Wat zijn de oorzaken waarom make-up een grote rol speelt in onze samenleving?
Er zijn natuurlijk heel veel verschillende oorzaken, waarom make-up een steeds belangrijkere rol speelt in de samenleving.
In de geschiedenis gebruikten ze het om hun gezicht bleker te laten lijken, want hoe bleker je eruitzag des te betere komaf je had, want als je buiten werkte werd je bruin en behoorde je tot de lage klasse.
Mensen gebruiken ook make-up om hun zelf mooi te maken, dat deden ze ook al in de Egyptische oudheid.
Nu speelt make-up ook een hele grote rol in de samenleving, dat komt omdat je steeds meer mooie mensen ziet, overal waar je kijkt zie je wel een poster of een tijdschrift met mooie mensen erop, dat worden dan de schoonheidsidealen. Iedereen wil er dan hetzelfde uitzien, omdat hun perfect zouden zijn, maar schijn bedriegt, die schoonheidsidealen hebben ook oneffenheden, maar die worden allemaal weggewerkt met make-up en als dat niet eens lukt worden de foto’s zelfs met de computer bewerkt.
Maar daar denken de mensen niet, ze proberen alles om er hetzelfde als hun uit te zien, ze hebben daar ook heel veel trucjes voor, met bepaalde opmaaktechnieken kan je, je ogen kleiner of groter laten lijken, of vollere lippen en dat kan je overal lezen.
Veel mensen gebruiken ook make-up, omdat ze op de reclame hebben gezien dat het je wimpers langer maakt, of er meer krul in brengt, zo lijken ze dan ook meer op hun schoonheidsideaal.
Dat is ook zo bij parfum, kijk maar naar die Axe reclame, daarin zie je dat allen vrouwen gek op je worden als je Axe op hebt, maar dat is natuurlijk allemaal onzin.
Er zijn natuurlijk ook nog andere oorzaken, waarom mensen make-up gebruiken. Sommige mensen hebben een litteken op hun gezicht zitten en willen dat wegwerken, maar ook als je bijvoorbeeld sproetjes heb, als je ze niet leuk vind, dan kan je ze ook wegwerken.
Ze gebruiken ook make-up om bij een bepaalde groep te horen, dan dragen ze allemaal precies dezelfde make-up.
Tegenwoordig gebruiken ook veel mannen make-up, om er beter uit te zien, want er hangen natuurlijk ook posters van mooie mannen, zonder oneffenheden.
Heel veel mensen zijn ook allergisch voor bepaalde bestandsdelen die in make-up zitten, dus hebben ze zelfs make-up voor mensen met allergieën, dat is vaak van natuurlijke producten gemaakt.
Heel veel make-up wordt ook getest op dieren en daar zijn verschillende meningen over, de een vind het goed en de ander weer niet, dus heb je ook weer make-up dat niet op dieren is getest.
Er zijn ook heel veel beroepen die met make-up te maken hebben, zoals grimeur, visagist, tatoeëerder en nog veel meer. Zelfs manicure en pedicure worden tot een soort van make-up beroep gerekend, want het heeft allemaal met uiterlijke verzorging te maken.
Hoe is make-up ontstaan: dat wordt allemaal uitgelegd in dit hoofdstuk, er staat ook in hoe het is begonnen en hoe het is verbeterd.
Veel informatie over het ontstaan van de make-up en hoe ze het gebruikten is gevonden door middel van bewijsstukken, zoals afbeeldingen, gebruiksvoorwerpen die ze hebben gebruikt in die tijd en ook door geschreven stukken, maar niet alles is natuurlijk ontdekt, maar wel een hoop.
Make-up is eigenlijk ontstaan als een rituele bezigheid, indianen schminkten zich, om te laten zien dat ze op oorlogspad waren, de schilderingen op hun gezicht waren bedoeld om vreemdelingen te intimideren, gezichtsuitdrukkingen te verbergen of om het verschil te kunnen zien tussen vriend en vijand, maar ook om aan te geven wat de rol was van een persoon, bijvoorbeeld of het het opperhoofd was, of de medicijnman enzovoort.
Het primitieve vol beschilderden hun gezicht ook, om bijvoorbeeld demonen af te schrikken, ziekten te verdrijven of om vruchtbaarheid te garanderen, je ziet haast niks meer van dit soort beschilderde gezichten, het is haast helemaal verdwenen, je ziet het nog heel zelden bij de overgebleven primitieve volken en dat zijn er niet veel meer.
Dit wat hierboven staat lijkt helemaal niet op de make-up die we nu kennen, maar je ziet het wel in de Egyptische oudheid, daar lijkt het meer op hoe we het nu aanbrengen en gebruiken.
Cleopatra en nofretete zijn de meest bekende Egyptische vrouwen die make-up gebruikten in de oudheid van Egypte. Het was heel belangrijk voor de Egyptische vrouwen om er goed uit te zien, ze hielden er ook van om zich zelf mooi te maken met make-up, ze gebruikten daar verschillende dingen voor, zoals groene oogschaduw, gemaakt van kopergraniet en de kleur groen stond voor vruchtbaarheid, ze gebruikten ook zwart rondom de ogen, want galena dat daarvoor werd gebruikt, beschermde ze tegen het boze oog en oogziekten en het weerde ook insecten af.
In de Griekse oudheid gebruikten ze dezelfde kleuren als in de Egyptische oudheid, ook daar legden ze de nadruk op de ogen en de lippen en ze lieten zich soms ook adviseren door een cosmetoloog, maar dat konden ze alleen maar als jee van een hoge stand was, want dan had je geld. Ze hadden in de Griekse oudheid ook schoonheidsidealen, voor de vrouwen was dat Venus en voor de mannen was dat Adonis.
De perfecte gelaatskleur, was heel bleek, want dan zag je heel goed dat ze van betere afkomst waren.
Over de Romeinen is eigenlijk niet zo veel te vertellen, zij maakten hun gezicht ook wit, net als de Grieken, maar alleen de vrouwen deden dat en ze maakten hun ogen rood en hun lippen en wangen kleurden ze met oker of wijndroesemrood.
Wat er ook nog over te vertellen is, is dat ze het make-up gebruik overgaven aan de Germanen, maar toen daar het christendom opkwam werd elke vorm van uiterlijke praal verboden.
Toen was er de renaissance, daar valt ook niet veel over te vertellen, in die tijd was een hoog voorhoofd heel er ‘in’, als ze dat niet hadden trokken ze gewoon de voorste haren eruit en ze gebruikten ook veel poeder om de huid er glad en jeugdig eruit te laten zien, hun gezichten leken dan ook net maskers.
Het lichaam van een vrouw werd ook als een architecturale vorm beschouwt, ze moesten drie rode, drie zwarte en drie witte dingen hebben, de huid tanden en handen moesten wit zijn, de lippen wangen en nagels rood en de ogen, wenkbrauwen en wimpers moesten zwart zijn.
Zo zag er toen het ideale lichaam eruit.
In de baroktijd was het haast helemaal hetzelfde als in de tijd van de renaissance, ze gebruikten ook alleen de kleuren rood, zwart en wit, alleen de dingen die ze daarvoor gebruikten waren zeer giftig, ze gebruikten bijvoorbeeld belladonna en dat is een giftig extract van de wolfskers, hun gezicht en decolleté werd bedekt met loodwit en vet en daarna afgepoederd met rijstmeel, maar loodwit is ook hartstikke giftig, maar dat wisten de mensen toen nog niet, het kon je hele gezicht verwoesten.
En als laatste heb je nog de rococo, oftewel de pruikentijd, zoals de naam het al zegt werden er toen pruiken gedragen, maar wel gepoederde pruiken, ook moesten de mensen daar een wit gezicht hebben als je van betere komaf was, want als je gebruind was, dan zag je er ordinair uit, make-up was daar een hele lange tijd ongebruikelijk, maar er werd wel een beetje rouge opgedaan.
De rol van de make-up nu
Tot op de dag van vandaag speelt make-up voor sommige mensen een zeer belangrijke rol. Het straalt uit hoe die iemand is en het versterkt de uitstraling. Je ziet het in het dagelijkse leven heel veel maar ook op tv. Je ziet dat daar mensen ook make-up op hebben, maar dat maakt het juist ook aantrekkelijker om naar te kijken, want ik denk niet als je het nieuws gaat kijken, je tegen een slaperig hoofd aan wil kijken. Ze dekken ook die schoonheidsprobleempjes weg (en zorgen dat de huid niet meer glimt) denk maar eens aan het tv debat Nixon tegen J.F Kennedy. Nixon was niet opgemaakt en Kenndey wel. Al snel begon Nixon te zweten en wordt hij ook al gelijk onbetrouwbaarder, want als je zweet denken mensen dat je niet de waarheid verteld.
Waar het nog belangrijker is dan voor op tv, is voor in films. Daar worden mensen mooier gemaakt, maar ook lelijker dat ligt er maar net aan welke rol je speelt. Maar die mensen die zien eruit als ons ideaal beeld dus moeten ze wel mooi zijn. In actiefilms zie je ook bloed en littekens dat is ook allemaal make-up en zo kun je zien dat hij gewond is.
Het is niet alleen de tv waar je het kan zien, maar ook op toneel, kijk maar naar het circus daar zie je clowns die helemaal opgemaakt zijn om grappig eruit te zien en hebben ook van die rare kleding aan en ze vinden het leuk om naar te kijken, want alleen kleding maakt het geen clown je ziet hier eigenlijk een soort code, je hebt schmink nodig om te laten zien dat het een clown is. Maar dat is niet alleen daarbij gothics kun je herkennen aan hun donkere make-up die ze dragen en sommige mensen dragen felle make-up met knalrode lippenstift die laten zien dat ze echt op jacht zijn door die lippenstift laten ze een soort van vruchtbaarheid zien. Niet alleen in het circus, maar ook de popsterren die optreden, die worden opgemaakt ( en dat is bij sommige ook wel echt nodig) stel je voor dat die niks ophebben dan schrik je ook en wil je gelijk weer weg, het is dus erg belangrijk dat ze er goed uitzien, zodat ze publiek trekken met hun schoonheid(want immers willen die mensen er ook zo uit zien).
Als je over straat loopt tegenwoordig zie je vaak mensen die make-up ophebben, de een heeft meer dan het ander en de een gebruikt het misschien ook meer voor een ander doel dan een ander. Mensen die acne,littekens of andere oorzaken hebben, voelen zich vaak erg onzeker over zichzelf, omdat het nou niet een van de mooiste dingen zijn en ook misschien bang zijn dat mensen zich daarvoor laten afschrikken en weglopen. Die gebruiken ook make-up om zich ook meer zelfvertrouwen te geven en meer uitstraling, zodat zij zich ook beter voelen.Voor sommige mensen is dat erg belangrijk voor ze.
Het is niet alleen leuk opbrengen en klaar je kunt veel meer dingen doen met make-up dan je denkt. Als je bijv. je ogen groter wilt laten lijken of juist kleiner of juist ver van elkaar of dichterbij of misschien wel spleetoogjes, dat kan allemaal door middel van make-up. Als je, je ogen ver uit elkaar wilt hebben doe je lichte make-up in de hoek van je ogen en donker aan de binnenkant van je ogen en wil je ze juist ver af laten staan dan doe je het omgekeerde. Hier speelt make-up dus een zeer belangrijke rol van hoe jij wilt dat je eruit komt te zien en door de juiste manier van opbrengen lukt het ook.
Maar sommige gaan zelfs nog een stapje verder en willen dat hun make-up voor altijd zichtbaar is. Tegenwoordig kan dat ook kun je een eyeliner laten tatoeëren, maar ook een tatoo zelf is een blijvende make-up. Ze willen zichzelf mooier maken door iets op hun te tatoeëren en dat voor altijd blijft zitten, dat vinden ze mooi. Je hebt ook niet blijvend make-up en dat is henna, voor de mensen die het niet voor hun hele leven op hun lichaam willen hebben zitten maar voor een tijdje.
Zoals je ziet speelt make-up een erg belangrijke rol het is voor uitstraling en voor zelfvertrouwen maar waar het meestal om gaat is toch wel het aantrekkelijker maken van jezelf want dat doe je nou eenmaal met make-up.
De stijlen en de subculturen van de make-up in de 20e eeuw……
In de 20e eeuw zijn de stijlen heel erg vaak veranderd, dat kwam in eerst instantie, doordat vrouwen hun gezicht niet meer mochten bleken, omdat iemand ontdekte dat het heel gevaarlijk was, ze hoefden dan ook niet meer hun gezicht te bleken omdat het ‘ín’ werd om je gezicht een beetje bruin te laten worden.
Dit was nog niet overal zo, om te laten zien dat je rijk was lieten de vrouwen hun gezicht nog steeds bleek en wit, maar dat veranderde in de 2e wereldoorlog, omdat toen ook veel rijke vrouwen buiten aan de slag moesten.
De verschillende make-up stijlen…..
In de jaren 20 vonden ze de lippenstift uit, maar het was toen nog niet zo populair, het werd pas populair toen er meerdere kleuren kwamen, de vorm van de mond was ook heel belangrijk, want ze maakten het, met de lippenstift, in de vorm van een hartje, de veel gebruikte kleuren waren donkerrood en zwart. Ze epileerden ook hun wenkbrauwen in een klein boogje en de ogen maakten ze zo op dat het net leek alsof ze wijd open stonden. De gebruinde huid was ook erg in.
In de jaren 30 kwam de blanke huid weer in de mode, de ogen waren lichtgekleurd en de wenkbrauwen waren heel dun, de lippen mochten gewoon worden ingekleurd, ze hoefden niet een bepaalde vorm te hebben.
In de jaren 40 werd de make-up heel licht aangebracht, behalve de lippenstift, die moest sterker worden aangezet en de wenkbrauwen werden iets dikker en gebogen.
In de jaren 50 werden oogschaduw en eyeliner heel populair, de lippen werden nog steeds dik aangezet, want dat gaf een ondeugende blik.
In de jaren 60 was de make-up heel verschillend, het maakte niet uit hoe je, je opmaakte, van lichte pastel kleuren tot zware, zwarte make-up met valse wimpers, het maakte allemaal niet uit. De lippen daarentegen werden meestal aangezet met een hele lichte kleur zodat je lippen niet opvielen of ze werden aangezet met een lichtroze glans.
In de jaren 70 werd er veel nadruk gelegd op glans, veel kleuren glanzende oogschaduw en glanzende lippen.
In de jaren 80 was er een soort van powerdressing, de make-up werd heel opvallend gedragen en de wenkbrauwen werden ook weer dikker, de lippenstift kwam ook steeds in meer kleuren op de markt, zoals paars, blauw, groen en nog meer, alles was mogelijk.
Zoals hiervoor staat, heb je gezien dat er veel is veranderd in die paar jaar.
Maar in plaats van stijlen heb je ook subculturen, zoals gothic, punk, hippies, disco en nog veel meer.
De subcultuur gothic gebruikt vooral zwarte make-up en maken hun gezicht wit, maar hun haren en nagels zijn ook zwart.
Bij de subcultuur punk hebben ze hun haar in felle kleuren, bleke gezichten en hun ogen zijn zwart aangezet, met zwarte lippen.
Bij de hippis is het heel anders, zij hebben haast geen make-up op, zij hebben alleen hun ogen een beetje aangezet met zwarte make-up en hun haren zijn meestal lang.
Bij de groep disco is het make-up gebruik weer heel anders, het is heel opvallend, met vooral veel kleur en glitters.
De beroepen die met make-up te maken hebben
-Het belangrijkste beroep die bij dit onderwerp hoort van beroep is visagist, ze maken je op, meestal mooi voor bijv. films, bruiloft of voor iets anders op tv, maar het kan ook lelijk zijn als je een monster moet spelen.
-makers van de make-up/testers;Hun maken het dus spelen ook een hele grote rol, want als dat er niet was geweest, dan had je nu ook geen make-up en de testers die maken het juist weer bruikbaar, omdat het anders met die persoon niet goed afloopt(al gaan die testjes niet altijd even leuk kijk naar die dieren die worden gebruikt).
-tatoo zetters; zij brengen ook iets aan op de huid (wat je mooi maakt) alleen is dit een permanente make-up en je kan het overal plaatsen en mag zelf uitkiezen wat je wilt plaatsen. Het wordt gedaan met een naald die een soort verf onder je huid spuit.
-drogist; zij verkopen ook make-up maar moeten er natuurlijk ook wat van af weten, want als jij allergisch bent voor bepaalde stoffen en ze weten niet of het kan zouden zij het eigenlijk moeten weten, maar hun verkopen het dus.
-clowns; die worden altijd opgemaakt met schmink, zonder schmink op hun gezicht zijn zij eigenlijk geen clown, want schmink maakt de persoonlijkheid van de clown.Ze kunnen nog zulke rare kleren aanhebben maar schmink is echt noodzakelijk ervoor.
Er komen steeds meer beroepen bij die zich gaan behoren tot de categorie visagie. Ze rekenen nu ook:
~Nagelstyling, daar plakken ze nepnagels op je echte nagels of ze lakken het hele erg mooi en maken er figuurtjes op.
~Kapper, dat spreekt denk ik wel vanzelf, zij knippen je haar (en verfen het) hoe jij het wilt hebben.
~Schoonheidsspecialisten, die verzorgen de huid helemaal van top tot teen en brengen gezichtsmaskers aan.
~Modestyliste, dat is iemand die je verteld wat nu in de mode is en dat je het absoluut moet dragen en vertellen wat bij jou past.
~Pedicure en manicure, pedicure is verzorging aan je voeten lekker massages en manicure is verzorging aan de handen.
~Make-up adviseuse, die legt uit wat nou de kleuren van dit jaar zijn en wat qua kleding en make-up bij elkaar past.
~plastische chirurgie, die doen operaties aan lichaamsdelen die jij veranderd wil hebben.
Er is dus tegenwoordig niet meer een specifiek iets wat zegt dat is nou make-up er zijn een heleboel dingen die erbij horen want bij allemaal veranderen ze je uiterlijk van hoe jij het wilt en maak je jezelf ook mooier mee.
Conclusie:
Zoals je net al heb kunnen lezen speel make-up een hele grote rol in onze samenleving, dat deed het vroeger al.
Het is niet alleen te gebruiken om jezelf mooi te maken, maar ook om bijvoorbeeld littekens en dergelijke weg te werken.
Het is natuurlijk ook heel belangrijk, omdat iedereen op de schoonheidsidealen wil lijken, zelfs de mannen gaan het steeds meer gebruiken, terwijl ze dat niet deden voor een hele tijd, want ze deden het wel in de geschiedenis.
Voor mensen met een allergie voor een bepaalde stof, zijn er ook speciale make-up soorten, die zijn dan bijvoorbeeld gemaakt van natuurlijke stoffen.
Het wordt ook heel vaak getest op dieren, om te kijken of het wel goed is en niet gevaarlijk voor de mens, maar daar is niet iedereen voor.
Er zijn ook heel veel beroepen die met make-up te maken hebben en er komen er steeds meer bij te horen.
Dus make-up speelt een heel belangrijke rol in onze samenleving, ook al hebben we dat soms niet in de gaten.
REACTIES
1 seconde geleden
J.
J.
dit klopt niet indianen hebben geen make-up bedact maar de egyptenaren
17 jaar geleden
AntwoordenG.
G.
Het woord "kopergraniet" in bovengenoemd werkstuk - op verzoek van de jongste dochter van mijn partner vertaal ik een werkstuk van haar waar (ook) het woord "kopergraniet" in voorkomt, naar het Engels. Omdat ik dit woord nog niet kende, zocht ik er op Google naar. Scholieren.com is de ENIGE vindplaats. Dat bevestigt mijn vermoeden dat dit fout moet zijn (graniet is een bijzonder hard gesteente dat ik beslist niet op mijn gezicht of oogleden zou smeren!). Zou hier misschien kopergranulaat (of nog iets heel anders?) bedoeld kunnen zijn? Een woord dat slechts 1 keer op Google te vinden is (en dan ook nog in een werkstuk!) beschouw ik als NIET bestaand!
Maar gelukkig heb ik van vertalen meer verstand dan van make-up! :-)
Met vriendelijke groet,
Gabor
Communica Language Experts
19 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
Fantastish werk :P afz xxxx je dikke vriend daniel :D
21 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
gaan mannen echt make-up op doen, dan mag je mij weleens goed onder handen nemen. (zoals mascara, lippenstif en nagellak).
21 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Ik heb veel aan je verslag/werkstuk gehad. Ik had al een werkstuk over cosmetica/make-up klaarliggen maar er stond niet heel erg veel in. Ik ben toen op internet gaan zoeken naar nóg meer info, uiteindelijk kwam ik bij jou verslag/werkstuk uit. Ik heb er veel aan gehad. Hierbij mijn 'Dank je Wel'. Groetjes Alettha
19 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
slecht want er staat niet hoe make-up gemaakt word
14 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
echt beneden niveau, er zit geen enkele diepgang in, daarnaast beantwoord je ook niet goed je deelvragen!
14 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
Goed werk stuk alleen wel moeilijke woorden!!!!!
XxX Kiara
13 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
mooi goed gedaanjoh
13 jaar geleden
AntwoordenX.
X.
super goed xxx meee
13 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
super goed gedaan ik heb er 9.5 voor gehaald;)
13 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
de zinnen kloppen niet echt er staat ook weinig info bij verschillende make-up stijlen
13 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
dit is geen sector werkstuk of profiel.
7-up en 7-down
8 jaar geleden
Antwoorden