Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

PWS De gezonde schoolkantine van het Citadel College

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
 • Profielwerkstuk door een scholier
 • 6e klas vwo | 18536 woorden
 • 17 september 2015
 • 33 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
33 keer beoordeeld

Voorwoord

Dit profielwerkstuk is gemaakt van bloed, zweet en tranen, maar buiten dat ook een hoop liefde. Tijdens het profielwerkstuk hebben we gegeten (zowel gezond als ongezond), gehuild (of dat echt door het onderwerp kwam is nog maar de vraag), gestrest, geslapen, gezeurd, gezocht en gevonden, maar vooral veel gelachen!
De samenwerking was geweldig en wij hopen dat u als lezer net zo veel van dit profielwerkstuk geniet tijdens het lezen als wij tijdens het maken. Daarnaast zijn wij heel dankbaar. We zijn mevrouw Engels dankbaar dat zij onze mentor is en ons gekoppeld heeft en geholpen heeft met de keuze van dit fantastische onderwerp. Wij zijn meneer van Ewald dankbaar voor zijn aanbod om onze begeleider te zijn. Mevrouw van Wetering voor haar economische hulp. Meneer Eijkelkamp omdat we hem mochten fotograferen met zijn appel in zijn hand. Meneer Tichelaar voor het stilletjes coachen van ons in de beginfase. Daarnaast zijn wij bijzonder dankbaar dat meneer Aerdts ons zo geweldig heeft opgevangen in onze crisistijd. En natuurlijk mevrouw Sigmans, de geweldige profielwerkstuk-begeleider bij wie we altijd terecht konden. En uiteraard mogen wij dan onze huidige begeleider niet vergeten, iets later kwam hij in ons midden, maar hij heeft zijn taak geweldig uitgevoerd. Al onze dank gaat uit naar meneer Schoot.

Daarnaast willen wij in het speciaal ook nog Harry bedanken, de baas van de kantine op het Citadel College, voor alle informatie en kennis die hij ons verstrekt heeft.

En als laatste natuurlijk onze ouders voor het actief meedenken, de Rozet voor het afdrukken van ons profielwerkstuk en iedereen die ons profielwerkstuk wil lezen.

 

Inleiding

Dit gehele PWS gaat over de gezonde schoolkantine van het Citadel College. Het is erg belangrijk dat leerlingen gezond eten en wat is een betere plek dan school om dit te stimuleren? Een kantine die zich met trots ‘gezonde kantine’ noemt, maar niet veel verder komt dan een aantal tosti’s en een paar croissants en een keer in de maand een ‘vettehap’-dag om te vieren dat we nog steeds gezond zijn, is niet ons idee van een gezonde kantine. Daarom willen wij de kantine pimpen, vernieuwen, verfrissen, verbeteren, opleuken en versieren. En dat gaat lukken!

 

Natuurlijk zijn we niet meteen 1, 2, 3 op dit idee gekomen en is er een heel proces aan vooraf gegaan, dat zal hieronder even toegelicht worden.
 

Eerste plan

Als eerste kwamen we samen op 2 onderwerpen, gezond eten en keuzes maken. Hier hadden we al snel 4 onderwerpen bij gevonden. Hoe maakt men de keuze of men gezond of ongezond leeft terwijl verschillende factoren hen beïnvloeden. De 4 factoren die we hierbij kozen waren reclame, smaak, omgeving en inkomen.

Op het eerste gezicht een super leuk onderzoek waarmee we alle kanten op zouden kunnen gaan, maar véél te omslachtig. Het zou veel te groot worden en we zouden nooit de tijd hebben om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Afgeschreven dus.

 

Daarna werd er besloten niet te ver van het oude plan af te wijken en is gekozen om met een van de 4 factoren door te gaan, dit werd na lang dubben ‘Omgeving’. Ook deze hebben we weer opgedeeld in 4 verschillende situaties; school, werk of bedrijf, maatschappij en de thuissituatie. Allerlei nieuwe ideeën deden onze hoofden overlopen, waardoor we weer beseften dat ook dit onderwerp nog te breed was. Van alle 4 de onderwerpen wisten we natuurlijk allebei het meeste af van de situatie in school en na kort beraad was dit de winnaar.

 

Toen we eenmaal het onderwerp ‘school’ hadden gekozen moesten we dat natuurlijk nog zien te koppelen met het gezond eten. De gezonde schoolkantine natuurlijk! Dat hokje in de aula waar de spinnenwebben over de kassa gespannen staan, ja die! Dat moet allemaal anders kunnen, lekkere broodjes die riant belegd zijn en verse tussendoortjes om je lippen bij af te likken. Gezond én lekker. Volgens ons is dat te doen en met dit profielwerkstuk willen wij laten zien dat het Citadel College de kantine kan laten uitgroeien tot een gezonde, hippe plek waar de leerlingen zich in de zevende hemel wanen.

 

Als hoofdvraag voor dit profielwerkstuk hebben wij gekozen voor de vraag;
Op welke manier zou de kantine aantrekkelijker gemaakt kunnen worden voor leerlingen zonder verlies van het gezonde karakter terwijl het huidige bedrijfsmodel niet verslechtert?

 

Om deze hoofdvraag te kunnen beantwoorden is het ook heel belangrijk om goede deelvragen te hebben, daarvoor hebben wij 3 vragen opgesteld die volgens ons het gehele onderwerp goed dekken.
 

1.Aan welke eisen moet een schoolkantine voldoen om zich een gezonde kantine te kunnen noemen?
2.Welke producten zouden de leerlingen van het Citadel College het liefst willen eten en sluit het aanbod van de kantine hierbij aan?
3.Hoe ziet het bedrijfsmodel van de schoolkantine op het Citadel College eruit?

 

Deelvraag 1
Aan welke eisen moet een gezonde schoolkantine voldoen om zich een gezonde kantine te kunnen noemen ?opgesteld omdat het natuurlijk belangrijk is om te weten waar een gezonde schoolkantine aan moet voldoen. Ons doel bij deze deelvraag is dan ook om te achterhalen wat de eisen zijn voor een gezonde schoolkantine en om die te vergelijken met de kantine op het Citadel College in Lent en uiteindelijk hiermee de kantine nog beter te maken.

Voordat we ergens verder mee kunnen zullen we eerst moeten weten aan welke eisen een kantine moet voldoen om zichzelf gezond te kunnen nemen. Het gezonde aspect is prioriteit nummer 1 en hier moeten we dus ten alle tijden rekening mee blijven houden. Als we de eisen weten kunnen we deze toepassen in ons gehele onderzoek en zorgen dat er niet per ongeluk ongezonde producten de kantine in sluipen.

Hypothese
Wij denken dat een van de eisen voor een gezonde schoolkantine is dat minimaal 75%  van de producten die verkocht worden gezond moet zijn en dat er dus 25% ongezonde producten verkocht mogen worden, zoals koek[1]. Die 75% bestaat uit basisvoedingsmiddelen, dat zijn de producten van de schijf van vijf.  De 25% bestaat uit niet-basisvoedingsmiddelen zoals snoep, koek, gebak, snacks en frisdranken[2]. Het Citadel College zal hier zeker wel aan voldoen, want er zijn maar weinig ongezonde producten te vinden in de kantine.

Deelvraag 2
Welke producten zouden de leerlingen van het Citadel College het liefst willen eten en sluit het aanbod van de kantine hierbij aan?
Wij zijn bang dat het huidige aanbod van de kantine niet helemaal aansluit bij de wensen van de leerlingen. De kantine zou bijvoorbeeld wat meer kunnen variëren in broodjes, zodat er voor ieder wat wils is. Een school kan zichzelf natuurlijk niet een gezonde school noemen als er alleen een gezonde kantine is, er moet ook uit die kantine worden gegeten! Door een enquête willen wij weten wat de leerlingen nu écht vinden van de gezonde kantine en hoe zij het liefst zouden willen dat de gezonde kantine eruit ziet. De wensen die hieruit komen zullen een nieuw, verbeterd aanbod vormen.

Hypothese
Het belangrijkste van een gezonde kantine is natuurlijk dat de leerlingen ook daadwerkelijk de gezonde producten kopen en eten. Alleen dan heeft het zin om een gezonde kantine te runnen, maar gebeurt dat ook echt op het Citadel College? Voldoen de producten die te vinden zijn wel aan de wensen en belangen van onze leerlingen? Dat gaan wij onderzoeken d.m.v. een enquête. De meeste leerlingen van het Citadel College zullen waarschijnlijk het initiatief van een gezonde kantine wel goed vinden, maar we denken dat ze wat meer verwachten van het aanbod. Het aanbod is nu nog klein en zeer simpel, we hopen dus de wensen van de leerlingen te kunnen peilen en deze te verwerken in een nieuw, bijpassend aanbod.[3]
 

Wij denken dat gezonde producten broodjes gezond (kaas, tomaat, komkommer en ham) zullen zijn, maar ook gezonde tussendoortjes, soep, fruit, gezond belegde broodjes en salades. Daarnaast komt natuurlijk dat hetzelfde product zowel ongezond als gezond kan zijn, als we bijvoorbeeld een broodje kaas nemen, we kunnen een wit bolletje met een paar plakken vette kaas erop doen en extra veel boter, maar we kunnen ook kiezen voor een volkoren boterham met daarop magere kaas en een klein beetje boter of zelfs helemaal niet.[4] Wij denken niet dat de leerlingen de gezonde producten niet zoveel kopen omdat ze gezond zijn, maar omdat ze liever iets anders zouden willen. Wij willen de producten die de leerlingen lekker vinden en gezond zijn dus in de kantine te laten verkopen.

Deelvraag 3
Hoe ziet het bedrijfsmodel van de schoolkantine op het Citadel College eruit?
De kantine is van een bedrijf dat van buiten de school komt. Dit bedrijf zal winst moeten maken, maar kent natuurlijk een begrenzende factor, de gezonde producten. Winst op gezonde producten zal moeilijker zijn dan winst maken op ongezonde producten. We gaan kijken welke punten er allemaal meegenomen mee moeten worden in het bedrijfsmodel en of we de winst kunnen vergroten met alleen gezonde producten.

Hypothese
Vermoedelijk zal het bedrijfsmodel van de schoolkantine van het Citadel College gericht zijn op het maken van winst. Er is een begrenzende factor, namelijk de gezonde producten. Deze limiet moet meegenomen worden in het uitschrijven van het bedrijfsmodel omdat hierdoor waarschijnlijk niet 100% voldaan kan worden aan de vraag van de leerlingen. Waarschijnlijk draait de kantine op dit moment nog geen maximale winst met het huidige aanbod, omdat er tot nu toe te weinig onderzoek is gedaan naar de vraag van de leerlingen kan de kantine dus niet weten of het aanbod aansluit bij de vraag.


Leeswijzer

Om niet te verdwalen in de vele informatie die ons verslag bevat, is hier een handig hulpje die het lezen net even iets gemakkelijker maakt. In deze leeswijzer is een duidelijke opbouw van hoofdstukken te zien en wordt duidelijk hoe de informatie het best opgenomen kan worden en wat er te vinden is in elk hoofdstuk.

Hoofdstuk 1
Dit hoofdstuk is helemaal gewijd aan de eisen waar de schoolkantine aan moet voldoen. In dit hoofdstuk staan meerdere kanten beschreven van een gezonde kantine. Niet alleen de versheid van producten tellen mee, maar ook klantvriendelijkheid en uitstraling zijn belangrijk. Hiernaast is het in een gezonde kantine natuurlijk ook belangrijk dat er puur en alleen gezonde producten verkocht worden. Daarom wordt er veel gewerkt met bolletjessystemen die in dit hoofdstuk duidelijk aan u uitgelegd zullen worden. Onder aan het hoofdstuk is een conclusie te vinden die later weer gekoppeld wordt aan het antwoord op de hoofdvraag.

 

Hoofdstuk 2

In hoofdstuk 2 hebben wij de prioriteit gegeven aan de leerlingen. De leerlingen zijn in ons onderzoek heel belangrijk omdat zij diegene zijn die uiteindelijk de producten lekker moeten vinden en moeten kopen. Hier hebben we ons dus vooral gefocust op de meningen van de leerlingen, die wij verworven hebben via een enquête. Dit hoofdstuk bevat veel grafieken met uitslagen van die enquêtes, deze grafieken kunnen soms wat druk overkomen. De grafieken van individuele producten zijn er ook, deze zijn te zien in de bijlage onderin. Bij elke grafiek staat een duidelijke uitleg die meer helderheid zal geven over het aflezen van en conclusies trekken uit de grafieken. Aan het eind van dit hoofdstuk wordt er vooral aandacht besteed aan de eindconclusie die we kunnen trekken na het analyseren van de enquêtegegevens. Deze conclusie wordt daarna weer gebruikt in het bedrijfsmodel en in het uiteindelijke antwoord op de hoofdvraag.

 

Hoofdstuk 3

Alle informatie over het bedrijfsmodel is te vinden in hoofdstuk 3. Er vallen hier termen als omzet, winst, kosten maar ook break even en maximale winst. Dit hoofdstuk is de economische kern van het verslag en hier komen alle gegevens over het functioneren van de kantine aan bod. In het bedrijfsmodel komen ook eerder onderzochte dingen terug, zoals de doelgroep die de kantine aantrekt. Maar uiteraard komen er ook dingen aan bod die nog niet eerder besproken zijn, zoals de concurrentie waar de kantine tegenop moet boksen en de kosten die de kantine heeft. Dit hoofdstuk eindigt met een korte conclusie van het huidige bedrijfsmodel die meegenomen wordt in het uitschrijven van een nieuw businessplan voor de schoolkantine.

 

Hoofdstuk 4
Hoofdstuk 4 is geen deelvraag maar meer een praktisch onderdeel van ons profielwerkstuk. Er is naar alle punten gekeken waar eerder onderzoek naar is gedaan en deze zijn meegenomen om zo tot conclusies te komen. Er zijn een paar zaken gevonden waar de kantine zich nog wat meer op zou kunnen ontwikkelen en waardoor er net wat meer winst gemaakt zou kunnen worden. Het nieuwe bedrijfsplan is niet compleet anders dan het oude en er verandert niet heel veel, maar juist die kleine veranderingen kunnen het verschil maken. Als de kantine net iets beter zou luisteren naar de wensen van de leerlingen zou het nog wel eens flink druk kunnen worden.

 

Hoofdstuk 5
Het laatste hoofdstuk met belangrijke informatie is hoofdstuk 5. Hierin komt de algehele conclusie naar voren. Alle conclusies op alle deelvragen worden hier nog eens kort herhaald en er volgt een eindantwoord. Dit hoofdstuk is het antwoord op álle vragen die er in dit profielwerkstuk naar boven zijn komen drijven. Dit hoofdstuk kunnen we de crème-de-la-crème van ons profielwerkstuk noemen.

Na hoofdstuk 5 volgen er nog een aantal andere hoofdstukken. Deze bevatten onder andere de reflectie, discussie en natuurlijk alle bijlagen die bij ons profielwerkstuk horen. Het is zeker de moeite waard om hier ook nog een blik op te werpen.

 

Hoofdstuk 1 ‘Eisen’
Aan welke eisen moet een gezonde schoolkantine voldoen om zich een gezonde kantine te kunnen noemen?
 

Hypothese

Wij denken dat een van de eisen voor een gezonde schoolkantine is dat minimaal 75%  van de producten die verkocht worden gezond moet zijn en dat er dus 25% ongezonde producten verkocht mogen worden, zoals koek[5]. Die 75% bestaat uit basisvoedingsmiddelen, dat zijn de producten van de schijf van vijf.  De 25% bestaat uit niet-basisvoedingsmiddelen zoals snoep, koek, gebak, snacks en frisdranken[6]. Het Citadel College zal hier zeker wel aan voldoen, want er zijn maar weinig ongezonde producten te vinden in de kantine.

 1. Inleiding

De beheerder van de kantine op het Citadel College heeft ons doorverwezen naar de Sligro, omdat de Sligro veel doet met het aanbod voor gezonde kantines. Hij heeft ons een folder meegegeven met de eisen voor een gezonde schoolkantine en hoe gezond de meeste producten zijn die er worden verkocht. Deze eisen komen naar voren in dit hoofdstuk. Hetgene dat we in dit hoofdstuk willen onderzoeken is aan welke eisen een gezonde schoolkantine moet voldoen.

 1. Doel Citadel College

Op het Citadel College is voeding, sport en bewegen erg belangrijk, daarom ook de gezonde schoolkantine. Het Citadel College wil dat de gezonde keus de makkelijkste keus is door middel van een Gezonde Schoolkantine[7].

In 2010 is er een student op onze school geweest om een onderzoek te doen. Een klein stuk van dit onderzoek staat in deze tabel:

Prioriteit 1:

Voeding.

Het Citadel College wil dat de gezonde keus in de kantine de makkelijke keus is door middel van een Gezonde Schoolkantine.

 • Leerlingen leren over gezonde voeding (project Gezonde Schoolkantine).
 • Leerlingen actief betrokken bij de GSK.
 • Een kantine met een gezond aanbod (75-25% volgens de assortimentsmeter van het Voedingscentrum). Karel de Waal met leden van de werkgroep GS in gesprek met Pluryn over hoe het assortiment gezond te houden.  
 • Zichtbaar maken 'Wat is gezond?'
 • Een Gezonde Schoolkantines op beide locaties worden geëxploiteerd door Plurijn[8].
 • De activiteiten Voeding actueel houden door de werkgroep.
 • In alle leerjaren is binnen educatie aandacht voor gezonde voeding. In 2013-2014 stellen we vast wat er bij welk vak gedaan wordt. O.a. een combinatie LO en Mens & Natuur.
 • Rol bij Scholen inspireren Scholen. Citadel College ontvangt collega kantine-beheerders voor een KIEK (Kijk In Eigen Keuken). Karel en Sander delen hun ervaringen met het unieke concept GSK i.s.m. Pluryn, de succesfactoren en valkuilen.

In deze tabel staat 1 van de prioriteiten genoemd van het Citadel College, namelijk voeding. Ook staat er in de 3e kolom hoe het Citadel College dit wil bereiken. Bijvoorbeeld met het ‘Project Gezonde Schoolkantine”  en door leerlingen actief te betrekken bij de GSK (Gezonde School kantine). Dit waren de doelen voor 2013-2014.

Om een gezonde schoolkantine te kunnen verwezenlijken, geeft het Voedingscentrum als handvat een zes-stappenplan. Dit stappenplan is terug te vinden in dit figuur.[9]    

 1. Sligro

Zoals al in de inleiding van dit hoofdstuk vermeld is hebben we een folder meegekregen van de Sligro met de eisen voor een gezonde
schoolkantine. Ze hebben om de producten voor een gezonde schoolkantine uit te kiezen een bolletjessysteem bedacht[10]

Een andere manier om te kijken hoe gezond de producten zijn is de Jellybeans-techniek, ook wel de proeverij genoemd. De Jellybeans-techniek houdt in dat producten met behulp van m&m’s/bolletjes gekeurd worden. Een gedeelte van de doelgroep gaat de producten proeven. Tijdens de proeverij geven de leerlingen na ieder afzonderlijk hapje aan wat zij van het product vinden door een m&m in de kleur die aansluit bij hun mening in een bak te doen. Hieronder zijn de verschillende opties weergegeven[11].Hierin is te zien dat het rode bolletje 1x per week aangeeft, het oranje bolletje 2 à 3 x per week aangeeft en dat het groene bolletje elke dag aangeeft.

Er zijn richtlijnen gepubliceerd over Goede Voeding door het voedingscentrum. Deze richtlijnen maken onderscheid tussen basisvoedingsmiddelen en niet-basisvoedingsmiddelen. Onder basisvoedingsmiddelen verstaan we:
1. Groente en fruit
2. Brood en aardappelen, pasta, rijst, peulvruchten
3. Melk(producten), kaas en vleeswaren, kip, eieren en vleesvervangers
4. Smeer- en bereidingsvetten
5. Water

Onder niet-basisvoedingsmiddelen verstaan we:
1. Snacks
2. Soepen
3. Sauzen
4. Broodbeleg, suiker, zoetjes,
5. (fris)Dranken
6. Overig.

Naast die 2 categorieën is er ook nog een categorie maaltijden. Daaronder verstaan we:
1. Warme maaltijden/hoofdgerechten
2. Gemengde salades
3. Broodmaaltijden (belegde broodjes en lunchmaaltijden)[12]

 

 1. Gezonde kantine

In 2011 is het Handvest ‘Gezonder voedingsaanbod op scholen’ opgesteld, waarin wordt uitgelegd hoe scholen stap voor stap kunnen toewerken naar een Gezonde Schoolkantine. Het Voedingscentrum heeft de criteria van het ‘Gezonder voedingsaanbod op scholen’ in samenwerking met de Handvestpartijen opgesteld.

Het Voedingscentrum wilde het liefst gaan voor 100% basisvoedingsmiddelen maar dit vonden diverse handvestpartijen niet reëel. Uiteindelijk is het uitgekomen op het compromis van 75% basisvoedingsmiddelen en 25% niet-basisvoedingsmiddelen.

Oorspronkelijk werd een 75/25 % school gezien als een ‘goed op weg’-school en een 100% school als ‘ideale schoolkantine’. Later is dit veranderd. Nu wordt een 75/25% school gezien als een ‘gezonde schoolkantine’. Dit neemt niet weg dat het Voedingscentrum nog steeds liever zou zien dat het aanbod 100% basis zou zijn[13].

Een gezonde kantine moet voor minimaal 75% uit basisvoedingsmiddelen bestaan. Dat zijn (zoals u hierboven kan zien) producten zoals water en  groente en fruit. Ook mag de kantine voor maximaal 25% uit niet-voedingsmiddelen bestaan. Dat zijn (ook zoals u hierboven kan zien) producten zoals snacks en soepen. Er is gekozen dat een gezonde kantine uit 75% basisvoedingsmiddelen moet bestaan omdat het doel realistisch moet blijven en motiverend. Een kantine met 100% basisvoedingsmiddelen is namelijk niet heel erg realistisch[14].

 

1.6 Conclusie

In dit hoofdstuk heeft u kunnen lezen dat er verschillende middelen zijn om te kijken of een product gezond of ongezond is, de bolletjes methode en de jellybean-techniek. Ook kwam er naar voren wat de eisen zijn voor een gezonde schoolkantine, namelijk dat deze voor minimaal 75% uit basisvoedingsmiddelen en maximaal uit 25% niet-basisvoedingsmiddelen bestaat, maar dat er uitzonderingen zijn.

 

 

Hoofdstuk 2 ‘Productkeuze Citadel college’
Welke producten zouden de leerlingen van het Citadel College het liefst willen eten en sluit het aanbod van de kantine hierbij aan?

Hypothese
Het belangrijkste van een gezonde kantine is natuurlijk dat de leerlingen ook daadwerkelijk de gezonde producten kopen en eten. Alleen dan heeft het zin om een gezonde kantine te runnen, maar gebeurt dat ook echt op het Citadel College? Voldoen de producten die te vinden zijn wel aan de wensen en belangen van onze leerlingen? Dat gaan wij onderzoeken d.m.v. een enquête. De meeste leerlingen van het Citadel College zullen waarschijnlijk het initiatief van een gezonde kantine wel goed vinden, maar we denken dat ze wat meer verwachten van het aanbod. Het aanbod is nu nog klein en zeer simpel, we hopen dus de wensen van de leerlingen te kunnen peilen en deze te verwerken in een nieuw, bijpassend aanbod.[16]
 

Wij denken dat gezonde producten broodjes gezond (kaas, tomaat, komkommer en ham) zullen zijn, maar ook gezonde tussendoortjes, soep, fruit, gezond belegde broodjes en salades. Daarnaast komt natuurlijk dat hetzelfde product zowel ongezond als gezond kan zijn, als we bijvoorbeeld een broodje kaas nemen, we kunnen een wit bolletje met een paar plakken vette kaas erop doen en extra veel boter, maar we kunnen ook kiezen voor een volkoren boterham met daarop magere kaas en een klein beetje boter of zelfs helemaal niet.[17] Wij denken niet dat de leerlingen de gezonde producten niet zoveel kopen omdat ze gezond zijn, maar omdat ze liever iets anders zouden willen. Wij willen de producten die de leerlingen lekker vinden en gezond zijn dus in de kantine te laten verkopen.

2.1 Inleiding

In dit hoofdstuk willen wij onderzoeken welke producten de leerlingen het liefst willen. Dit willen wij onderzoeken met behulp van een enquête. De enquête zal bijvoorbeeld producten  tegenover elkaar zetten waar de leerlingen dan uit moeten kiezen. Zo willen wij een aantal producten overhouden die de meerderheid van de leerlingen graag in de kantine wil.

Ook gaan wij in dit hoofdstuk onderzoeken of het aanbod aansluit bij de producten die de leerlingen willen. Wij gaan hierbij kijken naar het aanbod van de kantine nu en die gaan wij vergelijken met de uitkomsten van de eerder genoemde enquête.

 1. Aanbod kantine

Het huidige aanbod in de kantine bestaat uit een paar categorieën:
- Groente en Fruit
- Dranken
- Soep
- Koeken
- Broodjes
 

Het assortiment van de kantine ziet er als volgt uit[18].

Fruit

 €       0,40

Snoeptomaatjes

 €       1,00

Worteltjes

 €       1,00

Soep van de dag

 €       0,75

Wicky

 €       0,50

Caprisonne

 €       0,70

Dubbel fris

 €       1,00

Chocomel

 €       0,80

Fristi

 €       0,80

Sultana

 €       0,70

Evergreen

 €       0,70

Knackebrod

 €       1,00

Snelle Jelle

 €       1,00

Diverse kleine koekjes

 €       0,60

Pisolet de luxe

 €       1,50

bollen luxe

 €       2,00

Broodjes assorti

 €       0,90

Tosti

 €       1,00

Wraps

 €       1,00

Panini

 €       2,00

 

2.3 Enquête

Dit assortiment is al vrij gevarieerd maar waarschijnlijk is het zo dat niet alle producten die verkocht worden gewild zijn bij de leerlingen. Ook zou de kantine misschien nog gezonder gemaakt kunnen worden. Hier willen wij achter komen met de volgende enquête:

Beste leerlingen,       

Wij zijn Romiley Veenhof en Demi van den Tillaart uit 6vwo. Wij zijn momenteel bezig met ons profielwerkstuk en ons onderwerp is de gezonde schoolkantine. Wij zouden onze kantine namelijk graag willen verbeteren en daarvoor hebben wij jullie nodig. Wij willen namelijk weten wat de leerlingen van het Citadel College, jullie dus, graag in hun gezonde kantine zouden willen hebben. Het zou erg fijn zijn als jullie onze enquête goed invullen, zodat we samen ervoor kunnen zorgen dat onze kantine verbetert.

Alvast bedankt voor jullie medewerking.

Vriendelijke groet,
Romiley Veenhof en Demi van den Tillaart

 1. Geef jouw schoolkantine een cijfer tussen de 1 en 10, in hele getallen.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 1. Geef een top 3 van de producten die jij het lekkerste vindt uit jouw kantine
 • Fruit
 • Snoeptomaatjes
 • Worteltjes
 • Soep van de dag
 • Wicky
 • Caprisonne
 • Dubbel fris
 • Chocomel
 • Fristi
 • Sultana
 • Evergreen
 • Knackebrod
 • Snelle Jelle
 • Balisto
 • Liga
 • Pisolet de luxe
 • bollen luxe
 • Broodjes assorti
 • Broodje gezond
 • Tosti
 • Wraps
 • Panini
 1. Geef een top 3 van de producten die jij het minst lekker vindt uit jouw kantine
 • Fruit
 • Snoeptomaatjes
 • Worteltjes
 • Soep van de dag
 • Wicky
 • Caprisonne
 • Dubbel fris
 • Chocomel
 • Fristi
 • Sultana
 • Evergreen
 • Knackebrod
 • Snelle Jelle
 • Balisto
 • Liga
 • Pisolet de luxe
 • bollen luxe
 • Broodjes assorti
 • Broodje gezond
 • Tosti
 • Wraps
 • Panini

 

 1. Welke van de onderstaande producten zou je graag in je kantine willen hebben?
 • Smoothie
 • Muesli
 • Broodje met filet american of gerookte zalm
 • fruitsalade met bijvoorbeeld aardbeien banaan appel en sinaasappel
 • kwark
 • Thee.
 • Anders, namelijk…
 1. Welk product zou jij eerder kopen?
 • een tosti van 1 euro of
 • een frikandel broodje van 1 euro

 

 1. Welk product zou jij eerder kopen?
 • Een tosti voor 0,75 cent of
 • een frikandel broodje voor 2 euro
 1. Wat zou jij verbeteren aan jouw schoolkantine?
 • Andere gezonde producten
 • De prijzen
 • Meer variatie
 1. Wat vind je goed aan je schoolkantine?
 • Ze hebben lekkere producten
 • Ze hebben gezonde producten
 • De prijzen zijn goed
 • De kwaliteit van de producten is goed
 1. Wat vind je van de prijzen in jouw schoolkantine?
 • Te hoog
 • Te laag
 • Bij sommige producten te hoog. Noem 1 product

        _____________________________________________

 • Goed
 1. Welk product mag er weg uit jouw schoolkantine?

Noem 1 product.

 •  
 1. Als de mogelijkheid er zou zijn, zou je het dan leuk vinden om zelf een keer in de schoolkantine mee te werken?
 • Ja
 • Nee
 • Alleen als ____________________________________
 1. Zou jij het leuk vinden als er producten in de kantine verkocht worden die leerlingen zelf hebben gemaakt?
 • Ja
 • Nee
 • Alleen als _____________________________________
 1. Zou jij als de mogelijkheid er was zelf een product bereiden voor jouw kantine?
 • Ja
 • Nee
 • Alleen als _____________________________________
 1. Omcirkel het cijfer dat jij de volgende producten geeft.

 

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Soep van de dag

 1.  
 2.  
 3.  
 4.  
 5.  

Dubbel fris

 1.  
 2.  
 3.  
 4.  
 5.  
 6.  
 7.  
 8.  
 9.  
 10.  
 11.  

Snelle Jelle

 1.  
 2.  
 3.  
 4.  
 5.  

Pisolet de luxe

 1.  

bollen luxe

 1.  

Broodje gezond

 1.  
 2.  
 3.  
 4.  
 5.  
 6.  
 7.  
 8. Van welk product vind je de prijs te hoog?
 9.  
 10. Eventuele overige opmerkingen:
 11.  

 

2.4 Resultaten enquête

Wij hebben de enquête online gemaakt met Google Docs. Met dit programma krijg je toegang tot de link van je eigen enquête. Deze link hebben we doorgestuurd via It’s Learning naar elke leerling en wij hebben ons bericht met de link op het dashboard gezet. Deze manier van enquêteren ging heel erg goed. Wij hebben in totaal 167 respondenten gehad.

De eerste vraag die belangrijk was voor ons onderzoek was: ‘Geef jouw schoolkantine een cijfer’. We hebben de resultaten van deze vraag in een cirkeldiagram gezet.

In deze cirkeldiagram is te zien dat de cijfers erg gevarieerd zijn, want er zijn cijfers van de 1 tot de 10 gegeven. Ook is er in de cirkeldiagram te zien dat 3% van de 167 leerlingen de kantine een 1 gaf, 2% van de leerlingen de kantine een 2 gaf, 3% van de leerlingen de kantine een 3 gaf, 4% van de leerlingen de kantine een 4 gaf, 6% van de leerlingen de kantine een 5 gaf, 23% van de leerlingen de kantine een 6 gaf, 36% van de leerlingen de kantine een 7 gaf, 20% van de leerlingen de kantine een 8 gaf, 2% van de leerlingen de kantine een 9 gaf en 1% van de leerlingen de kantine een 10 gaf.

Hieruit kun je concluderen dat de meerderheid van de leerlingen de kantine een 6, 7 of 8 geeft. Dat is best goed.

De tweede relevante vraag die we hebben gesteld was: ‘Geef een top 3 van de producten die jij het lekkerste vindt uit jouw kantine’. 

 Tosti, Panini en Broodje Gezond zetten de leerlingen het meeste in hun top 3 van de lekkerste producten uit de kantine. Hieruit is te concluderen dat de top 3: 1. Tosti, 2. Panini en 3. Broodje Gezond is. De producten zijn als volgt gerangeerd:
1.Tosti
2.Panini
3.Broodje Gezond
4.Wrap
5.Balisto
6.Dubbel Fris
7.Caprisonne
8.Chocomel
9.Pisolet Luxe
10.Soep van de dag
11.Liga
12.Sultana
13.Snelle Jelle
14.Wicky + Snoeptomaatjes
15.Fruit + Bollen Luxe
16.Fristi
17.Worteltjes + Evergreen + Knackebrod
18.Broodjes Assorti

De derde relevante vraag die we hebben gesteld was: ‘Geef een top 3 van de producten die jij het minst lekker vindt uit jouw kantine’. 

De leerlingen zetten de producten: Worteltjes, Snoeptomaatjes en Knackebrod het meeste in hun top 3 van de minst lekkere producten uit de kantine. Hieruit is te concluderen dat de top 3: 1.Worteltjes, 2. Snoeptomaatjes en 3. Knackebrod is. De producten werden als volgt gerangeerd:
1.Worteltjes
2.Snoeptomaatjes
3.Knackebrod
4.Fruit
5.Soep van de dag
6.Wicky + Evergreen
7.Fristi
8.Chocomel
9.Snelle Jelle + Broodje Gezond
10. Liga + Wrap
11.Balisto
12.Tosti + Panini
13.Pisolet Luxe
14.Sultana
15.Bollen Luxe
16.Caprisonne + Dubbel Fris
17.Broodjes Assorti
 

De vierde relevante vraag was: ‘Welke van de onderstaande producten zou je graag in je kantine willen hebben?’. De leerlingen mochten kiezen uit de volgende antwoorden:

 • Smoothie
 • Muesli
 • Broodje met filet american of gerookte zalm
 • fruitsalade met bijvoorbeeld aardbeien banaan appel en sinaasappel
 • kwark
 • Thee
 • Anders, namelijk…

Maar de leerlingen mochten er ook meerdere selecteren.

De 3 producten die de leerlingen het liefst willen: Smoothie, Anders en Broodje met filet american of gerookte zalm zijn. 33% van de leerlingen wil smoothies, 23% van de leerlingen wil iets anders dan de mogelijkheden, 21% van de leerlingen wil een broodje met filet american of gerookte zalm, 16% van de leerlingen wil fruitsalade, 4% van de leerlingen wil kwark, 3% van de leerlingen wil muesli en 0% van de leerlingen wil thee.
Bij deze vraag waren er keuzemogelijkheden maar de leerlingen mochten ook zelf iets opgeven bij het kopje ‘anders’. Die resultaten zijn als volgt:

De meeste leerlingen kozen bij ‘anders’ voor een Frikandelbroodje en chips + snoep, daarna volgt een kaas/saucijzenbroodje en daarna volgen pizza, snacks uit de frituur en een appelflap. Er wordt veel ongezond eten benoemd bij de mogelijkheid ‘anders’. Wat ons echter wel opviel was dat 2 van de leerlingen een gelegenheid willen om zelf een tosti te maken met je eigen brood. Ook viel ons op dat 3 van de leerlingen graag de appelflappen terug wilden hebben.

De vijfde relevante vraag was: ‘Welk product mag er weg uit jouw schoolkantine?’. We hebben de resultaten van deze vraag in een staafdiagram gezet. 

In de staafdiagram is te zien dat de 3 producten die de leerlingen het liefste uit de kantine willen: Fruit, Soep van de dag en Snoeptomaatjes zijn. Het is als volgt gerangeerd:
1. Fruit
2.Soep van de dag
3.Snoeptomaatjes
4.Worteltjes
5.Niks
6.Wicky
7.Wrap + Snelle Jelle + Tosti + Geen idee
8.Knackebrod
9.Panini + Sultana
10.Broodje Gezond + Liga + Fristi
11.Yogi + Balisto + Bollen Luxe
12.Chocomel + Broodje frikandel
13.Kwark + Pizzabroodje + Pakjes drinken + Rijstwafel met kaaspoeder + Broodje brie + Caprisonne

Hieruit is te concluderen dat de leerlingen fruit, soep van de dag en snoeptomaatjes weg willen uit de kantine en dat de leerlingen: yogi, balisto, bollen luxe, chocomel, broodje frikandel, kwark, pizzabroodje, pakjes drinken, rijstwafel met kaaspoeder, broodje brie en caprisonne van de bovengenoemde producten het liefst willen houden.

De zesde relevante vraag die gesteld is was: “Omcirkel het cijfer dat jij de volgende producten geeft.”.  Hierin zijn alle producten onderverdeeld in een aantal categorieën.  De eerste categorie is groente en fruit. Hieronder vallen de producten: fruit, snoeptomaatjes en worteltjes. De uitwerking van de resultaten is in deze staafdiagram te zien. Ook zijn de individuele staafdiagrammen in de bijlage te zien.

 

2.5 Conclusie

De producten die de leerlingen dus het liefst willen hebben zijn de; tosti, panini, broodje gezond, smoothie, broodje filet american of gerookte zalm, frikandelbroodje, chips en snoep, chocomel, snelle jelle en balisto. Het aanbod van de kantine is hieronder te zien.
 

Fruit

 €       0,40

Snoeptomaatjes

 €       1,00

Worteltjes

 €       1,00

Soep van de dag

 €       0,75

Wicky

 €       0,50

Caprisonne

 €       0,70

Dubbel fris

 €       1,00

Chocomel

 €       0,80

Fristi

 €       0,80

Sultana

 €       0,70

Evergreen

 €       0,70

Knackebrod

 €       1,00

Snelle Jelle

 €       1,00

Diverse kleine koekjes (balisto, sultana, liga)

 €       0,60

Pistolet de luxe

 €       1,50

Bollen luxe

 €       2,00

Broodjes assorti

 €       0,90

Tosti

 €       1,00

Wraps

 €       1,00

Panini

 €       2,00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hieruit is te concluderen dat 6 van de 11 producten die leerlingen willen,  verkocht worden in de kantine. De producten die de leerlingen willen maar de kantine nog niet verkoopt zijn: smoothie, broodje filet american of gerookte zalm, frikandelbroodje, chips en snoep. De kantine verkoopt dus wel meer dan de helft van de producten die leerlingen graag willen maar dit zou nog verhoogd kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld door de producten die de leerlingen het minst lekker vinden: worteltjes, snoeptomaatjes en knäckebröd te vervangen door een paar van de producten die de leerlingen graag willen. Wel moet er natuurlijk opgelet worden dat de kantine niet te ongezond wordt.

 

Hoofdstuk 3 ‘Bedrijfsmodel’
Hoe ziet het bedrijfsmodel van de schoolkantine op het Citadel College eruit?

Hypothese                    
Vermoedelijk zal het bedrijfsmodel van de schoolkantine van het Citadel College gericht zijn op het maken van winst. Er is een begrenzende factor, namelijk de gezonde producten. Deze limiet moet meegenomen worden in het uitschrijven van het bedrijfsmodel omdat hierdoor waarschijnlijk niet 100% voldaan kan worden aan de vraag van de leerlingen. Waarschijnlijk draait de kantine op dit moment nog geen maximale winst met het huidige aanbod, omdat er tot nu toe te weinig onderzoek is gedaan naar de vraag van de leerlingen kan de kantine dus niet weten of het aanbod aansluit bij de vraag.

3.1 Inleiding
Het is heel belangrijk om een goed beeld te krijgen van het bedrijfsmodel van de kantine, omdat er op die manier gekeken kan worden of er een lek zit in het bedrijfsmodel die wellicht op te lossen is in een nieuw businessplan. Alleen wanneer er een duidelijk beeld van de kosten en inkomsten zijn, kan er gekeken worden in hoeverre er met de prijzen en het aanbod van producten gespeeld kan worden.

3.2 Opbouw
Een bedrijfsmodel is de wijze waarop een organisatie geld verdient. Er wordt rekening gehouden met zowel kosten als opbrengsten.[19] Een bedrijfsmodel is opgezet volgens 6 verschillende functies:
1. Value proposition; wat is het aanbod aan de klant en welk voordeel bieden we als bedrijf aan?
2. Market Segment; op welke doelgroep richt het bedrijf zich?
3. Value Chain; hoe is de waardeketen (volgens Michael Porter) van het bedrijf opgezet?
4. Cost structure; hoe ziet de kostenstructuur er uit en hoe gaan we verdienen met het aanbod?
5. Value network; hoe positioneert het bedrijf zich ten opzichte van leveranciers, afnemers en concurrenten?
6. Competition; hoe gaat het bedrijf concurreren?

3.3 Bedrijf
Dus als  dit bedrijfsmodel aangepast zou worden aan onze schoolkantine zou de conclusie kunnen volgen dat onze schoolkantine niet de hoogst mogelijke winst behaald. Dat wordt logischer wanneer je naar het soort bedrijf kijkt dat onze schoolkantine is. Het is een kantine in een middelbare school, met als belangrijkste doel het verkopen van gezonde producten[20] om op die manier de gezondheid van leerlingen zo hoog mogelijk te houden. Het Citadel College heeft het bestuur van de schoolkantine uitbesteed, wat betekent dat iemand anders verantwoordelijk is voor het aanbod en de kosten van producten uit de kantine.

3.4 Belang
Het eerste puntje is value proportion, oftewel; hoeveel waarde wordt er gehecht aan een gezonde kantine met gezonde producten? Zowel jongeren als ouderen hechten tegenwoordig veel waarde aan gezond eten.[21] Door te kiezen voor het Citadel College kiezen de mensen automatisch dus ook voor de naam ‘gezonde school’, omdat zij hier blijkbaar waarde aan hechten. Ouders vinden het belangrijk dat hun kinderen gezond eten en zijn vaak bang dit voornemen niet in de hand te kunnen houden zodra kinderen naar de middelbare school gaan met verleidingen alom. Ouders kunnen zich dus meer op hun gemak voelen wanneer zij weten dat hun kind geen familiezakken chips achterover slaat in de pauze. Daarnaast moeten er gekeken worden wat voor de jongeren de motieven zijn om eerder voor een gezond product te gaan dan voor een ongezond product van de concurrent om de hoek. Gezonde producten zijn vaak exclusief door hun versheid en stijgen daarom in prijs.[22] Uit diverse onderzoeken is al gebleken dat gezond eten vaak een stuk prijziger is dan ongezond eten, en dat geldt zeker wanneer het om snacks en tussendoortjes gaat.

3.5 Doelgroep
Het tweede puntje; Market Segment. Welke doelgroep is interessant voor de onderneming? Met stip op een staan uiteraard de leerlingen van de school. Met zo’n 1000 leerlingen op het Citadel College is dit een erg grote groep, maar goed te behappen door de verschillende pauzetijden. Leerlingen die iets willen kopen hebben geld nodig, hierdoor zien wij verschil in de eerste (onderbouw) en tweede (bovenbouw) pauzes. De leerlingen uit de onderbouw zullen namelijk een lager besteedbaar inkomen hebben dan de leerlingen uit de bovenbouw. Leerlingen uit de bovenbouw hebben namelijk vaak al een bijbaantje en verdienen hun eigen geld, in tegenstelling tot leerlingen in de onderbouw die vaak moeten teren op de portemonnee van hun ouders.[23]

Om die reden nemen we voor de doelgroep dus ook de ouders mee. Vooral in de onderbouw (klas 1 tot en met 3) zullen leerlingen nog afhankelijk zijn van het zakgeld dat ze van hun ouders ontvangen. Hoeveel de kantine verkoopt kan dus ook indirect in verband staan met het besteedbaar inkomen van de ouders van onze leerlingen. Wanneer de ouders van de leerlingen minder verdienen en de leerlingen minder zakgeld krijgen zullen zij minder snel iets kopen bij de kantine.

Dan hebben we behalve alle leerlingen natuurlijk ook nog de leraren die eens in de zoveel tijd een lekkere lunch halen bij de kantine. Er zijn in de pauzes niet vaak leraren die eten kopen bij de kantine en zeker niet op regelmatige basis, maar af en toe een lekker broodje kopen moet kunnen. De leraren nemen meestal een eigen lunch mee en toevallig is deze meestal gezond! Door het gezonde klimaat van de school worden de docenten ook positief beïnvloed en zullen zij sneller een gezonde lunch meenemen. In de lerarenkamer ligt ook altijd fruit klaar en soms een lekkernij van Harry de kantinemanager, uiteraard gezond.

Ook zorgt het schoolbeleid ervoor dat de docenten bij een vergadering of bij studiedagen een goede, gezonde maaltijd voorgeschoteld krijgen. Deze wordt in opdracht gemaakt door Harry. De school zorgt ervoor dat de cateraar zulke grote opdrachten krijgt zodat het voor hen ook aantrekkelijk is om cateraar te worden in het Citadel College.

 

3.6 Kosten
Voor het 4e puntje gaan we vooral kijken naar de kosten die het bedrijf maakt. Uit een eerder interview van Harry weten we dat producten ongeveer 1 keer over de koop gaan, dus dat gegeven gebruiken we voor het berekenen van de totale kosten. De kosten van inkoop zouden in dit geval x 2 gedaan kunnen worden om de omzet van het bedrijf te berekenen. Voor onze kostenanalyse gaan we even uit van loonkosten van €20,- per uur. Dit is het loon van Harry, de andere medewerkers komen van Pluryn en dit wordt gezien als een dagbesteding, dus krijgen zij geen loon. Harry zelf is elke dag aanwezig, 5 dagen per week. Zijn werkdagen duren ongeveer 5 uur per dag. Hieruit is op te maken dat, min de vakantieweken en vrije dagen, hij ongeveer €500,- per week zal verdienen, rekening gehouden met het gemiddeld uurloon in Nederland[24]. Naast de loonkosten zijn natuurlijk ook nog andere kosten belangrijk om mee te nemen in ons bedrijfsmodel. Zo kunnen we denken aan de locatie die hij gebruikt, een mooie kantine die alle materialen bevat. Grote koelkasten, een oven, een groot fornuis en allerlei ander keukengerei. Dit alles is geregeld door de school zelf en hier hoeft de kantine eigenaar dus niets voor te betalen. Voor ons bedrijfsmodel hoeven we hier qua kosten dus geen rekening mee te houden. De enige kosten die we dan nog overhouden zijn de kosten van inkoop van de producten. Harry heeft laten weten in een eerder interview dat de kantine ongeveer €1.800,- omzet heeft per week. In datzelfde interview liet hij ook doorschemeren dat producten gemiddeld één keer over de kop gaan, dat zou dus betekenen dat de inkoopkosten zo’n €900,- bedragen.

Met dit alles bij elkaar zouden we uitkomen op kosten van €1.400,-. We weten al dat de omzet van de kantine €1.800,- is, dus dat zou betekenen dat er wekelijks een winst van €400,- overblijft.

 

3.7 Concurrentie
Toch is het bedrijfsmodel niet altijd even rooskleurig als hierboven beschreven. De laatste factor is nog niet meegenomen, concurrentie. De kantine ondervindt veel concurrentie, de eerste gedachte is natuurlijk het thuisfront. Veel kinderen op de middelbare school krijgen nog eten mee van thuis en wanneer dit voldoende is zullen zij minder behoefte hebben om ook nog extra geld uit geven in de kantine. Daarnaast blijft het natuurlijk verleidelijk om een stukje te fietsen naar de concurrent om de hoek om daar wel de ongezonde lekkernijen te bemachtigen. Dit is natuurlijk voor de gezonde kantine funest en daarnaast wordt ook het gezonde klimaat wat de school probeert na te streven sterk verminderd op deze manier. Volgens Harry wordt er te weinig vanuit de school gedaan om dit fenomeen een halt toe te roepen.

Dan zijn er naast al deze puntjes nog een aantal puntjes die hier goed in verwerkt kunnen worden, namelijk de punten die uit onze enquête gekomen zijn. Zo was er de interessante vraag in onze enquête aan bod gekomen, maakt het uit hoe duur de gezonde in vergelijking met de ongezonde producten zijn? Hiervoor moesten er twee verschillende producten gepakt worden; een tosti en een frikandelbroodje. Bij de eerste vraag zijn deze twee producten aan elkaar gelijk gesteld, beide producten zijn hier €1,-. Hier zou 2/3 van onze ondervraagden een frikandelbroodje kopen, dus voor de ongezonde keuze gaan. Daarna is er wat gerommeld aan de prijzen en nu is een frikandelbroodje ineens €2,- en een tosti nog maar €0,75. Dan is er ineens een beduidend verschil te zien, maar liefst 84% van de leerlingen kiest in dit geval voor de gezonde optie, namelijk een tosti. 

     

Dit betekent dus dat hoe goedkoper de gezonde producten zijn, hoe liever de leerlingen deze willen kopen. Als we eens gaan kijken naar de huidige prijzen van de kantine vindt 61% van de leerlingen deze te hoog. Dit is een best groot percentage. Ook op de vraag wat de leerlingen graag verbeterd zouden zien aan de kantine gaf bijna de helft van de leerlingen aan de prijzen als eerst te verbeteren. Daarnaast vinden zij variatie en meer gezonde keuzes ook belangrijk.

Toch zijn de leerlingen over het algemeen wel tevreden met de kantine. Een groot deel vindt de producten lekker en er zijn ook leerlingen die blij zijn met het concept ‘een gezonde kantine’. Een aantal leerlingen gaf zelfs aan in de enquête dat ze op deze manier veel meer gestimuleerd worden om gezond te eten in plaats van chips en andere ongezonde snacks.

 

3.8 Conclusie
Zoals we gezien hebben in alle 6 punten van het bedrijfsmodel is het bedrijfsmodel van deze kantine prima in orde. De doelgroep zijn leerlingen en hun ouders, maar ook leraren en schoolbezoekers. De meeste mensen die eten in de kantine halen, vinden de producten lekker en vinden het goed dat de kantine gezond is, toch hikken veel mensen nog tegen de hoge prijzen aan, dit vinden mensen blijkbaar veel belangrijker dan het hebben van ongezond eten. Zolang de producten die gezond zijn ook goedkoop blijven, zal men deze graag blijven eten. Het enige waar op dit moment nog wat onvrede over is, zijn de prijzen van de kantine.

 

Hoofdstuk 4 ‘Nieuw businessplan’

4.1 Huidige aanbod

Rekening houdend met alle punten die hierboven al aangestipt zijn, kan er een nieuw plan van aanpak boven komen drijven. Het punt wat er het meeste uit springt, zijn de prijzen in de kantine. Zouden deze verlaagd kunnen worden om op die manier toch nog de kosten eruit te kunnen krijgen?

Fruit

 €       0,40

Snoeptomaatjes

 €       1,00

Worteltjes

 €       1,00

Soep van de dag

 €       0,75

Wicky

 €       0,50

Caprisonne

 €       0,70

Dubbel fris

 €       1,00

Chocomel

 €       0,80

Fristi

 €       0,80

Sultana

 €       0,70

Evergreen

 €       0,70

Knackebrod

 €       1,00

Snelle Jelle

 €       1,00

Diverse kleine koekjes (balisto, sultana, liga)

 €       0,60

Pisolet de luxe

 €       1,50

bollen luxe

 €       2,00

Broodjes assorti

 €       0,90

Tosti

 €       1,00

Wraps

 €       1,00

Panini

 €       2,00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.2 Wicky

Hierboven is de productenlijst van het huidige aanbod in de kantine te zien. Voor het voorbeeldje is de drank Wicky genomen. Deze wordt zoals hierboven te zien, verkocht voor €0,50 per pakje. Als er nu een blik geworpen wordt op het aanbod van een groothandelaar zijn hier 6 pakjes te koop voor €1,-.[25] Om Break-even te draaien op Wicky zou er een prijs van 17 cent per Wicky-pakje gevraagd moeten worden. Omdat de kantine winst moet behalen, zal de prijs boven deze 17 cent moeten liggen. Harry vertelde eerder dat alles 1 keer over de kop gaat, maar dat lijkt dan in dit geval niet kloppen. Volgens de redenering van Harry zou een pakje Wicky 34 cent kosten. Als de Wicky 2 keer over de kop zou gaan, wordt er een bedrag gerealiseerd dat veel dichter bij de prijs ligt, namelijk op 51 cent. Toch is voor Wicky 50 cent wel een hele redelijke prijs, omdat het moeilijk wordt om bedragen als 34 cent te vragen.

4.3 Knäckebröd

Dan nu een snelle blik op het Wasa Knackebröd. Dit wordt in de kantine verkocht voor €1,- per pakje. In de winkel kost deze €12,- voor een doos van 24 stuks[26]. Prijs per stuk bij Break-even zou dus uitkomen op 50 cent. We laten het zoals Harry al eerder zei weer een keer over de kop gaan en dan komen we inderdaad uit op €1,- per pakje. Het Wasa Knackebröd heeft dus een juiste prijs. We kunnen er dus van op aan dat de prijzen die beweerd worden ook daadwerkelijk kloppen. Qua prijzen zullen we dus niet heel veel kunnen veranderen, wat veel belangrijker is, is kijken of we er op de een of andere manier voor kunnen zorgen dat meer leerlingen aankopen doen bij de kantine.

4.4 Kosten verminderen

Het enige waar we nu nog naar kunnen kijken is of we de kosten kunnen verminderen of dat we het aanbod van de kantine nog meer op de leerlingen aan kunnen passen. De grootste kosten van de kantine zitten hem in de inkoop van de producten en in de personeelskosten. Nou zijn die personeelskosten al heel laag omdat de kantine gebruikt maakt van uitzendkrachten van Pluryn die allemaal vrijwillig werken. De enige personeelskosten die er gemaakt worden zijn dus voor Harry, de manager van de kantine. Dus ook qua personeelskosten kan er niet veel worden veranderd. De inkoopkosten kunnen ook niet veranderd worden, tenzij de Sligro, waar onze kantine de producten vandaan haalt, ineens haar prijzen zou verlagen. De kantine werkt namelijk graag met dit bedrijf samen en een goede samenwerking is ook belangrijk voor een succesvol bedrijf, dus veranderen van groothandel is zeker niet gewenst.

4.5 Aanbod kantine

Dan als laatste kan er nog gekeken worden naar het aanbod van de kantine. Zoals er eerder bij hoofdstuk 2 is uitgelegd, zijn er een paar producten in de kantine die beter vervangen zouden kunnen worden. Zo scoren snoeptomaatjes, worteltjes en knäckebröd het laagst en kunnen deze dus het best uit het assortiment gehaald worden. Er zijn wel nog een aantal producten die volgens de leerlingen een prima aanvulling op het huidige assortiment zouden zijn, namelijk een smoothie, een broodje filet american of gerookte zalm, maar ook een verse fruitsalade zou niet misstaan in onze gezonde schoolkantine.

4.6 Eindadvies

Het advies voor de schoolkantine op dit moment zou zijn dat ze de top 3 minst lekkere producten uit het assortiment moeten schrappen, dit zijn snoeptomaatjes, worteltjes en knäckebröd. Hiervoor in de plaats kunnen ze beter artikelen met fruit verkopen, zoals een smoothie of fruitsalade. Ook een luxe broodje is erg gewild onder de leerlingen en zou dus ook goed kunnen verkopen, denk hierbij aan een broodje met filet american of een broodje met gerookte zalm.

 

Hoofdstuk 5 ‘Conclusie’

Op welke manier zou de kantine aantrekkelijker gemaakt kunnen worden voor leerlingen zonder verlies van het gezonde karakter terwijl het huidige bedrijfsmodel niet verslechtert?

5.1 Deelvraag 1
Bij deze deelvraag hebben we de vraag: ‘Aan welke eisen moet een schoolkantine voldoen om zich een gezonde kantine te kunnen noemen?’ beantwoord. In deze deelvraag hebben we gekeken naar de eisen van een gezonde schoolkantine en wat een product nou gezond maakt. Wij zijn erachter gekomen dat er verschillende middelen zijn om te kijken of een product gezond of ongezond is, de bolletjes methode en de jellybean-techniek. De eisen van een gezonde schoolkantine zijn dat hij voor minimaal 75% uit basisvoedingsmiddelen en maximaal uit 25% niet-basisvoedingsmiddelen bestaat, maar dat er uitzonderingen zijn.

5.2 Deelvraag 2
Bij deze deelvraag hebben we de vraag: ‘Welke producten zouden de leerlingen van het Citadel College het liefst willen eten en sluit het aanbod van de kantine hierbij aan?’ beantwoord.  De producten die de leerlingen het liefst willen hebben zijn de: tosti, panini, broodje gezond, smoothie, broodje filet american of gerookte zalm, frikandelbroodje, chips en snoep, chocomel, snelle jelle en balisto. Als dit vergeleken wordt met het aanbod van de kantine kun je concluderen dat 6 van de 11 producten die leerlingen willen verkocht worden in de kantine.

5.3 Deelvraag 3
Bij deze deelvraag hebben we de vraag: ‘Hoe ziet het bedrijfsmodel van de schoolkantine op het Citadel College eruit?’ beantwoord. De kantine heeft een goed kloppend bedrijfsmodel. De doelgroep van de kantine zijn de leerlingen, hun ouders, leraren en schoolbezoekers. De meeste mensen die eten in de kantine halen vinden de producten lekker en vinden het goed dat de kantine gezond is, toch hikken veel mensen nog tegen de hoge prijzen aan, dit vinden mensen blijkbaar veel belangrijker dan het hebben van ongezond eten. Er is dus te concluderen dat de mensen de gezonde producten zullen blijven kopen zolang deze goedkoop blijven.

5.4 Conclusie
Op welke manier zou de kantine aantrekkelijker gemaakt kunnen worden voor leerlingen zonder verlies van het gezonde karakter terwijl het huidige bedrijfsmodel niet verslechtert?

De kantine kan op 2 manieren aantrekkelijker gemaakt worden voor leerlingen. De eerste manier is door de producten die de leerlingen het minst lekker vinden (worteltjes, snoeptomaatjes en knäckebröd) te vervangen door producten die de leerlingen het liefst willen hebben, zoals smoothies en broodjes filet american of gerookte zalm. Door de producten te vervangen die de leerlingen het minst lekker vinden door gezonde producten die de leerlingen wel graag willen hebben wordt de verkoop vergroot zonder verlies van het gezonde karakter. De tweede manier om de kantine aantrekkelijker te maken voor leerlingen is door de gezonde producten goedkoop te houden. Zo blijven de leerlingen de gezonde producten kopen.

In het huidige bedrijfsmodel hebben we ontdekt dat de personeelskosten erg laag zijn omdat er maar 1 betaalde werknemer in de kantine werkt. Ook aan de inkoopwaarde kunnen we niet veel veranderen dus het enige wat er gedaan kan worden om de winst te vergroten is het aanpassen van het assortiment op de leerlingen. De producten die de leerlingen het minst lekker vinden kunnen uit het assortiment gehaald worden en vervangen worden door producten die de leerlingen wel graag willen hebben. Dit is dus de enige manier om de winst te vergroten, met daarbij behoud van het gezonde karakter.

 

Hoofdstuk 6 ‘Samenvatting’

6.1 Deelvraag 1

< >Hierin staat de verwachting beschreven, het antwoord dat vermoedelijk uit deze deelvraag naar voren komt. Een gezonde schoolkantine zal hoogstwaarschijnlijk de eis hebben dat hij voor minimaal 75% uit basisvoedingsmiddelen moet bestaan en voor maximaal 25% uit niet-basisvoedingsmiddelen.

< > InleidingHierin wordt een introductie over het onderwerp gegeven en beschreven wat er precies onderzocht wordt in deze deelvraag. Ook wordt er verteld wat er onderzocht wordt, namelijk aan welke eisen een gezonde schoolkantine moet voldoen zodat  die resultaten vergeleken kunnen worden met onze eigen kantine. Dan kan er uiteindelijk een conclusie ontstaat over in hoeverre de kantine van het Citadel College en gezonde schoolkantine is en hoe het beter zou kunnen.

< >Doel Citadel CollegeIn dit stuk staat beschreven wat een doel van het Citadel College is en hoe dat aansluit bij de gezonde schoolkantine. Een doel van het Citadel College is namelijk voeding. Het Citadel College wil dat de gezonde keus in de kantine de makkelijke keus is door middel van een Gezonde Schoolkantine[27].

< >SligroIn dit stuk staan systemen beschreven om te beoordelen of een product gezond of ongezond is. Hier worden 2 methodes beschreven, de bolletjesmethode en de jellybean-techniek. Hierbij kunnen producten beoordeeld worden op hun smaak en of ze gezond zijn of ongezond.

< >Richtlijnen Gezonde VoedingHierin staan de richtlijnen Gezonde Voeding beschreven volgens het Voedingscentrum. Er staan basisvoedingsmiddelen(bijvoorbeeld water), niet-basisvoedingsmiddelen(bijvoorbeeld snacks( en maaltijden beschreven(bijvoorbeeld maaltijdsalades).

< >Gezonde kantineHierin staan de eisen van een gezonde schoolkantine beschreven. De eisen van een gezonde kantine zijn dat deze voor minimaal 75% uit basisvoedingsmiddelen en maximaal uit 25% niet-basisvoedingsmiddelen moet bestaan. Maar er zijn ook uitzonderingen zoals beschreven in de bijbehorende tabel.

1.6 Conclusie

Hierin wordt het antwoord gegeven op de deelvraag enwordt in 2 zinnen de inhoud van het hoofdstuk samengevat. De eisen van een gezonde kantine zijn dat deze voor minimaal 75% uit basisvoedingsmiddelen en maximaal uit 25% niet-basisvoedingsmiddelen moet bestaan. Maar er staat ook beschreven dat er uitzonderingen zijn zoals beschreven in de bijbehorende tabel.

 

6.2 Deelvraag 2

< >
Hierin staat een verwachting en het verwachte antwoord op de deelvraag. Vermoedelijk bestaat de kantine voornamelijk uit gezonde producten, maar er zullen ook een aantal ongezonde producten mogen zijn. Wij denken dat gezonde producten soep, fruit en salades zijn en dat ongezonde producten frikandelbroodjes en snoep zijn.
2.1 InleidingAlles over jongeren, “De Foodie trend zet door” www.allesoverjongeren.nl Geraadpleegd op 11-12-2014
http://allesoverjongeren.nl/de-foodie-trend-zet-door-jongeren-vinden-voedsel-belangrijk/BijBanen “Bijbanen monitor 2013” Pdf-bestand. Geraadpleegd op 11-12-2014. http://www.bijbanen.nl/documents/BijBanen-Monitor-2013.pdfCitadel College “de Gezonde school”. www.citadelcollege.nl Geraadpleegd op 19-11-2014
http://www.citadelcollege.nl/het_citadel_college/gezonde-schoolDe schoolkantine brigade, “Gezonder aanbod kiezen”,  gezondeschoolkantine.nl,          20-10-14 http://gezondeschoolkantine.voedingscentrum.nl/nl/inspiratie/Gezonder-aanbod-kiezen.aspx

< >De schoolkantine brigade, “Speciale indeling voor schoolkantines” gezondeschoolkantine.voedingscentrum.nl , http://gezondeschoolkantine.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/de-gezonde-kantine/Documents/Gezonde%20schoolkantine/Wat%20en%20waarom/1302%20GSK%20indeling_schoolkantines.pdfDe schoolkantine brigade, “Wat is een gezonde schoolkantine?” , gezondeschoolkantine.nl , 16-10-14, http://gezondeschoolkantine.voedingscentrum.nl/nl/wat-waarom/wat-is-een-gezonde-schoolkantine.aspxDhr. ir. B.C. Breedveld en mw. dr. ir. A.J.P.G. Postma-Smeets, “Gezonde basisvoeding met de Schijf van Vijf”, voedingscentrum.nl , 16-10-14, http://www.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/Documents/Factsheet%20Gezonde%20basisvoeding%20met%20de%20Schijf%20van%20Vijf.pdfDocument onderzoek Plan gezonde school Citadel College. Geraadpleegd op 13-11-2014Ellen van Dinther, “Health promotion” , pdf bestand, file:///C:/Users/leerling/Downloads/Rapport%20gezonde%20schoolkantine%20Citadel%20College.pdfGemiddeld gezien “Gemiddelde uurloon” http://gemiddeldgezien.nl Geraadpleegd op 12-2-2015 http://gemiddeldgezien.nl/meer-gemiddelden/80-gemiddeld-uurloonHet Karel de Grote College, “gezonde schoolkantine” , kgcnijmegen.nl , 20-10-14, http://www.kgcnijmegen.nl/Organisatie/Gezondeschoolkantine.aspxLijst uit de kantine van het Citadel College. Geraadpleegd op 19-11-2014Managementsite “Businessmodel”. www.managementsite.nl Geraadpleegd op 11-12-2014 https://www.managementsite.nl/kennisbank/business-model-verdienmodelNtv Nijmegen, “Citadel gezonde kantine”, Youtube.com, 18-10-2014,https://www.youtube.com/watch?v=7IX4NV2OY90

< >Trouw, de verdieping “Gezond eten met een uitkering kan niet” www.trouw.nl. Geraadpleegd op 11-12-2014
http://www.trouw.nl/tr/nl/8367/Asha-ten-Broeke/article/detail/3361565/2012/12/11/Met-een-uitkering-de-hele-week-gezond-eten-dat-kan-gewoon-niet.dhtmlVrije school beweging “Gezonde kantine van het Karel de Grote college” www.vrijeschoolbeweging.nl Geraadpleegd op 11-12-2014
http://www.vrijeschoolbeweging.nl/nieuws/de-gezonde-schoolkantine-van-het-karel-de-grote-college/

 

Hoofdstuk 10 ‘Beoordeling bronnen’
 

Bron

 

Achtergrond-informatie

schrijver of instantie

Betrouwbaarheid+representativiteit

Waardering

 

Conclusies

uit de bron

 

Bron 1
De schoolkantine brigade, “Wat is een gezonde schoolkantine?” , gezondeschoolkantine.nl , 16-10-14

 

De schrijver van de bron is De schoolkantine brigade.  De schoolkantine brigade is een klein deel van de programma dat de ‘gezonde schoolkantine’ heet.

De bron is erg betrouwbaar. Het is namelijk een site van het voedingscentrum. “Het Voedingscentrum is de autoriteit die consumenten wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke informatie biedt over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze.” Bij het voedingscentrum werken o.a. diëtisten en  kennisspecialisten. Dat zijn dus mensen die een goed advies zouden kunnen geven. Wel zijn er meer van dit zulk bronnen.

De bron is erg bruikbaar voor ons onderzoek omdat we met deze bron informatie hebben gekregen aan welke eisen een gezonde schoolkantine moet voldoen.

In de bron staat dat een gezonde kantine uit minimaal 75% basisvoedingsmiddelen moet bestaan en uit maximaal 25% niet-basisvoedingsmiddelen.

Bron 2
Dhr. ir. B.C. Breedveld en mw. dr. ir. A.J.P.G. Postma-Smeets, “Gezonde basisvoeding met de Schijf van Vijf”, voedingscentrum.nl , 16-10-14

 

De schrijver van de bron zijn Dhr. ir. B.C. Breedveld en mw. dr. ir. A.J.P.G. Postma-Smeets. Maar ook deze bron komt van het voedingscentrum af.

De bron is erg betrouwbaar. Het is namelijk een site van het voedingscentrum. “Het Voedingscentrum is de autoriteit die consumenten wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke informatie biedt over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze.” Bij het voedingscentrum werken o.a. diëtisten en  kennisspecialisten. Dat zijn dus mensen die een goed advies zouden kunnen geven. Wel zijn er meer van dit zulk bronnen.

De bron is erg bruikbaar voor ons onderzoek omdat we met deze bron informatie hebben gekregen over basisvoedingsmiddelen en niet-basisvoedingsmiddelen en de schijf van vijf.

In de bron staat dat De niet-basisvoedingsmiddelen zoals koek, snoep, gebak, fris- en alcoholische dranken vallen buiten de Schijf van Vijf en dat basisvoedingsmiddelen bestaan uit aardappelen, brood, groente, fruit, vlees, vis en zuivel.

Bron 3

Ntv Nijmegen, “Citadel gezonde kantine”, Youtube.com, 18-10-2014

 

De maker van de bron is Ntv Nijmegen.

Ntv Nijmegen is de lokale omroep Nijmegen en dat is dus erg betrouwbaar. Wel zijn er meer van dit soort interviews uitgevoerd maar niet met docenten, leerlingen en de directeur in 1 filmpje.

De bron was niet erg bruikbaar omdat wij er bijna niks van in ons verslag hebben gebruikt, maar wel erg handig als achtergrond informatie.

In de bron worden meningen van docenten, leerlingen en de directeur over de schoolkantine verteld.

Bron 4

De schoolkantine brigade, “Gezonder aanbod kiezen”,  gezondeschoolkantine.nl, 20-10-14

De schrijver is wederom de schoolkantine brigade. De schoolkantine brigade is een klein deel van de programma dat de ‘gezonde schoolkantine’ heet.

De bron is erg betrouwbaar. Het is namelijk een site van het voedingscentrum. “Het Voedingscentrum is de autoriteit die consumenten wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke informatie biedt over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze.” Bij het voedingscentrum werken o.a. diëtisten en  kennisspecialisten. Dat zijn dus mensen die een goed advies zouden kunnen geven. Wel zijn er meer van dit zulk bronnen.

De bron was erg bruikbaar. Want in de bron staan andere producten die er in de kantine gebruikt kunnen worden.

In de bron staan andere producten die er in de kantine gebruikt kunnen worden en ook hoe de kantine gezonder gemaakt kan worden zonder producten te vervangen, maar door bijvoorbeeld ander brood te gebruiken.

Bron 5

Het Karel de Grote College, “gezonde schoolkantine” , kgcnijmegen.nl , 20-10-14

De informatie is gevonden op de site van het Karel de Grote College. Deze site wordt bijgewerkt door de school zelf en daarom kunnen we ervan op aan dat de informatie klopt bij het schoolbeeld dat het Karel de Grote wil schetsen.

De bron is erg betrouwbaar, wij willen namelijk ingaan op hoe de kantine in een andere school functioneert en dit kunnen wij natuurlijk het best doen door de kantine en de visie van die school eens onder de loep te nemen. We kunnen ervan op aan dat de informatie die het Karel de Grote over haar eigen schoolkantine vertelt ook echt de waarheid is.

De bron is erg bruikbaar voor ons onderzoek omdat hij veel informatie over de schoolkantine van het Karel de Grote college geeft en daardoor een belangrijke bron van ons onderzoek kan worden.

De bron vertelt veel over de werkwijze van de schoolkantine op het Karel de Grote college en laat ook zien wat de leerlingen ervan vinden. Ook is het steeds het huidige aanbod van de kantine op de site te vinden.

Bron 6

Ellen van Dinther, “Health promotion” , pdf bestand, Geraadpleegd op 13-11-2014

Ellen van Dinther is een student op de HAN en dit verslag is haar eindwerkstuk, je kunt er dus van uitgaan dat ze hier een hoop tijd en moeite in gestopt.

De bron is erg betrouwbaar omdat er lange tijd onderzoek is gedaan naar de kantine van het Citadel College en dit tot in de laatste puntjes is uitgewerkt door een diëtetiek studente. Ook bevat het document veel verwijzingen naar andere bronnen die gebruikt zijn voor het verslag.

Voor ons onderzoek is het verslag heel bruikbaar. Hierin staat namelijk alle informatie die we heel goed gebruiken bij ons onderzoeken. De onderzoeken lijken in zekere zin ook wel op elkaar dus de informatie zal heel nuttig zijn.

In de bron worden verschillende uitspraken gedaan met betrekking van de gezonde schoolkantine van het Citadel College. Er wordt namelijk aangegeven wat er goed en slecht is aan de kantine en wat er verbeterd zou kunnen worden.

Bron 7

Document onderzoek Plan gezonde school Citadel College. Geraadpleegd op 13-11-2014

 

De schrijvers van de bron zijn Karel de Waal en Marieke te Plate. Karel de Waal is de directeur van het Citadel College.

De bron is erg betrouwbaar. Een van de auteurs van de bron is namelijk onze directeur die alles van de school weet.

De bron is erg nuttig voor ons onderzoek omdat dit het doel van de kantine weergeeft. Dat konden we erg goed gebruiken in deelvraag 1.

In de bron staat een tabel met de prioriteiten van de school en het doel van die prioriteit, bijvoorbeeld sport.

Bron 8

De schoolkantine brigade, “Speciale indeling voor schoolkantines” gezondeschoolkantine.voedingscentrum.nl , Geraadpleegd op 13-11-2014

De schrijver van de bron is De schoolkantine brigade.  De schoolkantine brigade is een klein deel van de programma dat de ‘gezonde schoolkantine’ heet.

De bron is erg betrouwbaar. Het is namelijk een site van het voedingscentrum. “Het Voedingscentrum is de autoriteit die consumenten wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke informatie biedt over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze.” Bij het voedingscentrum werken o.a. diëtisten en  kennisspecialisten. Dat zijn dus mensen die een goed advies zouden kunnen

De bron is erg bruikbaar voor ons onderzoek omdat we met deze bron informatie hebben gekregen over de indeling waaruit een gezonde schoolkantine  bestaat.

In de bron staat een duidelijke tabel over wat er in een kantine mag, zoals frisdrank liever niet, maar in plaats daarvan fruitsap of ice tea.

Bron 9

Lijst uit de kantine van het Citadel College. Geraadpleegd op 19-11-2014

 

De maker van deze lijst is de eigenaar van de kantine.

De bron is erg betrouwbaar omdat de lijst is gemaakt door de man die elke dag in de kantine staat en dus goed weet wat voor producten  er allemaal zijn.

De bron was erg bruikbaar omdat wij deze lijst goed voor de enquête van deelvraag 2 konden gebruiken en voor het verdere onderzoek.

Op de lijst staan alle producten die er in de kantine te vinden zijn, o.a. sultana en tosti.

 

 

 

Bron 10

Managementsite “Businessmodel”. www.managementsite.nl Geraadpleegd op 11-12-2014

 

De management kennisbank is een website waar dagelijks veel mensen op kijken om kennis te vergaren over management.

De bron is erg betrouwbaar omdat het een grote kennisbank is voor alles wat met management te maken heeft. Zo ook het uitleggen van de opbouw van bedrijfsmodellen en de functie hiervan. De site is opgesteld door een paar kenners en de site staat hoog aangeschreven op gebied van kennis.

De bron is erg bruikbaar omdat er een paar nuttige feitjes in staan over een businessplan die wij goed kunnen gebruiken voor het maken van een eigen businessplan.

Er staat veel informatie zoals het nut van een business plan beschreven in de bron. Zo kun je namelijk makkelijk je positie op de markt inschatten.

Bron 11

Citadel College “de Gezonde school”. www.citadelcollege.nl Geraadpleegd op 19-11-2014

De bron is de site van het Citadel College, de school waar de kantine in zit.

 

 

 

 

 

De site van het Citadelcollege wordt beheerd door de school zelf en dus kun je ervan op aan gaan dat de informatie klopt en betrouwbaar is.  De informatie die gegeven wordt bestaat voornamelijk uit feiten en is dus makkelijk te controleren, dit maakt de bron nog betrouwbaarder.

Voor is de bron goed bruikbaar omdat we graag willen weten wat de visie van het Citadel College op haar eigen kantine is en waar de kantine dus aan moet voldoen.

Hier staat in waarom het Citadel College de gezonde kantine zo belangrijk vindt en wat ze eraan doen om het gezonde klimaat ook daadwerkelijk na te streven.

Bron 12

Alles over jongeren, “De Foodie trend zet door” www.allesoverjongeren.nl Geraadpleegd op 11-12-2014

De site allesoverjongeren.nl wordt gerund door het bedrijf ‘Jong en je wilt wat’, de eigenaar van dit bedrijf is Nina Hoek van Dijke en zij heeft meerdere sociale studies en cursussen gevolgd.

De bron is heel betrouwbaar, deze site staat namelijk helemaal in het tekenen van jongeren en waar hun interesses liggen. De site is professioneel opgesteld en er wordt gesproken over hedendaagse onderwerpen.

Het artikel is goed te gebruiken bij ons onderzoek omdat ze hier specifiek ingaan op de trend van het gezond eten en hoe deze opgevangen wordt door jongeren.

Er wordt met een aantal voorbeelden laten zien hoe het belang van goed eten bij jongeren onder de aandacht komt en hoe het belang steeds meer toeneemt.

Bron 13

Trouw, de verdieping “Gezond eten met een uitkering kan niet” www.trouw.nl. Geraadpleegd op 11-12-2014

Het artikel is van de Trouw, een krant die een wijd verspreidings-gebied heeft.

De bron is heel betrouwbaar omdat de Trouw een krant is en deze graag alleen maar betrouwbare informatie verspreiden. Daarnaast worden er in het artikel ook veel feiten genoemd en maar weinig dingen die echt helemaal niet na te kijken zijn, dus dit maakt het artikel zeer betrouwbaar.

Het artikel is voor ons bruikbaar omdat we hier zien dat gezond eten duurder is dan goedkoop eten en daardoor kunnen we een betere inschatting voor onze doelgroep maken.

In het artikel komen diverse voorbeelden en argumenten naar voren die aangeven dat gezond leven met weinig geld simpelweg niet mogelijk is.

Bron 14

BijBanen “Bijbanen monitor 2013” Pdf-bestand. Geraadpleegd op 11-12-2014.

Dit artikel is gepubliceerd door Bijbanen, een site die zich bezighoudt met het werk van vooral jongeren en wat ze hiermee verdienen.

De bron is betrouwbaar, omdat de site Bijbanen veel gegevens van meerdere heeft verzameld en met veel feiten aan komt zetten. Ook zijn er veel verwijzingen naar onderzoeken en testen te vinden die de gegevens die gebruikt worden goed verklaren.

Het artikel is zeer bruikbaar omdat we hierdoor uit kunnen zoeken of jongeren met een baantje meer in de kantine uit willen geven dan jongeren die afhankelijk zijn van hun ouders.

In het artikel komen duidelijk de gegevens van werkende jongeren naar voren, er staan veel tabellen en grafieken in met percentages van werkende en inkomen.

Bron 15

Vrije school beweging “Gezonde kantine van het Karel de Grote college”

Het artikel is geschreven door ‘Vrije school beweging’, dit is een organisatie die allerlei artikels publiceert over onderwijs en alles wat daarmee te maken heeft.

De bron is redelijk betrouwbaar. Het artikel komt uit tweede hand dus het kan zijn dat het artikel subjectief is en dus bepaalde dingen verzwijgt of erbij verzint. Er staat ook nergens iets over een bron waar de informatie vandaag komt. Voordeel is wel dat het artikel voornamelijk bestaat uit feiten die opgezocht kunnen worden.

Het artikel is goed te gebruiken voor ons onderzoek naar het Karel de Grote college omdat hier meer informatie over de kantine staat die we goed kunnen gebruiken.

In het artikel geeft onder andere informatie over de openingstijden van de kantine, de soort producten die ze leveren maar ook dat de kantine zoveel mogelijk biologisch is.

Bron 16

Gemiddeld gezien “Gemiddelde uurloon” http://gemiddeldgezien.nl Geraadpleegd op 12-2-2015

 

De site gemiddeld gezien bevat allerlei gegevens over gemiddeldes. 

De site is betrouwbaar omdat hij veel gegevens bevat van allerlei onderzoeken en testen, hiernaar wordt ook duidelijk verwezen.

De site is goed te gebruiken omdat we op deze manier het gemiddeld looninkomen van Harry kunnen schatten. En op die manier ons bedrijfsmodel compleet kunnen maken.

Er komt uit dat het gemiddelde loon voor iemand die werk verricht zoals Harry ongeveer €19,- per uur verdiend.

 

 

Hoofdstuk 11 ‘Bijlagen’

1. Oude plan van aanpak

PLAN VAN AANPAK


 

   

NAMEN: Romiley Veenhof & Demi van den Tillaart

BEGELEIDER(S): Mevrouw van Wetering & Meneer Tichelaar

ONDERWERP: In hoeverre emotie, inkomen, reclame en omgeving de keuze tussen gezond en ongezond eten beïnvloeden.

Onderzoeksplan

 

Introductie onderwerp

Romiley en ik hebben gekozen voor het onderwerp; In hoeverre emotie, inkomen, reclame en omgeving de keuze tussen gezond en ongezond eten beïnvloeden. Wij gaan dus kijken naar de mate waarin de 4 factoren de keuze tussen ongezond en gezond eten beïnvloeden. We zijn op de factoren gekomen met behulp van een diëtiste en onze eigen bevindingen aan de hand van literatuuronderzoek.

Aanleiding / theoretische achtergrond

Om aan een onderwerp te komen moesten we een formulier invullen. Op dat formulier moesten we opschrijven wat je leuk leek als onderwerp. Op het formulier van Demi stond onder andere het onderwerp: keuzes maken. Op het formulier van Romiley stonden eigenlijk alleen maar onderwerpen die te maken hadden met eten, dit komt doordat Romiley ook diëtiste wil worden en dus heel erg geïnteresseerd is in een gezonde levensstijl. We besloten de 2 onderwerpen te combineren en zo kwamen we uit op ons onderwerp : hoe de keuze tussen gezond en ongezond eten beïnvloed wordt. We besloten voor deze hoofdvraag 4 factoren te kiezen die de keuze zouden kunnen beïnvloeden. Om aan die 4 factoren te komen hebben we met diëtistes contact gezocht. Veel van die diëtistes hadden het erg druk maar uiteindelijk vonden we iemand die ons wou helpen. Zij stelde voor om even op de site te kijken waarvan ze een link had gestuurd. Hier hebben we op gekeken en samen met onze eigen factoren die we bedacht hadden, zijn we op 4 factoren gekomen. De gekozen factoren zijn; emotie, inkomen, reclame en omgeving. Onze hoofdvraag is  geworden;  In hoeverre beïnvloeden emotie, inkomen, reclame en omgeving het eetgedrag?

Hoofdvraag / probleemstelling / onderzoeksvraag

In hoeverre beïnvloeden emotie, inkomen, reclame en omgeving het eetgedrag?

Deelvragen

In hoeverre beïnvloedt emotie het eetgedrag?

In hoeverre beïnvloedt inkomen het eetgedrag?

In hoeverre beïnvloedt reclame het eetgedrag?

In hoeverre beïnvloedt omgeving het eetgedrag?

Hypothesen

Verwachtingen

Emotie

Wij verwachten dat emotie  een grote invloed kan hebben op de keuze tussen gezond en ongezond eten. Patel en Schlundt (2001) deden een onderzoek naar positieve emoties en

eetgedrag. Vrouwen met obesitas werden in een afvalstudie gevraagd om twee weken lang  emoties en voedingsinname te rapporteren. Er werd gevonden dat maaltijden die werden gegeten in positieve en negatieve gemoedstoestanden significant groter waren dan maaltijden  in een neutrale gemoedstoestand. Ook zijn er studies naar geweest.  De huidige studie weerlegt deze gedachte door te stellen dat overeten in een niet-klinische populatie niet veroorzaakt wordt door emoties maar door de wijze waarop deze emoties gereguleerd worden. Om de causale relatie tussen  emotieregulatie en eetgedrag te toetsen, werd de disfunctionele   emotieregulatiestrategie rumineren vergeleken met de functionele strategie van cognitieve herwaardering. Proefpersonen werden geplaatst in een laboratorium met experimentele designs en gevraagd terug te denken aan een recente situatie die hen boos had gemaakt. Vervolgens kregen ze instructies om over de gegeven situatie na te denken door ofwel te rumineren of te herwaarderen. Om het effect  van beide strategieën op eetgedrag te na te gaan, werd een smaaktest gebruikt met ongezonde en gezonde voedseltypes; de voedselconsumptie werd na afloop gemeten. Resultaten lieten zien dat in vergelijking met cognitieve herwaardering, rumineren tot een hogere consumptie van de ongezonde voedseltypes leidde en tot een hogere woede intensiteit. Wij verwachten dus dat de invloed van emotie een erg groot aandeel heeft.

Inkomen

Wij verwachten dat inkomen ook een grote rol speelt om de keuze tussen gezond en ongezond eten te maken. Vaak zijn ongezonde producten namelijk goedkoper dan gezonde producten, hierdoor kiezen mensen met een lager inkomen waarschijnlijk voor het ongezonde product . Het is ook onderzocht of ongezonde producten nou echt goedkoper zijn. Daar is uitgekomen dat dat waar is. “Voeding met een hoge energiedichtheid (relatief veel suiker en vet) is in verhouding goedkoper dan voeding met een lage energiedichtheid (relatief weinig suiker en vet).”

Reclame

We denken ook dat reclame een grote invloed heeft op het eetgedrag van mensen. Er zijn namelijk veel meer reclames over ongezond eten dan over gezond eten. Dat is namelijk ook terug te vinden in een ander onderzoek: “Wat betreft het onderscheid tussen gezonde en ongezonde producten, kan geconcludeerd worden dat het aandeel van ongezonde producten hoger is dan van gezonde producten.” Hierdoor denken wij dat mensen sneller de neiging hebben om iets ongezonds te kopen dan iets gezonds.

Omgeving

We denken ook dat de omgeving een grote invloed heeft op het eetgedrag van mensen. We denken namelijk dat als je met een groep ergens gaat eten en iedereen een pizza eet, dat je dan zelf ook geneigd bent een pizza te eten. Bevelander voerde experimenten uit waarbij kinderen activiteiten ondernamen met leeftijdgenoten die de opdracht hadden om niet of een bepaalde hoeveelheid te eten. De kinderen deden bijvoorbeeld samen boodschappen in de supermarkt, hadden online contact, of keken samen een film. Bevelander constateerde dat de kinderen vaak het gezonde of juist ongezonde eetgedrag van hun metgezel imiteerden.

Werkwijze

Methode

Om de hoofdvraag te beantwoorden, moeten we eerst de deelvragen beantwoorden. Wij willen onze deelvragen gaan beantwoorden met behulp van een literaire studie, vooral op internet, met een enquête en met een proef. Bij de proef willen we kijken wat mensen eerder pakken als ze de keus hebben, iets gezonds of iets ongezonds. Verder zouden wij graag een diëtiste willen interviewen als aanvulling.

Informatiebronnen

Hulpmiddelen

Zoals hierboven  al gezegd is gaan wij een literaire studie doen, een enquête, een praktisch deel wat waarschijnlijk een proef is en misschien een interview met een diëtiste. Wij gebruiken de literaire studie omdat het erg makkelijk is en je kan er veel informatie mee winnen. De enquête gebruiken we vooral voor de deelvraag van de factor emotie om erachter te komen wat mensen eten als ze bv. verdrietig zijn, blij zijn of boos zijn. De proef gebruiken we om te zien wat mensen nou eerder kiezen, gezond of ongezond eten en waarom en het interview gebruiken we om extra informatie te winnen om onze deelvragen  te beantwoorden.

Kader van verslag

Er zal een inleiding zijn met een introductie van het onderwerp, waarom we het hebben gekozen en de hoofd en deelvragen. Het plan van aanpak komt erin en de hypotheses. Dan komt de beantwoording van de deelvragen. De beantwoording van de hoofdvraag. Een literatuurlijst, een conclusie, een discussie en de bijlagen (o.a. de vragen van de enquête en het interview).

Taakverdeling

Hoofd en deelvragen; die hebben we samen opgesteld

Logboek; samen bedacht maar Romiley heeft hem gemaakt

Plan van aanpak; Demi heeft hem gemaakt

Deelvragen; die gaan we verdelen, dus ieder 2 factoren

Hoofdvraag; die gaan we samen beantwoorden

Literatuurlijst; die gaan we samen maken, ieder van de eigen bronnen

Conclusie; die gaan we ook samen maken

Discussie; gaan we ook samen maken

Bijlagen; gaan we ook samen maken

Enquête; gaan we ook samen maken

Interview; gaan we ook samen maken

Gedachtegang over:

 1. presentatievorm verslag
 2. presentatievorm presentatie

We gaan het verslag gewoon in word maken. We gaan het goed en uitgebreid uitwerken met af en toe een plaatje.

 

We gaan onze presentatie maken met powerpoint. We gaan veel plaatjes gebruiken en waarschijnlijk ook een filmpje. Ook komt het praktisch element in het filmpje naar voren.

Apart toevoegen

Logboek  

   

 

Bijlage 2 Oude jaarplanner

Jaarplanner 2014-2015

Week 35

25-8 / 31-8

Hypothese maken bij onze deelvragen en bronnen zoeken voor het beantwoorden van onze vragen. Romiley Jarig J

Week 36

1-9 / 7-9

Hypothese maken bij onze deelvragen en bronnen zoeken voor het beantwoorden van onze vragen.

Week 37

8-9 / 14-9

Zelfstandig werken aan eigen deelvragen

Week 38

15-9 / 21-9

Zelfstandig werken aan eigen deelvragen

Week 39

22-9 / 28-9

Zelfstandig werken aan eigen deelvragen

Week 40

29-9 / 5-10

Bronvermelding bijwerken + zelfstandig werken aan eigen deelvragen

Week 41

6-10 / 12-10

Interview of gesprek plannen (indien nodig voor deelvragen)

Week 42

13-10 / 19-10

Zelfstandig werken aan eigen deelvragen en praktisch onderzoek opstarten.

Week 43

20-10 / 26-10

Herfstvakantie

Week 44

27-10 / 2-11

Elkaars deelvragen nakijken en zelfstandig werken aan eigen deelvragen

Week 45

3-11 / 9-11

Bronvermelding bijwerken + interview of gesprek plannen (indien nodig voor deelvragen)

Week 46

10-11 / 16-11

Werken aan hoofdvraag

Week 47

17-11 / 23-11

Werken aan hoofdvraag

Week 48

18-11 / 30-11

Werken aan inleiding, inhoudsopgave, opmaak en bronvermelding

Week 49

1-12 / 7-12

1 vrij

Allebei gehele verslag goed nakijken + laatste dingetjes bijwerken en afmaken

Week 50

8-12 / 14-12

Voorlopige PWS inleveren

Week 51

15-12 / 21-12

Praktisch onderzoek / Enquête / Interview

Week 52

22-12 / 28-12

Kerstvakantie

Week 1

29-12 / 4-1

Kerstvakantie

Week 2

5-1 / 11-1

Reflectie van voorlopige PWS

Week 3

6-1 / 18-1

Eigen deelvraag verbeteren

Week 4

19-1 / 25-1

Eigen deelvraag verbeteren

Week 5

26-1 / 1-2

Werken aan hoofdvraag

Week 6

2-2 / 8-2

Werken aan hoofdvraag

Week 7

9-2 / 15-2

12 & 13 vrij

Interview of gesprek plannen (indien nodig)

Week 8

16-2 / 22-2

Voorjaarsvakantie

Week 9

23-2 / 1-3

Voorbereiding presentatie maken

Week 10

2-3 / 8-3

Filmen van onderzoek school

Week 11

9-3 / 15-3

Filmen van onderzoek school + montage

Week 12

16-3 / 22-3

Filmen van onderzoek school + montage

Week 13

23-3 / 29-3

Werken aan algehele verslag

Week 14

30-3 / 5-4

3 vrij

Werken aan algehele verslag

Week 15

6-4 / 12-4

6 vrij

Allebei gehele verslag nakijken met eisen

Week 16

13-4 / 19-4

Presentatie oefenen

Week 17

20-4 / 26-4

Presentatie oefenen + alle puntjes op de I zetten

Week 18

27-4 / 3-5

27 vrij

Inlevermoment definitieve PWS + presentaties geven

 

Bijlage 3 Tweede jaarplanner + Nieuwe jaarplanner 2014-2015

Jaarplanner 2014-2015

Week 38

15-9 / 21-9

Nieuwe plannen gemaakt en nieuwe deelvragen opstellen en overleggen met begeleiders.

Week 39

22-9 / 28-9

Gehele verslag vernieuwen en alle nieuwe keuzes duidelijk uitwerken. Bronnen zoeken bij eigen onderzoek

Week 40

29-9 / 5-10

Zelfstandig werken aan deelvragen.

Week 41

6-10 / 12-10

Interview of gesprek plannen (indien nodig voor deelvragen) en verder zelf doorwerken aan deelvragen.

Week 42

13-10 / 19-10

Zelfstandig werken aan eigen deelvragen en kijkje gaan nemen op andere school.

Week 43

20-10 / 26-10

Herfstvakantie

Week 44

27-10 / 2-11

Elkaars deelvragen nakijken en zelfstandig werken aan eigen deelvragen

Week 45

3-11 / 9-11

Bronvermelding bijwerken + enquête afnemen leerlingen Citadelcollege.

Week 46

10-11 / 16-11

Werken aan hoofdvraag

Week 47

17-11 / 23-11

Werken aan hoofdvraag

Week 48

18-11 / 30-11

Werken aan inleiding, inhoudsopgave, opmaak en bronvermelding

Week 49

1-12 / 7-12

1 vrij

Allebei gehele verslag goed nakijken + laatste dingetjes bijwerken en afmaken

Week 50

8-12 / 14-12

Voorlopige PWS inleveren

Week 51

15-12 / 21-12

Praktisch onderzoek / Enquête / Interview

Week 52

22-12 / 28-12

Kerstvakantie

Week 1

29-12 / 4-1

Kerstvakantie

Week 2

5-1 / 11-1

Reflectie van voorlopige PWS

Week 3

6-1 / 18-1

Eigen deelvraag verbeteren

Week 4

19-1 / 25-1

Eigen deelvraag verbeteren

Week 5

26-1 / 1-2

Werken aan hoofdvraag

Week 6

2-2 / 8-2

Werken aan hoofdvraag

Week 7

9-2 / 15-2

12 & 13 vrij

Interview of gesprek plannen (indien nodig)

Week 8

16-2 / 22-2

Voorjaarsvakantie

Week 9

23-2 / 1-3

Voorbereiding presentatie maken

Week 10

2-3 / 8-3

Werken aan algehele verslag

Week 11

9-3 / 15-3

Werken aan algehele verslag

Week 12

16-3 / 22-3

Werken aan algehele verslag

Week 13

23-3 / 29-3

Werken aan algehele verslag

Week 14

30-3 / 5-4

3 vrij

Werken aan algehele verslag

Week 15

6-4 / 12-4

6 vrij

Allebei gehele verslag nakijken met eisen

Week 16

13-4 / 19-4

Presentatie oefenen

Week 17

20-4 / 26-4

Presentatie oefenen + alle puntjes op de I zetten

Week 18

27-4 / 3-5

27 vrij

Inlevermoment definitieve PWS + presentaties geven

 

Nieuwe jaarplanner

Week 46

10-11 / 16-11

Werken aan onze deelvragen + Enquête maken en laten goedkeuren.

Week 47

17-11 / 23-11

Onderzoek bedenken en eventueel uitvoeren + enquête laten maken

Week 48

24-11 / 30-11

Werken aan onze deelvragen

Week 49

1-12 / 7-12

1 vrij

Werken aan onze deelvragen + betrouwbaarheid bronnen uitwerken + resultaten enquêtes uitwerken

Week 50

8-12 / 14-12

Werken aan onze hoofdvraag

Week 51

15-12 / 21-12

Voorlopige PWS inleveren

Week 52

22-12 / 28-12

Kerstvakantie

Week 1

29-12 / 4-1

Kerstvakantie + reflectie voorlopig PWS + zelf deelvragen verbeteren

Week 2

5-1 / 11-1

Verslag verbeteren

Week 3

6-1 / 18-1

Verslag verbeteren

Week 4

19-1 / 25-1

Werken aan hoofdvraag

Week 5

26-1 / 1-2

Interview of gesprek plannen (indien nodig)

Week 6

2-2 / 8-2

Samenvatting + reflectie + discussie maken

Week 7

9-2 / 15-2

12 & 13 vrij

Samenvatting + reflectie + discussie maken

Week 8

16-2 / 22-2

Voorjaarsvakantie + verslag verbeteren

Week 9

23-2 / 1-3

Inleveren definitieve PWS

Week 10

2-3 / 8-3

Werken aan presentatie

Week 11

9-3 / 15-3

Werken aan presentatie

Week 12

16-3 / 22-3

Werken aan presentatie

Week 13

23-3 / 29-3

Werken aan presentatie

Week 14

30-3 / 5-4

3 vrij

Werken aan presentatie

Week 15

6-4 / 12-4

6 vrij

Werken aan presentatie

Week 16

13-4 / 19-4

Presentatie oefenen

Week 17

20-4 / 26-4

Presentatie oefenen + alle puntjes op de I zetten

Week 18

27-4 / 3-5

27 vrij

Presentaties geven

 

Bijlage 4a Logboek van Demi

Wanneer

Wat

Waar

Tijd

3 april 2014

Individueel ideeën bedacht voor het maken van een profielwerkstuk.

Tijdens de mentorles op school

1 uur

10 april 2014

Brainstormen over onderwerp en samenwerking

Tijdens de mentorles op school

1 uur

17 april 2014

Knopen doorgehakt en na veel overleg een onderwerp gevonden wat ons allebei het meest trekt

Tijdens ZB en de mentorles op school

2 uur

24 april 2014

Voorlopige profielwerkstukkeuze ingeleverd, de keuze tussen gezonde en ongezonde voeding. Begeleiders gevonden voor ons PWS (Meneer Tichelaar en Meneer Te Witt).

Tijdens de mentorles op school en zb

2 uur

9 mei 2014

Opstellen van hoofd- en deelvragen met behulp van diëtisten.  Gesprek met Meneer Tichelaar over mogelijke deelvragen.

Tijdens de mentorles op school

1 uur

16 mei 2014

Aantal diëtisten gemaild voor het helpen met de hoofd en deelvragen.

Tijdens de mentorles op school

1 uur

21 mei 2014

Mensen bellen van Profitt kliniek.

Tijdens ZB op school

1 uur

6 juni 2014

Nagedacht over goede factoren en deze gemaild naar Jolien, zij gaat ons helpen bij het maken van een keuze.

Tijdens mentorles op school

1 uur

13 juni 2014

Aan plan van aanpak gewerkt

Mentorles op school en thuis

 1. uur

15 juni 2014

Aan plan van aanpak gewerkt

Thuis

3 uur

16 juni 2014

Aan de inleiding gewerkt

Thuis

2 uur

28 augustus 2014

Aan hypothese gewerkt

ZB en thuis

3 uur

12 september 2014

De jaarplanner veranderd

Tijdens mentorles

1 uur

15 september 2014

De deelvragen+hoofdvraag veranderd. We hebben ook een gesprek met Meneer van Ewald en Meneer de Waal gehad. Met meneer de Waal hebben we een afspraak gemaakt voor maandag 22 september 2014 om bij een gesprek te zijn met de eigenaar van de kantine.

Tijdens pws middag

2 uur

22 september 2014

Wij hebben een gesprek gehad met Harry, de eigenaar van de kantine. Ook hebben we een hoofdvraag en deelvragen bedacht.

Tijdens een tussenuur

1 uur

14 oktober 2014

We hebben een gesprek gehad met mevrouw Sigmans, mevrouw van Wetering, meneer Aerdts en meneer Tichelaar. Ook hebben we een tabel gemaakt van de producten die er in de kantine te verkrijgen zijn en hebben we onze deelvragen aangepast.

Tijdens pws middag

2 uur

16 oktober 2014

De inleiding bijna helemaal geschreven. De hypotheses van mijn deelvragen geschreven en een begin gemaakt aan de inleiding van deelvraag 1.

Thuis

4uur

30 oktober 2014

We hebben een gesprek gehad met mevrouw van Wetering

Op school

1 uur

7 november 2014

We hebben een gesprek gehad met meneer Aerdts waarbij we overlegd hebben over de deelvragen

Tijdens Frans

1 uur

11 november 2014

De inleiding veranderd en de literatuurlijst bijgewerkt

Thuis

4 uur

11 november 2014

Wij hebben een gesprek met meneer Aerdts gehad en daarbij hebben wij onze deelvragen en hoofdvragen vastgesteld.

Op school

1 uur

12 november 2014

Wij hebben mevrouw Schaapman een mail gestuurd met de vraag of zij onze begeleider wil zijn en of zij op 13 november een gesprek met ons kan hebben. Ook hebben wij een nieuwe jaarplanner gemaakt

Tijdens stipuur

1 uur

13 november 2014

Ik heb gewerkt aan mijn deelvraag en heb hem afgekregen. Deze heb ik doorgemaild naar meneer Aerdts om hem na te kijken. Ook heb ik de opbouw van deelvraag 1 verwerkt in de inleiding en ik heb de samenvatting van deelvraag 1 geschreven. Ook heb ik alvast de enquête voor deelvraag 2 gemaakt

Op school

4 uur

14 november 2014

Ik heb de literatuurlijst bijgewerkt

Thuis

1 uur

16 november 2014

Aan de inleiding gewerkt

Thuis

3 uur

19 november 2014

Ik heb mij deelvraag nagekeken en hem beoordeeld. Daarna heb ik de enquête bijgewerkt en hebben we een gesprek gehad met meneer Schoot

PWS middag

3 uur

24 november 2014

Ik heb aan mijn deelvraag gewerkt, deelvraag 1. Ook heb ik de bijlagen bijgewerkt en de literatuurlijst.

Thuis

4 uur

25 november 2014

Ik heb een gesprek gehad met meneer Schoot over ons verslag en de enquête

Op school

30 minuten

26 november 2014

Ik heb aan de enquête gewerkt

Op school

1 uur

28 november 2014

Ik heb aan de enquête gewerkt

Op school

3 uur

29 november 2014

Ik heb aan de enquête gewerkt

Thuis

4 uur

2 december 2014

Overlegd met de afdelingsleider over de enquête van deelvraag 2.

Op school

15 minuten

3 december 2014

De enquête online gezet

Op school

30 minuten

4 december 2014

De resultaten van de enquête bekeken

Op school

 30 minuten

6 december 2014

Aan deelvraag 2 gewerkt

Thuis

4 uur

8 december 2014

Gewerkt aan de bronnen en de betrouwbaarheid ervan.

Tijdens een tussenuur en ZB

3 uur

6 januari 2014

Samen met Romiley aan PWS gewerkt, aan onze deelvragen, alles even doorgelezen en verbeterd.

Thuis

8 uur

8 januari 2015

Gesprek gehad met meneer Schoot

Tijdens PWS-middag

1 uur

11 januari 2015

Gewerkt aan het uitwerken van de enquête

Thuis

5 uur

6 februari 2015

Gewerkt aan het verslag

Tijdens mentoruur

1 uur

8 februari 2015

Gewerkt aan het uitwerken van de enquête

Thuis

4 uur

13 februari 2015

Gewerkt aan deelvraag 2 en de samenvatting van deelvraag 2 gemaakt

Thuis

3,5 uur

15 februari 2015

Gewerkt aan deelvraag 2

Thuis

3 uur

16 februari 2015

We hebben de spelling van de deelvragen verbeterd en aan de betrouwbaarheid van de bronnen gewerkt. Ook hebben we bijlagen toegevoegd en de bijlagen verbeterd

Thuis

8 uur

17 februari 2015

Reflectie gemaakt

Thuis

2 uur

18 februari 2015

De inhoudsopgave verbeterd

Thuis

1 uur

19 februari 2015

De conclusie gemaakt en alles in elkaar gezet

Thuis

10 uur

21 februari 2015

Alles doorgelezen en spelling verbeterd

Thuis

5 uur

 

Bijlage 4b Logboek van Romiley

Wanneer

Wat

Waar

Tijd

3 april 2014

Individueel ideeën bedacht voor het maken van een profielwerkstuk.

Tijdens de mentorles op school

1 uur

10 april 2014

Brainstormen over onderwerp en samenwerking

Tijdens de mentorles op school

1 uur

17 april 2014

Knopen doorgehakt en na veel overleg een onderwerp gevonden wat ons allebei het meest trekt

Tijdens ZB en de mentorles op school

2 uur

24 april 2014

Voorlopige profielwerkstukkeuze ingeleverd, de keuze tussen gezonde en ongezonde voeding. Begeleiders gevonden voor ons PWS (Meneer Tichelaar en Meneer Te Witt).

Tijdens de mentorles op school

1 uur

9 mei 2014

Opstellen van hoofd- en deelvragen met behulp van diëtisten.  Gesprek met Meneer Tichelaar over mogelijke deelvragen.

Tijdens de mentorles op school

1 uur

15 mei 2014

’s Avonds naar een lezing geweest van het boek Gezond en Blij van Ay Lin Kho. Aantekeningen gemaakt om later uit te kunnen werken

In de avonduren

4 uur

16 mei 2014

Uitwerken van de aantekeningen van de lezing.

Tijdens de mentorles  en in tussenuur op school en thuis

4 uur

21 mei 2014

Mensen bellen van Profitt kliniek.

Tijdens ZB op school en tussenuur

2 uur

23 mei 2014

Gewerkt aan uitwerking aantekeningen van de lezing

Tijdens mentorles op school en thuis

2 uur

23 mei 2014

Diëtiste Jolien gebeld en toestemming gekregen om haar als hulp te gebruiken.

Tijdens tussenuur op school

1 uur

6 juni 2014

Nagedacht over goede factoren en deze gemaild naar Jolien, zij gaat ons helpen bij het maken van een keuze.

Tijdens de mentorles op school

1 uur

18 juni 2014

Jaarplanner gemaakt en de logboeken even een nieuwe opmaak gegeven en beter gemaakt.

Thuis

4 uur

26 augustus 2014

De draad weer opgepakt en de planning nageleefd.

Op school

2 uur

29 augustus 2014

Gewerkt aan plan van aanpak met nieuwe bronvermeldingen.

Thuis/op school

3 uur

9 september 2014

Nagedacht over beste opbouw van de deelvragen

Thuis

2 uur

12 september 2014

De jaarplanner veranderd.

Tijdens de mentorles

1 uur

15 september 2014

De deelvragen + hoofdvraag veranderd. Gesprek met Meneer van Ewald en Meneer de Waal gehad. Met meneer de Waal hebben we een afspraak gemaakt voor maandag 22 september 2014 om bij een gesprek te zijn met de eigenaar van de kantine.

Tijdens de PWS middag

4 uur

22 september 2014

We hebben een gesprek gehad met Harry, de eigenaar van de kantine. Ook hebben we een hoofdvraag en deelvragen bedacht.

Tijdens een tussenuur en ZB

2 uur

26 september 2014

Gewerkt aan het nieuwe verslag, alle dingen verbeterd, nieuwe korte versie van het plan van aanpak en jaarplanner aangepast. Ook opmaak van het verslag veranderd

Thuis

3 uur

27 september 2014

Gewerkt aan deelvraag 2, mail gestuurd aan de manager van de Sligro voor meer informatie over ‘Break-Point’ en wat dingen opgezocht over eisen van certificaten.

Thuis

3 uur

14 oktober 2014

We hebben een gesprek gehad met mevrouw Sigmans, mevrouw van Wetering, meneer Aerdts en meneer Tichelaar. Ook hebben we een tabel gemaakt van de producten die er in de kantine te verkrijgen zijn en hebben we onze deelvragen aangepast.

Tijdens pws middag

3 uur

30 oktober 2014

We hebben een gesprek gehad met mevrouw van Wetering

Op school

1 uur

4 november 2014

Nagedacht over het kiezen van de begeleiders en research gedaan naar docenten.

Op school en thuis

3 uur

7 november 2014

We hebben een gesprek gehad met meneer Aerdts waarbij we overlegd hebben over de deelvragen

Tijdens Frans

1 uur

11 november 2014

Wij hebben een gesprek met meneer Aerdts gehad en daarbij hebben wij onze deelvragen en hoofdvragen vastgesteld.

Op school

1 uur

12 november 2014

Wij hebben mevrouw Schaapman een mail gestuurd met de vraag of zij onze begeleider wil zijn en of zij op 13 november een gesprek met ons kan hebben. Ook hebben wij een nieuwe jaarplanner gemaakt

Tijdens stipuur

1 uur

 

13 november 2014

Hele dag aan PWS gewerkt, deelvragen gemaakt, kort overleg met Harry van de kantine.

Tijdens vrije dag

8 uur

20 november 2014

Gewerkt aan opmaak van het hele verslag

Op school en thuis

6 uur

3 december 2014

Literatuurlijst bijgewerkt en bronnen gecontroleerd op betrouwbaarheid

Thuis

5 uur

8 januari 2015

Gesprek gehad met meneer Schoot

Tijdens PWS-middag

1 uur

11 januari 2015

Hele dag aan PWS gewerkt

Thuis

6 uur

22 januari 2015

Gewerkt aan het bedrijfsmodel

Thuis

3 uur

6 februari 2015

Gewerkt aan het verslag

Tijdens mentoruur

1 uur

8 februari 2015

Gewerkt aan conclusies voor het bedrijfsmodel

Thuis

3 uur

10 februari 2015

Discussie en begin conclusie geschreven en deelvraag bijgewerkt

Thuis

4 uur

13 februari 2015

Deelvraag helemaal af en compleet gemaakt

Thuis

3 uur

17 februari 2015

Literatuurlijst in orde gemaakt met de nieuwe bronnen en alles op alfabet gezet

Thuis

3 uur

19 februari 2015

Samen alles in elkaar gezet en alles nog een doorlopen

Thuis

10 uur

20 februari 2015

Spelling gecontroleerd en verbetert

Thuis

6 uur

22 februari 2015

Verslag laten afdrukken bij een drukker

Bij de drukker

3 uur

23 februari 2015

Verslag laten inbinden bij de drukker

Bij de drukker

2 uur

 

Bijlage 5 Contacten

5.1 Mailcontacten

5.1.1 Aan: Profitt, bedrijf van 3 diëtistes.

Wij zijn Demi en Romiley, beide 16 jaar. Wij zitten in 5VWO op het Citadel College in Lent. Kort geleden zijn wij begonnen met een onderwerp zoeken voor ons profielwerkstuk. Omdat wij dit beide interessant vinden willen wij ons profielwerkstuk maken over de keuze die mensen maken tussen gezond en ongezond eten. Wij willen deze hoofdvraag onderzoeken met het beantwoorden van een aantal deelvragen, bijvoorbeeld wat is de invloed van sport, reclames, etc. Wij hopen dat u ons misschien zou willen helpen met het opstellen van onze deelvragen, door ons te helpen met het zoeken naar de 4 grootste factoren waardoor mensen de keuze maken tussen gezond en ongezond. We zouden kunnen bellen, mailen of zelfs een keer langs kunnen komen.

Wij horen graag van u!

Vriendelijke groet
Romiley Veenhof
Demi Van Den Tillaart

Daarna nog telefonisch contact gehad met Jolien, een van de drie medewerkers bij Profitt. In dat telefoongesprek gaf ze aan ons wel te willen helpen en of we haar wilde mailen met de informatie die we tot nu toe hadden zodat ze onze hoofd- en deelvragen kon controleren (zie bijlage 5.2.)

Hallo Jolien,

Wij zijn erg blij dat je ons wil helpen bij de keuze van de deelvragen!

Afgelopen dagen hebben wij druk nagedacht over de keuze die ons het beste leek, daar zijn een aantal dingen uitgekomen;

- Reclame
Reclame op tv of in de krant bijvoorbeeld kan mensen wellicht beïnvloeden in hun keuze. Er zijn vooral reclames over ongezonde producten, terwijl deze juist wel gepresenteerd worden als een goed product. Dit is volgens ons een grote valkuil.

- Sport
Mensen die veel sporten leven vaak gezonden en na een flinke work-out eten ze liever iets gezonds dan iets zoets. Anders is het sporten ook voor niks geweest. Aan de andere kant zullen er natuurlijk ook mensen zijn die juist meer snoepen omdat ze sporten, omdat ze denken, oh dat sport ik er wel weer af. 

- Geld
De keuze van voeding kan ook afhangen van het inkomen van een gezin. Zo denken wij dat mensen met een lager inkomen vaak ongezondere keuzes maken. In eerste instantie lijken magnetronmaaltijden etc. goedkoper dan verse producten, maar dat is zeker niet altijd zo.

- Smaak
Mensen neigen vaak eerder naar iets ongezonds dan naar iets gezonds. Dat zal vooral aan de smaak liggen, want bijna iedereen vindt een Snickers lekkerder dan een appel, maar hoe kan dat nou? Dat willen wij graag uitzoeken.

- Van vroeger uit

Van vroeger uit was het belangrijk om veel calorieën binnen te krijgen omdat er toen weinig voedsel was. Daarom zit het in onze natuur om zo veel mogelijk calorieën tot ons te nemen. Nu is er een voedseloverschot ten opzichte van een lange tijd terug, maar toch blijven we met die gedachte in ons hoofd zitten waardoor we eerder voor iets ongezonds zullen kiezen wat veel calorieën bevat.

We hopen dat je ons wil helpen bij het kiezen van de 4 beste factoren uit deze mail of misschien nog aanvullingen hebt op deze factoren.

Alvast heel erg bedankt!

Groetjes Romiley Veenhof en Demi van den Tillaart

Daar kregen wij dan het volgende antwoord weer op;

Dag Romiley en Demi,

Goed dat jullie al nagedacht hebben en het e.e.a. op papier hebben gezet. Wat ik niet precies weet is of jullie nou je werkstuk maken over het ontstaan van overgewicht of de verandering van het voedingspatroon. Als jullie het eerste onderwerp hebben, spelen de onderste drie factoren naar mijn mening het meeste een rol. Maar beter is het natuurlijk om te kijken of dit vanuit de literatuur ook de meest belangrijke factoren zijn.

Je zou het met meerdere factoren kunnen aanvullen. Wellicht kan onderstaande site jullie daarbij helpen: http://www.nationaalkompas.nl/gezondheidsdeterminanten/persoonsgebonden/overgewicht/wat-zijn-de-mogelijke-oorzaken-van-overgewicht/.

Veel succes!

Met vriendelijke groet,

Jolien Slegers 

Daar hebben wij dan het volgende weer op geantwoord;

Hallo Jolien,

Het exacte onderwerp wat wij willen onderzoek is waarop mensen de keuze baseren tussen iets gezond en iets ongezonds eten.

Het idee van de snickers en de appel, waarom eet je liever een snickers dan een appel.

Vriendelijke groet Romiley Veenhof

En Jolien wist ons weer super goed te helpen door het volgende antwoord;

Hoi Romiley,

Dan zijn sociale factoren ook heel erg belangrijk! Als je bijvoorbeeld altijd hebt geleerd dat een appel lekker is, dan zul je dit vaak hebben moeten eten en het uiteindelijk ook lekker gaan vinden (Iets vaak proeven stimuleert de smaakvoorkeuren). Daarnaast hebben vrienden/vriendinnen ook een grote invloed op de voedselkeuze. Stel dat die allemaal een Snickers eten. Grote kans dat men onder 'sociale druk' ook kiest voor die Snickers (ook al zou men meer zin hebben in een appel). 

Dan is onderstaande site misschien iets om door te nemen: http://www.nationaalkompas.nl/gezondheidsdeterminanten/leefstijl/voeding/welke-factoren-beinvloeden-de-voeding-en-het-voedingsgedrag/

Succes!

Groet,

Jolien

Ons antwoord was toen als volgt;

Hallo Jolien,

Heel erg bedankt! Daar hadden we zelf nog niet eens aan gedacht, we gaan hier wel even mee verder!

We laten nog wel even weten welke we uiteindelijk gekozen hebben ;) 

Groetjes Romiley

 

5.1.2. Aan: Dietist.nl, bedrijf van aantal diëtisten

Aanvraag gedaan via de site;

Wij zijn Demi en Romiley, beide 16 jaar. Kort geleden zijn wij begonnen met een onderwerp zoeken voor ons profielwerkstuk. Omdat wij dit beide interessant vinden willen wij ons profielwerkstuk maken over de keuze die mensen maken tussen gezond en ongezond eten. Wij willen deze hoofdvraag onderzoeken met het beantwoorden van een aantal deelvragen, bijvoorbeeld wat is de invloed van sport, reclames, etc. Wij hopen dat u ons misschien zou willen helpen met het opstellen van onze deelvragen, door ons te helpen met het zoeken naar de 4 grootste factoren waarom mensen de keuze maken tussen gezond en ongezond. We zouden kunnen bellen, mailen of zelfs een keer langs kunnen komen.

Wij horen graag van u!

Vriendelijke groet
Romiley Veenhof
Demi Van Den Tillaart

Antwoord als volgt;

Beste Romiley en Demi,

Bedankt voor jullie mail. Omdat wij zoveel aanvragen voor interviews krijgen hebben wij besloten alleen studenten van de opleiding van voeding en diëtetiek verder te helpen. Ik moet jullie dus teleurstellen. 

Succes met jullie profielwerkstuk!

Vriendelijke groeten,

Leonie van der Velden, diëtist

Dietist.nl

 

5.1.3. Aan: Monique van Nieuwstadt, formulemanager ‘Break-Point’

Beste Mevrouw van Nieuwstadt,

Ik ben Romiley Veenhof, 17 jaar oud en leerling op het Citadel College in Lent.
Ik zit nu in 6VWO en dan wordt er van ons verwacht een profielwerkstuk te maken.
Samen met een klasgenoot heb ik ervoor gekozen om ons profielwerkstuk over de schoolkantine te doen. Van de kantine-eigenaar bij ons op school hebben wij een aantal foldertjes gekregen van de Sligro, omdat dit de grootste leverancier is voor gezonde schoolproducten en natuurlijk door de formule van 'Break-Point'. 

Nu zou ik u het volgende willen vragen; Zou het mogelijk zijn dat wij een uitgebreide lijst krijgen van alle producten die er te koop zijn bij de Sligro m.b.t. de gezonde schoolkantine? Wij hebben natuurlijk al wat producten zien staan in het foldertje maar het foldertje dateert uit 2013 en ik kan mij dus voorstellen dat het aanbod iets verouderd is. 

Ik hoor graag iets van u,
Alvast heel erg bedankt.

Vriendelijke groet
Romiley Veenhof

romileyveenhof@hotmail.com
0616352478

Antwoord meteen na het verzenden;

Geachte e-mailer,

Vanwege vakantie ben ik niet aanwezig. Vanaf maandag 29 september ben ik weer aanwezig en zal ik op uw email reageren. Voor dringende zaken kunt u contact opnemen met mijn collega Chantal v/d Wiel via cvdwiel@sligro.nl of 06-23369954.
Deze mail wordt niet doorgestuurd.

Met vriendelijke groet, 

Monique van Nieuwstadt 
Formule Manager Break Point

Gelukkig is dit geen probleem, omdat het nog maar 2 dagen duurt voordat ze terug is van vakantie en we geen haast hebben hiermee.

 

5.14 Mail naar het voedingscentrum

Beste mevrouw/meneer,

Mijn naam is Demi van den Tillaart en ik zit in 6vwo. Ik doe samen met Romiley Veenhof mijn pws over een gezonde kantine. Wij hebben uw site gebruikt als bron maar wij vragen ons wel 1 ding af. Waarom hebben jullie voor de percentages 75% basisvoedingsmiddelen  en 25%n niet-basisvoedingsmiddelen gekozen. 

 

Wij horen graag van u. Alvast bedankt.

 

Groetjes,

Romiley Veenhof en Demi van den Tillaart.

Antwoord

Beste Demi, 

In 2011 is het Handvest ‘Gezonder voedingsaanbod op scholen’ opgesteld, waarin wordt uitgelegd hoe scholen stap voor stap kunnen toewerken naar een Gezonde Schoolkantine. Het Voedingscentrum heeft de criteria in samenwerking met de Handvestpartijen opgesteld. Het Voedingscentrum wilde liefst gaan voor 100% gezonde producten, maar dit vonden diverse handvestpartijen niet reeel. Uiteindelijk is het uitgekomen op de compromis van 75% basisvoedingsmiddelen en 25% niet-basisvoedingsmiddelen.

Oorspronkelijk werd een 75/25 % school gezien als een ‘goed op weg’-school en een 100% school als ‘ideale schoolkantine’.

Later is dit veranderd. Nu wordt een 75/25% school gezien als een ‘gezonde schoolkantine’. Dit neemt niet weg dat het Voedingscentrum nog steeds liever zou zien dat het aanbod 100% basis zou zijn.

Ik hoop dat dit jullie vraag beantwoordt.

Groet Joke

 

5.2 Telefoongesprekken

Wij zijn via mevrouw Nas bij het bedrijf Profitt terecht gekomen. Wij hebben een telefoongesprek met haar gevoerd wat ons helaas niet verder heeft geholpen omdat zij het heel erg druk had. Na dit telefoongesprek zijn we verder gegaan op mailcontact.

 

5.3 Interviews en gesprekken

5.3.1 Gesprek met Harry, de beheerder van de kantine Citadel College

Via meneer de Waal hebben we een gesprek aangevraagd met Harry, de beheerder van de kantine. We hebben hem ons plan voor het PWS voorgelegd en hij was erg geïnteresseerd. Hij wil ons graag helpen met het verstrekken van informatie en we zouden eventueel zelf de kantine anders mogen indelen voor een bepaalde periode. Ook heeft hij ons doorverwezen naar de Sligro die gespecialiseerd is in het aanleveren van gezonde producten voor schoolkantines. Hij heeft ons in ieder geval op het hart gedrukt dat we altijd bij hem terecht kunnen als we iets willen weten of als we hulp nodig hebben bij ons onderzoek.

 

Bijlage 6

< >Gekozen prioriteiten

Prioriteiten

Waarom is er voor deze prioriteit gekozen?

Wat is het doel?

Prioriteit 1:

Voeding.

Het Citadel College wil dat de gezonde keus in de kantine de makkelijke keus is door middel van een Gezonde Schoolkantine.

 • Leerlingen leren over gezonde voeding (project Gezonde Schoolkantine).
 • Leerlingen actief betrokken bij de GSK.
 • Een kantine met een gezond aanbod (75-25% volgens de assortimentsmeter van het Voedingscentrum). Karel de Waal met leden van de werkgroep GS in gesprek met Pluryn over hoe het assortiment gezond te houden.  
 • Zichtbaar maken 'Wat is gezond?'
 • Een Gezonde Schoolkantines op beide locaties worden geëxploiteerd door Plurijn[28].
 • De activiteiten Voeding actueel houden door de werkgroep.
 • In alle leerjaren is binnen educatie aandacht voor gezonde voeding. In 2013-2014 stellen we vast wat er bij welk vak gedaan wordt. O.a. een combinatie LO en Mens & Natuur.
 • Rol bij Scholen inspireren Scholen. Citadel College ontvangt collega kantine-beheerders voor een KIEK (Kijk In Eigen Keuken). Karel en Sander delen hun ervaringen met het unieke concept GSK i.s.m. Pluryn, de succesfactoren en valkuilen.

Prioriteit 2:

Sport & Bewegen

Het Citadel College wil dat leerlingen plezier krijgen en behouden in sport.

 • LO-uren.
 • Sportdagen.
 • Regionale sporttoernooien. Mission Olympic. Geborgd in vakgroep LO.
 • Leerlingen krijgen en behouden plezier in sport.
 • De gezonde keus wordt uitdragen door personeel. Personeel wordt ondersteund/aangemoedigd bij het werken aan zijn/haar eigen vitaliteit. Docentensport (voetbal, fietsen en lopen in groepsverband). Nieuwe impuls als opvolger voor Fietsen Scoort. Fietsen blijft school zelf bijhouden. 
 • Tussen- en buitenschools sporten door Lotte,combinatiefunctionaris SSN.

Prioriteit 3:

Veilige school.

Het Citadel College wil ervoor zorgen

dat er in alle klassen voor alle leerlingen een positief leef- en werkklimaat heerst.

 • De school is een veilige school voor alle leerlingen en medewerkers. De werkgroep Diversiteit draagt zorg voor een plan op dit thema en de uitvoering.
 • Duidelijke regels en afspraken.
 • Activiteiten organiseren die bijdragen aan een positieve sfeer.
 • Docenten blijven opleiden in en coachen bij de vaardigheden die ze nodig hebben om zo’n positief en opbouwend klimaat te bewerkstelligen.

Prioriteit 4:

Genotmiddelen.

Citadel wil Rookvrije school blijven.

En heeft ook een helder beleid omtrent andere genotmiddelen.

 • Heldere regels en afspraken omtrent genotmiddelen.
 • Handhaving / passende sancties.
 • Preventieve interventies.
 • Regelgeving en beleid opnemen in plan Gezonde School?

Prioriteit 5:

Mentale Gezondheid

Het Citadel College wil samen met partners in de regio (RUN, HAN, GGD Regio Nijmegen) een bijdrage leveren aan de mentale gezondheid van leerlingen en personeel. Omdat een goed ontwikkeld mentaal vermogen kan leiden tot verbeterde studieresultaten, een beter inkomen en betere relaties.

 • Mogelijk implementeren Positive Behabiour Support (PBS) op het VMBO.
 • Op maat werken aan een whole school approach Mentale Gezondheidsbevordering. Passend bij wat het Citadel College al doet, wenst en wat haalbaar is. Schooljaar 2013-2014 op de Dijkstraat. Loes Lieber en collega i.s.m. RUN - Rinka van Zundert, GGD Gelderland Zuid - Marieke te Plate. En mogelijk HAN.
 • Mentorprogramma in 2013/2014 herzien.
 • Rots&Water aanbieden waar gewenst. Per klas of bepaalde groep.

Wens:

Effecten meten van GS-aanpak.

Wat leveren onze inspanningen op?

 • Bekijken of een dergelijk onderzoek haalbaar is in het algemeen of op thema GSK, genotmiddelen (Roken Drinken), Mentale GH.

Bijlage 7 enquête

Beste leerlingen,       

Wij zijn Romiley Veenhof en Demi van den Tillaart uit 6vwo. Wij zijn momenteel bezig met ons profielwerkstuk en ons onderwerp is de gezonde schoolkantine. Wij zouden onze kantine namelijk graag willen verbeteren en daarvoor hebben wij jullie nodig. Wij willen namelijk weten wat de leerlingen van het Citadel College, jullie dus, graag in hun gezonde kantine zouden willen hebben. Het zou erg fijn zijn als jullie onze enquête goed invullen, zodat we samen ervoor kunnen zorgen dat onze kantine verbetert.

Alvast bedankt voor jullie medewerking.

Vriendelijke groet,
Romiley Veenhof en Demi van den Tillaart

Geef jouw schoolkantine een cijfer tussen de 1 en 10, in hele getallen.

Geef een top 3 van de producten die jij het minst lekker vindt uit jouw kantine:
Fruit, Snoeptomaatjes, Worteltjes, Soep van de dag, Wicky, Caprisonne, Dubbelfris, Chocomel, Fristi, Sultana, Evergreen, Knackebrod, Snelle Jelle, Balisto, Liga, Pisolet, luxebollen, luxe Broodjes assorti, Broodje gezond, Tosti, Wraps, Panini

Welke van de onderstaande producten zou je graag in je kantine willen hebben?
Smoothie/Muesli/Broodje met filet american/Gerookte zalmfruitsalade met bijvoorbeeld aardbeien banaan appel en sinaasappelkwark/Thee.

Welk product zou jij eerder kopen?
Een tosti van 1 euro of een frikandel broodje van 1 euro

Welk product zou jij eerder kopen? Een tosti voor 0,75 cent of een frikandel broodje voor 2 euro

Wat zou jij verbeteren aan jouw schoolkantine?
Andere gezonde producten/De prijzen/Meer variatie

Wat vind je goed aan je schoolkantine?
Ze hebben lekkere producten/Ze hebben gezonde producten/De prijzen zijn goed/De kwaliteit van de producten is goed

Wat vind je van de prijzen in jouw schoolkantine?
Te hoog/Te laag/Bij sommige producten te hoog.

Noem 1 product, welk product mag er weg uit jouw schoolkantine?

Als de mogelijkheid er zou zijn, zou je het dan leuk vinden om zelf een keer in de schoolkantine mee te werken? Ja/Nee/Alleen als

Zou jij het leuk vinden als er producten in de kantine verkocht worden die leerlingen zelf hebben gemaakt? Ja/Nee/Alleen als

Zou jij als de mogelijkheid er was zelf een product bereiden voor jouw kantine? Ja/Nee/Alleen als

Omcirkel het cijfer dat jij de volgende producten geeft.Van welk product vindt je de prijs te hoog?Eventuele overige opmerkingen:

[1] http://gezondeschoolkantine.voedingscentrum.nl/nl/wat-waarom/wat-is-een-gezonde-schoolkantine.aspx

[2]http://www.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/Documents/Factsheet%20Gezonde%20basisvoeding%20met%20de%20Schijf%20van%20Vijf.pdf

[3] https://www.youtube.com/watch?v=7IX4NV2OY90

[4] http://gezondeschoolkantine.voedingscentrum.nl/nl/inspiratie/Gezonder-aanbod-kiezen.aspx

[5] http://gezondeschoolkantine.voedingscentrum.nl/nl/wat-waarom/wat-is-een-gezonde-schoolkantine.aspx

[6]http://www.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/Documents/Factsheet%20Gezonde%20basisvoeding%20met%20de%20Schijf%20van%20Vijf.pdf

[7] Document onderzoek Plan gezonde school Citadel College (zie bijlage 6)

[8] Pluryn is een organisatie die zichzelf met de volgende tekst voorstelt op haar website: “Bij Pluryn geven we mensen met een handicap mogelijkheden om vorm en inhoud te geven aan hun leven. Daarbij richten wij ons op een voor de cliënt zo volwaardig mogelijke plek in de samenleving. We doen dat op basis van gelijkwaardigheid: samen met de cliënt, diens verwanten en de samenleving."

[9] file:///C:/Users/leerling/Downloads/Rapport%20gezonde%20schoolkantine%20Citadel%20College.pdf

[10] file:///C:/Users/leerling/Downloads/Rapport%20gezonde%20schoolkantine%20Citadel%20College.pdf

[11] file:///C:/Users/leerling/Downloads/Rapport%20gezonde%20schoolkantine%20Citadel%20College.pdf

[12] file:///C:/Users/leerling/Downloads/Rapport%20gezonde%20schoolkantine%20Citadel%20College.pdf

[13] Mail voedingscentrum in bijlage 11.5.1

[14] http://gezondeschoolkantine.voedingscentrum.nl/nl/wat-waarom/wat-is-een-gezonde-schoolkantine.aspx

[15] http://gezondeschoolkantine.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/de-gezonde-kantine/Documents/Gezonde%20schoolkantine/Wat%20en%20waarom/1302%20GSK%20indeling_schoolkantines.pdf

[16] https://www.youtube.com/watch?v=7IX4NV2OY90

[17] http://gezondeschoolkantine.voedingscentrum.nl/nl/inspiratie/Gezonder-aanbod-kiezen.aspx

[18] Lijst uit de kantine van het Citadel College, locatie Griftdijk

[19] https://www.managementsite.nl/kennisbank/business-model-verdienmodel

[20] http://www.citadelcollege.nl/het_citadel_college/gezonde-school

[21] http://allesoverjongeren.nl/de-foodie-trend-zet-door-jongeren-vinden-voedsel-belangrijk/

[22] http://www.trouw.nl/tr/nl/8367/Asha-ten-Broeke/article/detail/3361565/2012/12/11/Met-een-uitkering-de-hele-week-gezond-eten-dat-kan-gewoon-niet.dhtml

[23] http://www.bijbanen.nl/documents/BijBanen-Monitor-2013.pdf

[24] http://gemiddeldgezien.nl/meer-gemiddelden/80-gemiddeld-uurloon

[25] https://www.makro.nl/shop/nl/office/product/2369939001001

[26] https://www.makro.nl/shop/nl/office/product/5453721001001/Wasa-Sandwich-Sandwich-Cream-Cheese-&-Chives-24-stuks

[27] Document onderzoek Plan gezonde school Citadel College (zie bijlage 6)

[28] Pluryn is een organisatie die zichzelf met de volgende tekst voorstelt op haar website: “Bij Pluryn geven we mensen met een handicap mogelijkheden om vorm en inhoud te geven aan hun leven. Daarbij richten wij ons op een voor de cliënt zo volwaardig mogelijke plek in de samenleving. We doen dat op basis van gelijkwaardigheid: samen met de cliënt, diens verwanten en de samenleving."

REACTIES

B.

B.

http://www.profielwerkstuk.info

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.