Hoe start je je eigen onderneming

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Profielwerkstuk door een scholier
  • havo | 4838 woorden
  • 1 oktober 2004
  • 119 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
119 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Inhoudsopgave

Inleiding
Vaardigheden
Marketing
Huisvesting
Financiën
Rechtsvorm
Verzekering
Papierwinkel
Interview met [persoon]
Interview met [persoon] 
Conclusie
Bronnen
Logboek

Inleiding

Wij hebben besloten om in het PWS het te hebben over het starten van een eigen winkel. Het lijkt ons interessant om te weten hoe je zoiets zou moeten aanpakken. Je moet dus eerst wel weten wat je precies voor een winkel wilt hebben en wat voor een verwachtingen ervan hebt. We hebben dan ook verschillende bronnen geraadpleegd en interviews gedaan. We zijn naar het gemeentehuis geweest en we wouden ook een financieel adviseur informeren, maar die had geen tijd. We leggen onze kopjes uit en vervolgens zeggen we wat van toepassing zou zijn op onze winkel! Niet bij alle kopjes kunnen we uitleggen hoe dat in onze winkel zou moeten. We hebben dan ook geprobeerd om ons verslag, van dit onderzoek, duidelijkheid te laten bieden wat je handelingen zijn voor het openen van je eigenkledingzaak.

Vaardigheden

Realiteitszin
• Je moet privé en zakelijk goed gescheiden houden.
• Als je een beslissing neemt moet je alles kunnen ondersteunen door feiten en goede argumenten.
Zijn mijn plannen haalbaar?
Ja, er is geen speciale opleiding voor nodig! Als je genoeg vakkennis hebt en alle vergunningen en een geschikte vestiging hebt is het plan haalbaar.

Zelfdiscipline
• Als ondernemer moet je jezelf goed aan het werk kunnen zetten.
Welke cursus of opleiding kan ik volgen?
Retail management is bv, een opleiding die te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf, maar een opleiding en/of cursus is niet beslist nodig.
Eventueel kun je een cursus timemanagement, om je tijd efficiënt mogelijk in te delen, volgen.

Marktkennis
• Weten wat je doelgroep van je verwacht.
• Weten hoe je nieuwe klanten kunt winnen.
• Kennis voor inkoop waardoor je sterker wordt bij het bedingen van voorwaarden en prijzen.
Weet ik wat mijn klanten willen?
Ja, onze doelgroep zijn de jongeren van nu. We willen onze kennis hoog houden door verscheidende beurzen te bezoeken. We gaan voor mode en kleding met een goede kwaliteit (dan denken we aan merkkleding)

Besluitvaardigheid
• Durven een gok te nemen en niet iemand anders de knoop voor je door laten hakken.
• Door het nemen van een beslissing zorg je ervoor dat je kennis op tal van gebieden vooruit gaat.

Netwerken
• Bij het starten van een bedrijf gaat men er vanuit dat je al netwerkkennis hebt. Bv. Door familie, vrienden, klanten, medeondernemers en concurrenten.
• Belangrijk is dat je iemand hebt om op terug te vallen.
• Ook is het handig om de open dag van leveranciers te bezoeken, hierdoor krijg je goede contacten en word het vormen van je netwerk een stukmakkelijker.
Maak ik goed gebruik van mijn netwerken?
We willen proberen bij een aantal winkelketen te informeren naar hun leveranciers en informatie vragen bij de kamer van koophandel. En dan ons eigen netwerk opzetten.

Organisatietalent
• Organisatie is erg belangrijk, als je niet van te voren bedenkt hoe je alles zal organiseren zou je wel eens een hele grootte fout kunnen begaan.
• Plannen is erg belangrijk. Wie werkt wanneer?
Ja, we kunnen goed samen werken en heel snel dingen regelen. Als wij iets binnen zoveel tijd willen doen, dan wilden we het liefst gisteren alles geregeld hebben. Door goede en persoonlijke contacten met iedereen te houden moet het niet moeilijk zijn om iets te regelen.

Financieel inzicht
• Goede financiële basis is van levensbelang voor een goede onderneming.
• Goede administratie.
• Misschien hulp vragen aan een boekhouder en financieel adviseur.
Kan ik mijn boekhouding bijhouden?
Nee, we zijn van plan een boekhouder en een financieel adviseur in te huren die, 1 keer in een bepaalde tijd langskomt om de boekhouding te doen. En de financieel adviseur helpt ons bij het belegen en inverteren in het bedrijf.

Vakkennis
• Vakkennis komt niet alleen uit studieboeken. Veel werkervaring is belangrijk. Je zult altijd bezig zijn met het verbeteren van je vakkennis. Belangrijk is hierbij is het bezoeken van congressen, beursen, het volgen van cursussen en het lezen van vakliteratuur.
• Er is geen studie nodig om je eigen bedrijf te kunnen starten. Het is wel handig om wat voor informatie te hebben maar niet brood nodig.
Weet ik er voldoende van?
De economische vakkennis is aanwezig en we weten door onze weekendbaantjes ook hoe we de klanten moeten benaderen! En promotie is het enige nog waar we ons dan in moeten verdiepen.
Welke cursus opleiding kan ik volgen?
Eventueel een cursus over hoe ik te werk ga om me bedrijf te promoten buiten onze kenniskring.

Overtuigingskracht
• Eigenwijs en doorzettingsvermogen zijn goed eigenschappen voor ondernemers. Om mensen te overtuigen zul je als ondernemen goed je woordje klaar moeten hebben.
Kan ik het goed brengen?
Ja, door veel reclame en folders eerst binnen de gemeente en later uitbouwen naar de hele provincie. We willen door middel van scherpe prijzen de klanten lokken. Door een aantrekkelijke winkel/etalage willen we onze doelgroep trekken. De klant en service staan voorop. Door spaarkaarten willen we proberen dat de klant steeds weer bij ons terug komt.

Marketing

Plaats
Deze keuze is belangrijk! Je moet een pand met uitstraling en goede bereikbaarheid hebben. Door goede ondernemers vlakbij zul je sneller en makkelijker je klantenkring kunnen opbouwen.
Wij willen ons vestigen in de binnenstad van Joure, waar al talloze welvarende bedrijven zitten! Door hier te gaan zitten valt ons pand erg op en lopen de mensen snel even binnen.

Product
Hier houd je rekening met garantie, service, verpakking en klachtenbeleid.
Wij willen dan ook handelen op de volgende manier;
• Klanten mogen kleding ruilen binnen 14 dagen met bon en kaartjes moeten nog aan de kleding vast zitten.
• Goede service. Niet goed geld terug.
• Sparen voor kortingen.
• A-merk tegen lage prijzen.
Welk product/dienst ga je aanbieden?
Wij gaan kleding en accessoires voor jongeren die erg met de mode en kwaliteit bezig zijn aanbieden tegen scherpe prijzen. Onze dienst is de klantgerichtheid, klant en service staan bovenaan!

Prijs
De prijs hangt af van inkoopprijs en uurloon. Hoe meer je verkoopt binnen bepaalde tijd hoe goedkoper je de kleding kan gaan aanbieden. Je moet bij de klanten opletten of ze gaan voor goedkoop of voor duurkoop en betere kwaliteit.
Wij bepalen onze prijs aan de hand van de inkoopprijs. Doordat we in eerste instantie geen personeel nodig hebben kunnen we gewoon gaan voor de winst. Wij zelf leven dan van de winst.

Promotie
Hier draait het om de klant. Hoe wil je de klanten zo goed mogelijk bereiken. Hoe lok je ze naar je winkel. Promotieplannen moeten overeenstemmen met de uitstraling van het bedrijf.
We willen ons bedrijf promoten door klantenkaarten, dus sparen voor korting.
Klant staat altijd voorop. Ook willen we reclame gaan verstrekken via folderbedrijven en eventueel op straat. Ook willen we werken met vele kleuren en aantrekkelijke etalage’s, waar we het nieuwste van het nieuwste in zetten.
Er is een ook persoonlijke benadering van de klanten.
Onze kleding word tegen één van de laagste prijzen aangeboden. (je gaat niet bij de buurman kleding kopen die bij ons 10 euro goedkoper is)

Personeel
Hier draait het om jou ideeën over het personeel. Welke eisen stel je aan je personeel? Hoeveel mensen neem je in dienst?
Dit is bij ons niet van toepassing, we runnen de winkel met zijn twee en we kunnen eventueel altijd nog personeel nemen als het heel druk wordt.

Voor je een onderneming begint, houd je een marktonderzoek. Dit kun je op verschillende manieren doen. Je kunt zelf vanuit je luie stoel via Internet en telefoon bij mensen gaan informeren. Je kunt ook de straat op gaan en de mensen interviewen, zoals toekomstige klanten, leveranciers en andere ondernemende bedrijven uit de zelfde branche. Of als laatste optie, je kunt een gespecialiseerd bedrijf inschakelen en de KvK helpt je bij het vinden van je geschikte informatie over je concurrenten. Wij kiezen voor de laatste optie, een gespecialiseerd bedrijf weet het beste hoe het te werk moet gaan en zal ons meer kunnen vertellen dan wij zelf uit kunnen zoeken. Ondertussen kunnen wij van alles regelen en uitzoeken wie onze concurrenten zijn en of we goed met ze kunnen concurreren

Wat wordt onze bedrijfsnaam en waarom?
We willen iets met onze namen doen maar wat wel makkelijk in de volksmond ligt. We willen een simpele naam En daarom zijn we op de naam BETA’s FASHION gekomen.

Huisvesting
Het is belangrijk goed op te letten bij het huren van een pand. Je kunt eenmalig een rechtsgeldig contract afsluiten over een periode van 2 jaar. Doe je dat niet dan zit je 10 jaar aan het pand vast. Die 10 jaar is opgedeeld in 2 periodes van 5 jaar. Opzegging moet voor het 4e of 9e jaar plaats vinden. Door afspraken schriftelijk goed vast te leggen voorkom je een hoop problemen in de toekomst. Laat ook je contract controleren door een juridische instantie.

Onze winkelpand komt aan de winkelstraat te liggen, dat is de Midstraat in Joure. We hebben al een goed winkelpand gezien waar we onze winkel wel in willen hebben. De makelaar omschrijft dat pand als volgt:

Midstraat 78, Joure TE HUUR
• op goede stand (A1-locatie) aangeboden winkelruimte (ca. 95 m2) op de begane grond. Verkoopopp. ca. 80 m2. Frontbreedte ca. 6 meter. Indeling: verkoopruimte, keuken, toilet+fontein.

Financiën

Investeringsplan
Hier krijg je een overzicht van de cijfers en de haalbaarheid van je plan. Dit is tevens de basis van je financieringsaanvraag. Je geeft een inventarisatie van alle middelen die je nodig denkt hebt om je bedrijf te starten. Je investeringsplan is opgedeeld in vaste activa en vlottende activa. Vaste activa zijn de bedrijfsmiddelen waarover het bedrijf minimaal een jaar kan beschikken, zoals gebouwen, machines en vervoersmiddelen. Vlottende activa zij de middelen waarover het bedrijf korter dan een jaar kan beschikken, zoals voorraden en vorderingen.

Ons investeringsplan;
Vaste activa Bedrag in euro’s
Verbouwing werkplaats 0.000
Machines en inventaris 50.000
Vervoermiddelen 15.000
Totaal te investeren
in vaste activa 65.000

Vlottende activa Bedrag in euro’s
Voorraden 40.000
Debiteuren incl. BTW (gem. per mnd) 10.000
Kosten 5.000
Voorfinanciering BTW 12.500
Betaalmiddelen (kas/bank/giro) 5.000
Totaal te investeren
In vlottende activa 72.500

Totaal te investeren 135.500

Financieringsplan
Dit geeft een overzicht van de wijze waarop het benodigde startkapitaal wordt gefinancierd. Voor starters wordt doorgaans een eigen financiële inbreng van 15 tot 30 procent van het totaal benodigde vermogen voldoende gevonden. Je deelt het financieringsplan in 2 delen, namelijk eigen vermogen en vreemd vermogen. Eigen vermogen is het geld wat je zelf in het bedrijf stort en vreemd vermogen is het geld wat je leent.

Ons financieringsplan;
Eigen vermogen Bedrag in euro’s
Inbreng spaargeld persoon 1 45.000
Inbreng spaargeld persoon 2 46.000
Inbreng eigen computers en printer 7.500
Totaal eigen vermogen
98.500

Vreemd vermogen Bedrag in euro’s
Financiële leasmachine’s 15.000
Middellange lening bij de bank 0.000
Lening familie persoon 1 10.000
Lening familie persoon 2 9.000
Crediteuren 3.000
Totaal vreemd vermogen
37.000

Totaal te investeren 135.500

Maar nou heb je een plan. Hoe kom je dan aan geld?
De bank wil een ondernemingsplan van kwaliteit zien en ook een eigen inbreng van kapitaal plus onderpand in het geval de resultaten tegen vallen. Een onderpand kan bestaan uit de overwaarde van een koophuis, maar ook uit andere bezittingen.

Maar heb je geen onderpand? Geen probleem daarvoor heeft de Nederlandse staat een oplossing. Als een starter namelijk onvoldoende onderpand heeft om de gewenste lening bij de bank af te sluiten kan hij in aanmerking komen voor de ‘regeling borgstelling MKB-kredieten. De Nederlandse staat wil dan gerant staan voor de helft van de lening. Maar dat moet de starter wel genoeg zekerheid bieden voor de ander helft.

Ook kan je gaan leasen. In dit geval heeft een starter geen middelen om zelf te investeren. Dus gaat hij leasen. Deze oplossing is bedoeld voor de aanschaf van bedrijfsmiddelen. Het enige verschil is dat de middelen niet eigendom worden van de onderneming maar eigendom blijven van de leasemaatschappij.

Ook kun je kiezen voor een leverancierskrediet. Dit houdt in dat je een afspraak maakt met de leverancier over het betalingstermijn. Hoe langer termijn hoe langer het geld kan worden gebruikt voor andere zaken.

En als laatste kun je nog kiezen voor subsidies en belastingfaciliteiten. Hierbij ontvangt de ondernemer geen geld, maar biedt de overheid belastingsfaciliteiten, zoals de starteraftrek, de willekeurige afschrijvingsregeling en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Maar deze regeling wordt pas van kracht als een onderneming winst maakt en de belastingdienst de ondernemer als zondanig heeft erkend.

Onze keuze is dat we gaan voor leverancierskrediet, omdat we er van uit gaan dat we genoeg eigen geld hebben en dat we daarom het betalen wel kunnen uitstellen. Hierdoor kunnen we meer geld investeren in ons bedrijf en zijn we niet afhankelijk van andere instanties zijn. Maar ook willen we leasen, als alles dan eenmaal niet goed blijkt te lopen zitten we niet met de kosten van de machine’s. Ook hoeven wij niet op te draaien voor de kosten als er wat met het apparaat is! En als er betere machine’s komen, kunnen we ze zo omruilen in principe.

Kostprijsrekening
Voor je financiële plan heb je ook een kostprijsberekening nodig. Het berekenen van een kostprijs is erg ingewikkeld. Maar het is wel noodzakelijk. Wil je een goed financieel plan dan moet de omzet kunnen worden berekend. Wat ga je dus voor je producten vragen? En wat zijn mijn indirecte kosten van telefoon, huur, verzekering etc. Ook moet je rekening houden met het uurloon die aan de administratie worden besteed en acquisitie. Bereken je dit allemaal niet goed of zie je dingen over het hoofd kan dit zorgen voor minder winst. Je kunt natuurlijk ook een financieel adviseur inhuren om je hier bij te helpen.
Wij kiezen dan ook voor de financieel adviseur, dat kost ons een hoop tijd en we weten zeker dat het goed gebeurt.

Rechtsvorm

Welke rechtsvorm kies je. Wij kiezen voor vennootschap onder firma. Dit omdat we met zijn tweeën het bedrijf leiden en we beide evenveel rechten willen hebben binnen het bedrijf. We leggen hieronder uit wat een vennootschap onder firma is.

Vennootschap onder firma.
Fiscaal en wat de sociale voorzieningen betreft is de situatie voor firmanten van de VOF vergelijkbaar met die van de eigenaar van een eenmanszaak. Ook als je samen met je partner een bedrijf start, kun je kiezen voor deze rechtsvorm, in de volksmond ook wel man/vrouw firma genoemd. Hierbij hebben beide partners recht op een deel van de winst. Ook kunnen zij ieder voor gebruik maken van fiscale faciliteiten voor ondernemers als zij minimaal 1225 uur per jaar in de vennootschap werkzaam zijn. Maar een vennoot is geen werknemer en valt dus niet onder de werknemersverzekering.
Wie een VOF begint, doet er goed aan het van te voren een contract op te stellen over de samenwerking tussen de vennoten. Zo’n contract schept duidelijkheid en kan problemen in de toekomst voorkomen. Zo kun je in een firmacontract afspraken maken over bevoegdheden van de vennoten, het doel van de VOF. De voorwaarden waaronder in- en uittreden mogelijk is, de gevolgen van overlijden van een van de vennoten, de bepaling van het aandeel dat elke vennoot in de vennootschap heeft en over de winstwisseling. Een notaris kan zo’n firmacontract opstellen, maar je mag het ook zelf doen.
Ook ben je voor 100 aansprakelijk bij het floppen van je bedrijf. Je betaalt bij een VOF inkomstenbelasting en ondernemers aftrekkosten. Je hebt geen werknemersverzekering. Je hebt wel WAZ en ziekenfonds, het ziekenfonds is afhankelijk van de inkomsten.

Verzekering

Tegen sommige risico’s kun je je als beginnend ondernemer indekken door een goede verzekering af te sluiten. Zoals tegen schade aan bedrijf of product, wettelijke aansprakelijkheid, ziekte of arbeidsongeschiktheid, juridische geschillen of afnemers die niet betalen. Je verzekert je voor zaken waarvan je hoopt dat ze nooit gebeuren. Zo kun je ziek worden, arbeidsongeschikt raken of overlijden. Als zelfstandige val je niet onder de wettelijke regelingen voor werknemers, maar moet je zelf voorzieningen treffen.

Verzekeringen die voor ons als ondernemers belangrijk zijn, kunnen in twee categorieën worden verdeeld: persoonlijke en zakelijke verzekeringen.

Persoonlijke verzekeringen
• Bij een belastbaar inkomen tot 20.250 euro (in 2003) moet een zelfstandig ondernemer zich verplicht verzekeren bij een ziekenfonds. Wie meer verdient is aangewezen op een particuliere ziektekostenverzekering.
• Een zelfstandige is niet verplicht verzekerd voor de AOW. OM ons te beschermen tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid hebben we de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen (WAZ) nodig. Alleen dekt die minimumuitkering slecht een klein deel van het salaris dat we gewend waren. Bovendien kent de WAZ een wachttijd van 1 jaar. Een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering is de oplossing. Daardoor kunnen we zelf de hoogte van de uitkering en het tijdstip waarop we de uitkering in willen laten gaan bepalen.
• Ondernemers moeten zelf voor hun pensioen zorgen. We kunnen een lijfrente afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij of gebruik maken van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR).

Zakelijke verzekeringen
• Wij hebben goederen in voorraad dus moeten we wel een goederen- en inventarisverzekering afsluiten anders betekent brand of inbraak een flinke schadepost. Een opstalverzekering dekt de schade aan ons bedrijfspand door brand, blikseminslag of ontploffing.
• De bedrijfsschadeverzekering vergoedt de kosten als je bedrijf tijdelijk stil komt te liggen.
• Meer verzekeringen zijn de machinebreuk verzekering, die de reparatiekosten vergoedt van machines en de computerverzekering, als het uitvallen van de computer tot een ramp in de administratie leidt.
• Een ondernemer is wettelijk aansprakelijk voor alle schade die wordt veroorzaakt door zijn bedrijfsactiviteiten. Een aansprakelijkheidsverzekering hebben we dus zeker nodig. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die ontstaat tijdens de uitoefening van ons bedrijf. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die we aan derden toebrengen bij de uitoefening van ons beroep.
• Meningsverschillen met leveranciers, de overheid of je zakenpartner kunnen uitdraaien op een juridisch gevecht dat hoge kosten met zich meebrengt. De rechtsbijstandsverzekering is de manier om je er tegen in te dekken.
• De kredietverzekering stelt je voor een belangrijk deel schadeloos als een klant niet wil of kan betalen voor de producten die hem zijn geleverd.
• Een laatste belangrijke verzekering is de compagnonverzekering: valt die compagnon weg door een ernstige ziekte of overlijden dan heeft dat naast alle persoonlijke en emotionele gevolgen ook voor je bedrijf consequenties. Je krijgt te maken met een lege plaats in de organisatie, dus moet er een nieuwe kracht worden aangetrokken. Die is dus zeer zeker voor ons van toepassing.

Papierwinkel

Vergunningen en diploma’s
Wie een bedrijf wil beginnen, krijgt te maken met regels, wetten en vergunningen. Die laatste zijn er in soorten en maten; van vestigingsvergunningen tot precariovergunningen (voor buitenreclame) en milieuvergunningen.

Diploma-eisen voor vestigingsvergunning
Hier zijn de diploma-eisen vastgelegd in de Vestigingswet Bedrijven en het Vestigingsbesluit Bedrijven en verschillen naar gelang de aard van de onderneming.
Voor de detailhandel en in ons geval kleding heb je geen diploma nodig! Wel is het handig dat je eerst een paar jaar bij een bedrijf hebt gewerkt als bedrijfsleider om genoeg werkervaring te hebben. Ook zijn er per branche een aantal regels. Deze kun je verkrijgen bij de KvK.

Bestemmingsplan en bouwvergunning
Elke gemeente heeft een bepaalde bestemmingsplan waarin staat welke functies een pand of een stuk grond mag hebben. Wij zijn naar de gemeente geweest in Joure. We hoefden geen speciale vergunning aan te vragen omdat we een pand hebben uitgezocht wat al een winkelfunctie had. En er hoeft dan dus geen vergunning te worden verschaft. Als we ons pand willen verbouwen moeten we daar wel een vergunning voor aanvragen. We moeten dan met tekeningen komen van hoe het er uitgaat zien. Maar zo als het nu lijkt is dat niet nodig. Wel hebben we een vergunning nodig voor ons buitenreclame en onze rekken die we buiten willen gaan presenteren.

Milieuvergunning
Een milieuvergunning is altijd genoodzaakt wanneer je een bedrijf start. De voorwaarden van het verkrijgen van zo’n vergunning zijn afhankelijk van diverse factoren, zoals productieproces, de opslag van goederen, grondstoffen en de gebruikte machine’s. Er zijn daar speciale regels voor opgesteld, voldoe je daaraan dan krijg je een vergunning.
Wij hebben dus wel milieuvergunning nodig, anders mogen we geen goederen in onze winkel houden en gebruik maken van machines (kassa’s en computers).

Handelsregister
Bijna elke startende ondernemer dient zijn of haar bedrijf in te schrijven in het handelsregister van de kamer van koophandel. Deze inschrijving bevordert de rechtszekerheid binnen het zakenverkeer. Behalve de naam van de eigenaar staan in het handelsregister ook de namen van de personen geregistreerd die beslissingsbevoegd zijn en/of de onderneming kunnen vertegenwoordigen. In het handelsregister is dus te zien met wie er zaken wordt gedaan, wie de directeur is en of het bedrijf bijvoorbeeld surseance van betaling heeft of failliet is verklaard. Het handelsregister is openbaar en kan door iedereen worden geraadpleegd.
Inschrijving van een nieuw bedrijf kan vanaf een week voor de start. Hiervoor geldt een persoonlijke legitimatieplicht. Verder dien je een bankafschrift te overleggen of een uittreksel uit het bevolkingsregister voorzien van je privé adres. Je betaalt elk jaar een bepaald bedrag aan de KvK, deze hangt af van de rechtsvorm.
Wij zullen dus als we ons willen inschrijven beide naar het KvK moeten. Ook vraag je je eigen kvk-nummer aan, hiermee toon je aan dat je en bedrijf bent bij de belasting en de belasting kan hier controleren of je inderdaad wel aan allen eisen voldoet.

Inschrijven van bedrijfschappen
De meeste ondernemers dienen zich behalve bij de kamer van koophandel ook in te schrijven bij het bedrijfschap van de branche waarin ze werkzaam zijn. Het HBD ( hoofd bedrijfschap detailhandel) omvat de gehele detailhandel. Het centraal registratiekantoor (CRK) is een gemeenschappelijke afdeling van het HBD er werkt voor deze schap. Op basis van inschrijving in het handelsregister beoordeelt het CRK of je je bij een bedrijfschap moet registreren.
Met de inschrijving bij een bedrijfschap zijn kosten gemoeid. Daar staat tegenover dat genoemde instanties je belangen behartigen en diverse werkzaamheden verrichten ten behoefte van je onderneming.

Personeel
Is bij ons in eerste instantie niet van toepassing. We runnen samen het bedrijf! En als het eventueel heel goed gaat lopen en we denken dat we meer personeel nodig hebben kunnen we ons er altijd nog in verdiepen.

Bescherming van producten
Hoe kun je als ondernemer je producten beschermen? Sommige unieke aspecten van producten en diensten hebben in Nederland een zekere wettelijke bescherming. Maar de wetgever moet dan wel weten dat het product of concept wettelijk bestaat. In Nederland zijn er vier wetten die dit ondersteunen.
1. octrooibescherming  bescherming van technische zaken en een nieuw product op productieproces.
2. nieuwe ontwerpen en tekeningen direct laten registreren.
3. merkbescherming.
4. auteursrecht.
Geen van allen is van toepassing op onze winkel. Dat is pas het geval als wij onze eigen kledinglijn willen beginnen. En dan zijn alle wetten voor ons van kracht.

Algemene voorwaarden
Het is belangrijk om goede afspraken te maken met zakenpartner. We overleggen dus de openingstijden en wie wat doet in de winkel. Onze afspraken komen vast op papier en daardoor zorgen we dat er problemen kunnen ontstaan in de toekomst. Ook stellen we onze eigen algemene voorwaarden op waarin staat wat we absoluut wel en niet kunnen doen, en welke regels we hanteren. Dit voorkomt onduidelijkheden bij zowel ons als de klant.

Interview met [persoon] van [bedrijf] te [plaats]

1. Kunt u ons vertellen wat u bedrijf inhoudt?
Computer en automatisering voor midden en klein bedrijf waar service en kwaliteit voorop staan.
2. Waarom bent u uw bedrijf gestart?
Het begon allemaal als een hobby! Ik heb wat cursussen gedaan en er deden steeds meer mensen beroep op mij! Vragen zoals; mijn computer doet raar kun je er naar kijken! Daardoor besloot ik een bedrijf op te starten.
3. Wat is uw kwaliteit?
Mijn specialisatie; automatiseringsoplossingen, maatwerk in randapparatuur en consultancy (=advisering in IT oplossingen).
4. Wat zijn uw belangrijkste producten?
Computers en randapparatuur.
5. Had u gelijk genoeg vakkennis?
Ja, vooraf diverse opleidingen en cursussen gevolgd.
6. Heeft u uw ondernemingsnetwerk makkelijk kunnen opbouwen?
Ja, doordat ik de leveranciers persoonlijk heb benaderd.
7. Wat was uw persoonlijke bezetting bij de start van uw bedrijf?
Ik ben de eigenaar, ik doe alles zelf! Ik heb alleen een accountant en een boekhouder.
8. Wat is uw doelgroep en waarom?
Ik heb 2 doelgroepen;
• Midden en klein bedrijf (ik lever hun apparatuur en in sommige gevallen ben ik voor hun de groothandel)
• Consumenten die opzoek zijn naar service en kwaliteit
9. Hoe bent u de klanten gaan benaderen?
Via advertenties, huis aan huis bladen en veelmond op mond reclame waardoor de klanten automatisch naar mij toekwamen.
10. Kon u direct concurreren?
Nee, ik was niet groot genoeg om tegen scherpe prijzen in te kunnen kopen. Nu door groei kan ik de concurrentie goed aan, ik koop groot in en verkrijg ik alles tegen vele scherpere prijzen.
11. Was het moeilijk een geschikt pand te vinden voor uw bedrijf?
Nee, mijn bedrijf is aan huis gevestigd.
12. Hoe heeft u het financieel aangepakt, bij het starten van uw bedrijf?
Alles heb ik opgebouwd uit eigen kapitaal. En later toen het bedrijf goed genoeg liep, heb ik me garage omgebouwd tot een winkel.
13. Was het moeilijk om een vergunning voor uw bedrijf te verkrijgen?
Nee, de straat waar we in wonen had al een winkelvergunning voor ik met me bedrijf begon.
14. Hoe heeft u de verzekering geregeld?
Via de verzekeringsmaatschappij waar ik al bij verzekerd was.
15. Hoe is uw bedrijfsnaam ontstaan?
HDV Computers;
De H staat voor Henk mijn voornaam.
De D staat voor de tussenvoegsel van mijn naam.
De V staat voor Vries mijn achternaam en dan computers erachter!
16. Wat is u erg mee gevallen bij het starten van uw bedrijf?
Hoe makkelijk de klanten nar me toe komen.
17. Wat is u erg tegen gevallen bij het starten van uw bedrijf?
De regels en de administratie vergen veel tijd.
18. Bent uw tevreden met de huidige situatie van uw bedrijf of kunnen uw klanten nog verbeteringen verwachten?
Ik ben zeer tevreden over de huidige situatie. We bedanken u!

Interview met [persoon] van [bedrijf] te [plaats]

• Kunt u ons vertellen wat u bedrijf inhoudt?
Verlenen van diensten ten behoeve van inrichting badkamers/keukens en levering inbouwapparatuur.
• Waarom bent u uw bedrijf gestart?
Omdat mijn toenmalige werkgever er mee ophield.
• Wat is uw kwaliteit?
Als kwaliteit lever ik degelijk werk en voer alle verrichtingen uit zoals op elektra, water, timmer en tegelwerk.
• Wat zijn uw belangrijkste producten?
Belangrijkste is arbeid en daarnaast inbouwapparatuur en sanitair.
• Had u gelijk genoeg vakkennis?
Ja, jarenlang ervaring en scholing.
• Heeft u uw ondernemingsnetwerk makkelijk kunnen opbouwen?
Ja
• Wat was uw persoonlijke bezetting bij de start van uw bedrijf?
Arbeid voor derden.
• Wat is uw doelgroep en waarom?
Particulieren en bad en keukenstudio’s. Velen hebben iemand nodig om hun nieuwe badkamer te installeren.
• Hoe bent u de klanten gaan benaderen?
Via advertenties
• Kon u direct concurreren?
Ja, vakkennis verloochend zich niet.
• Was het moeilijk een geschikt pand te vinden voor uw bedrijf?
Nee, het was eerst in de garage bij het huis. Nu bedrijfspand te Joure.
• Hoe heeft u het financieel aangepakt, bij het starten van uw bedrijf?
Overname gereedschap en auto vorige werkgever. Een lening bij ABN-Amro (Bedrijfsplan).
• Was het moeilijk om een vergunning voor uw bedrijf te verkrijgen?
Ja, ik ben in het bezit gekomen van Aannemerspapieren na 4 jaar 2 avonden in de week een cursus te volgen (HBO).
• Hoe heeft u de verzekering geregeld?
Via tussenpersoon en ABN-Amro
• Hoe is uw bedrijfsnaam ontstaan?
Door er een nachtje over te slapen en volgende dag kom je er op, en door met elkaar te brain stormen.
• Wat is u erg mee gevallen bij het starten van uw bedrijf?
Alles is mee gevallen.
• Wat is u erg tegen gevallen bij het starten van uw bedrijf?
Het belasting betalen is erg tegengevallen.
• Bent uw tevreden met de huidige situatie van uw bedrijf of kunnen uw klanten nog verbeteringen verwachten?
We werken altijd aan verbetering en kwaliteit.
We bedanken u!

Conclusie

Als je beslist een eigen bedrijf te starten ga je het niet makkelijk krijgen. Je komt voor vele keuzes te staan, zoals zelf beslissen wat je gaat doen of wie er voor je gaat werken. Het starten van een bedrijf heeft ook te maken met verwachtingen. Wat verwacht je zelf van het bedrijf, wat wil je bereiken. Je zult van te voren moeten weten wat je wilt bereiken met je bedrijf. Daar helpt een ondernemingsplan je mee. Om zo veel mogelijk succes te hebben met je bedrijf moet je alles goed voorbereid hebben. Daar kunnen veel bedrijven en instellingen je wel mee helpen, je hoeft niet alles alleen te doen.
Je zult wel moeten kunnen omgaan met tegenslagen en teleurstellingen, want het hebben van een eigen bedrijf is meestal anders dan je gedacht had.

Wij vonden het leuk om uit te zoeken wat je allemaal precies nodig hebt. Het kost ongelofelijk veel tijd, maar het is wel noodzakelijk om te doen. Een goede voorbereiding is het halve werk tenslotte. Als je het niet zou doen kom je voor allerlei dingen te staan waar je nog niet eens aan gedacht had, in een ondernemingsplan komen allerlei details voorbij. Als je het maakt kun je wel het beste om advies bij verschillende personen vragen die wat meer weten over je eigen bedrijf te starten. Zo hoef je niet alles zelf uit te zoeken hoe het bv. Met verzekeringen zit. Ook moet je aan alle kleine dingetjes denken en dus weet je nu ook dat het handig is om een adviseur in te schakelen en alles niet op eigen houtje te doen.

Bronnen

• Starterspakket Kamer van Koophandel
• Rabobank te Joure
• Personeel Gemeentehuis te Joure
www.rabobank.nl , www.abnamro.nl, www.imk.nl, www.higherlevel.nl, www.dreamstart.nl, www.imk-projecten.nl, www.hoogeveenmakelaardij.nl., www.kamervankoophandel.nl.

REACTIES

M.

M.

klopt niet

15 jaar geleden

-.

-.

Dit werkstuk is gewoon bijna helemaal overgeschreven van het startersMagazine van de KVK. Ik vraag me af welk cijfer je ervoor heb gekregen.

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.