Daens (1992)

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Recensie door een scholier
  • 2e klas vwo | 616 woorden
  • 26 april 2004
  • 308 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
308 keer beoordeeld

Daens; reddende engel??

Daens is een film over een pastoor die opkomt voor de arbeiders in België. Hij ziet dat er veel ongelijkheid is in Aalst; het stadje waar hij werkte als pastoor. Hij weet zeker dat God dit niet zo bedoelt had en dat hij er verbetering in moet brengen.

Pastoor Daens woont in bij zijn broer die drukker is van de krant. Hij vindt dat Charles Woeste de lonen van de arbeiders moet verhogen. Woeste is politicus+bedrijfseigenaar die vindt dat de arbeiders meer respect moeten tonen. Hij wil de lonen verlagen omdat veel fabrieken geld te kort komen. Hij wil dit doen door middel van: Alleen vrouwen en kinderen laten werken en voor 14 uur werk 1.60 betalen. De socialisten; een politieke stroming die opkomt voor de arbeiders is hier zwaar tegen evenals Daens. Woeste wil niet dat de socialisten te veel in opstand komen en daarvoor heeft hij bokken in gehuurd. Bokken zijn mensen die betaald worden om mensen (vooral opstandelingen) in elkaar te slaan. Nette Scholliers is een meisje die werkt in de fabriek van Schmitt. Daens komt op een dag nadat hij gewond is geraakt bij de familie Scholliers. De vader van Nette is die dag net ontslagen en verteld zijn verhaal aan Daens, ook Nette verteld over hoe het allemaal zit in Aalst en Daens is geschokt. Vanaf die dag begon Daens met actie voeren, zijn actie begon door stukjes in de krant te maken voor de arbeiders om duidelijk te maken dat ze ongelijk behandeld worden. Als de mensen dit lezen komen ze in opstand en krijgt hij steeds meer volgelingen. De arbeiders kwamen in opstand hierdoor werd het algemeen stemrecht aangenomen en kwam tot het besluit een eigen politieke partij op te starten CVP. Bij de eerste verkiezingen was verkiezingsfraude gepleegd door middel van de stemmen op Daens ongeldig te verklaren. Uit de 2e verkiezingen bleek dat Daens gewonnen had en hij werd voorzitter van het parlement. Woeste kon dit niet uitstaan en wilde op verschillende manieren er voor zorgen dat Daens werd afgezet. Hij riep hulp in bij de bazen van Daens en die vonden dat de beslissing aan de Paus over gelaten moest worden. Daens werd geboden naar Rome te komen voor een gesprek met de Paus. Woeste hoorde hier van en was hem voor. Hij had de Paus omgekocht zodat deze geen gesprek meer aanging met Daens en hem meteen geschorst via 1 van zijn onderdanen. Toen Daens terug was in Aalst werd bekend gemaakt dat hij niet door de Paus ontvangen werd en hij geen missen meer mocht houden. Zo kwamen de arbeiders niet meer in de kerk. Ook in het parlement had Daens niks meer te vertellen. Hij stapte uit zijn functie nadat het huis van zijn broer in brand was gestoken. Hij werd geboden ander werk te verrichten voor de kerk maar weigerde dit. Hij werd uit de kerk gezet.
Maar hij bleef zijn werk als pastoor verrichten voor de burgers ookal was hij niet onder kerkelijk gezag.


De film was mooi in elkaar gezet: Goede casting vooral Adolf Daens (Jan Decleir) en Nette Scholliers (Antje DeBoeck) vond ik erg goed gespeeld. Het verhaal vind ik erg mooi uitgedrukt in de film vooral de levensomstandigheden van die mensen met een liefdesverhaal er omheen om het interessant te houden. Ik vond ook vooral de scène met al die paarden waarbij dat kindje werd afgepakt erg goed gedaan omdat het heel echt leek en de omgeving mooi gefilmd was. Het verhaal kwam heel geloofwaardig over mede dankzij de casting. Ik kan mensen aanraden om de film te gaan kijken omdat het spannend en geloofwaardig is (dat je er wat van leert is natuurlijk mooi meegenomen).

REACTIES

A.

A.

In deze recensie staat vaak deans, maar het moet zijn daens...

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Daens (1992)"