Omdat we bij CKV deze periode musical behandelen, hebben we in de klas ook een musical (filmversie) gekeken. Wij hebben de musical “Cabaret” uit 1972 gekeken. Het speelt zich af in de jaren ’30 in Berlijn. De jonge Brian Roberts (Michael York) komt naar Berlijn en daar ontmoet hij, op zoek naar een pension, de zangeres uit de Kit Kat club, Sally Bowles (Liza Minelli). In die club speelt de ‘ceremoniemeester’ (Joel Grey) een grote rol. Brian komt in het pension te wonen waar Sally ook woont en geeft daar ook Engelse les. Zo ontmoet hij ook Fritz Wendel (Fritz Wepper), die wel wat ziet in een andere student van Brian, Natalia Landauer, een rijke Joodse. In het begin heeft hij vooral op haar geld voorzien, maar later wordt hij ook echt verliefd op haar. Net zo als Brian en Sally, ze hebben, ondanks het steeds meer merkbare nazisme, een leuke tijd. Maar dan ontmoet Sally Maximillian, een rijke man en ze hoopt dat hij een filmster van haar kan maken. Brian wordt jaloers en er ontstaan spanningen in hun relatie. Brian stemt toch toe om samen met Sally en Maximillian een weekend door te brengen in een landhuis van Maximillian. Daar ontstaat een soort van driehoeksverhouding. Tussen Brian en Sally komt het toch nog goed, maar aan het einde vertrekt Brian weer terug naar Cambridge.
Het thema van de film is identiteit en (aankomende) oorlog. In het cabaret is niemand wie ie echt is en er wordt ook ‘nagedaan’ hoe mensen snel van indentiteit veranderden, wat in de tijd voor de oorlog nogal veel gebeurde.
Ik vond Cabaret niet zo’n hele leuke musical, maar ook niet slecht. In de musical was goed te zien hoe het nazisme steeds meer oprukte in Duitsland. In een bepaalde scene zitten Brian en Maximillian op een terras als een jongen begint te zingen. Het begint als een gewoon Duits liedje, al is het was nationalistisch. Steeds meer mensen beginnen mee te zingen en als er uitgezoomd wordt zie je dat de jongen een nazi-pak draagt en de Hitler-groet doet. Het is vreemd om te zien hoe mensen er zo ongemerkt in meegingen.
De liedjes in de musical vond ik niet heel erg leuk, een beetje veel van hetzelfde. Het was wel ‘leuk’ hoe alle gebeurtenissen in de echte wereld in het cabaret bekritiseerd en ook belachelijk gemaakt werden. Het lijken soms hele vrolijke liedjes maar er zit toch een serieuze boodschap in.
Het einde van de musical vond ik wel heel goed; je ziet door een soort ‘waterig’ beeld hoe er in het publiek van de Kit Kat club heel veel nazi’s zitten en dat er eigenlijk duidelijk is dat er een oorlog gaat komen.
Ook al vond is Cabaret niet helemaal mijn smaak, het is wel een musical waarin de opkomst van Nazi-Duitsland op een aparte, maar wel goede manier is weergegeven.
Bewaar of download dit verslag!
Om dit verslag toe te voegen aan je persoonlijke leeslijsten of te downloaden moet je geregisteerd zijn bij Scholieren.com.
25.735 scholieren gingen je al voor!
Geef een cijfer:
7
Probleem melden
Ook lezen of kijken

Van vmbo naar mbo: 'Ik heb nu meer vriendinnen'

Waarom huiswerk en leren voor toetsen in de vakantie een no-go is

REACTIES
1 seconde geleden