Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Memento (2000)

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Recensie door een scholier
  • 5e klas vwo | 449 woorden
  • 5 december 2003
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
9 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Invalshoek: Informatief
Leonard Shelby is een verzekeringsagent en erg succesvol. Dan gebeurt er iets vreselijks. Er wordt ingebroken in zijn huis, de inbreker verkracht zijn vrouw en vermoordt haar. Leonard wordt neergeslagen en door de klap verliest hij zijn ‘korte-termjingeheugen’. Daarna kan hij dus geen nieuwe herinneringen aanmaken. Hij wil wraak nemen op degene die hem en zijn vrouw dit heeft aangedaan. Hij gaat op zoek naar de moordenaar om hem te kunnen vermoorden. Om toch nog een systeem te hebben laat hij belangrijke feiten op zijn lichaam tatoeëren en maakt hij van alle bekende mensen foto’s. Ook vertelt hij iedereen het verhaal van Sammy Jankis. Die man verloor ook zijn geheugen. Zijn vrouw ging hem toen testen en uiteindelijk heeft ze een ultieme test gemaakt. Ze was suikerpatiënt en vertelde Sammy keer op keer dat ze insuline nodig had terwijl dat niet zo was. Uiteindelijk heeft hij haar vermoord. Bij zijn zoektocht naar de moordenaar wordt hij geholpen door John Edward Gammel die zegt dat hij een vriend van Leonard is. Leonard heeft het gevoel dat iemand hem de verkeerde persoon wil laten vermoorden, er maakt dus iemand misbruik van zijn aandoening. Nadat hij genoeg te weten is gekomen en denkt de dader te hebben gevonden, vermoordt hij de man genaamd Jimmy in een leegstaand pand ergens achteraf. Na de moord trekt Leonard Jimmy’s kleding aan. Dan komt John Gammel aanlopen, maar Leonard is intussen al vergeten dat hij de man vermoord heeft en vertelt John dat er een zwaargewonde man beneden ligt. John gaat met hem mee en ziet dat de man al dood is. Hierna vertelt John dat hij Leonard al die tijd heeft voorgelogen. Hij vertelt hem dat Leonard de verkrachter van zijn vrouw een jaar geleden ook al heeft vermoord. Nu heeft John Leonard gebruikt om hem een man te laten doden die hem in de weg zat. Want John blijkt een undercoveragent te zijn. Hij vertelt ’Lenny’ dat Sammy Jankis niet bestaat maar dat het verhaal over hem en zijn eigen vrouw gaat. Zijn vrouw heeft alles overleefd en het hele verhaal over Sammy Jankis vertelt eigenlijk zijn eigen verhaal. John heeft alles ook in scène gezet om Leonard te testen. Om te kijken of hij echt niks kan onthouden. Als John hem vraagt wat hij met Jimmy heeft gedaan gaat Leonard ervandoor met de Jaguar van Jimmy. De film is op een hele speciale manier gefilmd, hij loopt achterstevoren. Doordat je als kijker niets meer weet dan Leonard, onderga je hetzelfde proces van onzekerheid en twijfeling. Ook is de film deels in kleur en deels in zwart-wit. De flashbacks zijn zwart-wit en het heden is in kleur.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Memento (2000)"