Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Bij Jules en Alice Tom Lanoye

Beoordeling 4
Foto van een scholier
  • Recensie door een scholier
  • 4e klas vwo | 198 woorden
  • 27 oktober 2012
  • 13 keer beoordeeld
  • Cijfer 4
  • 13 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

Bij Jules en Alice


recensie


Van Tom Lanoye


In het stuk “Bij Jules en Alice” vertelt Alice hoe haar man Jules overleed op de sofa. Het  verhaal dat hieraan vooraf ging wordt in flashbacks weergegeven.


Jules verkeert is steeds minder goede staat en kijkt naar andere vrouwen. Met een oeroud plannetje probeert Alice Jules terug aan haar te binden. Dit lijdt uit tot een drama.


De verteller wisselt steeds tussen Alice, Mijnheer Vestraeten, Mevrouw Verstraeten (overburen van Alice) en Jules.


 Lanoye gebruikt tussen de zinnen soms onverwachte woorden. Daardoor lijkt het of de lezer zich in het hoofd van de verteller bevindt.


Ik vond het boek saai, omdat ik niet werd geraakt door het verhaal.


Ook is duidelijk dat het verhaal zich in 1985 afspeelt. De buren gedragen zich kleinburgerlijk. Ze helpen niet uit een goed hart met de begrafenis van Jules maar omdat het zo hoort. Dit komt de laatste jaren veel minder voor. Dat vond dan ik ook vervelend lezen.


Het verhaal “Bij Jules en Alice” is een onderdeel van het boek Een slagerszoon met een brilletje van Tom Lanoye. Het boek is uitgegeven door “uitgeverij Bert Bakker” in 1985.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.