Jongens gezocht: hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Kopspijkers

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Recensie door een scholier
  • 4e klas vwo | 1588 woorden
  • 6 februari 2009
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
5 keer beoordeeld

Kopspijkers
1
A : Kopspijkers
B : 2004, Nederland 3
C : Redactie: Erik Basselier, Linda Beer, Patricia Greven, Anton Jongstra, Floor Zijlstra
Regisseur: Roger van Dorsselaer, Regie: Chris Roest
Producent: Endemol
Kopspijkers heeft ook een vast cabaretteam. Deze bestaat uit o.a. Mike Boddé,Thomas van Luyn, Martine Sandifort, Alex Klaassen en Ellen Pieters. Het programma Wordt gepresenteerd door Jack Spijkerman, met soms Bert Visscher of Peter Heerschop.
D : In (bijna) elke aflevering treedt een andere muzikant/band op .

E : 55 minuten – meestal van 20.05 tot 21.00 .
F : Nederland 3, en het wordt herhaald op BVN.

2
Kopspijkers! Dit is een wekelijks spel met Jack Spijkerman, met tv-blunders, ‘ de Gouden Zwatelaar’ , het kopspijkerspel en cabaret. Het is een amuserend programma.

3
Het gebruikte beeldmateriaal verschilt nogal bij kopspijkers. Archiefbeelden worden bijna nooit gebruikt. Bij het zogenaamde kopspijkerspel worden nieuwsbeelden gebruikt uit verschillende televisieprogramma’s. Maar er worden ook veel nieuw opgenomen beelden gebruikt. Zo is er wekelijks een optreden van een paar cabaretiers, waar ze een liedje ombouwen tot een kopspijkersversie. En ook is er wekelijks een ‘bar’, met elke week een ander thema. Deskundigen worden bij één vast onderdeel gebruikt. Dan komt er iemand praten met Jack over bijvoorbeeld een boek,en vertelt hij/zij er alles over.Ja, Jack, de presentator is de commentator. Zoals de naam al zegt een mannenstem dus.
Hij geeft toelichting bij de beelden die vertoond gaan worden, bijvoorbeeld uit welk programma ze afkomstig zijn. En hij kondigt ook bv. Ook de muziek aan. De presentator is in dit geval dus ook de commentator, kun je wel zeggen.

4
Ja, heel bekend Nederland wordt belachelijk gemaakt in Kopspijkers.Vooroordelen zijn er vooral over moslims, zo werd er bijvoorbeeld 2 weken geleden een spottend liedje gemaakt over de snelle toename van het aantal moslims in Nederland.En er zitten vaak van dat soort typetjes aan de bar. Verder wordt er gewoon de spot gedreven met alle bekende Nederlanders, maar vooral politici moeten het ontgelden

5

Muziek speelt wel een rol, maar niet in grote mate.
Er is een vast muziekonderdeel in het programma, maar dat is het dan ook.
Tijdens de andere onderdelen van het programma wordt er niet of nauwelijks muziek gebruikt, ook niet om te manipuleren of als schokeffect.

6
Het tempo van kopspijkers is wel snel. Er zijn ongeveer 5 verschillende onderdelen, dus de afwisseling is wel goed. Het programma wordt live uitgezonden, dus er is niet echt een soepele overgang van het ene naar het andere onderdeel. De camera gaat echt van de ene plek naar de andere in de studio. Maar dat geeft het wel iets leuks. Muziek wordt er niet gebruikt tijden de wisselingen.

7
Het is een zeer zeker een programma voor een groot publiek, het is natuurlijk niet voor niets al een aantal jaren één van de best bekeken programma’s op televisie. Het is wel gemaakt voor een algemeen, want allerlei soorten bevolkingsgroepen kijken ernaar. Leerlingen, maar ook volwassenen. Hoogopgeleiden, maar ook laagopgeleiden.

8
Invloed van de commercie is er bijna niet, maar er worden wel fragmenten uit commerciële omroepen gebruikt, voor zover dat meetelt. Nou, ik vind niet echt dat het programma bij de identiteit van Nederland 3 past; De zender heeft nogal oubollige programma’s, en dit is toch wel een eigentijds programma.
9
Een amuserend motief! Als je kijkt naar alléen commercieel en/of opvoedkundig, dan is het meer commercieel dan opvoedkundig.

10

In principe niet, alleen bij het kopspijkerspel. Daar wordt bij de fragmenten waar de kandidaten een vraag over krijgen, onder gezet van welke omroep het afkomstig is, en Jack vertelt de dag van uitzending er meestal ook nog bij.

Recensie Kopspijkers!
Kopspijkers mag met recht één van de beste programma’s op de Nederlandse televisie worden genoemd. Al 7 jaar op de televisie en nog steeds wekelijks rond de 3 miljoen kijkers. Zelfs de concurrentie van de commerciële omroepen verandert hier niets aan; sommige populaire programma’s worden zelfs naar een ander tijdstip verzet, door de enorme populariteit van kopspijkers.
Voordat het programma zo’n enorm succes werd heette het spijkers. Het was een paar jaar op de Nederlandse televisie geweest, toen Jack en co. De naam van het programma veranderden in Kopspijkers. Vanaf toen werd het een enorm kijkcijferkanon.
Maar wat is nu eigenlijk de succesformule van kopspijkers? De opzet is in de loop van de jaren natuurlijk verandert, maar leedvermaak en satire vormden al die tijd de peilers van het succes.
Kopspijkers heeft een vaste programmaopzet. Eerst blikt Jack met zijn gasten, en eventuele compagnon Peter Heerschop of Bert Visscher, terug televisiefragmenten waarin grappige versprekingen of andere dommigheden te zien zijn. Dan wordt er plaatsgemaakt voor deskundigen met een soms wel heel rare specialiteit.Hierna is tijd voor het inmiddels beroemde kopspijkerspel, waar Jack met 2 gasten een ‘quiz’ speelt aan de hand van grappige fragmenten in de media.Bij elke goed beantwoorde vraag, wat overigens niet zo moeilijk is met de zeer loslippige Jack als presentator, mag de kandidaat met zijn hamer een klap op de spijker geven. De speler die aan het eind van het spel de spijkers het verst in de tafel heeft geslagen, gaat naar huis met een koffertje met een grote hamer. De verliezer krijgt een kleine hamer als herinnering. Onder namen als vergulde nachtspiegel, gouden ezel, gouden zwatelaar, gouden knuppel en gouden papegaai wordt elk seizoen een prijs uitgereikt aan een Nederlander die één of andere fout heeft begaan. Het is wel duidelijk dat grappige televisiefragmenten ook een hoofdrol spelen in kopspijkers.
Dan is het tijd voor de cabaretiers. Eerst wordt er elke week een bekend Nederlands liedje omgebouwd tot een kopspijkersversie. De cabaretiers, op dit moment onder andere Thomas van Luyn, Martine Sandifort en Ales Klaassen, kruipen in de huid van verschillende bekende Nederlanders, en passen hun liedjes aan aan de op dat moment spelende zaken in de media. Wat elke week weer hilarische situaties oplevert.
Dan de bar. Verschillende typetjes worden nagespeeld. In het begin gebeurde dit door Erik van Muiswinkel, Diederik van Vleuten en Rob Kamphues. Toen zij aangaven geen tijd meer te hebben voor kopspijkers, werden ze vervangen door de mannen van de NUHR: Viggo Waas, Peter Heerschop en Joep van Deudekom, maar zij besloten om ook te stoppen. Sommigen, onder andere Peter Heerschop, Viggo Waas en Erik van Muiswinkel, hebben echter hun rentree gemaakt bij kopspijkers
Nadat de vaste cabaretiers hadden besloten om te stoppen , werd besloten werd besloten om de cabaretiers niet meer als zichzelf, maar als bekende Nederlanders (en soms buitenlanders) op te laten treden.

Dit is nu nog steeds de opzet van het programma, en met succes, want de kijkcijfers van Kopspijkers schommelen na 7 seizoenen nog altijd rond de 3 miljoen
Nu een impressie van de uitzending van afgelopen zaterdag:Deze week had Jack Bert aan zijn zijde. Samen met Monique vd Ven en Susan Visser speelde hij het kopspijkerspel. Er was een jurk van de Braziliaanse kunstenares Adriana Bertini te bewonderen. In de auto zitten en toch plassen? Hendrik Hooiveld heeft een oplossing uitgevonden waardoor je zelfs op de snelweg naar de wc kunt..Later ter gast; Sander Kramer, die een boek schreef over de meest vreemde voorstellen van de gemeente Rotterdam. Van een groetzone tot sekskabouter. Na de gouden zwatelaar een wel heel beroemde gast; Britney Spears, met ‘Hit me baby one more time’ . En deze week in de bar: God, minister Remkes, Geert Wilders & Hans Teeuwen.
Kopspijkers is ook niet te beroerd om wereldwijde hulpacties te steunen. Zo was er op zaterdag 27 november een speciale, 2 uur durende uitzending, die helemaal in het teken stond van “Dance 4 life” . Dat is een wereldwijd dansproject, om ervoor te zorgen dat mensen met aids in ontwikkelingslanden ook medicijnen tegen aids kunnen krijgen.Tijdens deze uitzending, met live camera’s vanuit het Gelredome en Kaapstad, werd maar liefst 2 miljoen Euro opgehaald! We konden sinterklaas dan ook vanaf een gigantische hoogte naar beneden zien bungeejumpen.
Ikzelf kijk ook elke week met veel plezier naar Kopspijkers. Geweldig cabaret, leuke fragmenten uit de media en leuke, lachwekkende gasten.Vooral het duo Jack-Peter vind ik super. Knap ook dat een programma na zeven jaar op de televisie nog steeds wekelijks zoveel kijkers trekt.
Maar wat zijn dan de factoren die Kopspijkers tot zo’n groot succes maken? Ik denk de snelle afwisseling van onderwerpen; Als iets je niet interesseert, dan zijn er nog tal van andere delen van het programma die misschien wél boeiend zijn. Ook een voordeel: de opzet is in al die jaren nog hetzelfde geweest, maar de onderwerpen verschillen telkens. Zo is er iedere week een nieuwe ‘ster’ op het podium. En iedere week nieuwe typetjes in de bar, die toch telkens door de dezelfde cabaretiers worden gespeeld. Ook de simpele opzet maakt het zo leuk om naar te kijken. Voor de normale gang van zaken op de Publieke Omroep mag kopspijkers dan redelijk commercieel zijn, het verschilt nog altijd enorm van de eenzijdige commerciële programma’s die tegenwoordig op RTL 4, Net 5 e.d. te zien zijn. En natuurlijk Jack Spijkerman, die gewoon geknipt is om Kopspijkers te presenteren.
Wel denk ik, dat kopspijkers zich bij bepaalde bevolkingsgroepen niet echt geliefd maakt. Zo worden de moslims aan de lopende band beledigd, door bijvoorbeeld Allah uit te schelden voor homofiel. Maar aan de andere kant gebeurt dit ook bij christenen. Jezus Christus wordt bijvoorbeeld uitgescholden voor een rare debiel. En als je dit niet kunt hebben, dan kijk je toch gewoon niet?

Kopspijkers is dus een zeer succesvol programma, die met zijn rotsvaste opzet de komende jaren zeker nog één van de populairste programma’s op de Nederlandse televisie, en dan met name op de Publieke Omroep, zal zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.