Inleiding
Oriëntatie en rechtvaardiging
Wij gaan ons profielwerkstuk houden over, netwerken. Wij hebben dit onderwerp gekozen omdat, we allebei al 2 jaar informatica lessen volgen, en in onze vrije tijd veel van computers gebruik maken. Vooral netwerken is belangrijk want, we vinden een stabiel internet erg belangrijk.
We gaan wat vertellen over netwerken, en we gaan ook een paar onderzoeken doen. Deze worden in het profielwerkstuk uitgewerkt tot een gebruiksaanwijzing voor dummies. We gaan ook kijken hoe een netwerk in elkaar zit, dit gaan we doen door middel van een router die we uit elkaar halen. Hier gaan we foto’s van laten zien. Ook gaan we wat vertellen over de verschillen in snelheden tussen routers. We laten hierbij een normale router zien en een ‘game’ router.
We gaan het ook hebben over de verschillen tussen WAN en LAN. En hoe je je eigen netwerk kan beveiligen, ook gaan we vertellen waar een netwerk eigenlijk allemaal voor gebruikt word.
Het onderzoek wat wij gaan doen is belangrijk om de volgende redenen:
- De meeste mensen weten nog niet wat een router / modem is en waar deze voor gebruikt kan worden.
- Wij hebben dit onderzoek gedaan om te laten zien wat het verschil tussen 2 modems kan zijn, en wij hebben de Dummy Gids gemaakt voor mensen die een stap-voor-stap uitleg nodig hebben over hoe je een modem kan gebruiken en welke functies deze heeft.
Probleemstelling en verantwoording
Wij hebben gekozen voor de volgende hoofdvraag bij ons profiel werkstuk over netwerken: ‘Wat is een (draadloos) netwerk, omdat wij vinden dat dit het belangrijkste element is van een netwerk. Zonder modem zou er geen netwerkverbinding tot stand kunnen komen. Wij willen gaan uitleggen wat precies een (draadloos) netwerk is met deelvragen, wij zullen ook 2 onderzoeken gaan doen met modems.
Wij behandelen ook het onderwerp WiFi, eigenlijk de vervanger van een internet kabel. En ook de functie van een (draadloos) netwerk. Wij gaan ook wat vertellen over de verschillende routers en modems die er zijn op de markt. Iedere router of modem heeft weer een specifiek doeleinde. Wat de zogeheten acces points zijn, Wat het verschil tussen een bedraad netwerk en een draadloos netwerk is aangezien beide nog steeds worden gebruikt, en sommige nog steeds in een combinatie. Waar de bedrijven meestal voor kiezen, aangezien deze een stabiele netwerk verbinding nodig hebben.
Wat is een draadloos netwerk
Een draadloze internet verbinding ook wel WiFi (Wireless Fidelity) genoemd. Hiermee word het mogelijk om op korte afstand een draadloze verbinding aan te leggen. Hierbij is een internetkabel niet meer langer nodig, maar het word meestal gebruikt naast een Kabelverbinding. Het heeft echter maar een beperkt afstand. Het is ideaal voor binnen het huis, maar buiten het huis word het signaal al slechter.
Waarvoor word een draadloos netwerk gebruikt?
Een draadloos netwerk word vooral gebruikt naast een bekabelde verbinding. Het word vaak gebruikt als er meerdere computers in een huis zijn. Je kan tegenwoordig ook gebruik maken van de WiFi-Hotspots. Dit zijn draadloze acces points gelegen door heel Nederland. Meestal moet je betalen om van deze service gebruik te maken.
Hoe werkt een draadloos netwerk?
Een draadloos netwerk bestaat uit 1 of meerdere computers die voorzien zijn van een wireless netwerkkaart eventueel in combinatie met een wireless acces point of een wireless router.
Een standaard draadloos netwerk werkt met 802.11b standaard en heeft een maximale snelheid van 11Mbps. Ook zijn er sinds kort netwerken die met 802.11a standaard verkrijgbaar zijn, deze werken op een maximale snelheid van 54Mbps.
Het is mogelijk om bijvoorbeeld een desktop computer, te voorzien van een PCI of USB Wireless adapter. Een notebook is voorzien van PCMCIA of USB.
Dit is een PCMCIA kaart. Wordt ook gezien als een internet kaart.
Dit is de USB aansluiting.
Wireless adapters met elkaar laten communiceren. Een netwerk waarop je twee of meer computers of notebooks direct met elkaar laat communiceren werkt in een zogenaamde “Ad-Hoc modus”.
Een peer- to- peer verbinding waarbij twee computers rechtstreeks draadloos met elkaar verbinding maken.
Wat is een acces point?
Het is ook mogelijk om via een draadloos netwerk een zogenaamd “Acces Point” te gebruiken
Wat is een Acces Point een acces point is ook wel AP genoemd. Het is een draadloos toegangspunt of een basisstation. U kunt het acces-point zien als een draadloze server die gegevens krijgt via een bekabelde verbinding met het netwerk. En deze gegevens middels een antenne via radiogolven verzend. Deze gegevens worden vervolgens opgepikt door draadloze netwerkkaarten die in laptops of werkstations zijn geïnstalleerd. Met een acces-point kunt u draadloze werkstations aansluiten op een bedraad netwerk (wired LAN). Het acces point is dan een soort brug tussen netwerk en draadloze clients. Een acces-point kan zijn uitgerust met een router en of een modem die bestemt is voor een bekabeld netwerk, of ISDN Modem. De Speedtouch 570 R2 is een voorbeeld van een acces-point met een ingebouwde router. Het acces-point wordt in de meeste gevallen zo dichtbij mogelijk in de buurt van een draadloze werkstation geplaatst om zo snelmogelijk bereik te krijgen.
De veiligheid van een WiFi verbinding.
De meeste gratis WiFi-verbindingen die gratis zijn, zijn dus door iedereen toegankelijk. Dit betekent dat er of een afgesproken wachtwoord is of helemaal geen. Hier is dus helemaal geen veiligheid. De meeste beveiligde WiFi-verbinding worden beveiligt met het protocol: WPA en WEP.
Wat is een draaloze internet verbinding, ook wel WiFi genoemd?
WiFi staat voor Wireless Fidelity en wordt ook wel W-Lan genoemd (Wireless-Local Area Network). Met de techniek wordt data draadloos op de 2.4 GHz-frequentie verzonden. Het signaal is digitaal en wordt gecodeerd volgens het IEEE 802.11 protocol. Dat is een internationale norm voor het versturen van digitale gegevens door de lucht. Op dit moment is de meest gebruikte variant 802.11b, met een maximale snelheid van 11 Mbit/s. Met 802.11a en 802.11g zijn snelheden tot 54 Mbit/s mogelijk.
Verschillende manieren om een (draadloos) netwerk te kunnen ‘hacken’
SSID.
Server Set Indentifier.
Hackers kunnen heel makkelijk toegang krijgen tot je draadlozen netwerk door middel van een SSID, dit is je netwerk naam. Dus bijvoorbeeld: ‘Rory’s Netwerk’ dit kan alle mogelijke namen hebben.
Oplossing: Er zijn mogelijkheden om je SSID te ‘verstoppen’ maar dit werk alleen tegen mensen die niet zo goed zijn in hacken.
DHCP.
IP Configuratie.
Vrij simpel gezegd, deelt dit de IP’s uit. Een IP is eigenlijk je paspoort op het internet. Iedereen in een netwerk heeft een eigen IP. De meeste mensen gebruiken DHCP-Service zonder dat ze het door hebben. Hackers kunnen toegang krijg tot je netwerk doormiddel van je IP.
Oplossing: Klik nooit op links die er verdacht uitzien, of geef nooit je informatie weg.
Wardriving.
Wardriving is eigenlijk heel simpel gezegd het rondrijden in een auto die draadloze netwerken ontdekt. Je ontdekt een naam ook wel SSID genoemd door de naam. De meeste netwerken die een ‘wardriver’ vind zijn beveiligd, maar niet iedere verbinding is beveiligd. De ‘wardriver’ kan heel makkelijk verbinding leggen met een netwerk dat niet beveiligd is.
Bron: http://www.microsoft.com/business/nl-nl/content/paginas/article.aspx?cbcid=57&listid=ceb04600-fc85-4074-8b8a-0d10c8e9b7e7
RAT’s
Remote Administration Tool.
De werking is eigenlijk vrij simpel, je download iets op je computer wat geïnfecteerd is met de zogenaamde RAT. De RAT geeft de gebruiker toegang tot alles op je computer dus ook je draadloze netwerk.
Oplossing: Vrij simpel, weet zeker dat wat je download veilig is.
Waarvoor worden draadloze netwerken gebruikt?
Een draadloos netwerk is makkelijk te gebruiken, je hebt geen kabels lopen van router naar laptop of computer. Hierdoor heb je meer werkruimte ook is een draadloos netwerk makkelijker en goedkoper als je een bedrijf hebt met bijvoorbeeld 50 computers die aangesloten moeten worden. Het is dan veel makkelijker om alles op 1 router te laten lopen zonder kabels te moeten trekken van pc naar router.
Ook voor de werknemers die thuis ook aan hun werk werken is dit gemakkelijker zij lopen het bedrijf uit naar huis en hun huis internet pakt het automatisch op zonder dat je moet zoeken naar een netwerk of dat je, je computer moet aansluiten. Want zodra jij een internet zone inloopt die jou computer al herkent pakt die hem gelijk op zonder dat je iets hoeft aan te klikken heb je al internet op je computer.
Het nadeel van een router is dat hij niet onbepaalde afstand kan afleggen. Je zou dus een router moeten kiezen die geschikt is voor particulier gebruik of voor bedrijfs gebruik want je kan niet zo maar een goedkope router kopen en die in je bedrijf neerzetten dat werkt niet want de routers zijn gemaakt op het hoeveelheid computers die erop aangesloten kunnen worden. Anders heeft jou router niet genoeg kracht om elke computer te voorzien van internet zonder enige happering of dat het internet bij iedereen traag werkt.
Dit heeft wel het voordeel dat voor particulier gebruik, stel je hebt maar 1 computer in je huis en je wilt toch draadloos internet heb je al voor heel goedkoop een kleine router want hij hoeft maar 1 computer internet te bezorgen.
Als voorbeeld neem ik even de sitecom
Dit is een x2 router van sitecom dat betekent dat die een snelheid van 300 mbs heeft dit zou genoeg zijn voor een gezin met 1-4 computers. Maar stel jij hebt een bedrijf die jij moet voorzien van internet zonder dat ze niet goed kunnen werken omdat de prestatie van jou internet niet genoeg is.
Routers
Wat is een Router?
Een router is simpel gezegd een schakelapparaat dat 2 of meer computers met elkaar verbind, het verstuurt simpel gezegd pakketen tussen de 2 of meer computers.
Hoe werkt een Router?
De router moet eerst het adres van de computer vinden naar waar hij de pakketen met informatie heen stuurt.
Dit gebeurt via een IP-adres en de toegewezen poorten. Hierna zal hij of de pakketen met informatie naar een andere router,
dit word ook wel next-hop genoemd. Als er eenmaal bekent is naar waar het pakketje heen moet worden gestuurt word de route bekent gemaakt.
Daarna worden de poorten van de route bepaald, en ook via welke routers het verstuurt word.
Protocollen.
Routers communiceren met elkaar door middel van verschillende protocolen. Er word ook nog een verschillend protocol gebruikt voor
het verzenden van data binnen een netwerk. Het meest gebruikte protocol word ook wel RIP genoemd: dit staat voor Routing Information Protocol.
Er zijn twee verschillende manieren van routeren.
Statish: Hierbij word er van een vaste weg gebruikt gemaakt voor het verzenden van informatie tussen 2 routers.
Dynamish: Hiermee bepaalt de router zelf de snelste weg.
Border Gateway Protocol: Dit protocol is een van de belangrijkste protocollen waarvan een router gebruik maakt. Dit protocol
zorgt voor het verkeer tussen verschillende routers van verschillende providers.
Wat voor verschillende routers zijn er?
Breedbandrouter.
Deze router word meestal thuis gebruikt, deze router geeft iedere computer binnen het het netwerk hetzelfde IP. Dit IP daarentegen is een prive IP adres. Dit houd in dat het IP niet uniek hoeft te zijn omdat, dit IP adres binnen het netwerk word gebruikt, deze word 'vertaalt' in een publieke IP adres.
Proffesionele Router.
Deze router word gebruikt door bedrijven in instanties. Deze router is te vergelijken met de Breedband router. Maar deze router word vaak naast een router gebruikt die een publieke IP heeft. Een computer in het netwerk krijgt daarom niet één IP aangewezen maar meerdere ook wel een subnet genoemd. Hierdoor is het mogelijk om meerdere web mail of internet services aan te sluiten met elk hun eigen unieke IP adres.
Backbone of ISP-Router.
Deze router word uitsluitend gebruikt door de internet providers, in hun eigen netwerk. Deze routers moeten heel erg veel data in een hele korte tijd verwerken, ze moeten ook betrouwbaar zijn kwa veiligheid en ze moeten enige tijd kunnen draaien zonder, toezicht.
Er is erg veel keus in deze catogorie. Er zitten enorme verschillen in tussen aantal poorten, interface en capiciteiten. De meest bekenste leveranciers in deze branche zijn: Cisco, Jupiner, Networks en Nortel.
Gamingrouter.
Deze router is er eigenlijk alleen voor de fanatieke gamers, deze router moet enorm snel data kunnen uitwisselen, en moet er voor zorgen dat de 'gamer' geen lagg ondervind.
Deze router werkt met een simpel princiepe. Er is iemand in huis een spel aan het spelen en 3 andere mensen maken nog gebruik van het internet, deze mensen spelen echter geen spellen. Er word bijvoorbeeld: Gechat, muziek gedownload, en gebrowsed.
Een normal router zou de connectie verdelen door 4en en iedereen dezelfde snelheid geven, de game router geeft echter degene die het spel aan het spelen is voorang. Deze ontvangt de beste connectie om lags te voorkomen. Lags betekent simpel gezegd kleine storingen.
Waarom kiezen mensen voor een draadloos netwerk, en niet voor een bedraad netwerk?
Bij een draadloos netwerk komen er ook nadelelen bij kijken, dit geld ook voor een draadloos netwerk. Ik zal nu de nadelen en voordelen op een rij zetten van beide, en deze toelichten.
Bedraad Netwerk: Voordelen.
Stabieliteit: dit komt omdat, je verbonden bent door middel van een kabel. Je internet kan dus niet verstoort worden, wat je wel met draadloos zou hebben.
Sneller: De internet snelheid is in het algemeen gezien sneller als een draadloos netwerk, dit komt omdat, het draadloze netwerk nog niet zo geavanceerd is als het bedraad. Bovendien gaat een klein deel van de snelheid verloren doordat er een afstand ligt tussen de router en de ontvanger.
Bedraad Netwerk: Nadelen.
Kabel Aanleggen: Bij een bedraad netwerk moet je een kabel aangleggen, dit kan soms vervelend zijn, aangezien er soms groote afstanden kabel moeten aangelegd worden.
Vrijheid: Je moet achter je computer blijven zitten, je kan helaas niet vrij rondlopen en je computer overal mee naar toe nemen.
Draadloos Netwerk: Voordelen.
Plug and Play: Dit betekent eigenlijk dat je de stekken van de router in het stopcontact steekt en de router doet de rest, je hoeft niks te installeren en je kan gelijk van het internet gebruikt maken. Je hoeft geen kabel aan te leggen.
Mobiliteit: Zoals, al eerder vermeld kan je je bij een bedraad netwerk niet vrijlijk bewergen. Dit kan wel met een draadloos netwerk, omdat de stekker voor het stop contact meestal de enige stekken/draad is wat je gebruikt.
Draadloos Netwerk: Nadelen.
Stabiliteit: Een draadloos netwerk is niet zo stabiel als een bedraad netwerk. Dit komt omdat, de verbinding van de computer naar een accespoint (router) verstoort kan worden. Dit zorgt weer voor de zogehete 'lag', dit betekent eigenlijk heel simpel gezegd: verstoring.
Mensen kiezen dus sneller voor een draadloos netwerk om mobiel te zijn, er worden tegenwoordig bijna overal laptops gebruikt, deze zijn er voor gemaakt om overal mee naar toe genomen te worden.
Particulieren.
Word er thuis nou eigenlijk nog gebruik gemaakt van een bedraad netwerk?
Er word bij de mensen thuis nog steeds gebruik gemaakt van een bedraadnetwerk, maar de meeste mensen hebben zowel een bedraad netwerk als een draadloos netwerk. Dit komt omdat, de mensen zowel mobiel als een stablie, en snelle internet verbinding willen hebben.
Bedrijven.
Maaken bedrijfen nou vaker gebruik van een bedraad netwerk of van een draadloos netwerk?
Bedrijfen gebruiken steeds vaken WiFi. WiFi is makkelijk in gebruik en word daarom vaak gebruikt op kantoor een ook thuis. Dit komt omdat, er geen kabels moeten aangelegd worden en het word vaak gebruikt voor korte afstanden. Er word naast WiFi ook meestal gebruik gemaakt van een kabelverbinding. WiFi maakt gebruik van radiofrequenties.
Conclusie.
Eigenlijk kan je zien dat het draadloos netwerk het bedraade netwerk steeds meer gaat vervangen, maar het bedraade netwerk blijft nog populair door de stabilie verbinding, en de snelheid.
Het verschil tussen WAN en LAN?
Eerst leg ik uit wat WAN en LAN inhoudt.
LAN = (Local Area Network)
WAN = (Wide Area Network) het zit hem hier vooral in de schaal.
LAN computernetwerk met aansluitingen binnen een gebouw of aansluitende gebouwen.
Dit in tegenstelling tot een WAN waarbij de aansluitingen geografisch ver van elkaar weg liggen.
WAN een computer netwerk bestaat uit een aantal PCS of andere apparaten die met elkaar verbonden zijn. Hierdoor kunnen computers met elkaar communiceren, gegevens uitwisselen of opdrachten via dat netwerk sturen naar bepaalde apparaten.
Een typisch gebruik van een LAN is om tegelijkertijd een internetverbinding te voorzien voor alle gebruikers in bijvoorbeeld een huis. Alle toestellen die met het internet verbonden kunnen worden, kunnen als knooppunten in het LAN geconfigureerd worden en kunnen met het internet verbonden worden via een computer die hiervoor bestemd is. Een Wireless LAN kan ook gebruikt worden om bedrijfscomputers in een kantooromgeving met elkaar te verbinden om bijvoorbeeld toegang te verlenen aan printers die onder verschillende gebruikers gedeeld worden.
Een Wireless WAN bestaat ook uit een netwerk van computers het verschil tussen LAN en WAN is hoogstens in schaal (de afstanden die ze moeten verleggen) een Wireless WAN kan bestaan uit duizenden Wireless LANs die onderling verbonden zijn. Een LAN verbindt typisch de computers binnen een gebouw, waar een WAN een groot geografisch gebied kan overspannen.
Onderzoek: Router.
We willen een onderzoek doen naar hoe de router precies in elkaar zit, en welke onderdelen deze allemaal heeft. We willen ook gaan testen of deze ook daadwerkelijk werkt, en hoe deze precies werkt. Dit doen wij doormiddel van een router die we van school hebben geleend. Plaatjes voegen wij toe en deze zullen wij ook nader toelichten. Wij zullen ook plaatjes toevoegen met hoe we hem aansluiten en hoe zorgen dat er daadwerkelijk een internet verbinding tot stand komt.
Onderzoek.
1: Dit is het modem, dit word gebruikt om een signaal te verzenden die de computer dan weer opikt. Deze ontvangt het signaal. Het woord modem stamt af van 2 woorden: ‘Moduleren’ en ‘demoduleren’. Moduleren staat voor het omzetten van een digitaal signaal naar een analoog signaal. Demoduleren is het tegenovergestelde. Dit houd dus in dat de computer een signaal uitzend dit is een digitaal signaal, de modem ontvangt deze en zet ze om in analoge signalen.
2: Simpel gezegd dit is een adapter deze gebruik je om het modem te voorzien van stroom.
1: S/N dit staat voor een serial number, dit is een unieke code waarmee het modem geïdentificeerd kan worden.
2: MAC staat voor Media Acces Control, dit is eigenlijk een synoniem voor een hardware adres. Een MAC adres is een unieke identificatie wat aan een apparaat toe word gekend binnen een ethernet netwerk. Een MAC adres zorgt ervoor dat 2 apparaten binnen een netwerk met elkaar kunnen communiceren.
1: Fitting schroevendraaier, hier hebben we het modem mee uit elkaar geschroefd.
2: Lampjes, die het signaal aan duiden, hieraan kan je zien of je een internetverbinding hebt en of je überhaupt wel stroom hebt.
3: MAC: Media Acces Control en S/N: Serial Number.
4: Antenne: De antenne versterkt het signaal bij het Moduleren, demoduleren en het ontvangen van verbinding signalen . Zonder antenne heb je minder ver bereik, en met antenne vergroot je het bereik aanzienlijk.
5:
http://www.dannyvanmaanen.nl/wp-content/uploads/2011/12/Linksys_WRT54G_back.jpg
Onderzoek deel 2.
Hierbij hebben wij een aangesloten modem genomen en wij willen gaan toelichten hoe je precies verbinding kan maken, en welke extra opties je nog hebt. We laten ook zien hoe je, je modem kan beveiligen met een WPA sleutel, en we laten ook zien hoe je kan port-forwarden.
Wij hebben voor een sitecom modem gekozen, omdat, we deze toevallig hadden en deze was nog niet in gebruik. We hebben dit ook gebruikt bij de volgende stappen.
Klik op start.
Typ bij zoeken ‘cmd’
Als het goed is zie je nu dit venster, zo niet volg stap 1 en 2 opnieuw.
Je typt nu ‘ipconfig’ en daarna klik je op ‘enter’, je ziet dan de volgende dingen in je scherm verschijnen: Link-local IPv6-adres (Als je een IPv6 hebt, zo niet zie dan IPv4) Ook zie je, IPv4-adres, Subnetmasker en ten slotte je Standaardgateway. (Dit verschilt per computer, dus je zal niet dezelfde resultaten zien als op dit plaatje).
Neem nu je standaard gateway code over, en typ die in je internet browser. Zie plaatje hieronder;
Je zal nu een login venster in je beeld moeten zien. Als dit nog niet veranderd is, is het standaard: Gebruikersnaam: Admin
Wachtwoord: Admin
Klik hierna op ‘Aanmelden’
Je zal nu op een soortgelijke pagina terecht gekomen moeten zijn, hier kan je, je model en Hardware versie bekijken. Er staan ook nog wat codes die op dit moment nog niet echt belangrijk zijn.
Je kan op dit scherm komen door op WIreless Settings te klikken en daarna op Security. Hier kan je de volgende dingen zien: SSID, Broadcast ESSID, WHM, Encryption, WPA Type, Pre-shared Key Type en Pre-shared key. Wij zullen deze toelichten.
SSID: Dit is simpelgezegd het merk modem wat je hebt, in ons geval is dat een Sitecom 725EF8.
Broadcast ESSID: Dit is bijna hetzelfde als de SSID, alleen word deze getoond wanneer er verbinding word gemaakt met het modem.
WHM: Dit is een afkorting voor Web Host Manager, stel je wilt een webhosting opzetten, dan klik je dus op enable, als je dit niet wilt klik je dus op disable.
Encryption: Dit is de encryptie van je netwerk, dit maakt het mogelijk dat niet iedereen zomaar toegang heeft tot je internet verbinding. Je hebt ook mensen die juist een netwerk de-crypten om er wel toegang tot te kunnen krijgen.
WPA is de afkorting van Wifi Protected Acces
WPA Type: Dit is de beveiliging’s type. Wij hebben gekozen voor een WPA2 beveiliging je kan natuurlijk ook kiezen voor de andere 2 opties.
WPA(TKIP): dit staat voor Temporary Key Integrity Protocol. Dit is een verouderde versie van de WPA protocollen deze bevat onveiligheden die ontdekt zijn door de WiFi alliance. En in 2014 moet deze optie helemaal verbannen zijn van alle modems.
WPA2(AES): AES is de afkorting van Advanced Encryption Standard is de officieel goedgekeurde coderingsnorm voor WiFi
Tot slot heb je nog WPA2 Mixed: Dit is een gemixte vorm van WPA TKIP en WPA AES deze vorm word gebruikt voor computers die niet geschikt zijn voor een WPA verbinding, daarom gebruiken ze de WPA2 Mixed.
Portforwarding: Een modem maakt gebruik van poorten om verschillende programma’s toegang te geven of te weigeren. Je vult je local IP bij je lokale IP in. Daarna kies je voor een type, wij raden aan om both aan te klikken, omdat de meeste programma’s zowel van TCP als UDP gebruik maken, je kan zo ook beide afzonderlijk doen. Maar dan moet je het wel twee keer configureren. Daarna kies je de poort afstand wij hebben gekozen voor 80 omdat, WAMP van deze poorten gebruikt. Daarna vul je bij comment in wat je commentaar is. Alles wat je hebt ingevuld bij IP, Type, Port Range en Comment word onderaan bij ‘Current Port Forwarding Table:’ weergegeven, zie je dit dan weet je dat de poort open is. Je kan het altijd nog testen met de volgende website;
http://www.canyouseeme.org/
Je hoeft alleen maar je poort nummer in te vullen en dan op ‘test’ te klikken rood betekent: Niet open, en Groen staat voor een open poort.
Dit zijn de geavanceerde opties. Je kan hier bijvoorbeeld een VS maken dit staat voor Virtual Server. Je kan bijvoorbeeld ook nog je Firewall instellingen wijzigen en zoals hierboven ook al uitgelegd je poorten open en sluiten.
Onderzoek Modems.
Wij gaan een onderzoek doen naar de verschillen in 2 verschillende modems, dit gaan wij doen doormiddel van een internet verbinding en 2 modems die wij van school hebben geleend. Wij verwachten dat het verschil niet heel erg groot zal zijn qua bereik, maar wel qua sterkte van het draadloze signaal dat door de modem word uitgezonden.
Router 1: ‘Gigabit Router’
Merk en Type: Gigabit Router / Sitecom
Bouwjaar:2010
Aangegeven sterkte van het signaal: Tot 20 meter
Sterkte van het signaal: De sterkte is ongeveer 100 mb/sec.
Sterkte van het signaal op maximale afstand:
Aangegeven bereik van het modem:
Bereik van het modem: In de praktijk tot ongeveer 15 – 16 meter.
Ontvangst van het signaal op maximale afstand:
Conclusie:
Dit is een goeie router voor op korte en op wat langere afstanden, ik zou deze aanbevelen aan een gezin die van meerdere computers gebruik maakt, en die een redelijk tot een wat groter huis hebben.
Router 2: ‘D-Lan’
Merk en Type:
Bouwjaar: 2009
Aangegeven sterkte van het signaal: Onbekend
Sterkte van het signaal: Het is ongeveer 20 mb/sec, althans dit was het resultaat wat we kregen met speedtest.net
Sterkte van het signaal op maximale afstand:Ongeveer 5 mb/sec. Dit was getest met speedtest.net
Aangegeven bereik van het modem:
Bereik van het modem: Het signaal werd na een tijdje steeds slechter, ongeveer 10 meter tot het heel slecht werd.
Ontvangst van het signaal op maximale afstand: Het ontvangst werd naar mate de afstand steeds slechter, op maximale afstand was het signaal heel erg slecht.
Conclusie:
Resultaten
De sitecom router die we getest hebben is in bijna alles beter, de andere router die we hebben getest was ook wel redelijk, wij zouden deze niet aanbevelen omdat, deze al verouderd is, en je kan voor minder geld een betere router kopen. Dit hadden wij ook al verwacht. Zoals je al ziet is de sitecom die vrij nieuw is stukken beter op bijna elk vlak. Wij zouden daarom deze hebben gekocht. Ik denk alleen dat deze een klein beetje duurder is. Wij denken dat de prijs voor de sitecom tussen de 30 euro en 40 euro ligt. De andere router is aanzienlijk goedkoper, er zal waarchijnlijk maar 10 euro kosten, als het nog mogelijk is om er een aan te schaffen.
Slotwoord
Dit is alweer het einde van ons profielwerkstuk, ik hoop je hier iets van hebt kunnen leren en dat je het als informatief hebt gevonden. Wij hebben in ieder geval met plezier aan dit profielwerkstuk gewerkt. Wij hopen dat jij er net zo veel plezier van hebt als wij hebben gehad.
REACTIES
1 seconde geleden