Technische ontwikkelingen en verandering van gewoonten hebben ook tot gevolg had dat nieuwe drugs steeds gemakkelijker verkrijgbaar zijn. XTC bestond al rond de vorige eeuwwisseling, maar werd pas in 1988 algemeen gebruikt. In Nederland is het gebruik van XTC bij houseparty's en in disco's en bepaalde horecagelegenheden sterk toegenomen. Door deze populariteit gaan sommige drugsdealers al oncontroleerbare en gevaarlijke samenstellingen van illegaal geproduceerde tabletten dealen.
Je kunt dus concluderen dat jongeren die harddrugs gebruiken het meest aan heroïne, cocaïne en XTC zitten.
Hoe komen jongeren aan deze drugs?
Jongeren kunnen overal drugs krijgen. De meeste jongeren die drugs gebruiken, hebben oudere vrienden die dit ook doen. Daar kopen de jongere gebruikers weer van.
Je kan ook in contact gebracht zijn met een dealer, die je altijd ken bellen wanneer je drugs wilt.
In jongerendisco's staan mensen gewoon ook binnen te dealen. Ze blijven maar zeuren totdat mensen 'ja' zeggen. Vooral jongeren zijn snel over te halen om iets nieuws te proberen.
Je kan het natuurlijk ook gewoon bij de coffeeshop halen, maar meestal moet je daar 18 jaar of ouder zijn, en ze hebben geen harddrugs.
Waar komt heroïne vandaan?
Uit een papaverplant wordt opium gehaald door de zaadbol in te kerven en het melkachtige sap dat zo vrijkomt aan de lucht te drogen en te laten stollen. Van opium wordt morfine gemaakt, waarvan via een chemische weg weer heroïne wordt gemaakt.
Heroïne is een wit (soms bruin of grijs) poeder. Een andere variant zijn lichtbruine korreltjes. Doordat heroïne een verdovende drug is, verdwijnen de pijn en vervelende gevoelens die een gebruiker heeft. De kans om verslaaft te worden is heel groot. Verschijnselen van verslaving treden al na enkele weken op. Je hebt steeds meer nodig om hetzelfde effect te krijgen. Als de gebruiker stopt, voelt hij zich heel erg ziek. Deze verschijnselen verdwijnen heel snel als men weer heroïne gaat gebruiken. In Nederland zijn er tussen de 20000 en de 22000 heroïneverslaafden. Per jaar vallen er 75 heroïnedoden.
Heroïne veroorzaakt geen orgaan- of weefselbeschadigingen, wat alcohol en nicotine wel doen. Als je heroïne koopt, koop je nooit zuivere heroïne want dit is altijd vermengd met iets anders. Hierdoor gaan de dealers meer verdienen. Als men verslaaft is, gaat al hun geld op naar de heroïne. Men geen schone kleren of goede voeding kopen. Hierdoor verwaarloost men hun lichaam. Door de verdovende werking loop je de kans dat je bepaalde ziekten of ontstekingen niet voelt, waardoor je ermee door blijft lopen en steeds zieker wordt.
Heroïne beschadigt je lichaam dan niet, maar het is een gevaarlijke drug. Men kan overlijden aan een overdosis. Er zijn heel wat bekende muzikanten overleden aan een overdosis.
De reden waarom heroïnegebruikers spuiten is meestal omdat dit een extra kick geeft. De werking van de drug gaat veel sneller omdat deze rechtstreeks in de bloedbaan wordt gespoten. De manier waarop drugs gespoten wordt is niet altijd even schoon. Op de plaats van de prik kunnen aderontstekingen ontstaan of zweren. Ook kunnen allerlei bacteriën en virussen meegespoten worden en die kunnen overal in het lichaam een ontsteking vormen.
Het HIV virus is de bekendste ziekte die overgebracht wordt door het samen gebruiken van naalden en spuitattributen.
Ook pasgeboren kinderen van heroïneverslaafden vertonen soms ook ontwenningsverschijnselen en moeten hiervoor medisch behandeld worden.
Wat houdt een overdosis in?
Als men een overdosis neemt, verlamt dit de ademhaling. Overdosissen worden meestal in verband gebracht met zelfmoord.
Een accidentele overdosis is een overdosis bij een gebruiker die lange tijd van niet-gebruiken opnieuw begint met de dosis waarmee hij gestopt was. Voor en geestelijk hersteld lichaam kan dit fataal zijn.
Cocaïne, wat is het en wat doet het met je?
Cocaïne wordt gemaakt van de bladeren van de erytroxylon coca, een plant die voornamelijk in Zuid- Afrika groeit. De coca plant werd door de Spanjaarden geïntroduceerd in Europa.
Cocaïne, of ook wel crack genoemd, is een pepmiddel. Het geeft enorm veel energie, een gevoel van opwinding en grote helderheid. Het maakt mensen spraakzaam en geeft het gevoel dat zij de hele wereld aan kunnen. Honger en vermoeidheid verdwijnen als sneeuw voor de zon. Cocaïne werkt ongeveer een half uur.
Cocaïne wordt meestal gesnoven: het witachtige poeder legt men in een lijntje op een stukje aluminiumfolie of een spiegeltje en dat wordt opgesnoven. Andere manieren om cocaïne te gebruiken zijn: eten, roken spuiten en basen.
Roken: dit kan alleen als de cocaïne wordt omgezet in cocaïnebase. Dit wordt gekookt met natriumbicarbonaat of ammoniak. Vanwege het krakende geluid als het gerookt wordt, werd deze stof crack genoemd.
Basen: dit is een bepaalde manier van cocaïne gebruiken. Het witte fijngemalen poeder wordt vermeng met water en ammonia of maagzout en vervolgens verhit. Het spul wat dan ontstaat wordt opgerookt. Dit kan door middel van een waterpijp, maar het is ook mogelijk om het te verhitten op een stukje folie en de damp inhaleren.
Er is een groot risico om verslaafd te raken aan cocaïne. Lichamelijk zijn er geen onthoudingsverschijnselen. Cocaïne werkt kort maar krachtig. Omdat het maar zo kort werkt en de echte wereld zo groot is als de cocaïne is uitgewerkt, wil men snel weer zulke gevoelens hebben. Men wil steeds opnieuw gebruiken en daardoor raakt men de controle kwijt. Men wordt opvliegerig , arrogant, egoïstisch en zelfs paranoïde. Bij langdurig gebruik verwaarloost men zijn lichaam en raakt uitgeput. Er is bovendien nog maar weinig weerstand tegen infectieziekten.
Wanneer gekookte cocaïne is afgekoeld, ontstaat er een substantie die in kleine stukjes kan worden gebroken. Deze kleine stukjes kunnen in capsules worden gedaan om verkocht te worden. Dit noemt men crack. Vooral in Amerika is deze wijze van gebruiken populair. De capsules met de gekookte cocaïne worden dan verkocht voor $ 10,-- per stuk.
XTC, wat is het en wat doet het met je?
XTC, of ecstasy, komt van amfetamine. Het is geen natuurproduct maar een synthetische drug. Het wordt ook wel 'designer drug' genoemd. Het heeft zowel een oppeppend als een bewustzijnsveranderend effect. Je kunt er de hele nacht mee door dansen zonder moe te worden en je hebt veel energie. Daarom is het erg populair of houseparty's. XTC is verkrijgbaar in de vorm van pillen of capsules in allerlei kleuren en vormen. De prijs van een pil varieert van f 20,-- tot f 40,--. Als je een pil geslikt hebt, raak je na 20 tot 60 minuten onder invloed.je krijgt speciale effecten zoals;
- tintelingen
- bloeddrukverhoging
- prikkelingen
- verliefd gevoel
- warm worden
- losser worden
- energiek voelen
- remmingen vallen weg
- afname van de eetlust
- helder en alert voelen
- stijf gevoel in de kaken
- zorgeloos en relaxed zijn
- droge keel en mond
- vertrouwelijkheid en intimiteit
- wijde pupillen
XTC wordt daarom ook wel de 'love-drug' genoemd.
Aan het gebruik van XTC zijn een aantal risico's verbonden. Je kan erg rusteloos en angstig raken. Er kunnen ook paniekreacties optreden, slaapstoornissen en hallucinaties. Ook kan er oververmoeidheid en oververhitting optreden waardoor en een kritieke toestand ontstaan. Er kunnen ook flashbacks optreden: een paar dagen of een week na het gebruik maak je plotseling mee wat je tijdens een eerdere roes hebt beleefd. Door veelvuldig gebruik kan de bewustzijnsveranderende werking minder worden. De verleiding om meer pillen te slikken wordt groter. Weer een kans op een overdosis.
Er treedt bij XTC meestal geen lichamelijke afhankelijkheid op. Wel geestelijke afhankelijkheid. Je verlangt naar het middel en vindt dat het niet meer leuk is zonder XTC. Je bent gewend om bijvoorbeeld op houseparty's XTC te slikken en als je dat niet meer doet, voel je je heel vervelend. Je wordt chagrijnig, je vind niks meer leuk, je kunt je niet meer amuseren op het feest. Om je goed te voelen heb je XTC nodig.
Waarom gebruikt men harddrugs?
Om mijn onderzoek compleet te maken heb ik nog een interview gehouden met een gebruikster van XTC, een gebruiker van speed en een hulpmedewerker van de drugs info lijn.
Aan de gebruikers heb ik dezelfde vragen gesteld. Ze wilden liever anoniem blijven dus verzin ik zelf twee namen om het duidelijk over te laten komen.
Anne = gebruikster XTC
Jan = gebruiker speed
1) wat voor drugs gebruik je?
Anne: 'Ik gebruik XTC pillen.'
Jan: 'Ik gebruik speed.'
2) hoe, waarmee en wanneer ben je begonnen?
Anne: 'ik was veertien toen ik begon te experimenteren met drugs. Ik begon met een jointje roken. Door de verkeerde vrienden ben ik overgestapt op XTC. Met die vrienden ga ik niet meer om, en 't was ook dom van me om er ooit mee te beginnen.'
Jan: ' ik was 16 toen ik een keer naar een hardcore feest ging. Maar van al dat dansen werd ik moe. Een vriend van mij gaf mij wat spul, en zei dat ik er weer actief van werd. Ik had t dus ingenomen en ik ga wel eens vaker naar zo'n feest dus blijf je op nieuw gebruiken.'
3) waar haal je je drugs vandaan?
Anne: ' ik heb al voor twee jaar een dealer en daar heeft ie goed spul, dus ik haal het daar nog steeds.'
Jan: ' ik ga nog steeds veel met die vrienden om en bij hun haal ik 't ook gewoon voor een vrienden prijsje.'
4) heb je jezelf nog onder controle als je drugs hebt genomen?
Anne: 'als ik een pil heb genomen weet ik nog wel wat ik doe, maar als ik er meerdere op een avond neem, kan ik rare dingen doen waar ik de volgende dag niks meer van weet.'
Jan: ' ja, ik voel me helder, maar ik ben alleen maar veel drukker omdat ik veel energie heb.'
5) wil je ermee stoppen?
Anne: 'soms, als ik veel pillen koop, ben ik heel veel geld kwijt en dan zit ik er wel over te denken om te stoppen.'
Jan: 'ja, als het uitgewerkt is voel ik me depressief, krijg vreetbuien en heb een soort katerig gevoel waarbij ik heel moe word.'
6) wat moet de overheid volgens jou doen tegen harddrugs bij jongeren?
Anne: 'ik vind dat ze meer vestigingen mmoeten plaatsen om pillen te testen, zodat je geen rotzooi aangesmeerd krijgt. Zo zijn er ook minder risico's.'
Jan: 'ik vind dat ze bij jongeren uitgaansgelegenheden strenger moeten controleren. Kinderen gaan steeds op jongere leeftijd experimenten met drugs.'
Ik heb ook een hulpmedewerker van de drugs infolijn geïnterviewd genaamd Jeroen. Dit interview gaat over de drugs infolijn en zijn mening.
1) wat vindt uvan jongeren die drugs gebruiken?
'jammer, deze jongeren hebben nog een heel leven voor zich en dat ze dit zo verpesten door de drugs vind ik heel erg jammer.'
2) worden jullie veel gebeld?
'we krijgen dagelijks veel vragen, die we zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.'
3) vragen de mensen dan om hulp of richten ze zich meer op de risico's?
'meestal vragen de bellers om hulp te vragen. Voornamelijk ouders die denken dat hun kind drugs gebruikt en wat ze daar aan kunnen of moeten doen.'
4) tot slot, wat moet de overheid volgens u doen tegen drugs bij jongeren?
' ik vind dat ze meer en betere voorlichting moeten geven op scholen. Ze moeten natuurlijk ook meer controleren bij uitgaansgelegenheden en houseparty's. ik vind ook dat ze bij crimineel of vandaal gedrag verplicht moeten afkicken.'
Conclusie
In mijn conclusie beantwoord ik de onderzoeksvraag: 'moeten er in jongerendiscotheeks meer controle worden gehouden op het verhandelen van drugs?
Er moet meer controle worden gehouden. Er zijn al veel verslaafden in Nederland. Volwassen moeten het zelf weten, maar jongeren mogen geen eigen keus hebben over drugsgebruik. Je kan er natuurlijk niks aan doen als kinderen stiekem gaan experimenteren met drugs, maar als zij naar een discotheek gaan moet hier streng op gecontroleerd worden. Je word soms al gefilmd door camera's, maar ik vind dat er bij de ingang mensen moeten fouilleren op drugs.
Er moet meer controle worden gehouden. Er zijn al veel verslaafden in Nederland. Volwassen moeten het zelf weten, maar jongeren mogen geen eigen keus hebben over drugsgebruik. Je kan er natuurlijk niks aan doen als kinderen stiekem gaan experimenteren met drugs, maar als zij naar een discotheek gaan moet hier streng op gecontroleerd worden. Je word soms al gefilmd door camera's, maar ik vind dat er bij de ingang mensen moeten fouilleren op drugs.
In een discotheek waar ik wel eens kom staan ze binnen gewoon te dealen waar medewerkers van die discotheek langslopen. Deze zullen het vast wel opgemerkt hebben maar durven er niks van te zeggen. Zelf de gebruikers die ik geinterviewd heb vinden dat er strenger moet worden gecontroleerd. Waarom doet de overheid er dan niks aan? De jeugd van Nederland is de toekomst van Nederland. En wat moeten we met junkies die onze toekomst zijn. Dan heb je toch geen vertrouwen meer in Nederland? Onze democratie is al gevallen, een politicus neergeschoten en dan kunnen we geen verslaafde jeugd erbij hebben. Ik wil ook weer niet zeggen dat de hele jeugd drugs gebruikt, maar dat worden er wel meer zolang drugs makkelijk verkrijgbaar is en niet wordt gecontroleerd.
Nederland is welvarend en dat moet het ook blijven. En niet va de drugshandel !
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
S.
S.
er staan redelijk veel spellingsfouten in
15 jaar geleden
AntwoordenC.
C.
Heb er echt niks aan !
19 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
goeie werkstuk !!!!!!
18 jaar geleden
AntwoordenW.
W.
heey sharky Tnx voor je werkstuk over drugs ik had die hard nodig :P ik had voor mijn werkstuk een 9 heel erg bedankt :P Doeiii
18 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
die tabellen waar je het over hebt, ''Ik geef een tabel om weer te geven hoeveel gebruikers wij hebben in Nederland.'' kan je die misschien opsturen?
15 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
Proficiat met deze tekst, hij is erg waarheidsgetrouw, en zulke teksten vind je net zo vlug meer. En erg neutraal beschreven, meestal wordt in deze teksten erg overdreven over de negatieve dingen, en soms is het dan zo erg verdraaid dat de waarheid ver te zoeken is, dit is bij deze tekst helemaal niet het geval, het geeft alleen de feiten weer. Dat interview was ook een goed idee en erg gewaagd, want het is natuurlijk geen makkelijk onderwerp om over te praten. Ik vind het wel erg dat je jongeren steeds vroeger met drugs zich ziet bezighouden, maar zou het niet kunnen dat er ondertussen al meer gebruikers zijn dan vermeld in uw tekst? En ik zit ook met een vraag, en ik vroeg me af of u mij daar niet kon bij helpen? Ik vroeg me dus af wat er precies gebeurt met je (zowel mentaal als fysiek) als iemmand een overdosis heeft. want nergens vind je wat een overdosis precies zou zijn verschillend van de soort drug, want ik veronderstel dat het niet bij alles hetzelfde is? En bij deze raad ik u aan een overdosis bij de tekst wat uitgebreider te noteren, ik denk als jongeren het dan lezen,dat het hen dan in een positieve manier afschrikt. Wat ik ook erg jammer vind is dat er veel verslaven sterven aan een overdosis gewoon door het feit dat geen enkele jongere weet wat te doen als het gebeurt met een vriend of vriendin; persoonlijk vind ik dan ook dat scholen de negatieve gevolgen op termijn zou moeten duidelijk maken en dat het drugsgebruik onder de jongeren veel ernstiger zou moeten toegezien en aan de ouders uitleggen hoe ze eventueel zouden zien dat hun zoon of dochter gebruikt. Ik zou het erg apprecieren als je me een antwoord zou sturen, alvast bedankt ;)
12 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Waar heb je je bronnen vandaan? en met name die van jongeren onder de 18 jaar met drugsgebruik? ik doe namelijk ook een soort werkstuk daarover =)
11 jaar geleden
AntwoordenC.
C.
niemand in 2012 iets geschreven
nou het is nu inmiddels 2013
10 jaar geleden
Antwoorden