Hoofdvraag WAT VOOR INVLOED HEBBEN DE TWEE FEMINISTISCHE GOLVEN GEHAD OP DE POSITIE VAN DE VROUW IN DE MAATSCHAPPIJ?
Inleiding De positie van de vrouw is sinds een lange tijd een veel besproken onderwerp. Vroeger waren haar taken het verzorgen van het huishouden, haar kinderen en man. De rolverdeling van mannen en vrouwen was heel simpel, de man zorgde voor de centen, de vrouw voor het huishouden. Daar werd ze als klein meisje in opgevoed en voor opgeleidt, ze wist niet beter. School was voor de meeste meisjes dan ook niet weggelegd en een universitaire opleiding al helemaal niet, dat was alleen voor jongens.
Tegenwoordig is dat gelukkig helemaal anders, vrouwen hebben in Nederland precies dezelfde rechten (en plichten) als de mannelijke helft van de bevolking. In deze tijd is het percentage vrouwen dat naar school gaat hetzelfde als dat van de mannen. Deze ontwikkeling van de positie van de vrouw is niet zomaar uit de lucht gevallen, jarenlang hebben vrouwen hier hard voor moeten werken. Zowel om de wetten te veranderen en om de mentaliteit van de maatschappij te veranderen.
Rond 1848 de eerste feministen van zich lieten horen. (Feminisme komt van het Latijnse woord ‘femina’ dat ‘vrouw’ betekent). Zij vochten onder anderen voor het kiesrecht en het recht voor vrouwen om scholing te krijgen. Nadat de eerste golf vrouwen hun eisen voor elkaar hadden gekregen kwam er een tijd dat vrouwen wel rechten hadden maar hier niet zo heel erg gebruik van maakte. Vooral in de jaren 50 kwam het traditionele gezin weer terug in de maatschappij.
Toen midden jaren 60 stonden er weer een paar vrouwen op die vonden dat er iets moest worden veranderd. Vrouwen moesten op het sociale vlak meer te vertellen krijgen. Zij wilden de pil legaal hebben in Nederland en ook moest abortus gelegaliseerd worden. Langzaam hebben zij ook alles bereikt wat zij wilden bereiken. Nou, ja? Alles? Tegenwoordig hebben vrouwen op elk gebied dezelfde mogelijkheden als het mannelijk geslacht. Ze kunnen dezelfde scholing volgen en hebben dezelfde kans op de arbeidsmarkt. Maar of dat overal nog zomaar aanvaard is, is nog maar de vraag. In dit werkstuk zal er dieper op deze ontwikkeling in worden gegaan en een antwoord worden gegeven op de vraag: Wat hebben de twee feministische golven voor invloed gehad op de positie van de vrouw in de maatschappij?
1E FEMINISTISCHE GOLF
Algemeen Deze eerste golf ontstond in de Verenigde Staten en duurde van ongeveer 1848 tot 1940. maar het hoogtepunt lag in de periode van 1890 tot 1920 vooral ook omdat de strijd om het vrouwenkiesrecht toen het grootst werd. De vrouwen wilden gelijke behandeling wat betreft arbeid, onderwijs en politiek.
Het algemeen kiesrecht voor vrouwen Een van de belangrijkste doelen van de eerste feministische golf is toch wel de strijd om het kiesrecht. In de jaren dat het vooral speelde hadden de vrouwen doorgekregen dat ze eigenlijk in bezit moesten zijn van het kiesrecht, als ze echt iets wilden bereiken. Hun reden voor het vrouwenkiesrecht was omdat zij vonden dat ze als moeders verantwoordelijk waren voor de opvoeding van de nieuwe generatie. Daarom moesten vrouwen ook als volwaardige burgers worden beschouwd.
De strijd om het kiesrecht was de oorzaak van het oprichten van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht (VvVK). Dit gebeurde in het jaar 1894 naar het initiatief van Wilhelmina Drucker. Een andere vrouw die ook een groot aandeel had in het oprichten ven deze vereniging van Aletta Jacobs die ook nog eens jaren lang voorzitster is geweest, namelijk van 1904 tot 1920. In 1916 had deze vereniging 20.000 leden die zowel uit mannen en vrouwen bestonden. Maar mannen mochten geen groot aandeel hebben in deze vereniging. Ze mochten alleen lid zijn.
Vanaf het begin van de twintigste eeuw stond het kiesrecht centraal en niet alleen maar in Nederland maar ook in de rest van europa. In Nederland waren het vooral de liberale en orthodox-protestantse vrouwen die het algemeen kiesrecht voor het vrouwelijke geslacht heel erg belangrijk vonden. Op allerlei manieren werd er actie gevoerd voorla via het openbare vergaderingen, een maandbladen nadere vormen van propaganda probeerde deze vrouwen hun doel te bereiken.
In 1907 splitste de VvVK zich, hierdoor werd er een nieuwe organisatie opgericht namelijk de Nederlandsche Bond voor Vrouwenkiesrecht. Zij hadden hetzelfde doel als de VvVK maar vonden ze te radicaal en besloten het daarom op een andere manier aan te pakken. De Nederlandsche Bond voor Vrouwenkiesrecht was namelijk niet alleen maar bezig met propaganda maar ook het voorbereiden van vrouwen op het kiesrecht dat ze binnen een paar jaar hoopten te krijgen.
Een andere groep die kwam overwaaien uit Engeland in 1906 waren de Suffragettes. Deze groep waren zeer radicaal en waren van menig dat het kiesrecht alleen kon worden verworven door middel van keiharde acties. De acties die zij hadden waren bijvoorbeeld het ingooien van ruiten, het doorsnijden van telegraaf -en telefoondraden, het vastketenen aan hekken en als ze opgepakt waren hielden ze hongerstakingen in de gevangenis.
Maar in 1919 was het eindelijk zover vrouwen hadden het kiesrecht verworven, nadat ze het passieve recht in 1917 al hadden mochten ze nu ook zelf naar de stembussen.
Scholing voor vrouwen Vroeger waren de rollen tussen mannen en vrouwen heel duidelijk verdeeld. De vrouw voedde de kinderen op en zorgde voor het huishouden, terwijl de man buitenshuis het geld verdiende. Voor de vrouw stond dit vast, al bijna op het moment dat ze werd geboren. Vandaar dat een opleiding voor een vrouw niet echt nodig was. Totdat men vond in de jaren 60 van de negentiende eeuw dat de opleidingsmogelijkheden voor meisjes verbeterd moesten worden, om ervoor te zorgen dat ze later een beroep konden uitoefenen.
Bevolking Totaal aantal leerlingen
Jongens 1848 407.000 23.000
1945 658.000 77.300
Meisjes 1848 404.000 5.500
1945 634.000 40.200
Bron: CBS
2E FEMINISTISCHE GOLF
Algemeen De eerste golf had wel veel goeds betekend voor de vrouw in de maatschappij, maar gelijkheid aan de man was er nog steeds niet en dat was de reden voor een nieuwe golf. Vrouwen werden nog steeds bekeken op een bepaalde manier en moesten voldoen aan een bepaald beeld dat men (mannen) van hen had. Deze tweede feministische golf ontstond in de Verenigde Staten in 1965 door een boek van Betty Frieman zij schreef over de onvrede van de huisvrouw over haar bestaan. In West Europa begon deze golf in 1967 door een artikel van Joke Smit in de Gids van november 1967, zij schrijft over het onbehagen van de vrouw. De basis van de feministes van de tweede golf waren jonge vrouwen die hoog waren opgeleid.
Het profielwerkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
P.
P.
leuk werktstuk
17 jaar geleden
AntwoordenF.
F.
hoi , heel erg goed gemaakt ik heb er heel veel aangehad , ik zou je graag persoonlijk hartelijk willen bedanken.
onelove
11 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
heey,
ook erg bedankt xD heb er veel aan gehad met mijn eigen werkstuk dit is soms nog veel handig/ makkelijker te begrijpen dan andere site's
9 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
leuk werkstuk maar wanneer was de 2de golf??
8 jaar geleden
Antwoorden