Bij kwalitatieve honger zijn de mensen ondervoed.
3.3 Nigeria in de wereldeconomie
De meeste landen in de wereld, waaronder Nigeria, hebben met elkaar afgesproken dat zij een vrije wereldhandel willen hebben. Dat betekent dat alle landen in de wereld met elkaar handel kunnen drijven, zonder dat ze elkaar daarin tegenwerken.
Er komen handelsbelemmeringen voor ← regels die voorkomen dat producten uit het buitenland verkocht worden in een land.
De vrije wereldhandel heeft een aantal positieve gevolgen voor de Nigeriaanse economie:
Nigeria kan zelf makkelijk producten exporteren (aardolie).
Boeren kunnen ook profiteren. Cacao, palmolie en rubber zijn voorbeelden van handelsgewassen die worden verbouwd en voor de export bedoeld zijn.
Nigeria kan ook veel producten importeren.
Er waren ook nadelen.
Er vond verdringing van de eigen voedselproductie plaats:
Nigeriaanse boeren konden hun rijst niet verkopen, omdat de importrijst goedkoper was, en moesten stoppen met rijst verbouwen.
Exportsubsidies: Geld dat landen aan hun boeren geven om producten aan het buitenland te verkopen.
Dumping: Meer produceren dan nodig is en de overschotten voor een lage prijs op de wereldmarkt verkopen.
3.4 Gezondheid in Nigeria
In Nigeria is de levensverwachting is laag en ook het sterftecijfer is hoog. Daarvoor zijn verschillende oorzaken:
-
Ziekten, bijvoorbeeld malaria of diarree.
-
Te arm, om zich te beschermen tegen ziektes.
-
Slecht eten en drinken.
-
Het aantal mensen dat hiv/aids heeft stijgt
-
Jonge kinderen zijn heel kwetsbaar. Het sterftecijfer voor baby's, de zuigelingensterfte, is erg hoog.
De gezondheidszorg schiet vaak tekort om zieke mensen weer beter te maken.
Er zijn onvoldoende artsen in het land. De artsendichtheid is laag.
In ziekenhuizen ontbreekt van alles. De artsen werken onder moeilijke omstandigheden en verdienen weinig.
Er zijn grote investeringen van de regering nodig om de gezondheidszorg op peil te houden.
In het noorden wonen meer gezinnen in armoede dan in het zuiden. Ze kunnen zich minder goed tegen ziekten beschermen en leven ongezonder.
Human Development Index (HDI): een maat voor de ontwikkeling van een land, op basis van het BNP, de kwaliteit van de gezondheidszorg en het onderwijs.
REACTIES
1 seconde geleden