Documentaire 'Promises'

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Recensie door een scholier
  • 6e klas vwo | 317 woorden
  • 6 april 2009
  • 74 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
74 keer beoordeeld

In Promises volgt B.Z. Goldberg, een regisseur van Israëlische afkomst, zeven Palestijnse en Israëlische kinderen die in een totaal andere wereld leven. Al deze kinderen zijn tussen de negen en dertien jaar en wonen niet meer dan twintig minuten van elkaar vandaan, slechts gescheiden door controleposten. De opnames van de documentaire hebben plaatsgevonden tussen 1995 en 2000.

De niet-gelovige tweeling Daniël en Yarko uit Jeruzalem gaan iedere dag met de bus naar school. Ze moeten met de lijn waarop de meeste aanslagen zijn gepleegd. De twee jongens letten altijd goed op of ze verdachte personen zien.

Daniël en Yarko vragen aan hun opa of hij in God gelooft. Opa geeft een twijfelachtig antwoord: ‘Ik geloof niet dat God toekeek zonder in te grijpen’. Tijdens de Holocaust heeft hij jaren in een concentratiekamp doorgebracht.

Faraj is een Palestijnse vluchteling die in het vluchtelingenkamp 'Deheishe' op de West-Bank woont. Zijn vriendje is gedood bij het stenen gooiden naar Israëliers.

Sanabel is een Palestijnse vluchtelinge die in het vluchtelingenkamp 'Deheishe' op de West-Bank woont. Haar vader is journalist en zit in de gevangenis zonder ooit veroordeeld te zijn.

Shlomo is een orthodox Joodse jongen die in de Joodse wijk van het oude gedeelte van Jeruzalem woont. Hij is in opleiding rabijn te worden.

Mahmoud is een Palestijnse jongen die in oost-Jeruzalem woont. Hij is pro-Hamas.

Moishe en zijn zus Raheli zijn kinderen van een kolonist en wonen op het bezette grondgebied in Beit El op de West-bank. Ze moeten niks van Arabieren hebben, die aan de andere kant van het hek wonen.

Promises is een verfrissende kijk op het Palestijns-Israelische conflict. De documentaire focust zich niet op de politieke zaken, maar laat kinderen uit het conflictgebied aan het woord.
Kinderen geven spontaan en zonder zelfwinst hun mening: zij spreken onverbloemd hardop wat volwassenen niet durven te zeggen. Dit maakt de documentaire een aanrader om te kijken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.