De consequenties door Nina Weijers

Beoordeling 5
Foto van een scholier
Boekcover De consequenties
Shadow
  • Recensie door een scholier
  • 5e klas vwo | 513 woorden
  • 10 juni 2021
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 5
5 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2014
Pagina's
288
Geschikt voor
vmbo/havo/vwo
Prijzen
Anton Wachterprijs (2014 Winnaar) , Gouden Boekenuil (2015 Genomineerd) , Libris Literatuur Prijs (2015 Genomineerd) , Academica Literatuurprijs (2015 Genomineerd) , Nederlandse Boekhandelsprijs (2015 Genomineerd)

Boekcover De consequenties
Shadow

Minnie Panis, ooit een piepkleine couveusebaby en ternauwernood levensvatbaar verklaard, is een gevierde jonge kunstenares. Met haar eigen leven als basismateriaal maakt ze van de werkelijkheid een laboratorium. Ze staat aan de vooravond van een experiment dat wel eens het hoogtepunt van haar oeuvre kan worden, wanneer het verleden zich aandient in de vorm van een b…

Minnie Panis, ooit een piepkleine couveusebaby en ternauwernood levensvatbaar verklaard, is een gevierde jonge kunstenares. Met haar eigen leven als basismateriaal maakt ze van d…

Minnie Panis, ooit een piepkleine couveusebaby en ternauwernood levensvatbaar verklaard, is een gevierde jonge kunstenares. Met haar eigen leven als basismateriaal maakt ze van de werkelijkheid een laboratorium. Ze staat aan de vooravond van een experiment dat wel eens het hoogtepunt van haar oeuvre kan worden, wanneer het verleden zich aandient in de vorm van een brief en een serie eigenaardige déjà vu’s. Hoe ver kan ze de realiteit manipuleren zonder zichzelf te verliezen?

De consequenties door Nina Weijers
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

De Consequenties Van Nina Weijers 

Het boek De Consequenties van Nina Weijers gaat over Minnie Panis, een kunstenaars. Het verhaal begint bij Minnie die foto’s van haar afval maakt. Daarna verkoopt als haar bezittingen als een reactie op haar liefdesverdriet. 

Een ex-vriend en fotograaf haar terwijl ze slaapt en zonder dat ze weet dat het gebeurd. Minnie komt er achter als ze zich ziet in Vogue onder de titel ‘Minnie- Sleeping’. Hierna besluit ze hem in te huren als stalker, om foto’s te maken voor haar nieuwe kunstwerk. 

Daarna gaat de het boek verder over de jeugd van Minnie en veranderde het perspectief naar haar moeder. Als Minnie geboren is, huilt ze niet. Ze proberen verschillende therapieën, uiteindelijk begint ze te huilen als je een liedt hoord van Hildegard von Bingen. 

Recensie 

“De roman is doorspekt met discussies over moderne kunst die goed te verteren zijn door de ironiserende en kritische toon.”(Libris Literatuur Prijs, z.d.). Ik ben het hier wel meer eens het is een boek dat het proces van kunst maken goed weergeeft. Het is ook een verwarrend boek, het verhaal gaat erg snel. Maar het laat zien hoe het hoofd van Minnie werkt en hoe zij op haar kunstwerken komt. 

“Met De consequenties heeft Niña Weijers een zeer goed debuut geschreven, maar ik vraag me wel af of het door alle verwijzingen naar kunst en literatuur geschikt is voor een breed publiek.” (Peppelenbos, 2018). Ik vind het ook een interessant boek maar is soms moeilijk te begrijpen. Wat Peppelenbos ook zegt over dat de verwijzingen naar kunst en literatuur, snap ik. Het boek is niet gemaakt voor iedereen je moet wel iets weten over kunst om het te begrijpen. Het boek is daardoor niet voor iedereen.    

“De consequenties is een roman over de keuze tussen verdwijnen en overleven, en het grote verlangen door een ander gezien te worden.” (Hebban, 2014). Het boek gaat over het verlangen om gezien te worden en gekend te worden. Voor minnie gaat het over hoe ze gezien wordt en hoe ze haar kunst laat zien. 

Conclusie

In conclusie het is een interessant boek maar ook moet je goed opletten ander begrijpen er niet meer van. Ik zou die boek niet uit mijn zelf gaan lezen omdat het zo’n snel boek is dat het niet meer relaxed is. Ook vond ik het einden niet aangenaam, het maakten me een beetje oncomfortabel. Het is zeker een interessant boek maar ik zou het zelf niet aanraden.

Bronnenlijst:  

Hebban. (2014, 16 mei). De consequenties. Geraadpleegd op 16 juni 2020, van https://www.hebban.nl/boek/de-consequenties-nina-weijers

Libris Literatuur Prijs. (z.d.). Niña Weijers – De consequenties | Libris Literatuur Prijs. Geraadpleegd op 16 juni 2020, van https://www.librisprijs.nl/nina-weijers-de-consequenties

Peppelenbos, C. (2018, 15 maart). Recensie: Niña Weijers – De consequenties. Geraadpleegd op 16 juni 2020, van https://www.tzum.info/2015/01/recensie-nina-weijers-de-consequenties/

Weijers, N. (2016). De consequenties (8ste editie). Nijmegen, Nederland : Atlas Contact.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De consequenties door Nina Weijers"