Proef 1B

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Proef door een scholier
  • 3e klas vwo | 291 woorden
  • 8 maart 2009
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
4 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Verslag Activiteit 1B - Scheikunde

1 Onderzoeksvraag
- Wat gebeurt er als je wijn kookt en het gas dan laat afkoelen?

2.Manier van werken
We zijn begonnen met het opbouwen de van de destillatieopstelling. Hierbij zijn de volgende onderdelen: gebruikt: een thermometer, destilleerkolf, residu, koeler, destillaat, gasbrander, slang naar de gootsteen en een slang voor de watertoevoer.

Na de goedkeuring van de opstelling is 1/3 van de destilleerkolf gevuld met wijn en zijn er wat kooksteentjes toegevoegd. De kraan is toen opgedraaid er stroomde toen water door de koeler. De brander is toen aangestoken en gezet op de blauwe vlam toen is de brander onder het residu geplaatst. Toen de wijn kookte is de brander uitgezet en de gaskraan dichtgedraaid. Wat er toen gebeurde staat bij resultaten. Nadat de proef was uitgevoerd is alles weer opgeruimd.

3. Resultaten
De resultaten waren als volgt: nadat de vloeistof (wijn) kookte werd de brander uitgezet er kwam toen er aanslag om de zijkant van de destilleerkolf. Die damp kwam via het buisje in de koeler in het destillaat. Het resultaat: de alcohol in de wijn was verdampt, ging omhoog, ging door de koeler en er druppelden kleine druppeltjes alcohol in het destillaat.

4 . Conclusie(s)
Als je wijn kookt in de gebouwde opstelling verdampt de alcohol uit de wijn, die alcohol komt uiteindelijk weer in het destillaat als vloeibare alcohol. Alcohol verdampt dus eerst koelt af en wordt dan weer vloeibaar. Het is in Nederland verboden om alcohol te destilleren met een destilleerketel groter dan 1liter. Dit omdat de staat ander accijns misloopt.

5. Discussie – Wat kon er beter?
De volgende keer moet ik van tevoren bij een proef nagaan of ik ook een verslag er over moet maken, dan kan ik aantekeningen maken zodat ik een beter verslag kan inleveren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.