Plasmolyse

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Proef door een scholier
  • 4e klas havo | 332 woorden
  • 21 juni 2001
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
19 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Titel: Practicum Plasmolyse (november ‘oo)

Doel van de proef: Kijken of plasmolyse voorkomt in een haar van een fluweelplantje.

Hypothese: Ik vermoed dat, als ik gedestilleerd water bij de haren voeg, de cellen in turgor raken, doordat het water d.m.v. osmose diffundeert van buiten de cel naar de cel, omdat de concentratie opgeloste stoffen in de cel meer is dan buiten de cel. Vervolgens denk ik dat er, als een zoutoplossing toevoeg, het omgekeerde gebeurt; plasmolyse, omdat nu de concentratie opgeloste stoffen buiten de cel meer is, en er water diffundeert van in de cel naar buiten de cel.

Werkwijze: Als eerste pakte ik een microscoop uit de kast. Nadat ik die aangesloten had, heb ik het preparaat klaargemaakt. Dat bestond uit een aantal haren van de onderkant van een blad van een fluweelplantje in een druppel water. Nadat ik van dit beeld een detailtekening getekend had, heb ik het dekglaasje van het preparaat opgetild, en er een druppel zoutoplossing aan toegevoegd (10% kaliumnitraat), ondertussen heb ik goed opgelet of er geen zoutoplossing op de microscooptafel kwam. Ik wachtte even en daarna heb ik het resultaat opnieuw getekend. Daarna heb ik alles wat met de zoutoplossing in aanraking was geweest goed schoon gemaakt, en de rest van de spullen opgeruimd.

esultaten: Na de eerste proef gebeurde er wat ik verwacht had; toen ik door de microscoop keek, zag ik dat de cellen van de haren in turgor waren. Het water was inderdaad de cel in gediffundeerd, en de osmotische waarde was gestegen. Nadat ik de zoutoplossing had toegevoegd, gebeurde er alweer iets volgens mijn verwachting; doordat de concentratie opgeloste stoffen buiten de cel hoger was dan in de cel, diffundeerde het water naar buiten door het semi-permeabele celmembraan, en ondertussen raakte het celmembraan (met het cytoplasma erin) los van de celwand: er had plasmolyse plaatsgevonden, en de osmotische waarde was weer gedaald.

Conclusie: Er vindt inderdaad plasmolyse plaats in een haar van een fluweelplantje als je er een zoutoplossing aan toevoegt.

REACTIES

S.

S.

een vervelende fout is dat er in plaats van resultaten esultaten staat.
dat is nogal storend

17 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.