Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

3.1 t/m 3.4

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
 • Samenvatting door een scholier
 • 2e klas havo/vwo | 1104 woorden
 • 31 maart 2015
 • 12 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
12 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode

Aardrijkskunde hoofdstuk 3 Europa

3.1 Europese Unie

Intro

Na de 2e wereldoorlog Lag Europa in puin. De mensen wouden dit niet meer. Om beter samen te werken is de Europese Unie opgericht. Het doel van de EU is vrede, welvaart en vrijheid voor alle burgers. Dat is zeker gelukt, want nu is er geen oorlog meer geweest. En de welvaart is sterk toe genomen. Tussen de 500miljoen inwoners van de EU zijn er grote verschillen : taal, cultuur, godsdienst en geschiedenis. Het verschil is groot maar iedereen betaalt wel met de euro. En met een Europees paspoort kan je gemakkelijk de grenzen overkomen.

 

3.2 verschillen in welvaart

Intro

Eer rijk land in de Eu is Duitsland, Maar in het oosten gaat het veel slecht als in het westen. Dat heeft te maken met de 2e wereld oorlog. Toen werd het gesplitst in Communistische oost-´Duitsland en Kapitalistisch West-Duitsland. Na de val van de Berlijnse muur in 1989   waren ze weer een land. In de nieuwe hoofdstad Berlijn staan nu belangrijke bedrijven

 

Informatie

Europese integratie

Na de 2e wereld oorlog id de Eu gaan samen werken voor vrede, welvaart, vrijheid. De Eu starten met 6 landen  in 1958 , in 2013 zijn het er 28 landen. Op politieke en economisch is de Eu integratie verder gegaan. Daardoor zijn er in de Eu nu geen oorlogen meer.

De Eu vormt een arbeids- afzetmarkt van ongeveer 500 miljoen inwoners te zijn. Dit is groter als de VS. Door de Europese integratie is er op deze grote markt een vrij verkeer van goederen, personen, kapitaal en diensten tot stand gekomen. Nederland doet hier voordeel aan. Want samen werken gaat makkelijker zonder grenzen. En beslissingen worden genomen door de Eu.

 

Regionale ongelijkheid

Binnen de Eu zie je grote welvaart verschillen. Eerst was het oosten Communistisch maar nu is alles kapitalistisch. Het gevolg hier van kan je zien in de welvaart. Nu komt iedereen bij elkaar om over de Eu markt te praten. De regionale ongelijkheid is sterk toe genomen.

 

Verschillen tussen landen en regio´s

Er kwamen meer veranderingen door de uitbereiding. Maar de economie groei in de nieuwe landen sneller. De hoofdsteden in de Eu groeien het snelste. De Eu hoopt alle inwoners een goede welvaart te bieden en te vergroten.

 

 

3.3 werken in de Europese Unie

Het Noorden in Italië is veel geliefder als het zuiden.  Daar verdienen ze meer, betere voorzieningen, meer werkgelegenheid en is de (jeugd ) werkeloosheid veel minder. In het Noorden is in het verleden veel meer economie geïnvesteerd. Dat merk je in de landbouw en industrie. De regering moet het nu bij trekken anders komt er nog meer verschil.

 

Productiesectoren en welvaart

De Eu is begonnen met het landbouw nu nog maar een klein deel. In rijkere gebieden is er commerciële landbouw. Maar in armere gebieden nog traditionele landbouw.

 

Vroeger startte er industrieën waar veel delfstoffen zijn, tegenwoordig zijn er goede verkeersverbindingen en de nabijheid van een afzetmarkt, een goede arbeidsmarkt is aanwezig en de aanwezigheid van andere bedrijven zijn belangrijk geworden. De vestingplaatsfactoren zijn veranderd. Als een industie niet goed kan verhuizen noem je het inertie. De dienstensector past zich snel aan. Dat zijn vaal footloose bedrijven, die zijn makkelijk verhuisbaar en kunnen op de beste plaatsen gevestigd worden.

 

Spreiding

Je kunt de industrie en dienstem in de Eu in 3 gebieden onderscheiden.

 • Kerngebied… concentratie van industrie en diensten
 • Overgangszone
 • Periferie :.. weinig of geen industrie en dienst en ongunstige ligging

Het noorden van Italie hoort bij Het kerngebied, en het zuiden bij periferie.

Door de uitbereiding van de Eu zijn de verschillen tussen regio´s groter geworden. In oost Europa werken veel mensen in landboud (traditionele ) of verouderde industrie. In het zuiden in de industrie en in het west en noorden een groot deel in de dienstfactor.

 

Toekomst

Extra geld van de Eu gaat naar achtergebleven regio´s. De Eu wil met her regionaal beleid de regionale ongelijkheid helpen en bestrijden. De periferie heeft een lager bruto als de rest. De Eu geeft geld  om te investeren in werk, onderwijs . Ze moeten zich niet bezig houden met landbouw maar kennis economie, zo krijgen we een opgeleide bevolking die nieuwe ontwikkelingen kunnen inzetten.

 

 

3.4 verkeer en vervoer

   Londen probeert goed verkeer in goede banen te leiden. Automobilisten moeten tol betalen sinds 2003 om in de stad te rijden. Het doel hier van is dat je eerder met de bus of trein gaat en dat de stad minder vervuild wordt. Ook komen er zo minder files die het milieu vervuilen. Londen wilt graag de digitale hoofdstad van Europa worden. Daarom heeft de stad geïnvesteerd in de snelste glasvezelverbinding van de wereld. Dit moet nieuwe bedrijven aan trekken. Waardoor het digitale explosief zal toenemen.

 

Van de ene naar de andere plaats

Verkeer en vervoer is niet het zelfde. Bij verkeer spreek je van het verplaatsen van mensen, vervoersmiddelen, informatie. Bij digitaal verkeer gaat het om internet, telefonie en gps. Bij vervoer of transport heb je het over het over brengen van goederen, mensen , energie en data van de ene plaats naar de andere. Transport kan met behulp van vervoermiddelen zoals vrachtwagen, bus, vliegtuig, schip, pijpleiding, kabel.

Binnen de Eu worden er veel goederen vervoerd. Het moet snel, efficiënt en goedkoop gebeuren. Daar is goed infrastructuur voor nodig. In een vervoerssector wordt veel verdiend. Deze sector zorgt voor 10% van de welvaart in de Eu. Er werken meer als 10 miljoen mensen in de vervoerssector.

 

Infrastructuur en verkeersstromen

Omdat er in de Eu veel mensen en goederen worden vervoerd. Is het belangrijk dat  dit zonder problemen gaat. Dit is ook belangrijk voor de economie en voor het milieu. Binnen de Eu wordt veel goederen over de weg of water vervoerd.

De samenvatting gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Omdat er in de Eu veel mensen en goederen worden vervoerd. Is het belangrijk dat  dit zonder problemen gaat. Dit is ook belangrijk voor de economie en voor het milieu. Binnen de Eu wordt veel goederen over de weg of water vervoerd.

Er zijn in de Eu een aantal mainports, belangrijke internationale verkeersroutes. Toegangspoorten tot een gebied. Voor de luchtverkeer zijn dat op volgorde van grootte. Het zijn verkeersknooppunten of hubs. Vanuit daar gaan alle verkeersstromen met allerlei vervoersmiddelen alle kanten uit via de spokes.

 

Vervoersbeleid

in  een land moet er ook een goede transport zijn. Maar de EU wilt dat het vervoer tussen de landen goed loopt. Dit is goed voor de interne markt. De Eu wil daarom trans-Europese netwerken ( TEN) bevorderen. Zoals de oost-west verbinding.

De EU staat voor de volgende uitdagingen over verkeer en vervoer.

 • De congestie.. overbelasting van autowegen verminderen.
 • De afhankelijkheid van olie verminderen.
 • De uitstoot van broeikasgassen verlagen.
 • De infrastructuur ontwikkelen.
 • Het concurrentievermogen verbeteren.

De Eu wilt het vervoersbeleid dat voor de economie goed is als voor het milieu.

REACTIES

H.

H.

Precies wat er in het boek staat

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.