Jongens gezocht: hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De gouden dolk door Thea Beckman

Beoordeling 8.4
Foto van een scholier
Boekcover De gouden dolk
Shadow
  • Recensie door een scholier
  • 2e klas havo | 588 woorden
  • 26 september 2015
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 8.4
21 keer beoordeeld

Boekcover De gouden dolk
Shadow
De gouden dolk door Thea Beckman
Shadow

De gouden dolk

De auteur van De gouden dolk is Thea Beckman, ze is geboren in Rotterdam op 23 juli 1923 en gestorven op 5 mei 2004. Thea was getrouwd met Dirk Hendrik Beckman, ze heeft 2 zonen Rien en Jerry en een dochter Marianne.

 Jiri Rambor is de zoon van een wapensmid uit Vézelay. Een oude vrouw voorspelt hem dat hij een prachtig wapen, namelijk de gouden dolk, in bezit zal krijgen. Hij hoort dat dit wapen nu in bezit is van de Saraceense leider Nour-ed-Din. Op het moment dat de paus een kruistocht aankondigt, besluit hij samen met Arnold, de zoon van het dorpshoofd, mee te gaan om zijn droom te verwezenlijken. Onderweg beleeft hij vele avonturen. Hij wordt verliefd op Oda, een dienares van koningin Eleonore en ontmoet een Grieks jongetje, Thomas. Ook komt hij zijn broer Aycan tegen tijdens de kruistocht. Deze mocht eigenlijk niet mee, omdat zijn vader maar één zoon kon missen in de smederij, maar hij is toch met een groep pelgrims meegegaan. Zodra ze in Jeruzalem aankomen, bekeert hij zich tot de Islam. Jiri vindt dit verschrikkelijk. Op een dag worden Jiri en Arnold net buiten Jeruzalem gevangen genomen door Nour-ed-Din, maar dankzij Aycan worden ze weer vrijgelaten. De hele kruistocht mislukt omdat er zoveel mensen gestorven of uitgeput zijn. Als ze na een lange reis terug in Vézelay zijn, vinden ze daar in een oude grafheuvel de gouden dolk. Ze zijn rijk. Ze besluiten samen naar Parijs te gaan.

 

Hoofdpersonen:

Jiri Rambor
Hij is de zoon van een wapensmid. Hij werkt hard. Hem is voorspeld dat hij de gouden dolk in bezit zou krijgen. Daarom gaat hij met de kruistocht mee. Tijdens die kruistocht wordt hij verliefd op Oda.

Oda
Een brutaal en knap meisje, dienares van koningin Eleonore, de echtgenote van koning Louis. Ze wordt verliefd op Jiri.

Aycan
Broer van Jiri. Jiri kan hem niet uitstaan. Aycan mocht
eigenlijk niet mee met de kruistocht omdat maar één van de twee zonen van de smid mee mocht. Hij is stiekem toch gegaan. Aycan bekeert zich tot de Islam zodra hij in Jeruzalem komt.

Arnold
De neef van Jiri en de zoon van het dorpshoofd. Jiri trekt veel met hem op.


Thomas
Een Grieks jongetje dat onderweg bevriend raakt met Jiri. Hij leert een beetje Frans van Jiri en hij leert aan Jiri een beetje Grieks
 

Mevrouw Cantal
Een wijze oude vrouw die in de toekomst kan kijken. Zij voorspelt Jiri dat hij de gouden dolk in bezit krijgt.
Nour-ed-Din
Saraceense leider die een gouden dolk in bezit zou hebben.
 

Robert d’Arcon
De ridder van de streek waar Jiri woont. Onder leiding van hem gaat Jiri met een hele groep op kruistocht.
 

Ik vind het een geweldig boek. Ik ging helemaal op in het boek. Ik kon ook heel goed meeleven met de hoofdpersonen Jiri en Aycan. Het staat grotendeels in chronische volgorde maar af en toe komen er flashbacks aan de orde, dat vind ik heel leuk. Wat ook erg goed is van het boek is de precieze beschrijving van het landschap. Thea Beckman heeft je laten voelen wat Jiri voelt zo lijk het net of de storm in Anatolië zo uit het boek komt waaien. In het boek staan woorden die uit die tijd komen zoals ‘jegens’, zulke woorden geven het boek net dat beetje extra. Ook worden er leuke namen gebruikt zoals Jiri en Aycan maar ook Nour-ed-Din en Zenghi de Verschrikklijke.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De gouden dolk door Thea Beckman"